Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις πλαστές ενημερότητες, μέσω των οποίων ομάδες απέσπασαν χορηγίες ύψους 2,7 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ. Πλαστογραφήσεις Μεγάλη Παρασκευή και από… καφενείο!
Σύμφωνα με την έκθεση της Οικονομικής Αστυνομίας που βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα Χάρη Λακαφώση, ομάδες απέσπασαν χορηγίες ύψους 2,7 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ προσκομίζοντας πλαστά φορολογικά ή ασφαλιστικά στοιχεία, όπως αναφέρθηκε στη “Δίκη” του ΣΚΑΪ.
Παράλληλα στην εκπομπή παρουσιάστηκε και η ένορκη μαρτυρική κατάθεση του αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Αριστείδη Σταθόπουλου ομολογεί ότι η ΕΠΟ δέχονταν φωτοτυπίες ενημεροτήτων και όχι πρωτότυπες, όπως προβλέπει ο νόμος.
Στην κατάθεση της 23ης Νοεμβρίου 2011, ο κ.Σταθόπουλος, που σήμερα εκπροσωπεί την ΕΠΟ στη Superleague, αναφέρει μεταξύ άλλων: ” Στις 15-4-2011 με το υπ’αριθμ. 33 πρακτικό του ΔΣ. της ΕΠΟ ορίσθηκα μέλος της Τριμελούς Επιτροπής που σκοπό είχε να βοηθήσει την Επιτροπή Ιδιότητας Μεταγραφών κάνοντας έλεγχο σε όλους τους φακέλους των ΠΑΕ Α,Β,Γ Εθνικής κατηγορίας σχετικά με τις φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες που χρησιμοποιήθηκαν την μεταγραφική περίοδο απο 1 έως 31 Ιανουαρίου 2011. Κατά την διάρκεια του ελέγχου βρέθηκαν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες δεν ήταν πρωτότυπες όπως έπρεπε να είναι αλλά ήταν φωτοτυπίες που δεν μπορούσαν να είμαστε βέβαιοι για την γνησιότητα ή μη αυτών.
Τότε η επιτροπή μας κατ’εντολή του ΔΣ της ΕΠΟ αποφάσισε και έστειλε έγγραφα σε όλες τις ΔΟΥ και ΙΚΑ που υπήρχαν φωτοτυπίες η ενδείξεις μη ορθότητας του εγγράφου, προκειμένου να σταλούν πρωτότυπα για να γίνει ο έλεγχος της ορθότητας ή μη των αντίστοιχων φωτοτυπιών. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες ΠΑΕ δεν ανταοκρίνονταν στην πραγματικότητα οι φωτοτυπίες που υπήρχαν στους φακέλους με τα πρωτότυπα που εστάλησαν απο ΔΟΥ και ΙΚΑ. Αναλόγως με την παραλαβή των εγγράφων από τις αρμόδιες ΔΟΥ και ΙΚΑ και τον σχετικό έλεγχο των αντίστοιχων φωτοτυπιών των φακέλων παραδίδονταν στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ την ΕΙΜ ( Επιτροπή Ιδιότητας Μεταγραφών ) η οποία σε τακτικές συνεδριάσεις αποφάσιζε περί της πλαστότητας ή μη των εγγράφων που της παραδίδαμε”.
ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!
Αξίζει από εκεί και πέρα να σημειωθεί πως οι εμπλεκόμενοι δεν δίστασαν να πλαστογραφήσουν ενημερότητα ακόμα και με ημερομηνία Μεγάλης Παρασκευής! Παράλληλα υπήρξε και φορολογική ενημερότητα ομάδας που δέχτηκε η Ομοσπονδία και παρουσιάζεται να εστάλη από… καφενείο!
Παρόλα αυτά η ΕΠΟ τιμώρησε μόνον 11 από τις 27 ομάδες που βαρύνονται με πλαστές ενημερότητες. Οι ομάδες που τιμωρήθηκαν από την ΕΠΟ για πλαστογραφία και υποβιβάστηκαν στη Δ’ Εθνική ήταν:
1) Αναγέννηση Καρδίτσας
2) Ρόδος
3) Ιωνικός
4) Εθνικός
5) Τρίκαλα
6) Παναιγιάλειος
7) Εορδαϊκός
8) Αίαντας Σαλαμίνας
9)Ασπρόπυργος
10) Κόρινθος
11)Χερσόνησος.
Με τις υπόλοιπες ομάδες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας η ΕΠΟ δεν ασχολήθηκε, πλην των Βέροια και Παναχαϊκή τις οποίες αθώωσε. Επίσης τιμωρήθηκαν και πρόσωπα που είχαν σχέση με τις εμπλεκόμενες ομάδες και συγκεκριμένα οι Αντωνίου (Αναγέννηση Κ.-δύο χρόνια), Γαλανακόπουλος (Τρίκαλα-ένα χρόνο), Γωγάκος-Τάκης (Ηρακλής-έξι μήνες), Μαναράκης (Χερσόνησος-δύο χρόνια), Μαυρονάσιος (Κόρινθος-δύο χρόνια), Παπαπέτρου (Παναιγιάλειος-δύο χρόνια), Πηρούνιας (Εθνικός-δύο χρόνια), Πλεξίδας (Τρίκαλα-έξι μήνες), Χαραλαμπίδης (Ιωνικός-δύο χρόνια) και Χριστοφιλόπουλος (Ασπρόπυργος-δύο χρόνια).
Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΥΡΙΔΗ
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η κατάθεση του Θεόδωρου Κουρίδη, νομικού συμβούλου της ΕΠΟ, στις στις 31/07/13 : ” Κατόπιν σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε για την υπόθεση που αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες που χρησιμοποιήθηκαν τη μεταγραφική περίοδο 01 έως 31 Ιανουαρίου το 2011, ελέγχθησαν όλες οι ομάδες της Β’ και Γ’ Εθνικής κατηγορίας, καθώς και τέσσερις ομάδες της Σούπερ Λιγκ, για τις οποίες υπήρχαν υπόνοιες ότι μπορεί να υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην ασφαλιστική ή στην φορολογική ενημερότητά τους.
Ελέγχθηκαν συνολικά 52 ομάδες και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές ενημερότητες των 30 ομάδων. Παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Ιδιότητας Μεταγραφών της οποίας εγώ ήμουν πρόεδρος και δικάστηκαν 22. Από αυτές οι 9 ομάδες για απλή ανάκληση δελτίων αθλητικής ιδιότητας επειδή δεν κατέθεσαν νοθευμένο έγγραφο μεν, όμως κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου η ισχύς των προσκομισθέντων εγγράφων ( ασφαλιστικές η φορολογικές ενημερότητες ) είχαν λήξει. Οι ομάδες αυτές είναι οι εξής : 1)ΤΑΠ ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ, 2)ΠΑΕ ΓΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, 3)ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ, 4)ΠΑΕ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ, 5)ΤΑΠ ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, 6)ΤΑΠ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ, 7)ΠΑΕ ΠΑΟ ΡΟΥΦ, 8)ΠΑΕ ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ, 9)ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ΑΟ ΠΥΡΓΟΥ. Για 9 ομάδες ανακρίθηκαν τα δελτία λόγο δόλιας έκδοσής τους (νοθευμένα-πλαστά δικαιολογητικά). Οι ομάδες αυτές είναι: 1)ΠΑΕ ΤΑΠ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ, ΠΑΕ ΕΝΩΣΗ ΑΟ ΠΑΝΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΑΚΟΣ, 3)ΠΑΕ ΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, 4)ΠΑΕ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, 5)ΠΑΕ ΟΣΦ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ, 6)ΠΑΕ ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ, 7)ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 8)ΠΑΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΟ ΜΑΝΗΣ και 9)ΠΑΕ ΙΩΝΙΚΟΣ ΑΟ. Δύο ομάδες, η ΠΑΕ ΓΑΣ ΒΕΡΟΙΑ και η ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2005, ενώ κατέθεσαν νοθευμένα δικαιολογητικά, κρίθηκε ότι δεν είχαν δόλο ως ομάδες, αλλά ήταν παθούσες από συμπεριφορά τρίτων. Για τις ομάδες αυτές υπήρξε απλή ανάκληση των δελτίων. Δύο ομάδες, η ΠΑΕ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ και η ΤΑΠ ΑΣ ΦΩΚΙΚΟΣ, απαλλάχθηκαν διότι τα δικαιολογητικά τους ήταν καθ’ όλα νόμιμα”.
Επιπλέον, αποκαλύφθηκε και βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς, στο οποίο στέλεχος μεγάλης ΠΑΕ με τα αρχικά Α.Κ. εμφανίζεται ως συνδετικός κρίκος προφυλακισμένων και κατηγορουμένων στην υπόθεση του φορτίου ηρωίνης του δεξαμενοπλοίου ΝΟΟR ONE.
ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ