Το ποσό των 5.000.000 ευρώ θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει, η οικονομική ζημία που θα υποστεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την τρέχουσα περίοδο. Και όταν αναφερόμαστε στην τρέχουσα περίοδο εννοούμε τη λογιστική χρήση της περιόδου, 1 Ιουλίου 2014 – 30 Ιουνίου 2015. Η ζημία προκύπτει από τη διαφορά εσόδων – εξόδων χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία της εταιρίας που παρά τη ζημία καλύπτει τις υποχρεώσεις τις, με χρήματα που διαθέτει ο Ιβάν Σαββίδης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτός είναι και ο λόγος των συνεχών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ που καλύπτουν τυπικά και ουσιαστικά την ρευστότητα της εταιρίας και την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της. Η ζημία προκαλείται από τα μειωμένα, σε σχέση με τα προσδοκούμενα, έσοδα όπως θα αντιληφθείτε από την ανάλυση που παραθέτουμε στο ρεπορτάζ.
Το market pool της UEFA
Η πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Europa League απέφερε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ποσό 750.000 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 50 % σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπράξει ο Δικέφαλος. Το σύνολο του market pool για την περίοδο 2014-2015 ήταν 3.000.000 ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος πήρε ο Παναθηναικός (1.500.000 ευρώ) ως Κυπελλούχος Ελλάδας ενώ ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης μοιράστηκαν εξ ημισείας το υπόλοιπο ποσό. Πέρσι το ποσό που αναλογούσε για τις Ελληνικές ομάδες από το market pool της UEFA, ήταν 2.700.000 ευρώ και το εισέπραξε εξ΄ ολοκλήρου ο Δικέφαλος καθώς δεν είχαν προκριθεί στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, άλλες ομάδες από τη χώρα.
Ο αποκλεισμός από το Europa League
Ζημία ύψους τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ προκύπτει από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να προκριθεί στους «32» του Europa League. Το ποσό αναλύεται ως εξής: Η ΠΑΕ θα εισέπραττε, 200.000 ευρώ για την πρόκριση, 200.000 για την κατάληψη της 2ης θέσης στον όμιλο της, και 200.000 ευρώ από το market poll της φάσης των «32» του θεσμού. Παράλληλα από την πώληση εισιτηρίων για τον αγώνα στη φάση των «32» υπολογίζεται ότι θα έβαζε περίπου 400.000 ευρώ στα ταμεία της καθώς για το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν θα ίσχυαν τα εισιτήρια διαρκείας.
Ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας
Ζημία ύψους 500.000 ευρώ, προέκυψε από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε πολύ νωρίς από το Κύπελλο Ελλάδας. Σε περίπτωση που έφτανε μέχρι τους ημιτελικούς της διοργάνωσης από τα ποσοστά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τα εισιτήρια θα έμπαιναν στα ταμεία της ΠΑΕ 500.000 περίπου ευρώ, ποσό που θα ήταν αυξημένο αν κατάφερνε η ομάδα να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης.
Μικρή προσέλευση φιλάθλων στο γήπεδο
Ένας άλλος παράγοντας που προκάλεσε οικονομική ζημία στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν ο μειωμένος αριθμός των εισιτηρίων που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα. Τόσο των εισιτηρίων διαρκείας όσο και των εισιτηρίων που πωλούνται μεμονωμένα σε κάθε παιχνίδι. Η διάθεση συνολικά των εισιτηρίων διαρκείας και των εισιτηρίων ανά αγώνα υπολογίζεται μειωμένη κατά 40 % σε σχέση με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει το καλοκαίρι. Σε νούμερα εκτιμάται ότι η ζημιά θα προσεγγίσει το 1.000.000 ευρώ ακόμα και αν στη διάρκεια των play off υπάρξει μεγάλη ζήτηση για τους τρεις εντός έδρας αγώνες του ΠΑΟΚ. Με δεδομένη τη σημερινή αγωνιστική κατάσταση της ομάδας όμως, δεν προκύπτει έκρηξη του ενδιαφέροντος γεγονός που θα διογκώσει το ποσό του 1.000.000 ευρώ που προαναφέρουμε.
Οι χειμερινές μεταγραφές
Η απόκτηση των Νομπόα, Κριστιάνο Κόστα (κυρίως) και του Παπαγιαννόπουλου (πολύ λιγότερο) επιβάρυναν το μπάτζετ της ομάδας πολύ περισσότερο απ΄ όσο είχε προϋπολογιστεί. Συνολικά για την απόκτηση των 3 παικτών (το κόστος υπολογίζεται για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου) αγγίζει σχεδόν τα 2.000.000 ευρώ (μικτά), ποσό διπλάσιο απ΄ αυτό που προέβλεπε ο καλοκαιρινός προϋπολογισμός.
Τα έσοδα από χορηγίες
Μειωμένα, σε σχέση πάντα με τα προσδοκούμενα, ήταν και τα έσοδα από χορηγίες. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά απ΄ αυτή του ΟΠΑΠ για τη φανέλα, στέρησε από τα ταμεία της ΠΑΕ ποσό που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια αλλά σίγουρα η διαφορά θα ήταν της τάξης των 500.000 ευρώ.
Το τελικό ποσό και η εφορία
Κάπως έτσι καταλήγουμε στη ζημία των 5.000.000 ευρώ (που δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερη) καθώς στη διάρκεια της περιόδου πάντα προκύπτουν έξοδα που δεν έχουν υπολογιστεί (αναμένεται να ξεπεράσουν τις 250.000 ευρώ) και αφορούν τη λειτουργία του μεγέθους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αξιοσημείωτο –και ενδεικτικό της οικονομικής συνέπειας του Δικεφάλου προς κάθε κατεύθυνση ανεξάρτητα από τις ζημίες που καταγράφει κάθε χρόνο η εταιρία- είναι το γεγονός ότι, η ΠΑΕ παρουσιάζει μια αξιοθαύμαστη εικόνα αναφορικά με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην εφορία και άλλα δημόσια ταμεία. Ο ΠΑΟΚ δεν οφείλει –κυριολεκτικά- ούτε σεντς καθώς όχι μόνο καταβάλει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της του αλλά εξυπηρετεί παράλληλα και διακανονισμούς που είχαν πραγματοποιηθεί πριν ο Ιβάν Σαββίδης αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής συνέπειας της ΠΑΕ είναι η πρόσφατη πληρωμή ποσού 1.250.000 ευρώ στην εφορία και τα δημόσια ταμεία για την κάλυψη υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούσαν ποσοστά που προέκυψαν από την καταβολή δόσεων συμβολαίων στους παίκτες, μισθοδοσίες προσωπικού, ΦΠΑ και άλλα.