Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των θεμάτων που σχετίζονται με τους στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο, το τμήμα της INTERPOL για την ακεραιότητα στον αθλητισμό, καταρτίζει μια εβδομαδιαία επισκόπηση των κύριων ιστοριών στα ΜΜΕ που σχετίζονται με τις τρέχουσες έρευνες, τις κυρώσεις, τις ποινές, το παράνομο στοίχημα και την βέλτιστη εφαρμογή.
Στην τελευταία επισκόπηση που φέρνει στη δημοσιότητα το SoccerPlus υπάρχουν δύο αναφορές στην Ελλάδα. Η μια για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε 16 πρόσωπα πολλά εκ των οποίων κατέχουν καίριες θέσεις στην ΕΠΟ και η δεύτερη για τον υπό διαβούλευση αθλητικό νόμο.
H αναφορά για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο
Στην αναφορά της Ιnterpol μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής: «Η δικαστική έρευνα έφερε αντιμέτωπα 16 υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού ποδοσφαίρου με κατηγορίες για στήσιμο αγώνων. Οι δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσει τα ονόματα των στελεχών που κατηγορούνται.
Τα 16 υψηλόβαθμα στελέχη, κατηγορούνται επίσης για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση». Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ανάμεσα στα υπόλοιπα στελέχη στα οποία αποδίδονται κατηγορίες, συγκαταλέγονται υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, υπάλληλοι και διαιτητές. Η ποινική δίωξη ενάντια στα 16 άτομα πιθανότατα αποτελεί την μεγαλύτερη έρευνα για στημένους αγώνες στην Ελλάδα».
Απελπιστική η ανάγκη για κάθαρση
Στην αναφορά για το νέο αθλητικό νόμο περιλαμβάνονται τα εξής: “Η FIFA και η UEFA απέστειλαν κοινή επιστολή στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), προειδοποιώντας πως η προτεινόμενη κυβερνητική νομοθεσία που στοχεύει στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της διαφθοράς και του στησίματος αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θεμελιώνει μια μη αποδεκτή παρέμβαση του κράτους στο ποδόσφαιρο και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποβολή της χώρας από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Η επιστολή έρχεται στην επιφάνεια την ίδια στιγμή που η κρίση της διαφθοράς και του στησίματος παιχνιδιών φτάνει στο απροχώρητο για την ΕΠΟ, της οποίας οι αξιωματούχοι κατηγορούνται για ανάμειξη σε χειραγώγηση αναμετρήσεων και αντιτίθεται στην νέα νομοθεσία που θα περιορίσει την θητεία του προέδρου της ΕΠΟ σε δύο, ενώ εισάγει κανονιστικές μεταρρυθμίσεις αναφορικά με την προστασία της ανεξαρτησίας των διαιτητών.
Με το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη για κάθαρση η οποία θα εμπεριέχει ποινικές διαδικασίες, η FIFA έχει το καθήκον της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου από την πολιτική, διασφαλίζοντας παράλληλα πως θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση του στησίματος αγώνων και της πάταξης της διαφθοράς”.
πηγή:soccerplus.gr