Αποκαλύψεις από Σάντος

“Νιώθω Έλληνας” και άλλες ατάκες του Φερνάντο

Τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, ο Φερνάντο Σάντος μίλησε στην ΝΕΡΙΤ για την θητεία του στην Εθνική ομάδα, την αποχώρησή του, τους Καραγκούνη, Κατσουράνη, ενώ τέλος έστειλε και το μήνυμά του στους φίλους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος…

Αρχικά, ο Πορτογάλος τεχνικός μίλησε για τα συναισθήματά του… «Είναι γνωστό και όλος ο κόσμος το ξέρει τι σημαίνει για μένα η πατρίδα σας και αυτή η σχέση έχει ξεκινήσει από το 2001 που ήρθα για πρώτη φορά. Έχω μια μοναδική αγάπη με την Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ. Δεν θα αλλάξει ούτε τώρα που ανέλαβα την Εθνική Πορτογαλίας. Είμαι Πορτογάλος και είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, είμαι στην πατρίδα μου.

Όλα τα χρόνια όμως που ήμουν στην Ελλάδα στην εθνική και στις ομάδες ένιωθα Έλληνας. Η Ελλάδα ειναι η δεύτερη πατρίδα μου, θα σας έχω για πάντα στην καρδιά μου. Κάθε μέρα σκέφτομαι τους Έλληνες. Σκέφτομαι την κρίση που περνάει ο κόσμος, ποτέ δεν θα ξεχάσω τη χώρα σας. Είμαι σίγουρος οτι θα ξαναγυρίσω πολλές φορές.Δεν ξέρω αν αυτο είναι για δουλειά, τομέλλον κανείς δεν το ξέρει. Θα έρθω να δω τους φίλους μου και τη χώρα που την αγαπώ παρά πολυ

Σε ερώτηση για το αν έπαιξε ρόλο η θητεία του στον ελληνικό πάγκο, προκειμένου να δεχθεί την πρόταση της Πορτογαλίας, απάντησε: «Ήταν πολύ σημαντικά αυτά τα τέσσερα χρόνια που δούλεψα στην εθνική ομάδα συνεργάστηκα με σπουδαίους παίκτες είχαμε ένα μοναδικό δέσιμο μεταξύ μας με όλους τους παίκτες σε όλες τις ομάδες. Αυτό το δέσιμο συνεχίζεται μέχρι τώρα και θέλω να είμαστε έτσι για πολλά χρόνια έτσι. Έκανα μοναδικούς φίλους που θα τους έχω για πάντα στην καρδιά μου. Θέλω πάντα να κερδίζει η Ελλάδα όπου και να παίζει.

Εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα είναι άλλη ατμόσφαιρα,δεν είναι σωστό να ξεχωρίζω τους παίκτες μου δεν μου αρέσει να το κάνω. Δεν μπορώ να μιλήσω μόνο για τον Ρονάλντο ή για τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες που έχω συνεργαστεί. Θέλω να μιλάω για τακτική για τεχνική σε σχέση με τις ομάδες μου. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι κάναμε μεγάλη πρόοδο όλοι μας από όταν ανέλαβα την εθνική ομάδα της Ελλάδας. Είμαι ευτυχισμένος γιατί τώρα είναι μια δυνατή στιγμή για μένα. Είμαι προπονητής της Πορτογαλίας και αυτό είναι πολύ μεγάλο πράγμα για μένα. Δεν σας κρύβω ότι ένιωσα το ίδιο όταν ανέλαβα και την Ελλάδα.

Όταν είπα το ναι, ένιωσα τιμή που μου έδωσαν την ευκαιρία μετά την πορεία μου με τις ομάδες να πάω στην εθνική Ελλάδας. Δεν μπορώ να συγκρίνω τις ομάδες ούτε τους παίκτες Ελλάδας και Πορτογαλίας, δεν θα ήταν σωστό, δεν θα το έκανα ποτέ. Δούλεψα σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Με πολύ κόπο παλέψαμε πολύ να τα καταφέρουμε με την εθνική ομάδα είμαι υπερήφανος για ότι πετύχαμε».

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στη μη επιστροφή του από την Βραζιλία με την αποστολή της Εθνικής: «Απάντησα και δεν είναι σωστό να μιλάω για αυτό το θέμα. Θέλω όμως να πω κάτι… Έγραψαν πολλά και διαφορετικά πράγματα για την ιστορία αυτή που δεν γύρισα. Από την ομάδα κάποιοι δεν είπαν την αλήθεια δεν θέλω να πω πολλά αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι δεν ήταν δική μου ευθύνη ότι έγινε μετά το Μουντιάλ. Έκανα ότι μου είπανε και ότι είχαν προγραμματίσει, πήρα τα εισιτήρια για ένα αεροπλάνο που δεν είχα κάνει καμία κράτηση εγώ. Εγώ πήρα ένα αεροπλάνο με τα εισιτήρια που μου αγοράσανε από την ΕΠΟ.

Θέλω να ξέρετε πως έχω και νιώθω μεγάλο σεβασμό στους Έλληνες. Σέβομαι τους συνεργάτες μου, Χαιρέτισα έναν έναν τους παίκτες μου και ήμουν πολύ συγκινημένος. Έχω αφήσει κάτι όμως πίσω. Θέλω να ξέρετε ότι θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα όσο πιο σύντομα γίνεται.Θέλω Να πω ένα μεγάλο ευχάριστο σε όλους, επειδή δεν μπόρεσα να πω αυτό το ευχαριστώ. Θέλω να έρθω και να το κάνω. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν καλά ότι δεν θα αλλάξω ποτέ. Η καρδιά μου θα είναι πάντα στην χώρα σας».

Όσο για το ματς με την Ρουμανία, είπε: «Δεν είδα το παιχνίδι με τη Ρουμανία και όταν έμαθα ότι ηττήθηκε η Ελλάδα στεναχωρήθηκα. Περίμενα ότι θα κέρδιζε η Εθνική αυτό το ματς. Ο κόσμος όμως πολλές φορές μπορεί να νομίζει ότι υπάρχουν εύκολα ματς αλλά πλέον κανένας αγώνας δεν είναι εύκολος. Δεν είμαι ευχαριστημένος που έχασε η Ελλάδα γιατί αγαπάω την εθνική. Όταν παίζουν την ίδια ώρα Πορτογαλία με την Ελλάδα όπως καταλαβαίνεται δεν μπορώ να είμαι παρών και να βλέπω τα παιχνίδια της Ελλάδας.

Όταν ήμουν στην Ελλάδα σκεφτόμουν συχνά την πατρίδα μου. Τώρα που γύρισα στη χώρα μου σκέφτομαι ακριβώς όπως τότε την Ελλάδα. Το μυαλό μου είναι συχνά στην ομάδα ο κόσμος πιστεύω ότι θα είναι ευχαριστημένος με την ομάδα…και πρέπει να τη στηρίζει».

Αναφορικά με την πρόσληψη του Γιώργου Καραγκούνη στην θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου, δήλωσε: «Ο Καραγκούνης θέλω να έχει ανάλογα επιτυχία στην ομοσπονδία όπως την καριέρα που έκανε σαν παίκτης, ήταν απίστευτος παίκτης και πρότυπο για όλους όχι μόνο για το ταλέντο του αλλά και για το πάθος του μέσα στο γήπεδο. Πρέπει όλοι να πάρουν παράδειγμα όσοι παίζουν στην Εθνική από τον Κάραγκούνη. Θέλω να είναι ευχαριστημένος ο Κάρα και να βοηθήσει τη εθνική. Να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο μέχρι τώρα και εύχομαι και θέλω να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι ψηλά. Να είναι στην Γαλλία το 2016 και δεν σας κρύβω το μεγάλο μου όνειρο είναι να δω σε αυτή την διοργάνωση Πορτογαλία και Ελλάδα μαζί.

Ο Κατσουράνης μπορούσε να συνεχίζει να παίζει σε υψηλό επίπεδο αλλά ήθελε να πάει σε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα. Έγραψε ιστορία και αυτός όπως ιστορία έγραψαν στο παρελθόν ο Ζαγοράκης, ο Τσάρτας, ο Δελλας, ο Νικοπολίδης. Είναι αυτά τα παιδιά που έγραψαν ιστορία όταν πήραν το ευρωπαϊκό. Και στο Μουντιάλ ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης και τα άλλα παιδιά έγραψαν την δική τους ιστορία γιατί για πρώτη φορά περάσαμε στον όμιλο. Έγραψαν πολλοί παίκτες ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά τα τελευταία χρόνια μπορούσαν να σηκώσουν αυτοί την ομάδα και το έκαναν.Ο Κατσουράνης πιστεύω και θα μου άρεσε να τελειώσει πιο ψηλά την καριέρα του. Γιατί όχι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι τον Ιανουάριο μπορεί να επιστρέψει και να παίζει και πάλι σε υψηλό επίπεδο».

Τέλος έστειλε και ένα μήνυμα στους Έλληνες, λέγοντας: «Είναι πολύ δύσκολο να μιλάω για τον λαό, δεν μου είναι εύκολο. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ο Σάντος δεν άλλαξε ποτέ και δεν θα αλλάξει ποτέ. Ξέρουν όλοι ότι δεν είχα συμφωνήσει οικονομικά και ήταν ένα από τα θέματα που έφυγα. Η ομοσπονδία μου είχε κάνει νέα πρόταση εγώ δεν συμφώνησα και όταν μια από τις δυο πλευρές πει όχι, δεν μπορεί να συνεχιστεί μια συνεργασία. Όταν έφυγα από την Ελλάδα η πρώτη μου σκέψη ήταν να είμαι προπονητής σε σύλλογο. Ήθελα να δουλεύω και να προπονώ σε καθημερινή βάση. Αλλά δεν μπορούσα να πω όχι όπως και κανένας πιστεύω προπονητής.

Δεν θα έλεγα όχι στην πρόταση από την Πορτογαλία. Έγινε ακριβώς το ίδιο όπως όταν ήμουν προπονητής στον ΠΑΟΚ και είπα το ναι στην ΕΠΟ. Δεν ήταν εύκολο για κανένα προπονητή να πάει τότε στη θέση του Ρεχάγκελ. Το ναι το είπα με την καρδιά μου τότε και τα τέσσερα χρόνια που ήμουν στην εθνικής Ελλάδας προπονητής έκανα πάντα ότι έλεγε η καρδιά μου. Μετά από αυτά τα τέσσερα χρόνια για μένα ήταν πολλά πράγματα διαφορετικά. Ήταν και άλλα μετά σημαντικά και όχι μόνο η καρδιά μου που ήταν πάντα ελληνική. Έπρεπε να συμφωνήσουμε και σε άλλα πράγματα στο νέο συμβόλαιο. Δεν συμφωνήσαμε άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι η αγάπη μου άλλαξε για την Ελλάδα και τον κόσμο. Πίστευα ότι θα πήγαινα σε σύλλογο γιατί μου λείπει να δουλεύω κάθε μέρα αλλά όχι δεν θα μπορούσα να πω ποτέ στην δική μου πατρίδα να είμαι προπονητής…».

 

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Το ημερολόγιο της προετοιμασίας

Ο χρόνος που κυλάει υπέρ του ΠΑΟΚ και ο Τζιοβίνκο

Ο Ρούνει τραυμάτισε παίκτη του!

Χαμός στο Transfermarkt με Τζιοβίνκο

Παρουσιάζονται οι νέες φανέλες!

Ο μελετηρός Κούρτιτς

Γαλλικές ομάδες θέλουν Ρεμπότσο

Η αγωνιστική που φέρνει μνήμες double

Το πλήρες πρόγραμμα του ΠΑΟΚ!

Η νέα μπάλα και τα… γούρια

Έμαθε και τα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

Στην Τούμπα το πρώτο ντέρμπι

Πρεμιέρα με ΠΑΣ Γιάννινα ο ΠΑΟΚ!

Live Stream η κλήρωση της Super League

Τζιοβίνκο: Ακριβό άρωμα, μικρό μπουκάλι

Τα εισιτήρια διαρκείας και ο ΠΑΟΚ Β’

Στήριξη παντού από την Θύρα 4!

ΠΑΟΚ-Τζιοβίνκο: Αυτόν ξέρει, αυτόν θέλει

Η υπόσχεση του Γιάνκοβιτς (video)

Ο χρόνος που κυλάει υπέρ του ΠΑΟΚ και ο Τζιοβίνκο

Το ημερολόγιο της προετοιμασίας

Κόλλησαν Καγκάβα-Κούρτιτς

Φεύγουν νωρίτερα Κρέσπο-Ολιβέιρα

Σάλος με Ρούνεϊ και ημίγυμνες καλλονές (pics)

Στην Θεσσαλονίκη η οικογένεια του Κούρτιτς

Έξαλλος ο αδελφός της Κορακάκη με Καρμοίρη (video)

Η ικανοποίηση του Λουτσέσκου

Η ασπρόμαυρη ανάρτηση του Τζιοβίνκο (pics)

Ο Λουτσέσκου έχει από κοντά τον Καγκάβα

Ανατροπή και φεύγει για Ελλάδα (video)

Σκληρό μπρα ντε φερ για Τζιοβίνκο

Πρώην του ΠΑΟΚ κόντρα στον… ΠΑΟΚ Β

Χάος με τη Μπόκα Τζούνιορς στην Αργεντινή

Κοιτά και η Ουντινέζε Τζιοβίνκο

Έφτασε η νέα μεταγραφή του ΠΑΟΚ

«Χαλάει» μεταγραφή του ΟΣΦΠ ο Φερέιρα!

Τις… έφαγε ο Καγκάβα (videos)

Ο Πετρούνιας τρόλαρε την ΕΡΤ (pic)

Ο ξάδερφος του Χάαλαντ απειλεί τα ρεκόρ του

Το «όχι» του Ουεντραόγκο για τον ΠΑΟΚ

O… θετικός Στέφαν Σβαμπ (pic)

Σκορ… πρόκρισης στο επόμενο επίπεδο

Αλλαγή στο φιλικό ΠΑΟΚ-Φέγενορντ

Λουτσέσκου: «Ο ΠΑΟΚ είναι… ιδέα!»

Εξετάζει Λέναρντ Φρίμαν ο ΠΑΟΚ

«Γιούχα» μετά το διπλό του ΠΑΟΚ (video)

Χαμός στο Transfermarkt με Τζιοβίνκο

«Βουίζει» η Ιταλία για Τζιοβίνκο

Χαμός στο Transfermarkt με Τζιοβίνκο

Παρουσιάζονται οι νέες φανέλες!

Η αγωνιστική που φέρνει μνήμες double

Το πλήρες πρόγραμμα του ΠΑΟΚ!

Η νέα μπάλα και τα… γούρια

Έμαθε και τα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

Στην Τούμπα το πρώτο ντέρμπι

Η υπόσχεση του Γιάνκοβιτς (video)

H «πρώτη» του Γιάνκοβιτς στα ασπρόμαυρα! (video)

«Όργια» Ντόντσιτς στην νίκη της Σλοβενίας (video)

Γιάνκοβιτς: «Έρχομαι στον ΠΑΟΚ με μεγάλο κίνητρο»

Εξετάζει Λέναρντ Φρίμαν ο ΠΑΟΚ

Στήριξη διαρκείας από την Γερμανία (pic)

Χάρηκε με Γιάνκοβιτς ο Γκρίφιν (pic-video)

Nέο «όχι» ΟΣΦΠ και Άρη στην κεντρική διαχείριση

Γκρίνιαξε για το πέναλτι ο προπονητής της Φέγενορντ

Κέρασε τριάρα τον Παναθηναϊκό η Άλκμααρ (video)

«Γιούχα» μετά το διπλό του ΠΑΟΚ (video)

«Χαλάει» μεταγραφή του ΟΣΦΠ ο Φερέιρα!

Τρίτη βαριά ήττα για τον Ατρόμητο