Δεν έχουν περάσει καλά-καλά 24 ώρες από την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να μην χορηγήσει στον Πανιώνιο πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα και ο Ηλίας Λιανός και η τριμελής επιτροπή ιδιωτών (ανεξάρτητο σώμα) που “τρέχει” τις ακαδημίες του Ερασιτέχνη, αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν την ομάδα στην Α1 Κατηγορία. Ωστόσο, αν κι εφόσον ισχύσει η “αποβολή” των “κυανέρυθρων” από τα “σαλόνια” του ελληνικού μπάσκετ (δυστυχώς, τίποτε δε συνάδει προς το αντίθετο), τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος “εξαφάνισης” του ιστορικού συλλόγου για έναν χρόνο. Όπως συνέβη πριν από λίγα χρόνια με τον Πανελλήνιο, που μετά τον υποβιβασμό του, έκανε επανεκκίνηση από την Α’ ΕΣΚΑ (στην περίπτωση του Πανιωνίου στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ).
Πως να τον δεχθεί η ΕΟΚ στη Β’ Εθνική;
Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός γιατί αν ο Πανιώνιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για της λειτουργία του ως ΚΑΕ, δεν μπορεί να αγωνιστεί στην Α2 Κατηγορία, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι η ΕΟΚ θα δεχθεί να τον συμπεριλάβει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας, όταν εκτός απροόπτου θα αγωνιστεί με έφηβους και 19χρονους! Η ουσία είναι ότι η ανευθυνότητα του μεγαλομετόχου των “κυανέρυθρων” και των συνεργατών του, συνίσταται στο ότι τόσα χρόνια που ασχολούνται με το επαγγελματικό μπάσκετ, δεν έχουν καταλάβει ότι η ΕΕΑ δεν έχει πάρει ποτέ πίσω μία απόφασή της. Κατά παρέκκλιση, χθες και μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, δέχθηκε να δώσει παράταση στον ιστορικό σύλλογο, υπό την μοναδική προϋπόθεση ότι επ’ αυτού θα συναινέσει και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, που με επιστολή της στις 17 Σεπτεμβρίου, είχε ζητήσει την τήρηση της νομιμότητας και των χρονοδιαγραμμάτων για όλες τις ομάδες.
Η “μεθόδευση” που κατήγγειλε ο Μαργέτης
Η ενεργοποίηση του Αντώνη Μαργέτη και το στήσιμο – μέσα σε χρόνο ρεκόρ – μίας αξιοπρεπούς ομάδας, έκανε τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Πανιώνιος να πιστέψει ότι βρέθηκε ένας άνθρωπος, που έχει όρεξη να ασχοληθεί και ενδεχομένως να αναλάβει και μέρος των χρεών του “κυανέρυθρων”, τα οποία, ποτέ δεν δημοσιοποιηθήκαν. Καθώς οι μέρες περνούσαν και ο Λιανός καθυστερούσε την υπογραφή του συμφωνητικού, ζητώντας επισταμένως την εμφάνιση της εγγυητικής επιστολής από τον 42χρονο επιχειρηματία (επειδή η δική του είχε ανακληθεί), η πλευρά Μαργέτη υπολόγισε ότι οι συνολικές οφειλές της προηγούμενης διοίκησης αγγίζουν τις 300.000 Ευρώ (200.000 χρέη προς τρίτους, 73.000 προς τον Ζορόσκι και 24.000 προς τον Αθηναίου), χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις 100.000 Ευρώ της εγγυητικής. Καθοριστικό ρόλο, στην αποχώρηση του Αντώνη Μαργέτη για τους λόγους που ο ίδιος εξήγησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr, έπαιξε το τελευταίο email που δέχθηκε από τον νομικό εκπρόσωπο του Ηλία Λιανού, σύμφωνα με το οποίο ο διοικητικός ηγέτης του Πανιωνίου, αναλάμβανε να εξοφλήσει χρέη ύψους μόλις 25.000 ευρώ.
Οι έξτρα λόγοι που δεν ήθελαν τον Μαργέτη
Η αρχική εμφάνιση του 42χρονου επιχειρηματία, χαιρετίστηκε από τον “ισχυρό άνδρα” του Πανιωνίου, που εδώ και καιρό, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την διοίκηση της ομάδας και να παραχωρήσει δωρεάν τις μετοχές του. Μάλιστα, ο Ηλίας Λιανός τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις προσπάθειες στελέχωσης του ρόστερ και του τεχνικού επιτελείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές λεπτομέρειες της μεταβίβασης. Μόλις όμως, έμαθε ότι ο Αντώνης Μαργέτης, ως επίδοξος νέος ιδιοκτήτης, επιθυμεί να συνδέσει την ΚΑΕ με τις ακαδημίες και να αναλάβει τον έλεγχό τους, τότε το “γλυκό” άρχισε να… χαλάει! Και αυτό γιατί ο Ερασιτέχνης έχει παραχωρήσει την διαχείριση των τμημάτων υποδομής των “κυανέρυθρων”, που απασχολούν περίπου 500 παιδιά, σε τρεις ιδιώτες (Μπίρης, Στρογγυλάκης και Χριστόπουλος), οι οποίοι λειτουργούν τις ακαδημίες μπάσκετ ως ξεχωριστή εταιρία.