Μπορεί αγωνιστικά να μην έχει καταφέρει να φτάσει ακόμα τον ΠΑΟΚ εκεί που τον ονειρεύεται ο ίδιος και οι φίλαθλοι της ομάδας όμως έχει καταφέρει, όχι μόνο να σώσει την ΠΑΕ από το χείλος του γκρεμού αλλά να την κάνει παντοδύναμη οικονομικά χάρη στα πολλά εκατομμύρια που έχει ο ξοδέψει.
Ο λόγος για τον Ιβάν Σαββίδη, που έχει διαθέσει συνολικά το ποσό των 43 εκατομμυρίων ευρώ, στα 2,5 χρόνια της παρουσίας του στον Δικέφαλο.
Πρόκειται για ένα εξωπραγματικό νούμερο, που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του ΠΑΟΚ, όσον αφορά την ρευστότητα που παρέχει ένας μεγαλομέτοχος στην ομάδα.
ΕΣΟΔΑ
Πόσα ήταν τα έσοδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2015; Σύμφωνα με όσα λένε επιτελείς του ΠΑΟΚ, από διάφορες πηγές εσόδων, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εισέπραξε 44 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό το διάστημα. Αυτά προήλθαν:
Από τα εισιτήρια (απλά και διαρκείας) το ποσό των 12,2 εκ. ευρώ.
Από την UEFA: 11,3 εκ. ευρώ.
Από τα τηλεοπτικά: 10 εκ. ευρώ.
Από χορηγίες: 6,1 εκ. ευρώ.
Από πωλήσεις /δανεισμούς /λοιπά έσοδα: 4,4 εκ, ευρώ.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Σαββίδης έχει καλύψει 42,7 εκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, δηλαδή έχει σχεδόν διπλασιάσει τη ρευστότητα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ!
ΕΞΟΔΑ
Πόσα όμως είναι τα έξοδα της ΠΑΕ από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΕ, ανέρχονται σε 86,8 εκατομμύρια ευρώ.
Πώς όμως αναλύονται;
Από συμβόλαια /πριμ ποδοσφαιριστών /προπονητών: 26 εκατομμύρια ευρώ.
Από Μεταγραφές /δανεισμούς/ και άλλα σχετικά έξοδα: 9 εκ. ευρώ.
Για τα τμήματα υποδομής, έξοδα διοργάνωσης αγώνων, αθλητικών οργανισμών (ΕΠΟ, Superleague, ΑΣ κλπ), μισθοδοσίες και λοιπά σχετικά έξοδα: 21,1 εκ. ευρώ.
Για την αποπληρωμή λοιπών φόρων δόθηκαν: 6,7 εκ. ευρώ.
Για τις εγκαταστάσεις / υποδομές δόθηκαν: 3,4 εκ. ευρώ.
20.8 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ
Στο διάστημα των 2,5 ετών εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις στο ακέραιο που είχαν δημιουργηθεί πριν έρθει ο Σαββίδης.Το ποσό που δόθηκε στο διάστημα των 2,5 ετών για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με κύκλους της ΠΑΕ ανέρχονται σε 20,8 εκ. ευρώ!
Πιο συγκεκριμένα:
προς τους ποδοσφαιριστές, προπονητές, ομάδες δόθηκαν: 7,8 εκ. ευρώ.
Για ληξιπρόθεσμους φόρους: 9 εκ. ευρώ.
Για ληξιπρόθεσμες προς προμηθευτές, πιστωτές: 3 εκ. ευρώ.
Στον Α.Σ. δόθηκε 1 εκ. ευρώ.
Εφόσον πληρώσει και τα χρέη, το ποσό της επένδυσης θα εκτοξευθεί ακόμα περισσότερο. Ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε μέσω των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων του ποσό των 42,7 εκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας στο 100% τη ρευστότητα της ΠΑΕ. Ένα συμπέρασμα είναι πως με τα έσοδα των 44 εκ. ευρώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα μπορούσε να λειτουργήσει για τρεις αγωνιστικές περιόδους, εξοφλώντας παράλληλα το ποσό των 20,8 εκ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών συν τα πάγια έξοδα μισθοδοσίας, τέλεσης αγώνων, ΕΠΟ για συμβόλαια, τμήματα υποδομής, ΑΣ, κλπ συν τους τρέχοντες φόρους.
Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό. Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει αυτή η ρευστότητα στην ΠΑΕ να φέρει και ουσιαστικά αποτελέσματα σε αγωνιστικό επίπεδο για τον ΠΑΟΚ. Δηλαδή, τίτλους.
Να σημειωθεί ότι στο διάστημα των 2,5 ετών του Σαββίδη στην ΠΑΕ, το ελληνικό κράτος εισέπραξε από τον ΠΑΟΚ 23 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούσε ληξιπρόθεσμους και τρέχοντες φόρους. Τα ποσά που αναφέρουμε δεν αφορούν λογιστικές χρήσεις ετών, αλλά το σύνολο της περιόδου.
Με το κλείσιμο της φετινής σεζόν πιθανότατα θα υπάρχει επιπλέον ζημιά που θα καλυφθεί με ανάλογη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε καμία άλλη ομάδα στη Λίγκα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ροή κεφαλαίων από τον μεγαλομέτοχο.