Σχέδιο αντεπίθεσης σε πολλά μέτωπα για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους, με απώτερο στόχο πάντα την εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας έχει εκπονήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Οι αντοχές της κυβέρνησης ωστόσο θα δοκιμαστούν από την διαπραγμάτευση με την Τρόικα που αρχίζει αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση.
Στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου είναι μία σειρά ρυθμίσεις στην φορολόγηση στις οποίες θα προχωρήσει είτε έχει την έγκριση της Τρόικας είτε όχι.
Σε αυτές εντάσσονται η ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις με ελαφρύνσεις σε όσους προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση, η μειωμένη εισφορά αλληλεγγύης του 2015, η μείωση του τεκμηρίου διαβίωσης ΙΧ, μειώσεις στην φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση και ενδεχομένως επέκταση του μέτρου και σε άλλα προιόντα και υπηρεσίες.
Οι ρυθμίσεις χρεών με ελαφρύνσεις σε όσους προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση του ποσού (οι πληροφορίες αναφέρουν αφαίρεση του 90% των τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων) είναι αυτές που περιμένει ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης για να κλείσει οριστικά το θέμα των οφειλών της ομάδας προς το Δημόσιο.
Αυτές είναι κινήσεις που το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θα έχουν θετική αντανάκλαση στην κυβέρνηση. Παράλληλα από το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι σε θέματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό στα οποία επιμένει η Τρόικα “η κυβέρνηση είναι ανελαστική”.
Η μεγάλη εικόνα όμως θα αρχίσει να διαμορφώνεται στο τέλος Οκτωβρίου, μετά τα stress tests και αφορά το αν θα αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους και σε συνάρτηση με αυτό αν δεχθούν οι εταίροι το ελληνικό σχέδιο για την αποχώρηση του ΔΝΤ στο τέλος του χρόνου.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι θα πείσει τους εταίρους να τον στηρίξουν στον ευρύτερο σχεδιασμό του παρότι δεν έχει ακόμη αποσπάσει θετικές υποσχέσεις, ούτε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Το αρνητικό για την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που εταίροι και δανειστές δεν δεχθούν τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου. Όλος ο σχεδιασμός εξαρτάται από την αξιολόγηση της Τρόικας. Και μόνο καθυστέρηση στις διαπραγμάτευσεις και στην έκδοση της αξιολόγησης που θα μεταθέσει τις ρυθμίσεις για το χρέος και το ΔΝΤ θα είναι καταστροφική για την κυβέρνηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Στο πολιτικό πεδίο ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της ΝΔ ξεκίνησε ήδη την προσπάθεια για την συσπείρωση της δεξιάς παράταξης με παράλληλη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Από την Χαλκιδική όπου συγκεντρώθηκαν όλες τις γενιές της ΝΔ ο κ. Σαμαράς θέλησε να απευθυνθεί στον κομματικό πατριωτισμό στελεχών και ψηφοφόρων, να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του που κάνουν κινήσεις προσωπικής πολιτικής επιβίωσης και να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις και τις εκδηλώσεις πανικού. Ο πρωθυπουργός εγκατάλειψε τα σχέδια για μετεξέλιξη της ΝΔ σε Νέα Ελλάδα, διακήρυξε ότι “είμαστε περήφανοι που είμαστε νεοδημοκράτες, η μόνη προοδευτική παράταξη είναι η ΝΔ”. Φυσικά επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για “υποσχέσεις με δανεικά και λαικισμό ακόμη και για την επίσκεψη στον Πάπα” και πρόσθεσε ότι “δεν θα γίνουν ποτέ κυβέρνηση”. Πάντως οι εισηγήσεις για προσκλητήριο σε πέραν της ΝΔ στελέχη όπως ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης με πανηγυρικό τρόπο που έδιναν εικόνα δεξιάς στροφής, απορρίφθηκαν.
Πάντως ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι έχασαν χρόνο με αποτέλεσμα τώρα να λειτουργούν υπό την πίεση της μεγάλης διαφοράς που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς η τάση υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πλέον κρυσταλωθεί η προσπάθεια για την αναστροφή είναι πιο δύσκολη. Το εάν οι εταίροι θα πεισθούν να στηρίξουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα συνεχίσουν να έχουν συνομιλητή την παρούσα κυβέρνηση και μετά τον Φεβρουάριο του 2015. Διαφορετικά θα περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση.
πηγή: protothema.gr