Με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε παράγοντες της ΕΠΟ και της διαιτησίας ο Declan Hill αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα του και αναρωτιέται κατά ποσό η FIFA και η UEFA επιθυμούν την κάθαρση στο ποδόσφαιρο ή με τη στάση τους καλύπτουν εξόφθαλμες περιπτώσεις διαφθοράς.
Έπειτα από την επίθεση κακοποιών με σιδηρολοστό σε έναν εκ των υπευθύνων για τον συντονισμό των διαιτητών, κανείς δεν θα πίστευε πως η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη. Και όμως έγινε.
Χθες στον ελληνικό Τύπο δημοσιεύτηκαν άρθρα αναφορικά με επιστολή που υπογράφεται από FIFA, UEFA, που προειδοποιεί τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη στάση τους στο φαινόμενο της διαφθοράς στα εγχώρια πρωταθλήματα.
Μπορεί να σκεφτεί κανείς «Υπέροχα! Επιτέλους οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές κινούνται για την προστασία της μεγάλης λίστας από παίκτες που έχουν κακομεταχειριστεί , διαιτητές που έχουν πέσει θύματα επίθεσης και δημοσιογράφων στην Ελλάδα. FIFA ΚΑΙ UEFA εφορμούν προκειμένου να εξασφαλίσουν πως ποτέ κανένας ιδιοκτήτης ομάδας ή αξιωματούχος σε Λίγκα δεν θα συλληφθεί για διαφθορά καθώς έχει εγκαθιδρύσει ένα ασφαλές σύστημα που έχει να κάνει με την πάταξή της».
Θα πίστευε λανθασμένα.
Βλέπετε οι Έλληνες πολιτικοί και οι εισαγγελείς προσπαθούν να καθαρίσει το ποδόσφαιρό τους.
Ενας από τους εθνικούς εισαγγελείς ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα κατά της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο με μια σειρά ποινικών διώξεων και το κοινοβούλιό τους, συζητά μια σειρά δρακόντειων νόμων για το στήσιμο αγώνων.
Ωστόσο, η επιστολή της UEFA και της FIFA είναι μια προειδοποίηση προς τις ελληνικές αρχές να μην παρεμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Είναι μια προειδοποίηση για τις ελληνικές αρχές να μην συλλάβουν κανέναν. Είναι μια προειδοποίηση ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να μην ασκήσουν δίωξη σε κανέναν που συνδέεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν ξέρουμε πόσοι από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι πραγματικά ένοχοι. Ωστόσο, θα ήταν ωραίο αν θα μπορούσαμε να έχουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα που θα ξεριζώσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο το σύστημα της αθλητικής διαφθοράς τόσο ενδημικής ώστε η FIFPro – ένωση παικτών – να προειδοποιεί τα μέλη της να μην αγωνιστούν στην Ελλάδα.
Ποια είναι η σημασία για τους ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Αρκετά σημαντική στην πραγματικότητα.
Πριν από λίγους μήνες, μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από καλοπροαίρετους ακαδημαϊκούς υποστήριζε ότι οι ποδοσφαιρικές αρχές παρεμποδίζονται στην καταπολέμηση του στησίματος αγώνων, επειδή η αστυνομία και οι εισαγγελείς, δεν ασχολούνται σοβαρά με το θέμα, είτε επειδή η νομοθεσία στις χώρες της Ευρώπης δεν είναι αρκετά ισχυρή για τη δίωξη αυτών που στήνουν αγώνες.
Η ελληνική περίπτωση δείχνει τι κάνουν επανειλημμένα οι πηγές επιβολής του νόμου σε παγκόσμιο επίπεδο: Εχουν την θέληση να συλλάβουν πονηρούς αξιωματούχους, παίκτες ή διαιτητές. Το πρόβλημα έγκειται στο να πάρουν στήριξη από τις αθλητικές αρχές.
Η οπτική αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια απλή αναζήτηση στο Google. Θα δείξει ότι υπήρξαν κύματα των αστυνομικών ερευνών σε όλη την Ευρώπη. Συχνά, αυτές οι έρευνες οδήγησαν σε καταδίκες. Το πρόβλημα δεν είχε να κάνει είναι με την επιβολή του νόμου, αλλά με τους ανθρώπους να διοικούν τα σπορ.
Η στάση της FIFA θυμίζει τη φοβερή μη διερεύνηση των στημένων στη Νότια Αφρική λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Επί του παρόντος, οι αρχές της Νότιας Αφρικής και της FIFA διώχνουν από τα χέρια τους την καυτή πατάτα για να αποφύγουν να κάνουν οποιαδήποτε σοβαρή έρευνα.
Η στάση της UEFA στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο ανεξήγητη αρκεί να θυμηθούμε ότι όταν ο ερευνητής της για τα στημένα ματς επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου του είχαν διαρρεύσει στον Τύπο βάζοντάς τον σε κίνδυνο.
Όσον αφορά την Τουρκία, της οποίας η άθλια στάση για την διαφθορά στο ποδόσφαιρο, έχει ομοιότητες με εκείνη της Ελλάδας, έρχεται για ακόμη μια φορά σε άμεση σύγκριση.
Στην Ελλάδα, οι πολιτικοί παρεμποδίζονται από τις ποδοσφαιρικές αρχές στη δίωξη της διαφθοράς.
*Ο Declan Hill είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “The Fix: Organized Crime and Soccer’ που έχει γίνει best seller σε 15 διαφορετικές γλώσσες. Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε το εγχειρίδιο της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου στην έρευνά της για τα στημένα παιχνίδια παραθέτοντας ουκ ολίγες αναφορές στο πόρισμα της. Ο Ηill ήρθε πριν από τρία χρόνια στην Ελλάδα, επισκέφθηκε το γραφείο του ανακριτή για κατάθεση, μίλησε με την εισαγγελέα, συνάντησε τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, ερευνώντας την υπόθεση.
πηγή:soccerplus.gr