Το πιο… εθιστικό περίπτερο της ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες του για να αποκαλύψει έναν ολόκληρο κόσμο φτιαγμένο από την ένοχη απόλαυση όλων των γλυκατζήδων: τη σοκολάτα. Το πολυαναμενόμενο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας, από την πρώτη κιόλας μέρα, έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών που περιηγήθηκαν στους 17 λαχταριστούς χώρους του, απολαμβάνοντας την «τροφή των θεών» και μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από την παρασκευή της.
Γιγαντιαία σοκολατένια γλυπτά, σιντριβάνια ρευστής πραλίνας φουντουκιού και ένας… καταρράκτης από σοκολάτα είναι μερικές από τις λιχουδιές που συναντά κανείς στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας. Το κακάο και το γάλα συναντιούνται σε ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα θεματικό πάρκο έκτασης 2.500 τ.μ., όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία παραγωγής της σοκολάτας, ξεκινώντας από το στάδιο της καλλιέργειας του κακαόδεντρου, στα δάση του Αμαζονίου και τις τεχνικές παρασκευής σοκολάτας κατά το παρελθόν μέχρι και τις σύγχρονες μεθόδους.
Είσοδος στο φανταστικό ταξίδι
Οι… ζαχαροπλάστισσες του θεματικού πάρκου υποδέχονται τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στη ρεσεψιόν και τους οδηγούν στο χώρο του Εργοστασίου. Γκρουπ των 15-20 ατόμων ακολουθούν την ξενάγηση (που ξεκινάει περίπου κάθε 3 λεπτά) μαθαίνοντας αρχικά την ιστορία της σοκολάτας. Όπως μάθαμε κι εμείς, οι Μάγια ήταν η πρώτη που καλλιέργησαν εντατικά τα κακαόδεντρα, όμως οι Αζτέκοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του αγαπημένου μας εδέσματος. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες εισέρχονται σε ένα τροπικό δάσος και στην πασσαλόκτιστη καλύβα του Αμαζονίου, όπου μυούνται στον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας του κακάο.
Βγαίνοντας, οι επισκέπτες βλέπουν το «ταξίδι της σοκολάτας» να «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια τους στο Μουσείο Σοκολάτας. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία, μέσα από εκθέματα, όπως υπερμεγέθη βιβλία – βιτρίνες να δουν τα βασικά στάδια επεξεργασίας και παρασκευής της σοκολάτας, από το δέντρο και τον καρπό, τα καζάνια και τα καλούπια, τα φύλλα μαύρης και λευκής σοκολάτας, μέχρι την τελική μορφή που φτάνει στον καταναλωτή.
Λαβύρινθος με προορισμό… καταρράκτη από πραλίνα!
Ένας πραγματικός Λαβύρινθος που παραπέμπει στο «Ταξίδι της σοκολάτας», είναι το σημείο της περιπέτειας και της εμπειρίας. Οι επισκέπτες περιπλανιούνται στους σκοτεινούς του διαδρόμους ψάχνοντας να βρουν, όχι μόνο την έξοδο, αλλά και μια μεγάλη έκπληξη. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του πάρκου, ένα καταρράκτη από λιωμένη σοκολάτα που ρέει, σε ένα παραμυθένιο σκηνικό και ενθουσιάζει τους πάντες. Πρόκειται για το μοναδικό Καταρράκτη Σοκολάτας της Ευρώπης και έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου.
Ένα Choco Factory γεμάτο λιχουδιές!
Με την είσοδο στο Εργοστάσιο Σοκολάτας, ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν γλυκού πειρασμού! Στα Εργαστήρια Σοκολάτας ΙΟΝ και Μπισκότου Παπαδοπούλου διοργανώνονται κατασκευές για παιδιά, αλλά και για μεγάλους, όπου μαθαίνουν τα στάδια επεξεργασίας του κακαόδεντρου, ενώ κανείς δεν φεύγει από κει χωρίς να κεραστεί μία λιχουδιά. Μάλιστα, μία φωτογραφία με την αγελαδίτσα του ΚΡΙ ΚΡΙ θα σας αποφέρει ένα δροσερό παγωτάκι που μπορείτε να βουτήξετε στο σιντριβάνι σοκολάτας. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν τον καθηγητή Σοκολάτα Κουβερτούρα και τον βοηθό του Πραλίνα Φουντουκίδη να πραγματοποιούν τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος στο πολύχρωμο Χημείο Σοκολάτας. Για τους… βιβλιοφάγους, μια ιδιαίτερη βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο ξεκούρασης, αλλά και εκμάθησης, αφού το έντυπο υλικό της έχει αποκλειστική θεματολογία σχετική με τη σοκολάτα, τα γλυκά και τη ζαχαροπλαστική. Σε αυτή θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Πάρκου και του Εκθεσιακού Κέντρου και μάλιστα χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου εισόδου στο Choco Factory.
Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 2,5 ευρώ κατά τη διάρκεια της 79ης ΔΕΘ, ενώ μετά το τέλος της Έκθεσης και για τους επόμενους 6 μήνες θα κοστίζει 5 ευρώ. Οι επισκέπτες υπολογίζεται να ξεπεράσουν τους 500.000, καθώς τα τουριστικά γραφεία των γειτονικών χωρών προετοιμάζουν ήδη τουριστικά πακέτα με επίκεντρο το σοκολατένιο θεματικό πάρκο.
Το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας θα παραμείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.
Την πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo υποστήριξαν με χορηγίες, η βιομηχανία σοκολάτας ΙΟΝ, η βιομηχανία μπισκότων και αρτοσκευασμάτων Παπαδοπούλου, η βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, η βιομηχανία δομικών υλικών ΙSOMAT ΑΒΕΕ, η Εθνική Τράπεζα, τα βιβλιοπωλεία Ianos, καθώς και οι εταιρείες Αφοί Δουρμούσογλου & ΣΙΑ ΟΕ και Δ. Παπακυριάζης ΑΒΕΕ. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τη Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, τη Συντεχνία Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και το Φωτογραφικό Κέντρο της πόλης.
Πηγή:thestival