O Π.Α.Ο.Κ. βγήκε νικητής σε μία αναμέτρηση που δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Ήταν ουσιαστικός στις φάσεις που δημιούργησε και με πρωταγωνιστή τον Παπαδόπουλο πέτυχε τη νίκη απέναντι στην Ξάνθη, που ναι μεν έδειξε ότι θα προβληματίσει τον Π.Α.Ο.Κ., αλλά δεν έφτασε σε επίπεδα απόδοσης ώστε να διεκδικήσει βαθμούς από το παιχνίδι.
Ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε το σχηματισμό 4-4-2 για τον Π.Α.Ο.Κ. ενώ ο κ. Λουτσέσκου για λογαριασμό της Ξάνθης κατέβασε την ομάδα του στο γήπεδο με σχηματισμό 4-2-3-1.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Αρχικός σχηματισμός Ξάνθης
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχηματισμούς των ομάδων ο Π.Α.Ο.Κ. είχε μία καλή δύναμη πυρός εμπρός με δύο επιθετικούς και πλάγιους παίκτες που διακρίνονται κυρίως για τα επιθετικά τους χαρίσματα. Στόχος του ήταν σαφώς να πιέσει την άμυνα της Ξάνθης ψηλά και να εκμεταλλευτεί την επιθετική τετράδα Μακ-Αθανασιάδη-Περέιρα-Παπαδόπουλου.
Η Ξάνθη αν και φαινομενικά είχε τρεις παίκτες στο κέντρο, ο Κλέιτον έπαιζε πολύ ψηλά για να πρεσάρει, οπότε δεν είχε στην πράξη το θεωρητικό πλεονέκτημα με την υπεραριθμία τριών παικτών έναντι δύο του Π.Α.Ο.Κ. στον άξονα. Περισσότερο και ο σχηματισμός της Ξάνθης έμοιαζε σε αρκετές περιπτώσεις με 4-4-2. Επομένως και οι δύο ομάδες είχαν τους ίδιους προβληματισμούς απέναντι στην τακτική του αντιπάλου.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Με το 4-4-2 είχαν τη δυνατότητα συνεργασίας των μπακ και χαφ της ίδιας πλευράς και μπορούσαν να απειλήσουν με δύο φορ μπροστά από την αντίπαλη περιοχή. Ανασταλτικά θα μπορούσαν να εφαρμόσουν δύο ζώνες άμυνας των τεσσάρων χαφ και μπακ, δυσκολεύοντας έτσι τον αντίπαλο να περάσει τη μπάλα εύκολα στην αντίπαλη περιοχή.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Οι ασπρόμαυροι δε μπήκαν στο γήπεδο συγκεντρωμένοι και στο πρώτο εικοσάλεπτο αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα. Η Ξάνθη πίεζε στα ¾ του γηπέδου και ο Π.Α.Ο.Κ. είχε πρόβλημα να κάνει ορθολογικό παιχνίδι απέναντι στο πρέσινγκ των αντιπάλων. Οι μεγάλες πάσες στους Αθανασιάδη και Περέιρα ανακόπτονταν εύκολα και ο Π.Α.Ο.Κ. βρισκόταν ξανά σε θέση άμυνας. Η άμυνά του ήταν αρκετά συμπαγής ξεκινώντας την πίεση από τα 3/5 του γηπέδου και δεν απειλούνταν από την Ξάνθη με τελικές προσπάθειες.
Η μετάβαση του Π.Α.Ο.Κ. από άμυνα σε επίθεση δεν ήταν γρήγορη και έτσι οι επιθέσεις του ήταν προβλέψιμες για την άμυνα της Ξάνθης. Ευτύχησε να σκοράρει στη μόνη τελική ενέργεια στην εστία για το πρώτο ημίχρονο, ωστόσο και μετά το γκολ δεν παρουσίασε κάτι ελκυστικό. Ο Τζιόλης δεν μπόρεσε να δώσει ρυθμό στο παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ. και ο Κάτσε αναλώθηκε σε τρεξίματα κλείνοντας κυρίως χώρους ανασταλτικά. Ο Μακ και ο Παπαδόπουλος πήραν κάποιες ενέργειες πάνω τους αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Το ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα ήρθε από το ανέβασμα του Κωνσταντινίδη, ενώ και ο Ρατς προσπάθησε να απειλήσει από την αριστερή πλευρά.
Η εκμετάλευση του κενού χώρου από τον Κωνσταντινίδη στο πρώτο γκολ του Π.Α.Ο.Κ.
ΞΑΝΘΗ
Η Ξάνθη μπήκε στον αγώνα με αυτοπεποίθηση και έδειξε από την αρχή ότι θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για τον Π.Α.Ο.Κ. Πρέσαρε από την αρχή ψηλά με τους Κλέιτον και Καπετάνο αναγκάζοντας τον Π.Α.Ο.Κ. είτε να παίζει με μεγάλες μπαλιές, είτε να χάνει εύκολα τη μπάλα στη μεσαία γραμμή. Είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας και η επιθετική τετράδα Σολτάνι-Καπετάνου-Κλέιτον-Λουσέρο ήταν επικίνδυνη με γρήγορη ανάπτυξη. Κλέιτον και Σολτάνι έπαιζαν ελεύθερα με τον Κλέιτον να κινείται σε πολλούς χώρους και τον Σολτάνι να συγκλίνει πολλές φορές προς τα μέσα δημιουργώντας χώρο για τον μπακ της πλευράς του και προβληματίζοντας τα αμυντικά χαφ του Π.Α.Ο.Κ.
Οι κινήσεις των παικτών της Ξάνθης στη φάση επίθεσης
Η μετάβαση της Ξάνθης τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά ήταν ικανοποιητική. Από τη μία έκλεινε αμυντικά γρήγορα τους χώρους του Π.Α.Ο.Κ. και από την άλλη όταν κέρδιζε τη μπάλα έπαιζε γρήγορα και περισσότερο από την δεξιά πλευρά, ώστε να εκμεταλευτεί τις αργές επιστροφές του Μακ.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Τζιόλης αντικαταστάθηκε από τον Νομπόα, αλλά δεν άλλαξε και ο σχηματισμός αφού ο τελευταίος έπαιξε δίπλα από τον Κάτσε. Η εικόνα του Π.Α.Ο.Κ. ήταν η ίδια με αυτή του πρώτου ημιχρόνου και ήταν σημαντικό ότι πέτυχε νωρίς το δεύτερο γκολ από την αδράνεια των παικτών της Ξάνθης. Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα το παιχνίδι, αφού η Ξάνθη θα άφηνε χώρους επιδιώκοντας ένα γκολ. Επίσης με δεδομένο ότι εμφανίζει μία πτώση ενέργειας στο τελευταίο εικοσάλεπτο των αγώνων τα δύο γκολ ήταν σημαντικό μαξιλαράκι σε περίπτωση που δεχόταν κάποιο τέρμα, ώστε να πάρει τη νίκη, όπως και τελικά έγινε.
Μετά το δεύτερο γκολ του Παπαδόπουλου έδωσε χώρο στην Ξάνθη, αλλά έριξε πολύ το ρυθμό στο παιχνίδι του και το πλήρωσε με το γκολ των αντιπάλων.
Ο κ. Γεωργιάδης με την είσοδο του Γκολάσα φρέσκαρε την ομάδα στο κέντρο και έβαλε έναν παίκτη που μπορούσε να κάνει καλύτερη άμυνα αφού ήταν ξεκούραστος στο παιχνίδι. Στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα με την είσοδο του Κίτσιου ο σχηματισμός του άλλαξε σε 4-1-4-1 με τον Κάτσε να κλείνει τους χώρους μπροστά από την περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. παίζοντας κοντά στα στόπερ και τον Κίτσιου να καλύπτει μέτρα βοηθώντας και αμυντικά και επιθετικά. Έτσι δεν κινδύνεψε σοβαρά να δεχτεί και δεύτερο γκολ παίρνοντας μια νίκη ουσίας.
Το 4-1-4-1 με την είσοδο του Κίτσιου στον αγώνα
ΞΑΝΘΗ
Η Ξάνθη ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο με δύο αλλαγές (Μπέρτος αντί Γκομσί και Βασιλακάκης αντί Παπαστεργιανού). Ο σχηματισμός παρέμεινε ο ίδιος (4-2-3-1) μόνο που ο Μπαξεβανίδης μετακινήθηκε στην αριστερή πλευρά ως μπακ με τον Μπέρτο να παίζει ως δεξιός μπακ, ενώ ο Βασιλακάκης έπαιξε σαν κεντρικός χαφ μαζί με τον Ομπόντο.
Ο σχηματισμός της Ξάνθης στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου
Με αυτό τον τρόπο ο κ. Λουτσέσκου ενίσχυσε αμυντικά τις πλευρές του και έδωσε ενέργεια στο κέντρο. Προδόθηκε όμως από την επιπολαιότητα των παικτών του στο δεύτερο γκολ του Π.Α.Ο.Κ. και από εκεί και πέρα η ομάδα του έπαιξε πιο ανορθόδοξα για να κυνηγήσει κάποιο γκολ. Η αντικατάσταση του Καπετάνου από τον Ράνο έδωσε φρεσκάδα μπροστά και η Ξάνθη πίεσε τον αντίπαλο μετά το 2-0.
Κλασικές ευκαιρίες, πέραν της κεφαλιάς που απέκρουσε ο Ιτανζ, δε δημιούργησε και το γκολ που πέτυχε ήταν ουσιαστικά δώρο του Τζαβέλα. Η Ξάνθη γενικά δεν είχε τον καλό ρυθμό του πρώτου ημιχρόνου και οι παίκτες της δε διέθεταν καθαρό μυαλό να κάνουν επιθέσεις με στόχο, ώστε να απειλήσουν τον Π.Α.Ο.Κ. Προς το τέλος του αγώνα τα όποια γεμίσματα δεν είχαν κάποια θετική κατάληξη και το σφύριγμα της λήξης βρήκε την ομάδα του κ. Λουτσέσκου ηττημένη στην Τούμπα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. πήρε μία νίκη χάρη στα τέρματα του Παπαδόπουλου πιάνοντας μέτρια επίπεδα απόδοσης. Μπορεί να μην πείθει με την απόδοσή του τον κόσμο να πάει στο γήπεδο της Τούμπας, αλλά τουλάχιστον παίρνει σε δεύτερο σερί εντός έδρας αγώνα τους τρεις βαθμούς. Στα θετικά του ότι με λίγες τελικές στην εστία πέτυχε δύο γκολ. Είναι φανερό ότι δεν έχει τις δυνάμεις και τη φυσική κατάσταση που απαιτείται για να πρεσάρει σε μεγάλο διάστημα του αγώνα τον αντίπαλο και να τρέξει επιθετικά, ώστε να δημιουργεί πιο εύκολα ευκαιρίες για γκολ.
Το γεγονός ότι αρκετοί παίκτες του είναι ντεφορμέ αυτήν την περίοδο και δεν έχουν φρεσκάδα πρέπει να προβληματίσει το τεχνικό επιτελείο, αλλά είναι δύσκολο το συγκεκριμένο πρόβλημα να διορθωθεί στα τέλη της χρονιάς. Οι άδειες κερκίδες της Τούμπας είναι ο καθρέφτης της αγωνιστικής παρουσίας του Π.Α.Ο.Κ. στο γήπεδο και σαφώς όλοι στο ποδοσφαιρικό τμήμα πρέπει να κάνουν σωστή διαχείριση του έμψυχου υλικού και της ψυχολογίας στην ομάδα για να κλείσει η χρονιά με αξιοπρέπεια.
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ έχει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.