Δεν κατάφερε να αθωωθεί ούτε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια δια παραλείψεως στην υπεξαίρεση και για πλαστογραφία, γλιτώνοντας ωστόσο τα ισόβια.
Το ίδιο ισχύει και για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια για τις πράξεις της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση -μετατρέποντας την αρχική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην υπεξαίρεση- και της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (σε βαθμό πλημμελήματος). Και στην περίπτωση του κ.Λεμούσια σπάει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Ετσι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα εκτίσει ποινή 10-20 ετών. Υπενθυμίζεται πως ο κ.Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές Διαβατών από τον Φεβρουάριο του 2013.
Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε: «Είναι λάθος κ. πρόεδρε!»
Αντίθετα, ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις που είχε καταδικαστεί στον πρώτο βαθμό, δηλαδή για υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τον νόμο 1608), νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και πλαστογραφία (πλημμέλημα).
Στα «μαλακά» οι δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου
Επίσης, για τους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου, τον Θωμά Γκόλα και τον Γιώργο Γκαϊδατζή, η έδρα αποφάσισε να κηρυχθούν ένοχοι επειδή δεν έκανα έλεγχο στους υφιστάμενους(πλημμέλημα). Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Γκόλας είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια κάθειρξη και ο κ.Γκαϊδατζής σε 10 χρόνια κάθειρξη.
Ξέσπασμα Λεμούσια: «δεν θέλω τον οίκτο κανενός»
Ο συνήγορος του Μιχάλη Λεμούσια, Αλέξης Κούγιας στην αγόρευσή του ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στον πελάτη του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με τον Λεμούσια να αντιδρά και να λέει: «Δεν θέλω το ελαφρυντικό, δεν θέλω τον οίκτο κανενός, την αθωότητά μου θέλω» με τον πρόεδρο της έδρας να απαντά: «Αυτό έχει κριθεί» και τον Λεμούσια να λέει: «Αυτό δεν είναι απόφαση, είναι δολοφονία εν ψυχρώ».
Αναλυτικά η απόφαση του δικαστηρίου
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο -κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πράξη που επισύρει ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης (10 έως 20 έτη).
Ένοχος, κατά πλειοψηφία (3-2) για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα) κρίθηκε, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, που, όπως ο τέως δήμαρχος, πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Εξάλλου, την ομόφωνη ενοχή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, αποφάσισε το δικαστήριο για τον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, τον τρίτο καταδικασθέντα σε ισόβια κάθειρξη και μόνο που αποδέχθηκε την υπεξαίρεση, που προσδιορίστηκε στο ποσό των 17,9 εκατ. ευρώ.
Τα ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του, αναγνώρισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον οποίο έκρινε ένοχο για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του κεντρικού δήμου.
Στους δύο συγκατηγορούμενούς του, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη, που επίσης κηρύχθηκαν ένοχοι για την υπόθεση, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Να σημειωθεί ότι στους τρεις παραπάνω κατηγορούμενους το πρωτόδικο δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Τέλος, στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμά Γκόλα και Γιώργο Γκαϊδατζή αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, πράγμα που είχε συμβεί και πρωτοδίκως, και επιπλέον στον πρώτο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.
Τι πρότεινε ο εισαγγελέας
Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τις πράξεις που οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθούν οι παρακάτω ποινές κάθειρξης: Στον κ. Παπαγεωργόπουλο 13 έτη (για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση) στον κ. Λεμούσια 15 έτη (για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση) και επιπλέον 15 μήνες (για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας) και στον κ. Σαξώνη 20 έτη (υπεξαίρεση) 2 έτη (πλαστογραφία) και 7 έτη (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις).
Εξάλλου, για τους πρώην διευθυντές πρότεινε τις παρακάτω ποινές φυλάκισης: Στον κ. Γκόλα 4 έτη και στον κ. Γκαϊδατζή 5 έτη.
Το δικαστήριο αποσύρθηκε εκ νέου για να αποφανθεί επί των ποινών.