Με ποινή φυλάκισης τριών μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν οι τέσσερις οπαδοί που είχαν συλληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2007(!), στα Πηγάδια της Ξάνθης, πριν το παιχνίδι της πρεμιέρας εκείνου του πρωταθλήματος, ανάμεσα στην Ξάνθη και τον ΠΑΟΚ.
Οι τέσσερις οπαδοί, δύο κάτοικοι Θεσσαλονίκης, ένας Ξάνθης κι ένας Διδυμοτείχου, επέμειναν πως δεν είχαν σχέση με τα επεισόδια, και σ΄αυτά τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν έχουν ήδη τιμωρηθεί πολύ αυστηρά, καθώς όποτε παίζει ο ΠΑΟΚ οφείλουν να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν προσωπική ζωή…
Το Τριμελές Εφετείο Θράκης καταδίκασε τέσσερις οπαδούς του ΠΑΟΚ για επεισόδια και πράξεις βίας έξω από το γήπεδο της Ξάνθης! Πρόκειται για υπόθεση που αφορούσε τα όσα συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 2007 στα Πηγάδια της Ξάνθης, όπου είχε διεξαχθεί αγώνας πρωταθλήματος του δικέφαλου του βορρά με την Skoda.
Η κατηγορία που τους έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης ήταν η διατάραξη κοινής ειρήνης με αφορμή αθλητική εκδήλωση πριν από την έναρξη αυτής, η οποία έλαβε χώρα στον περιβάλλοντα χώρο της αθλητικής εγκατάστασης και τελέστηκε από κοινού. Για όσους δε θυμούνται, το Σεπτέμβριο του 2007 τελέστηκε η ποδοσφαιρική αναμέτρηση στα Πηγάδια Ξάνθης – ΠΑΟΚ για την 1η αγωνιστική του τότε πρωταθλήματος και για λόγους ασφαλείας, η αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς, είχαν αποφασίσει να μη διατεθούν εισιτήρια στους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας. Όμως οι πιστοί του ΠΑΟΚ πήραν την απόφαση να μεταβούν στο γήπεδο οργανωμένα, ακόμα και χωρίς εισιτήριο, προκειμένου να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Τότε όμως συνέβησαν τα έκτροπα, εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά και εκτός γηπέδου. Συγκεκριμένα, έβαλαν φωτιές σε καλλιέργειες με καλαμπόκια και χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική.
Η είδηση είχε γίνει πρώτη τότε σε τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Στα παραπάνω επεισόδια, συμμετείχαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις άνδρες, που κλήθηκαν την Τρίτη να απολογηθούν στο δικαστήριο της Κομοτηνής για τις πράξεις τους. Όλοι ήταν παρόντες και άκουσαν από την πρόεδρο της έδρας να διαβάζει τα στοιχεία της υπόθεσης, μέσω της κατάθεσης αστυνομικού, ο οποίος συμμετείχε ως μέλος διμοιρίας τότε έξω από το γήπεδο, αλλά δεν παρέστη για να καταθέσει. Εκείνος περιέγραφε στην κατάθεσή του πως μία ομάδα 300 ατόμων, φέροντας διακριτικά της ομάδας του ΠΑΟΚ, άλλοι με κασκόλ και μπλούζες, και άλλοι με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα, κινήθηκαν από το κέντρο της πόλης προς το γήπεδο, όπου θα διεξάγονταν η αναμέτρηση. Όταν έφτασαν εκεί και στην προσπάθειά τους να μπουν μέσα χωρίς εισιτήριο, η αστυνομία τους απώθησε. Ο διμοιρίτης αστυνομικός ανέφερε ότι οι οπαδοί κινήθηκαν εναντίον τους απειλητικά χρησιμοποίησαν πέτρες και σίδερα, ενώ κάποιοι πέταξαν και μολότοφ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, οπότε το πλήθος υποχώρησε, ακολούθησε κυνηγητό μέσα σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ κάποιοι έβαλαν φωτιές σε καλλιέργειες με καλαμπόκια και χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική.
Άπαντες οι κατηγορούμενοι αποδέχτηκαν ότι ήταν μεταξύ των 300 οπαδών του ΠΑΟΚ, αρνήθηκαν όμως τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. Οι συνήγοροι υπεράσπισής τους είπαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν αναγνωρίστηκαν ως δράστες επεισοδίων από τους αστυνομικούς και μάλιστα ήταν αυτοί που δεν έσπευσαν να φύγουν από το σημείο των επεισοδίων, αφού δεν είχαν κάνει κάτι κακό, οπότε γι’ αυτό και συνελήφθησαν. Ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι είχε εισιτήριο για τον αγώνα και απλώς εντάχθηκε στην ομάδα των 300 για λόγους ασφαλείας. «Ήμουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, αλλά ο εισαγγελέας αποκρίθηκε ότι «κάνατε τη λάθος επιλογή». Ο τρίτος που σπούδαζε ως φοιτητής τότε στο Πολυτεχνείο Ξάνθης είπε ότι ακολούθησε την ομάδα για να δει τον αγώνα και δε μπορούσε να προβλέψει ότι θα συμβούν τέτοια επεισόδια.
“Σας έκανε καλό η αποχή από τα γήπεδα”, είπε σε αυστηρό τόνο ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Θράκης, αφού πρωτόδικα, εκτός από την ποινή, είχε επιβληθεί στους τέσσερις νεαρούς άνδρες και η απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων της ομάδας τους. Πάντως ο εισαγγελέας εμφανίστηκε εξαιρετικά αυστηρός και επικριτικός για τα φαινόμενα βίας που λαμβάνουν χώρα στα γήπεδα και είπε ότι αυτά αποτρέπουν τον απλό κόσμο να πηγαίνει σε αυτά ως θεατές. Γι’ αυτό άλλωστε ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου. Το Τριμελές Εφετείο Θράκης αποδέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα και τελικά αποφάσισε την ενοχή και των τεσσάρων, επιβάλλοντάς τους ποινή φυλάκισης 3 μηνών, με τριετή αναστολή.
πηγή: τhrakisports