Ο Δικέφαλος ηττήθηκε από τον Πανθρακικό και το INPAOK σας μεταφέρει την τακτική ανάλυση του αγώνα.
Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.
Ο Πανθρακικός πήρε τη νίκη απέναντι στον Π.Α.Ο.Κ. και διατήρησε το αήττητο στην έδρα του, χάρη στην πιστή εφαρμογή του αγωνιστικού του πλάνου. Ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε σε ακόμη έναν εκτός έδρας αγώνα τις αδυναμίες του και μοιραία γνώρισε την ήττα στην Κομοτηνή.
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε το παιχνίδι με σχηματισμό 4-4-2 (σε ευθεία) ενώ ο Πανθρακικός με σχηματισμό 5-3-2.
Aρχικός σχηματισμός ΠΑΟΚ
Αρχικός σχηματισμός Πανθρακικού
Ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε να χρησιμοποιήσει το σχηματισμό 4-4-2 με κάποιες αλλαγές προσώπων σε σχέση με τον τελευταίο αγώνα με τον Εργοτέλη. Συγκεκριμένα στη θέση των τραυματιών Ρατς και Κόστα στην άμυνα, αγωνίστηκαν οι Κωνσταντινίδης και Παπαγιαννόπουλος, ενώ στη θέση του Περέιρα στην επίθεση ξεκίνησε ο Παπαδόπουλος. Ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν ξεκάθαρο ότι με αυτό το σχηματισμό θα επεδίωκε να πιέσει την άμυνα του αντιπάλου με 2 φορ με καλά σωματομετρικά χαρακτηριστικά και με δυνατότητα να σκοράρουν απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους.
Ο κ. Ρόκα χρησιμοποίησε για την ομάδα του το 5-3-2. Θωράκισε το κέντρο της αμυντικής γραμμής με 3 δυνατούς κεντρικούς αμυντικούς (Μελίσση, Εμπόου και Ποτουρίδη), είχε 2 μπακ που μπορούσαν να ανεβαίνουν επιθετικά στην πλευρά και μία τριάδα χαφ που έπρεπε να καλύπτει αρκετούς χώρους. Μπροστά είχε 2 επιθετικούς ευέλικτους και με γρήγορες συνεργασίες (Κάσες και Τζανή), που θα ήταν έτοιμοι να προκαλέσουν ζημιά στον Π.Α.Ο.Κ. στην αντεπίθεση.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχηματισμούς των ομάδων το 4-4-2 του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι στο 5-3-2 του Πανθρακικού είχε κυρίως τα εξής πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
Πλεονεκτήματα
- Σημαντικό πλεονέκτημα είχε στα άκρα αφού ουσιαστικά αν προωθούνταν ο μπακ και συνεργαζόταν με τον χαφ της πλευράς του θα έπαιζαν 2:1 απέναντι στον μπακ των αντιπάλων.
- Είχε καλή δύναμη πυρός στην επίθεση με 2 φορ.
- Μπορούσε να αναπτυχθεί εύκολα όταν ξεκινούσε επιθέσεις από τους πλάγιους μπακ, αφού ο Πανθρακικός έπαιζε με 2 επιθετικούς που δεν μπορούσαν να καλύψουν όλο το εύρος της επιθετικής ζώνης.
Μειονεκτήματα
- Είχε αριθμητικό μειονέκτημα στο κέντρο της αντίπαλης άμυνας με τους 3 κεντρικούς αμυντικούς του Πανθρακικού.
- Μειονεκτούσε αριθμητικά στο κέντρο της μεσαίας γραμμής, με σχέση 2:3 απέναντι στους χαφ του αντιπάλου.
- Υπήρχε ισαριθμία των κεντρικών του αμυντικών που έπαιζαν 2:2 με τους αντίπαλους φορ, οπότε πιθανά λάθη σε εκείνη την περιοχή να στοίχιζαν με κάποιο γκολ.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και θέλησε να δείξει ότι θα είναι ο κυρίαρχος. Προσπάθησε να κάνει ένα passing game ψάχνωντας να βρει τη λύση για να πλησιάσει την αντίπαλη περιοχή. Στην πρώτη ουσιαστικά επίθεση των παικτών του Πανθρακικού δέχτηκε το γκολ, αφού έγιναν αργά μαρκαρίσματα και από τους στόπερ, αλλά και από τους κεντρικούς χαφ στους κρυφούς παίκτες που βγήκαν από πίσω. Δεν υπήρχε γρήγορη άμυνα στην ταχύτατη συνεργασία των αντιπάλων. Μετά το γκολ προσπάθησε να αντιδράσει με τον Μακ ως αριστερό χαφ να επιχειρεί κάποιες διεισδύσεις και με μία ανούσια κατοχή μπάλας που δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα του Πανθρακικού. Ο Μακ άλλαξε πτέρυγα στο 30΄με τον Γκολάσα, αλλά δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα.
Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα στα άκρα με τους Κωνσταντινίδη και Σκόνδρα να μην συνεργάζονται με τους Μακ και Γκολάσα αντίστοιχα. Ο ρυθμός στο χτίσιμο παιχνιδιού ήταν αργός και η μπάλα δεν περνούσε εύκολα στους φορ που πάντα κυνηγούσαν κάποιες δύσκολες πάσες.
Επιπλέον δεν υπήρχε καλή μετάβαση από την επιθετική στην αμυντική συμπεριφορά και το κέντρο της άμυνας ήταν αρκετά ευάλωτο, λόγω της αργής επιστροφής των κεντρικών χαφ. Εάν προσθέσουμε και την όχι άμεση συνεννόηση των δύο κεντρικών αμυντικών καταλήγουμε στο γιατί ο Π.Α.Ο.Κ. δέχτηκε και δεύτερο γκολ την ώρα που πίεζε για την ισοφάριση.
Οι κενοί χώροι όταν ο Π.Α.ΟΚ. αμύνονταν μετά από απώλεια της μπάλας
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
Ο Πανθρακικός εμφανίστηκε πολύ διαβασμένος στον αγωνιστικό χώρο. Ήξερε ότι ο Π.Α.Ο.Κ. θα πίεζε από την αρχή με 2 φορ και έχοντας 3 κεντρικούς αμυντικούς είχε πάντα ασφυκτική πίεση στη μπάλα όταν ήταν κοντά στην περιοχή του. Οι τρεις κεντρικοί του χαφ (Ντιγκινί, Μεχία και Ρομέου) μοίρασαν αμυντικά τον χώρο του κέντρου και με γρήγορες μετατοπίσεις δεν άφηναν στους Τζιόλη και Νομπόα να κάνουν άνετα παιχνίδι. Στα άκρα ήταν ενισχυμένος και ανέβαιναν όποτε χρειαζόταν προς το κέντρο οι πλάγιοι μπακ για να πιέσουν τους ακραίους του Π.Α.Ο.Κ.
Το πλάνο του Πανθρακικού ήταν να δώσει χώρο στον Π.Α.Ο.Κ. αρχίζοντας την άμυνα από τα 3/5 του γηπέδου λίγο πιο μπροστά από τη γραμμή του μισού γηπέδου και να χτυπήσει με γρήγορες αντεπιθέσεις και προωθημένες πάσες στους 2 φορ που μπορούσαν να συνδυαστούν γρήγορα χωρίς να ανακοπούν εύκολα από τους Βίτορ και Παπαγιαννόπουλο. Αυτή η τακτική απέδωσε και ο Πανθρακικός βρήκε πολλούς χώρους για να προκαλέσει ρήγματα στον Π.Α.Ο.Κ. Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο γκολ των Θρακιωτών ήταν το επιστέγασμα της τέλειας εφαρμογής της τακτικής τους.
Η αμυντική λειτουργία του Πανθρακικού και η εκδήλωση γρήγορης επίθεσης
2Ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Με τις αλλαγές του στο ημίχρονο και την είσοδο των Περέιρα και Τζαβέλα ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε με σχηματισμό 4-3-3. Ο Σκόνδρας έπαιξε σαν στόπερ και ο Τζαβέλας σαν αριστερός μπακ. Στο κέντρο είχε 2 κεντρικά χαφ και τον Περέιρα μπροστά τους για να εκμεταλλευτεί τις κάθετες πάσες και το καλό του σουτ. Μπροστά ο Αθανασιάδης έπαιζε κυρίως στην κορυφή της επίθεσης και οι Μακ και Παπαδόπουλος αριστερά και δεξιά αντίστοιχα αλλά και με ελευθερία να συγκλίνουν αν το έκριναν απαραίτητο. Με τον Περέιρα ο Π.Α.Ο.Κ. πήρε ώθηση και είχε φάσεις και στημένα γύρω από την περιοχή του Πανθρακικού. Στο 63΄ήρθε και το γκολ με ωραίο σπάσιμο της μπάλας με το κεφάλι από τον Περέιρα στον Παπαδόπουλο και το εξαιρετικό τελείωμα του τελευταίου.
Ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου
Ο Π.Α.Ο.Κ. με αυτόν τον σχηματισμό ήταν πιο δραστήριος επιθετικά και φάνηκε να απειλεί περισσότερο τον αντίπαλο. Ο Κωνσταντινίδης έκανε καλή δουλειά από την δεξιά πλευρά και έβγαλε κάποιες σέντρες που προβλημάτισαν την αντίπαλη άμυνα. Ο Τζαβέλας αντίθετα δεν είχε πολλά ανεβάσματα από την πλευρά του. Νομπόα και Τζιόλης προσπαθούσαν να κάνουν παιχνίδι και όταν περνούσαν τη μπάλα στον Περέιρα υπήρχε κίνδυνος για τον Πανθρακικό. Μετά το γκολ και την είσοδο του Ηλιάδη για τον Πανθρακικό τα πράγματα δυσκόλεψαν για τον Π.Α.Ο.Κ., αφού ο Πανθρακικός με διάταξη πλέον 5-4-1 έκλεισε το πλάτος γηπέδου και έπαιζε με δύο ζώνες άμυνας, κάτι που ο Π.Α.Ο.Κ. δεν μπορούσε να το καταπολεμήσει με ευκολία. Το εύστοχο πέναλτι του Πανθρακικού και η αποβολή του Σκόνδρα αποσυντόνισαν τον Π.Α.Ο.Κ. που με παίκτη λιγότερο αναγκάστηκε να παίξει με 4-3-2 αλλά ανορθόδοξα και μόνο με κάποια στημένη φάση θα απειλούσε επί της ουσίας. Μετά το τρίτο γκολ του Πανθρακικού περισσότερο λειτουργούσε το ένστικτο των ποδοσφαιριστών καθώς η κούραση και η υπαριθμία σε σχέση με τον αντίπαλο δεν έδιναν καθαρές σκέψεις στους παίκτες του Π.Α.Ο.Κ.
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. είχε τις αντιδράσεις του α΄ημιχρόνου με αργές επιστροφές κυρίως από τους κεντρικούς χαφ και αργά μαρκαρίσματα από τους αμυντικούς που έδιναν φάουλ στον αντίπαλο και κίτρινες κάρτες. Ταυτόχρονα έτσι καθυστερούσε και το παιχνίδι κάτι που βόλευε τον Πανθρακικό.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
Αμυντικά ο Πανθρακικός εφάρμοσε το επιτυχημένο πλάνο του α΄ημιχρόνου, περίμενε στη μεσαία γραμμή και ήταν επικίνδυνος στην κόντρα επίθεση. Εκεί που χρειάστηκε έπαιξε και με το χρόνο καθυστερώντας στην εκτέλεση των φάουλ μετά τους τραυματισμούς των παικτών του. Είχε ξεκάθαρο στόχο να περιορίσει την επιθετικότητα του Π.Α.Ο.Κ. και όταν έπαιξε με 5-4-1 στα μέσα του ημιχρόνου έκλεισε τις λύσεις του αντιπάλου και από τα άκρα.
Οι δύο ζώνες άμυνας του Πανθρακικού με το 5-4-1
Επιθετικά δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο. Κυνήγησε τις προωθημένες μπάλες από πίσω, «κέρδισε» ένα πέναλτι και εκεί τελείωσε και το παιχνίδι. Εντύπωση προκάλεσαν η επικινδυνότητα των επιθετικών του και τα προβλήματα που δημιουργούσαν στους αμυντικούς του Π.Α.Ο.Κ. που απέφεραν χρήσιμα φάουλ σε καίρια χρονικά σημεία.
Ο Πανθρακικός πήρε αυτό που ήθελε με παιχνίδι υπομονής, πολύ πειθαρχία των παικτών στο πλάνο του και θράσος όταν έβγαινε στην επίθεση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. προβλημάτισε με την απόδοσή του και έδειξε σε έναν ακόμη εκτός έδρας αγώνα ότι δεν έχει το αντίδοτο απέναντι σε αντιπάλους που παίζουν κλειστά και τον περιμένουν στο μισό γήπεδο. Θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί καλύτερα τα άκρα του και να κάνει πιο πολλές επιθέσεις από εκεί, εφόσον ο αντίπαλος ήταν πολύ συμπαγής στον κεντρικό άξονα του γηπέδου έχοντας λιγότερους παίκτες στα πλάγια. Ο ρυθμός παιχνιδιού στην ανάπτυξη ήταν και πάλι αργός και έλειψαν οι ατομικές ενέργειες και οι διεισδύσεις που θα έφερναν τη μπάλα μέσα στην περιοχή του Πανθρακικού.
Ίσως ο Π.Α.Ο.Κ. να πρέπει να αλλάξει στυλ παιχνιδιού εκτός έδρας και να δίνει χώρο και ο ίδιος στον αντίπαλο για να βρίσκει κενό γήπεδο μπροστά του όταν επιτίθεται. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι σε καίριες θέσεις υπάρχουν αργές επιστροφές και εναλλαγές κατάστασης παιχνιδιού. Εξ΄άλλου κάτι που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση και είναι ένα καλό ζήτημα από τακτικής πλευράς για να απαντηθεί στη συνέχεια.