Δυο συγκλονιστικές συνεντεύξεις παραχώρησαν πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα ΣΠΟΡ του Βορρά οι Νίκος Βεζυρτζής και Θανάσης Κατσαρής με αφορμή την απώλεια του μεγάλου ευεργέτη του ΠΑΟΚ, Θανάση Δεδέογλου. Ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο πρόεδρος του Α. Σ. ΠΑΟΚ αναφέρθηκαν στην καθοριστική συμβολή του Θανάση Δεδέογλου στη δημιουργία του PAOK SPORTS ARENA και σε άγνωστες ιστορίες για τον τρόπο με τον οποίο ξεπεράστηκαν τα προβλήματα μέχρι να αποκτήσει ο Δικέφαλος το δικό του γήπεδο. Δυο συνεντεύξεις που θα θυμίζουν πολλά στους παλιούς ΠΑΟΚτσήδες και θα μάθουν πολλά στους νεότερους:
Το όνομα του Νίκου Βεζυρτζή θα μείνει γραμμένο με χρυσά και ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του ΠΑΟΚ γιατί μόνο αυτός οραματίστηκε και πάσχισε για να αρχίσει να κατασκευάζεται το “παλατάκι”. Ο ίδιος ωστόσο μιλώντας στα ΣΠΟΡ υπενθυμίζει στον κόσμο: «Ο Θανάσης Δεδέογλου που έφυγε το Σάββατο από την ζωή, αλλά και ο αδελφός του ο Γιάννης που είχε πεθάνει πιο μπροστά, είναι οι άνθρωποι στους οποίους οφείλεται η υλοποίηση του οράματος του κλειστού μας γυμναστηρίου κι αυτό πρέπει να το θυμούνται οι παλιοί αλλά να το μαθαίνουν και οι νεότεροι»! Για να προσθέσει: «Αυτοί βοήθησαν ώστε η ιδέα να γίνει πράξη και να αρχίσει η κατασκευή του γηπέδου. Γιατί όσες ιδέες και να έχεις, όσο για αν ψάξεις και βοήθειες από την Πολιτεία, για να πραγματοποιηθεί το όνειρο για το Παλατάκι, έπρεπε να βρεθεί και ο χώρος. Κι εκεί ήρθε η μεγάλη συνεισφορά του Θανάση και του Γιάννη Δεδέογλου.
Ήταν καθοριστικός ο ρόλος τους για να φθάσουμε να έχει ο σύλλογος εκτός από ιδιόκτητο γήπεδο ποδοσφαίρου και ιδιόκτητο γήπεδο μπάσκετ που κανένας άλλος σύλλογος δεν έχει στην Ευρώπη»! Για να υπογραμμίσει ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ και της ΠΑΕ: «Τότε που είχα την ιδέα και επέμενα για το γήπεδο, δεν πίστευε κανείς ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ακόμη και οι συνεργάτες μου τρελό με ανέβαζαν, ρομαντικό με κατέβαζαν. Είναι όμως ασύγκριτη η προσφορά των αδελφών Δεδέογλου. Θέλω μάλιστα να μείνω στον Θανάση, γιατί αυτός έκανε την δωρεά χωρίς να ζητήσει ή να περιμένει τίποτε. Μόνο για τον ΠΑΟΚ. Γιατί αυτός δεν ήταν …τίποτε, δεν είχε να περιμένει κάτι, δεν είχε σχέση με διοικήσεις της ΠΑΕ ή του ΑΣ, ήταν ένας απλός φίλαθλος της ομάδας. Αυτό γιγαντώνει το μέγεθος της ανιδιοτελούς προσφοράς του». Για να καταλήξει: «Με το θάνατο του Θανάση Δεδέογλου η οικογένεια του «Δικεφάλου» και η κοινωνία χάνουν ένα διαμάντι! Ήταν άνθρωπος παρορμητικός σε όλα και ειδικά για τον ΠΑΟΚ, για τον οποίο ξεπερνούσε και τα όρια. Πολύ μεγάλη η απώλεια του, γιατί από τα τόσα πολλά χρόνια που τον γνώριζα, μόνο στόχο ζωής είχε να βοηθάει χωρίς να ζητάει κάτι και μάλιστα ήθελε να προσφέρει σε όλο τον κόσμο»!
Όταν ο ΑΣ ΠΑΟΚ «ανέβαζε» διοικήσεις και η ΠΑΕ έδινε μόνο 30.000.000 δρχ.
Ο Νίκος Βεζυρτζής εξιστορεί το πώς έγινε το αρχικό «ντιλ» με την οικογένεια Δεδέογλου: «Εκείνη την εποχή ίσχυε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ο ΑΣ ΠΑΟΚ είχε το 40% και το 60% είχαν οι μέτοχοι. Έτσι ο σύλλογος είχε τη δυνατότητα να ανεβάζει και να κατεβάζει διοικήσεις στην ΠΑΕ… Ωστόσο την εποχή όμως δεν υπήρχαν ποσοστά από εισιτήρια για τον Ερασιτέχνη. Τίποτε δεν παίρναμε. Απλά, κάθε διοίκηση ΠΑΕ έδινε στον σύλλογο ένα ποσό 30 εκατομμυρίων δραχμών … Ποσό πολύ μικρό όπως καταλαβαίνετε. Όταν λοιπόν ζήτησε ο Γιάννης Δεδέογλου να αναλάβει την διοίκηση της ΠΑΕ κι αφού διαπιστώσαμε ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις – οικονομικές δυνατότητες, αν θα έκανε μεταγραφές, κ.α. – ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τα χρήματα του ΑΣ.
Επειδή όμως είχε σφηνωθεί στο μυαλό μου η ιδέα του γηπέδου, του είπα… αντί να δώσεις τα χρήματα στο σύλλογο, δώσε μας ένα οικόπεδο στο χώρο που τώρα βρίσκεται το “παλατάκι” για να χτίσουμε το γήπεδό μας του μπάσκετ! Θεώρησε το αίτημα λογικό και είπε “ναι”! Πήγαμε στο συμβολαιογράφο, κάναμε τα συμβόλαια για να περάσει το οικόπεδο στο “όνομα” του ΠΑΟΚ και άρχισε έτσι η υλοποίηση του οράματος. Εδώ όμως ακριβώς μπαίνει και ο Θανάσης Δεδέογλου γιατί σε όλα τα ακίνητα της οικογένειας ήταν ιδιοκτήτες και τα δύο αδέλφια. Και ο Θανάσης λοιπόν είπε αμέσως “ΟΚ”, δεν είχε κανένα πρόβλημα και γι΄ αυτό και οι δύο αείμνηστοι έκαναν τεράστια προσφορά στον ΠΑΟΚ. Αμέσως μετά άρχισε ο αγώνας δρόμου για να συγκεντρωθούν και τα χρήματα για την κατασκευή του γηπέδου».
Στην πρώτη θεμελίωση, στις 18 Μαρτίου του 1990, ο Νίκος Βεζυρτζής «έλαμπε» από χαρά και εξιστορεί: «Είναι σαν τώρα να το βλέπω… Όλοι οι Υπουργοί με τον Σωτήρη Κούβελα να θεμελιώνει, όλοι οι Βουλευτές, οι αρχές, από κάθε κόμμα πολιτικοί, παρόντες. Την πλάκα μάλιστα την κρατούσαν ένας από τη Νέα Δημοκρατία, ένας από το ΠΑΣΟΚ κι ένας από το ΚΚΕ! Και στην δεύτερη σειρά των επισήμων καθόταν και ο μετέπειτα Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής».
Και καταλήγει: «Στις συζητήσεις μας με τους αδελφούς Δεδέογλου όσο προχωρούσε το έργο, έδειχναν κατενθουσιασμένοι! Γιατί νομίζω ότι και οι ίδιοι στην αρχή δεν πίστευαν ότι θα γίνει το γήπεδο. Πρέπει τώρα ο Ερασιτέχνης να τιμήσει εκ νέου τα δύο αδέλφια που έμειναν στην ιστορία για την βοήθειά τους. Γιατί καλά τα πρωταθλήματα και οι ομάδες, ο ΠΑΟΚ όμως είναι πάνω απ΄ όλους και όσοι τον βοηθούν πρέπει να τους θυμούνται οι παλιοί και να τους γνωρίζουν οι νέοι, ειδικά όσους άφησαν τέτοια σφραγίδα στο σύλλογο όπως ο Θανάσης Δεδέογλου».
Κατσαρής: Ο Θανάσης ήταν μπροστάρης!
Ο νυν πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ ήταν και μέλος της διοίκησης του συλλόγου – επί προεδρίας Ν. Βεζυρτζή – όταν έγινε η δωρεά των αδελφών Δεδέογλου. «Μας την έκαναν όταν ακριβώς κανένας μας στον σύλλογο δεν το περίμενε» λέει στα ΣΠΟΡ ο Θανάσης Κατσαρής και επισημαίνει: «Γνώριζε ο Θανάσης ότι υπήρχε πρόβλημα με την έκταση. Ο αδελφός του Γιάννης είχε δώσει τα πρώτα 10 στρέμματα, αλλά αυτή η έκταση δεν έφθανε για να γίνει γήπεδο. Έδωσε όμως ο Θανάσης άλλα τέσσερα στρέμματα με νέα δωρεά και έτσι καταφέραμε να προχωρήσουμε την υπόθεση του γήπεδου. Ήταν το πάτημα για να συνεχίσει τις προσπάθειές του ο Νίκος Βεζυρτζής προς την Πολιτεία. Μόλις έγινε η δεύτερη δωρεά, προχωρήσαμε. Μάλιστα μας είχε κάνει την πιο ευχάριστη έκπληξη ο Θανάσης Δεδέογλου που είχε ανακοινώσει την δωρεά του σε μία εκδήλωση του συλλόγου, σε έναν χορό του «ερασιτέχνη».
Ο Θανάσης ήταν ούτως ή άλλως πιο ανοικτός άνθρωπος. Ο Γιάννης ο αείμνηστος αδελφός του δεν εκδηλωνόταν τόσο. Αλλά αυτός ήταν ένας άνθρωπος …μπροστάρης. Θυμάμαι και την εκδρομή που κάναμε στην Ιταλία για τον αγώνα με τη Νάπολι. Ήταν σχεδόν οργανωτής στην κερκίδα. Αγαπούσε τον ΠΑΟΚ, αλλά έφαγε και την ζωή με το κουτάλι. Έκανε και πολλές δουλειές για να πετύχει όσα πέτυχε. Αν δεν κάνω λάθος κάποια στιγμή βρέθηκε να δουλεύει και σε καράβια! Ήταν κι ένας χαρακτήρας που πολύ εύκολα μπορούσε να τον πλησιάσει κανείς. Ένας πραγματικά πολύ μεγάλος ευεργέτης του ΠΑΟΚ όπως και ο αδελφός του Γιάννης”. Και καταλήγει ο Θανάσης Κατσαρής: “Από την εποχή της ολοκλήρωσης του γηπέδου υποβάλλαμε αίτημα στον Δήμο Πυλαίας τότε να ονομαστεί ο δρόμος μπροστά από το Παλατάκι ως οδός Θανάση – Ιωάννη Δεδέογλου, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Το επαναφέραμε μερικά χρόνια αργότερα, αλλά ούτε και πάλι έγινε δεκτό. Ονομάσαμε την Πλατεία μπροστά στην κεντρική είσοδο με το όνομα των δύο αδελφών, αλλά τώρα θα κάνουμε νέα προσπάθεια με το αίτημα για την οδό στον Δήμο Πανοράματος”.
Το «τρικ» με την μίσθωση για 100 χρόνια
Ο Ν. Βεζυρτζής θυμάται ακόμη: «Εκείνα τα χρόνια δεν γνωρίζαμε ότι για να γίνει ένα τέτοιο έργο χρειάζονται εκατοντάδες στρέμματα. Προέκυψαν δυσκολίες και τότε απευθυνθήκαμε στα αδέλφια Δεδέογλου. Με τον Θανάση λοιπόν κάναμε ένα ενοικιαστήριο συμβόλαιο διάρκειας 100 ετών, με τίμημα μόλις 100.000 δραχμές τότε τον χρόνο. Με αυτό πήγαμε στο Υπουργείο και στην ΓΓΑ για να διαμορφωθούν αργότερα όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα και να φθάσουμε στα 40 στρέμματα της συνολικής έκτασης του γηπέδου. Μόνο που για να τα καταφέρουμε και να συμβάλλει η Πολιτεία, να δεχθεί και το ΙΚΑ που είχε άλλα οικόπεδα εκεί να γίνει η τελική διαμόρφωση, ήταν η πολύ μεγάλη άνοδος του μπάσκετ που το επέτρεψε.
Κι εμείς στον ΠΑΟΚ αντί να τρώμε τα χρήματα στα …μπουζούκια με τους τίτλους, τα ρίξαμε για να δημιουργήσουμε το «Παλατάκι». Θυμάμαι πριν πάμε στην Γενεύη, γυρίζοντας από Ρωσία στα σύνορα μου τηλεφώνησε η τότε Υφυπουργός Αθλητισμού, η κ. Πετραλιά. Για τα συγχαρητήρια. Και προσέφερε στον ΠΑΟΚ 20 εκατ. δραχμές για την καλύτερη προετοιμασία της ομάδας. Δώστα οπουδήποτε θέλεις της είπα, για οποιοδήποτε σκοπό, αλλά εμείς θέλουμε μόνο γήπεδο να φτιάξουμε. Και στον τελικό μόλις κατακτήσαμε το Κύπελλο, έκανε την δημόσια δήλωση ότι το γήπεδο θα γίνει. Και πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί ότι δεν μπορεί κανείς ποτέ να αμφισβητήσει ότι το γήπεδο αυτό ήταν, είναι και θα είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ».
Το γήπεδο θα γεμίσει με μεγάλους τίτλους
Ο Νίκος Βεζυρτζής δεν εμφανίζεται συχνά πλέον στο «παλατάκι» κι έχει δηλώσει πολλάκις ότι «πονάει η καρδιά του να το βλέπει άδειο». Υπογραμμίζει όμως εκ νέου στα ΣΠΟΡ: «Είναι πολύ απλά τα πράγματα για να γεμίσει αυτό το πανέμορφο γήπεδο… Όταν θα φτιάξει ομάδα ο ΠΑΟΚ για να χτυπάει τίτλους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως οι τωρινές διοικήσεις της ΚΑΕ καταναλώνουν τις δυνατότητές τους για το πώς θα εξοφλήσουν τα χρέη που άφησαν άλλοι, πιο πριν από αυτούς. Για σκεφθείτε λοιπόν… Αν ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα της Ευρωλίγκα και παίζει αντίπαλος με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, όταν θα έρθουν οι δύο αυτές ομάδες να παίξουν εδώ, δεν θα γεμίσει; Φυσικά και θα γεμίσει. Όχι όμως με τις ομάδες του Eurocup, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες. Βλέπετε όμως ότι ούτε στον Παναθηναϊκό ούτε στον Ολυμπιακό γεμίζει το γήπεδο στην Α1. Στα ντέρμπι τους και όταν παίζουν στην Ευρωλίγκα. Στα ντέρμπι και ο ΠΑΟΚ το γεμίζει, με Άρη και Ολυμπιακό”. Και κλείνει λέγοντας: “Η φετινή ομάδα είναι καλή, η καλύτερη μετά τους δύο της Αθήνας. Δυστυχώς όμως το συνολικό επίπεδο του μπάσκετ έχει πέσει…”.
* Οι συνεντεύξεις δόθηκαν στον Κώστα Χαλβατσιώτη στην εφημερίδα ΣΠΟΡ του Βορρά.