Λύση για τα χρέη!

Η κυβέρνηση βρήκε τη χρυσή τομή με την τρόικα!

Τη χρυσή τομή για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, έως και σε 100 δόσεις, αναζητούσαν έως αργά χθες το βράδυ τρόικα και κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και τελικά τη βρήκαν!

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των χρεών του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο με εφάπαξ καταβολή των οφειλών και διαγραφή ακόμη και τους 100% των προσαυξήσεων!

Η σύσκεψη αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευάγγ. Βενιζέλο, Γκ. Χαρδούβελη, Χρ. Σταϊκούρα και με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, όπου φέρεται να εστίασαν και στη διαπραγμάτευση για το χρέος ενόψει του κρίσιμου ραντεβού του Γκ. Χαρδούβελη με την Κρ. Λαγκάρντ την Κυριακή. «Δεν υπάρχει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι συζητήσεις κυλάνε ομαλά, δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά και δεν έχουν κολλήσει», υποστήριζε κυβερνητικό στέλεχος αμέσως μετά.

Εως εκείνη την ώρα, η πληροφόρηση ήταν ότι ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης από την τρόικα είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, χωρίς συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στη νομοθέτηση της ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών προς εφορία και Ταμεία, έως και σε 100 δόσεις. Αργά τη νύχτα, μετά τη νέα σύσκεψη, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι επήλθε προσέγγιση με την τρόικα τόσο για τη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων όσο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ταμεία.

Η ίδια πηγή σημείωνε πάντως, πως η τρόικα είχε κάποιες ιδέες που καθιστούν πιο συνεπή τη ρύθμιση προς τις εφορίες και τα ταμεία, χωρίς όμως να εξηγεί τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ώστε να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατόν, η νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών προς τα ταμεία και την εφορία.

Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση για τις οφειλές προς εφορία και Ταμεία προβλέπει την αύξηση των δόσεων στις 100 για χρέη έως 15.000 ευρώ, στις 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ, ενώ για το ετήσιο επιτόκιο που θα καταβάλλουν οι υπόχρεοι το βασικό σενάριο είναι 4,5%, αλλά παραμένει ανοικτό προς διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Αναφορικά με το θέμα των μειώσεων στις προσαυξήσεις, η Ελληνική πλευρά προτείνει ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων να κυμαίνονται από 30% (για 100 δόσεις) έως και το 100% για εφάπαξ καταβολή του κεφαλαίου που οφείλεται.

Σύμφωνα με κάποια σενάρια τη νέα ρύθμιση που αφορά και τον ΠΑΟΚ μπορεί να ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην συζήτηση που ξεκινάει σήμερα στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει η κυβέρνηση.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Απεμπλοκή του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έφερε η χθεσινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της τρόικας.

Όπως έκανε γνωστό χθες αργά το βράδυ κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν σε ό,τι αφορά το κείμενο των ρυθμίσεων των οφειλών 110.000 επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία:

  1. Σε πρώτη φάση και άμεσα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη διαγραφή και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των υπερήμερων οφειλών προς το Δημόσιο για 109.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
  2. Σε δεύτερη φάση θα προωθηθεί αντίστοιχο πλαίσιο για τις 1.000 επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
  3. Σε τρίτη φάση και ξεχωριστά θα καταρτιστεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών, όπως τα στεγαστικά, αλλά και θα καθιερώνει και το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων.

Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το εμπόδιο στις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων μέσα από διαγραφές οφειλών και αναδιαρθρώσεις των ίδιων των εταιρειών, όπου αυτό θα κρίνεται αναγκαίο. Υπενθυμίζεται ότι τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων υπολογίζονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ.

Από αυτά περίπου τα 4 με 5 δισ. ευρώ προέρχονται από 100.000 μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό μέχρι εννέα άτομα και έχουν κύκλο εργασιών έως 900.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες 10.000 επιχειρήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 35 με 36 δισ. ευρώ.

Χθες νωρίτερα το πρωί είχε προκύψει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μιας και η τρόικα ζητούσε περισσότερες δικλίδες ασφαλείας, για την ακρίβεια εξασφαλίσεις, για τους μεγαλο-οφειλέτες.

Παράλληλα, η χρονική μετάθεση από την πλευρά της τρόικας της εξέτασης του νομοσχεδίου κατά την περίοδο της επόμενης επίσκεψής της στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποδιδόταν από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σε μία πάγια διαπραγματευτική τακτική της τρόικας.

Να μην δίνει από την πρώτη στιγμή το «πράσινο» φως σε αποφάσεις ή μέτρα της κυβέρνησης που ευνοούν σημαντική μερίδα του κοινωνικού συνόλου.

Με πιο απλά λόγια, όπως σχολίαζαν τα ίδια στελέχη, η τρόικα επιδίωκε να βάλει σε διαπραγμάτευση το νομοσχέδιο των «κόκκινων» δανείων με τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις.

Όπως και να έχει, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώνουν μεν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Ανάπτυξης πως «το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση» ή ό,τι «πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απόπειρες διευθέτησης ιδιωτικού χρέους», ωστόσο φαίνεται πως θέλουν να κλείσουν κάθε «παράθυρο» χαριστικής ρύθμισης χρεών και αμφισβητούν πολλές διατάξεις του κειμένου. Επίσης, οι δανειστές επιδιώκουν να μετρήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόπειρα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, στα δημόσια έσοδα αλλά και στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα ακόμη και της ολικής διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΓΑ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Συμφωνία με την τρόικα για την τιμή της εκκίνησης

Συμφωνία επήλθε με την τρόικα για να ορισθεί η τιμή εκκίνησης για τους πλειστηριασμούς ακινήτων στα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας το θέμα ως παράδειγμα του εποικοδομητικού χαρακτήρα των συζητήσεων με την τρόικα. «Κλείσαμε» ένα διαρθρωτικό ορόσημο, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», είπε τονίζοντας πως καθυστερούσε για ένα εξάμηνο αφού είχε «κολλήσει» στο θέμα των πλειστηριασμών, με την τρόικα να επιμένει σε τιμή εκκίνησης στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας και την ελληνική πλευρά να αντιτείνει τα δύο τρίτα. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει πως ως τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού θα είναι τα δύο τρίτα της αντικειμενικής τιμής. Στη συνέχεια, εάν εκεί δεν προκύψει συναλλαγή η τιμή μπορεί να υποχωρήσει στο μισό της αντικειμενικής, αν και για τις λεπτομέρειες αυτού του σημείου το ίδιο στέλεχος παρέπεμψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Εάν και εκεί δεν υπάρξει συναλλαγή, μετά αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Επίσπευση αναπροσαρμογής αντικειμενικών αξιών

Ανοικτό διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, πριν από το 2017. Για το θέμα αυτό, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε χθες πως το πρόβλημα στην αγορά ακινήτων είναι μεγάλο, αλλά δεν είναι εύκολη μια άμεση λύση στο θέμα της αναπροσαρμογής των τιμών, αφού δεν υπάρχει ακόμη βάση δεδομένων για τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, που ισχύουν σε όλη τη χώρα. Η ίδια πηγή επιβεβαίωνε πως καταβάλλεται προσπάθεια να επισπευσθεί η διαδικασία εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν έχει συζητηθεί σενάριο οριζόντιας μείωσης 15% στις αντικειμενικές αξίες, έως ότου φθάσουμε στο νέο σύστημα, το 2016. Τόνισε δε πως έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει τη δημιουργία, έως το τέλος του 2016, βάσης δεδομένων με τις τιμές της αγοράς.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Οι αγορές ζητούν αξιοπιστία

«Η αγορά είναι μεγάλη, φθάνει να την πείσεις ότι είσαι αξιόπιστος, ότι δεν κάνεις πίσω στα διαρθρωτικά μέτρα και προχωράς», εκτιμούσε χθες ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο κληθείς να προσδιορίσει τις ανάγκες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές το 2015. Η ίδια πηγή ξεκαθάριζε πως «φυσικά και είμαστε σε επίπεδο συζήτησης» για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, ζήτημα που όπως είπε εκ των πραγμάτων τίθεται, αφού στο τέλος του έτους τελειώνουν τα χρήματα που δίνουν στη χώρα οι Ευρωπαίοι. «Είναι ένα θέμα που μπαίνει από τη ζωή, όχι από εμάς, αλλά από την πράξη», σχολίαζε χαρακτηριστικά. Πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εξόδου από το Μνημόνιο και ενδεχόμενης πρόωρης αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σχεδιάζει τη δημιουργία αποθέματος, μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» της τάξης των 10 δισ. ευρώ με εκδόσεις το 2015, με κεντρικό στόχο η χώρα με αυτό το απόθεμα να έχει εκ των προτέρων καλύψει τις ανάγκες της, προπορευόμενη έναντι των αγορών.

Ανοδικά, πάλι, οι αποδόσεις

Πάντως χθες, σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον μίας εβδομάδας, στο 6,8%, εκτινάχθηκε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, κίνηση που σύμφωνα με το Reuters συνδέεται με δημοσιεύματα νωρίτερα χθες, ότι οι συνομιλίες με την τρόικα διακόπηκαν, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, εξαιτίας διαφωνιών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το πρακτορείο διαψεύδουν τα δημοσιεύματα τονίζοντας πως οι ελεγκτές ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν αυτή την εβδομάδα ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Η απόδοση του δεκαετούς αυξήθηκε ενδοσυνεδριακά κατά περίπου 32 μονάδες βάσης στο 6,80%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στην περιοχή του 6,6% – 6,7%.

ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εξαίρεση από τον κανόνα 1 πρόσληψη – 10 αποχωρήσεις

Πρόταση προς την τρόικα να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από τον κανόνα που προβλέπει μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 15.000 μονίμων εκπαιδευτικών. Εφόσον οι πιστωτές της χώρας συναινέσουν, στόχος είναι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ να διενεργηθεί τον χειμώνα και να αφορά πέντε μεγάλες κατηγορίες εκπαιδευτικών: φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς.

«Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, τον οποίον θα σπάσουμε μόνο εάν βγούμε από το ένα προς δέκα. Κι αυτό γίνεται με συντονισμό με τον κ. Μητσοτάκη κι όχι με αντιπαράθεση», δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως τόνισε, η πρόταση που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη διάρθρωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με αναλυτικά στοιχεία, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και την αναλογία τους ανά διδάσκοντα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία στη νησιωτική χώρα.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

  • // Πρόσφατα //
  • // Δημοφιλή //

Το ημερολόγιο της προετοιμασίας

Ο χρόνος που κυλάει υπέρ του ΠΑΟΚ και ο Τζιοβίνκο

Ο Ρούνει τραυμάτισε παίκτη του!

Χαμός στο Transfermarkt με Τζιοβίνκο

Παρουσιάζονται οι νέες φανέλες!

Ο μελετηρός Κούρτιτς

Γαλλικές ομάδες θέλουν Ρεμπότσο

Η αγωνιστική που φέρνει μνήμες double

Το πλήρες πρόγραμμα του ΠΑΟΚ!

Η νέα μπάλα και τα… γούρια

Έμαθε και τα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

Στην Τούμπα το πρώτο ντέρμπι

Πρεμιέρα με ΠΑΣ Γιάννινα ο ΠΑΟΚ!

Live Stream η κλήρωση της Super League

Τζιοβίνκο: Ακριβό άρωμα, μικρό μπουκάλι

Τα εισιτήρια διαρκείας και ο ΠΑΟΚ Β’

Στήριξη παντού από την Θύρα 4!

ΠΑΟΚ-Τζιοβίνκο: Αυτόν ξέρει, αυτόν θέλει

Η υπόσχεση του Γιάνκοβιτς (video)

Ο χρόνος που κυλάει υπέρ του ΠΑΟΚ και ο Τζιοβίνκο

Το ημερολόγιο της προετοιμασίας

Κόλλησαν Καγκάβα-Κούρτιτς

Φεύγουν νωρίτερα Κρέσπο-Ολιβέιρα

Σάλος με Ρούνεϊ και ημίγυμνες καλλονές (pics)

Στην Θεσσαλονίκη η οικογένεια του Κούρτιτς

Έξαλλος ο αδελφός της Κορακάκη με Καρμοίρη (video)

Η ικανοποίηση του Λουτσέσκου

Η ασπρόμαυρη ανάρτηση του Τζιοβίνκο (pics)

Ο Λουτσέσκου έχει από κοντά τον Καγκάβα

Ανατροπή και φεύγει για Ελλάδα (video)

Σκληρό μπρα ντε φερ για Τζιοβίνκο

Πρώην του ΠΑΟΚ κόντρα στον… ΠΑΟΚ Β

Χάος με τη Μπόκα Τζούνιορς στην Αργεντινή

Κοιτά και η Ουντινέζε Τζιοβίνκο

Έφτασε η νέα μεταγραφή του ΠΑΟΚ

«Χαλάει» μεταγραφή του ΟΣΦΠ ο Φερέιρα!

Τις… έφαγε ο Καγκάβα (videos)

Ο ξάδερφος του Χάαλαντ απειλεί τα ρεκόρ του

Ο Πετρούνιας τρόλαρε την ΕΡΤ (pic)

Το «όχι» του Ουεντραόγκο για τον ΠΑΟΚ

O… θετικός Στέφαν Σβαμπ (pic)

Σκορ… πρόκρισης στο επόμενο επίπεδο

Αλλαγή στο φιλικό ΠΑΟΚ-Φέγενορντ

Λουτσέσκου: «Ο ΠΑΟΚ είναι… ιδέα!»

Εξετάζει Λέναρντ Φρίμαν ο ΠΑΟΚ

«Γιούχα» μετά το διπλό του ΠΑΟΚ (video)

«Βουίζει» η Ιταλία για Τζιοβίνκο

«Άνοιξε η πόρτα της εξόδου για Τζιοβίνκο»

Χαμός στο Transfermarkt με Τζιοβίνκο

Παρουσιάζονται οι νέες φανέλες!

Η αγωνιστική που φέρνει μνήμες double

Το πλήρες πρόγραμμα του ΠΑΟΚ!

Η νέα μπάλα και τα… γούρια

Έμαθε και τα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ

Στην Τούμπα το πρώτο ντέρμπι

Η υπόσχεση του Γιάνκοβιτς (video)

H «πρώτη» του Γιάνκοβιτς στα ασπρόμαυρα! (video)

«Όργια» Ντόντσιτς στην νίκη της Σλοβενίας (video)

Γιάνκοβιτς: «Έρχομαι στον ΠΑΟΚ με μεγάλο κίνητρο»

Εξετάζει Λέναρντ Φρίμαν ο ΠΑΟΚ

Στήριξη διαρκείας από την Γερμανία (pic)

Χάρηκε με Γιάνκοβιτς ο Γκρίφιν (pic-video)

Nέο «όχι» ΟΣΦΠ και Άρη στην κεντρική διαχείριση

Γκρίνιαξε για το πέναλτι ο προπονητής της Φέγενορντ

Κέρασε τριάρα τον Παναθηναϊκό η Άλκμααρ (video)

«Γιούχα» μετά το διπλό του ΠΑΟΚ (video)

«Χαλάει» μεταγραφή του ΟΣΦΠ ο Φερέιρα!

Τρίτη βαριά ήττα για τον Ατρόμητο