Το ενδιαφέρον των Γερμανών εστιάζεται στον Μέγα Αλέξανδρο και στην Ελληνιστική εποχή επισημαίνουν δυο Γερμανίδες αρχαιολόγοι της Κρατικής Γερμανικής “Ενωσης Ερευνών που μελέτησαν τα ταφικά έθιμα στους τύμβους των Αιγών, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι τα έως τώρα ευρήματα της Αμφίπολης είναι εντυπωσιακά.
«Εκτός ότι είναι σπουδαίο, μοναδικό εύρημα και κάτι εξαιρετικό δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο για την Αμφίπολη. Στη Γερμανία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον Μέγα Αλέξανδρο. Εξάλλου δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει γι αυτόν τον μεγάλο άνδρα» τονίζει η Δρ. Imma Kilian-Dirlmeier ενώ η Δρ. Andrea Brauning σημειώνει «Είναι φανταστικό είναι ωραίο αυτό που κάνουν οι συνάδελφοι μου στην Αμφίπολη, περιμένω τα αποτελέσματα. Η εποχή του σιδήρου είναι μια διαφορετική εποχή στην οποία οι τάφοι ήταν περισσότερο οικογενειακοί και κατά φύλο».
Οι δυο Γερμανίδες περιέγραψαν σε διάλεξη που δόθηκε στο ΑΠΘ τις συνήθειες των αρχαίων Μακεδόνων κατά την ταφή γυναικών και ανδρών αφού μελέτησαν 400 τάφους που ανακαλύφθηκαν σε 52 τύμβους στη νεκρόπολη των Αιγών και αφορούν μια περίοδο από το 1100 έως το 700 πχ.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ΤV 100 τόνισαν: «Στη γυναικεία ταφή δινόταν έμφαση στον στολισμό της κεφαλής της νεκρής ενώ μέσα στον τάφο τοποθετούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες πήλινα αγγεία και μεταλλικά αντικείμενα. Στο νεκρό άνδρα έβαζαν τον οπλισμό του και κυρίως ξίφη. Στην εποχή του σιδήρου οι ταφές δεν περιείχαν πολλά χρυσά κτερίσματα».
Η Δρ. Imma Kilian-Dirlmeier είναι αρχαιολόγος με ειδίκευση στην Προϊστορική και Πρωτο-ιστορική Αρχαιολογία και επιστημονικής συνεργάτιδα στο Κεντρικό Ρωμαϊκό Αρχαιολογικό Μουσείο του Mainz ενώ διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Siegen.
H Δρ. Andrea Brauning είναι αρχαιολόγος με ειδίκευση στην εποχή του σιδήρου. Διευθύντρια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Βάδης/Βυτεμβέργης ενώ διδάσκει στα πανεπιστήμια Στουτγάρδης Φράιμπουργκ και Τίμπιγκεν.