Σε αποκλειστική δήλωση που παραχώρησε η επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, στο «Νέο Κόσμο», τόνισε ότι «όσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα. Θέλω να τονίσω την άριστη συνεργασία και συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και ότι δεν έχω δεχθεί πιέσεις από κανένα. Αυτά που γράφονται και ακούγονται δεν ευσταθούν».
Για την αξία του τύμβου αλλά και το μυστήριο που κρύβει ανέφερε: «Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου».
Για την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος πλάτους 96 εκατοστών, το οποίο θα πρέπει να οδηγεί κάπου, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο Βήμα FM. «Γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.
Η κ. Μενδώνη συμπλήρωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και αποχωμάτωση στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του τάφου, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο θάλαμο.
Παράλληλα, μίληασε για ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας στον τάφο της Αμφίπολης, αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε επισημάνει ότι οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ακόμα και για την περίοδο της αρχαιότητας αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία», δήλωσε.
Αναφερόμενη στο θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μνημείο θα μάς απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα.
«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».
πηγή:kathimerini.gr