“Διαπραγματεύσεις τέλος και προσφυγή στη Δικαιοσύνη”. Αυτό διακήρυξε η έκτακτη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού σκέλους της FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 29 χώρες.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από το ναυάγιο των συζητήσεων με την ΕPFL (Ενωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Λιγκών) και την ECA (Oμοσπονδία Ευρωπαϊκών Κλαμπ) που έγινε στις 23 Ιανουαρίου με «διαιτητή» τη FIFA. Aντικείμενο των διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει από τον Μάρτιο 2014 ανάμεσα στην πλευρά των εργαζομένων (ποδοσφαιριστές) και την πλευρά των εργοδοτών (λίγκες – κλαμπ) είναι οι αλλαγές στο σύστημα μεταγραφών.
Η FIFPro πρότεινε τέσσερις αλλαγές με στόχο τη «σταθερότητα των συμβολαίων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο» που δεν έγιναν δεκτές:
α) Οταν ένας ποδοσφαιριστής είναι απλήρωτος για περισσότερο από 30 ημέρες να δικαιούται να κάνει προσφυγή για να λύσει το συμβόλαιό του εφόσον έχει ειδοποιήσει γραπτώς τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν τη διοίκηση του συλλόγου.
β) Οταν ένα συμβόλαιο ποδοσφαιριστή καταγγελθεί από σύλλογο χωρίς νόμιμη αιτία ή από τον ποδοσφαιριστή σε περίπτωση μη πληρωμής, ο ποδοσφαιριστής να έχει το δικαίωμα να λάβει πλήρη οικονομική αποζημίωση (δόσεις συμβολαίου και μισθοί) για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το συμβόλαιο.
γ) Οσοι ποδοσφαιριστές εμπίπτουν στην προηγούμενη περίπτωση να έχουν δικαίωμα μεταγραφής σε νέο σύλλογο ανά πάσα στιγμή χωρίς να υπόκεινται στους χρονικούς περιορισμούς των καθοριζόμενων μεταγραφικών περιόδων.
δ) Οι τρεις προηγούμενες περιπτώσεις να υιοθετηθούν και να ισχύσουν ομογενοποιημένα τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ανεπίσημα η πλευρά της FIFPro, το μέτωπο λιγκών και κλαμπ, πέραν του ότι απέρριψε τα παραπάνω έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσεις που ενισχύουν και νομιμοποιούν τη δυνατότητα διακοπής συμβολαίων για διάφορες περιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, οι περιπτώσεις τραυματισμών.
Στο συνέδριο της Αθήνας έδωσε το «παρών» δικηγόρος με σκοπό να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους τα νομικά βήματα που θα γίνουν. Ανακοινώθηκε δε, ότι εκτός από αυτά θα υπάρξει καταγγελία στην Ε.Ε..
Το κλίμα ρήξης στις σχέσεις των δύο πλευρών αποτυπώνεται στις τοποθετήσεις των αξιωματούχων της FIFPro. O πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος Μπόμπι Μπαρνς υποστηρίζει ότι «το θεμελιώδες δικαίωμα των ποδοσφαιριστών να αποζημιώνονται και να αντιμετωπίζονται με βάση τους όρους που προβλέπονται στη σύμβασή τους είναι αδιαπραγμάτευτο. Μπήκαμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη αλλά δυστυχώς δεν είδαμε διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι θέσεις που παρουσίασε η πλευρά εργοδοτών είναι τόσο αλλόκοτες, ώστε να θεωρούνται ανταγωνιστικές. Η υπομονή μας για να βρούμε λύση έχει εξαντληθεί και η πίστη για λήψη δραστικότερων μέτρων είναι αναπόφευκτη και επιβεβαιώθηκε από τα μέλη μας στο συνέδριο της Αθήνας. Για να είμαστε δίκαιοι, η συμφωνία θα πρέπει να δώσει σε συλλόγους και ποδοσφαιριστές αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις που να συνάδουν με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία».
Στο ίδιο μήκος είναι και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της FIFPro Tεό Βαν Σέγκελεν: «Κάθε χρόνο 4.000 ποδοσφαιριστές απευθύνονται στη FIFA επειδή δεν έχουν πληρωθεί. Αυτά που προτείνουν οι σύλλογοι και οι λίγκες θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ανισορροπία. Η συμπεριφορά τους δεν είναι υπεύθυνη, αφού προσπαθούν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν μια κατάσταση που ήδη τους ευνοεί. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία θα πρέπει να αφήσουμε τα δικαστήρια να αποφασίσουν», επισήμανε.
Σαφώς ηπιότεροι είναι οι τόνοι που χρησιμοποίησε η EPFL, πρόεδρος της οποίας είναι ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, από κοινού με την ΕCA, με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις της FIFPro περί διακοπής των διαπραγματεύσεων και προσφυγής στη Δικαιοσύνη αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής: «Μετά τη συνάντηση που είχαμε στις 23/1 με τη FIFPro στη FIFA αποφασίστηκε να ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις για τα θέματα στα οποία δεν επετεύχθη συμφωνία. Κατά συνέπεια δηλώνουμε έκπληκτοι για τις ανακοινώσεις της FIFPro, ενώ αδυνατούμε να κατανοήσουμε το ύφος αυτών των ανακοινώσεων το οποίο είναι λυπηρό.
Από την πλευρά μας έχουμε δεσμευθεί σε έναν ανοιχτό και δίκαιο διάλογο εντός του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Τα δύο τελευταία χρόνια οι συζητήσεις σε ομάδες εργασίας της UEFA και της FIFA με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς έχουν οδηγήσει για μερικά θέματα στη λήψη αποφάσεων υπέρ των ποδοσφαιριστών, όπως για παράδειγμα, η αντιμετώπιση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η ένταξή του στο financial fair play».
Συνάντηση με ελληνική πλευρά
Διαφωνίες ανάμεσα στην πλευρά των ποδοσφαιριστών και των διοικητικών φορέων εντοπίζονται και στα καθ’ ημάς. Στο περιθώριο του συνεδρίου της FIFPro στην Αθήνα υπήρξε συνάντηση με την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και τη Φούτμπολ Λίγκα. Από την πλευρά του ΠΣΑΠ τέθηκαν τρία ζητήματα.
Το πρώτο αφορά αδειοδοτήσεις και ειδικότερα τις ποινές για τις ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται. Ο ΠΣΑΠ θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη ποινή, ειδικά στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι η απαγόρευση συμμετοχής στην οικεία διοργάνωση στα πρότυπα που λειτουργεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις η UEFA για τις δικές της διοργανώσεις.
Η ποινή του περιορισμού μεταγραφών ποδοσφαιριστών άνω των 24 ετών που ισχύει τα τελευταία χρόνια θεωρείται από τον ΠΣΑΠ ως «τιμωρητική για τους ποδοσφαιριστές», αφού περιορίζει τις επιλογές των ποδοσφαιριστών αλλά και των ομάδων από μια ηλικία και πάνω.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά ΠΑΕ, κυρίως της Σούπερ Λίγκας, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, υποβιβάζονται, και στη συνέχεια επιλέγουν να αγωνιστούν στη Γ΄ Εθνική προκειμένου να υπαχθούν σε διαδικασία εκκαθάρισης και να σβήσουν τις οφειλές τους.
Αυτές οι περιπτώσεις έχουν ενταθεί τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε η Γ΄ Εθνική απορρόφησε τη Δ΄ Εθνική και έγινε το εθνικής εμβέλειας ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, δίνοντας αυτομάτως τη δυνατότητα στις ΠΑΕ που ακολούθησαν τη στρατηγική επιλογή της εκκαθάρισης να μειώσουν σε δύο από τρεις τις αγωνιστικές περιόδους που υποχρεωτικά θα είναι εκτός Σούπερ Λίγκας.
Στη συζήτηση που έγινε ακούστηκαν προτάσεις για περιορισμούς στη δυνατότητα ανόδου από τη Γ΄ Εθνική στα επαγγελματικά πρωταθλήματα για δύο ή τρία χρόνια, ενώ υπάρχουν σκέψεις οι σύλλογοι να ξεκινούν από την τελευταία κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.
Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με το εγγυητικό ταμείο ποδοσφαιριστών, η λειτουργία και η οικονομική ενίσχυση του οποίου προβλέπεται από το μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας που υπεγράφη του 2012 μεταξύ των επαγγελματικών λιγκών και του ΠΣΑΠ με τις ευλογίες της ΕΠΟ, με στόχο να αυξηθεί το διάστημα καταβολής οφειλών σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τελεσίδικες αποφάσεις από τα αρμόδια ποδοσφαιρικά όργανα.
Για το εγγυητικό ταμείο, που λειτουργεί υπέρ των ποδοσφαιριστών, συμφωνήθηκε να δίνονται κάθε σεζόν 50.000 ευρώ από την ΕΠΟ, 15.000 ευρώ από κάθε ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και 8.000 από κάθε ΠΑΕ της Φούτμπολ Λίγκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί συνολικά 50.000 ευρώ από την ΕΠΟ, 180.000 από τη Φούτμπολ Λίγκα και 100.000 από τη Σούπερ Λίγκα.
*Αναδημοσίευση από kathimerini.gr