Όπως πάντα μετά από αγώνα του ΠΑΟΚ έτσι και σήμερα το INPAOK θα σας μεταφέρει την τακτική ανάλυση του αγώνα του Δικεφάλου.
Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.
Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τακτικά την νίκη του Δικεφάλου στην Κέρκυρα:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Σε ένα πολύ μέτριο ποιοτικά παιχνίδι στο νησί των Φαιάκων ο Π.Α.Ο.Κ. πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς χάρη στην καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Κάτσε. Οι δύο ομάδες είχαν λιγοστές φάσεις για να πετύχουν κάποιο τέρμα και δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης.
Το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού ήταν ο αργός ρυθμός με τον Π.Α.Ο.Κ. να προσπαθεί να διασπάσει την καλά οργανωμένη αμυντική διάταξη της Κέρκυρας αλλά χωρίς αποτέλεσμα, και την Κέρκυρα με κάποια γεμίσματα ή στημένες φάσεις να ψάχνει κάποιο γκολ. Τελικά ο Π.Α.Ο.Κ. αν και έμεινε με δέκα παίκτες πήρε με μία στατική φάση τη νίκη.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ
Ο κ. Γεωργιάδης παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-3-3. Ο Ιτάνζ ήταν και πάλι ο τερματοφύλακας. Η αμυντική τετράδα δεν είχε κάτι μη αναμενόμενο με τους Βίτορ και Τζαβέλα σαν κεντρικούς αμυντικούς και τους Κωνσταντινίδη και Ρατς στα πλάγια. Στο κέντρο είχε την τριάδα Τζιόλη-Κάτσε-Νομπόα, με τον Τζιόλη να κρατάει βάθος και τους Κάτσε και Νομπόα να παίζουν πιο επιθετικά. Η επιθετική τριάδα ήταν επικίνδυνη με τους διεισδυτικούς Μακ και Περέιρα στα άκρα και τον Αθανασιάδη στην κορυφή της επίθεσης.
Αρχικός σχηματισμός Κέρκυρας
Από την άλλη πλευρά ο κ. Γρηγορίου κατέβασε την Κέρκυρα στο γήπεδο με σχηματισμό 4-4-2 σε ευθεία (ή μπολ). Ο Γκουτζαβασίλης ήταν κάτω από τα δοκάρια έχοντας μπροστά του την αμυντική τετράδα των στόπερ Ντιμιτρόφσκι-Βενέτη και των πλάγιων μπακ Ντιόγκο-Γκόμεζ. Το δίδυμο των αμυντικών χαφ αποτελούσαν οι Καρντόζο και Σιόντης. Στη δεξιά πλευρά ξεκίνησε ο Χαβίτο και αριστερά ο Κοντός. Οι δύο επιθετικοί ήταν ο Μαρκόφσκι σαν καθαρός φορ και ο Γκαζαριάν που είχε έναν ελεύθερο ρόλο και άλλοτε έπαιζε σαν δεύτερος φορ και άλλοτε σαν επιθετικός χαφ.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Με την επιλογή των συγκεκριμένων σχηματισμών από τους δύο προπονητές οι ομάδες παρουσίαζαν τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
Π.Α.Ο.Κ.:
- Είχε υπεραριθμία στο χώρο του κέντρου παίζοντας με 3 χαφ απέναντι σε 2 του αντιπάλου
- Διέθετε μία επικίνδυνη επιθετική τριπλέτα που μπορούσε να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα και με ατομικές ενέργειες (Μακ-Περέιρα) και με διεκδίκηση της μπάλας (Αθανασιάδη)
- Είχε να αντιμετωπίσει 2 φορ με 2 κεντρικούς αμυντικούς, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να αποφύγει λάθη στις μονομαχίες 1:1 και στη συνεννόηση των κεντρικών του αμυντικών.
ΚΕΡΚΥΡΑ:
Διέθετε μία καλή επίθετική γραμμή κρούσης στον άξονα με 2 φορ που ο ένας συμπλήρωνε τα χαρακτηριστικά του άλλου (Μαρκόφσκι δυνατός και καλός στις διεκδικήσεις ψηλά-Γκαζαριάν κινητικός και επικίνδυνος με τη μπάλα στα πόδια)
- Στην άμυνά της είχε να αντιμετωπίσει μεν δύο καλούς πλάγιους του Π.Α.Ο.Κ. αλλά στον άξονα έπαιζε με δύο κεντρικούς αμυντικούς πάνω στον Αθανασιάδη, οπότε μπορούσε με αλληλοκάλυψη να διορθώσει κάποιο λάθος μπροστά στην περιοχή της
- Στο κέντρο έπρεπε να κυριαρχήσει με 2 χαφ απέναντι σε τρεις παίκτες του Π.Α.Ο.Κ.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ
Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Π.Α.Ο.Κ. προσπάθησε να επιτεθεί με οργανωμένο παιχνίδι από το χώρο του κέντρου. Τζιόλης και Νομπόα άλλωστε διαθέτουν την καλή πάσα που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η κυκλοφορία μπάλας ήταν ικανοποιητική μέχρι το κέντρο του γηπέδου, αλλά από εκεί και μπροστά δεν έβρισκε χώρους να διασπάσει την αμυντική διάταξη της Κέρκυρας. Η πίεσή του ξεκινούσε από τα ¾ του γηπέδου με τον Αθανασιάδη να πρεσάρει παντού και τους Νομπόα και Κάτσε να ανεβαίνουν αρκετά επιθετικά και να υποστηρίζουν την επιθετική τριάδα. Οι φάσεις που δημιούργησε ο Π.Α.Ο.Κ. ήρθαν από τους Μακ και Περέιρα που διείσδυσαν κάθετα στην αντίπαλη περιοχή, όμως δεν ήταν ψύχραιμοι στο τελείωμα προς την εστία.
Ο Ρατς έδωσε κάποιες προωθήσεις και με τις μεγάλες επαναφορές στα πλάγια άουτ και τα στημένα έφερε τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού ο αποδέκτης της μπάλας Αθανασιάδης ήταν πολύ καλά μαρκαρισμένος. Αμυντικά ήταν νωθρός στο ξεκίνημα με τη φάση του Χαβίτο και το κύριο πρόβλημά του ήταν το μαρκάρισμα του Μαρκόφσκι στον αέρα. Γενικά ο Π.Α.Ο.Κ. του πρώτου ημιχρόνου ήταν νωθρός, χωρίς ταχύτητα και λύσεις απέναντι στην οργανωμένη άμυνα της Κέρκυρας.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Η Κέρκυρα μπήκε στο γήπεδο πολύ καλά στημένη. Στην οργανωμένη μορφή άμυνας περίμενε τον Π.Α.Ο.Κ. σχεδόν στο μισό γήπεδο κλείνοντας εύκολα όλους τους χώρους, ώστε να μην περάσει η μπάλα στους τρεις επιθετικούς του αντιπάλου. Κάποιες φορές πρέσαρε και ψηλά όταν υπήρχε περίπτωση να κλέψει μπάλα με τους Μαρκόφσκι και Γκαζαριάν να πιέζουν και τους δύο στόπερ του Π.Α.Ο.Κ. για να μη μπορεί να γίνει παιχνίδι οργανωμένο από πίσω. Αμυντικά κινδύνεψε κυρίως από την αριστερή πλευρά αφού δεν ήταν εύκολο έργο η εξουδετέρωση των ποιοτικών Ρατς και Μακ. Στην επίθεση απείλησε κυρίως με στατικές φάσεις και με δυνατά πλάγια άουτ που είχαν στόχο τον Μαρκόφσκι που δεν μπορούσαν να τον μαρκάρουν εύκολα οι κεντρικοί αμυντικοί του Π.Α.Ο.Κ. στον αέρα.
Ο Γκαζαριάν είχε έναν ελεύθερο ρόλο στο παιχνίδι είτε πλαισιώνοντας τον Μαρκόφσκι σαν δεύτερος φορ είτε παίζοντας πιο πίσω κυρίως στη φάση επίθεσης προσπαθώντας να πάρει μπάλες στα πόδια και να δημιουργήσει επιθέσεις. Στο πρώτο ημίχρονο η Κέρκυρα έκανε ένα παιχνίδι υπομονής δίνοντας χώρο στον Π.Α.Ο.Κ. με σκοπό να μην κινδυνεύσει και να πετύχει κάποιο τέρμα με κάποια γρήγορη επίθεση, κάτι όμως που δεν έγινε.
Η αμυντική διάταξη της Κέρκυρας
2Ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. του δευτέρου ημιχρόνου ήταν πολύ μέτριος για τα στάνταρ των ποδοσφαιριστών του. Είχε αργή ανάπτυξη και πολλές φορές με ανορθόδοξο τρόπο, ενώ με δυσκολία δημιουργούσε προϋποθέσεις για κάποιο γκολ. Όταν η Κέρκυρα έκλεβε τη μπάλα στο κέντρο οι επιστροφές των παικτών του στην άμυνα ήταν καθυστερημένες και η Κέρκυρα φαινόταν πιο γρήγορη σαν ομάδα στον άξονα. Ουσιαστικά απειλούσε την Κέρκυρα με τα δυνατά πλάγια άουτ του Ρατς ψάχνοντας κάποιο σπάσιμο της μπάλας με το κεφάλι για να γίνει κάποια τελική.
Η αποβολή του Ρατς αν και φαινομενικά ήταν μεγάλο μειονέκτημα, ωστόσο αφύπνισε τους παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. που έβγαλαν μετά πάθος και εγωισμό. Σημαντική ήταν η προσφορά του Σκόνδρα στα μετόπισθεν που σχεδόν αμυνόταν μόνος του στην αριστερή πλευρά κάποιες στιγμές και του Κουλούρη που με την είσοδό του στο γήπεδο και με συμπαραστάτη τον Αθανασιάδη πήρε μπάλες και φάουλ και κράτησε την ομάδα του ψηλά, ώστε να μη δεχτεί πίεση από την υπεράριθμη Κέρκυρα. Η εκτέλεση φάουλ του Κάτσε ήταν εκπληκτική και έδωσε μία νίκη σε μία δύσκολη στιγμή για τον Π.Α.Ο.Κ. που έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Μετά την κόκκινη κάρτα που δέχθηκε ο Π.Α.Ο.Κ. έβγαλε περισσότερη διάθεση στο γήπεδο, δεν κλείστηκε πίσω και έδειξε τον πραγματικό του χαρακτήρα σαν ομάδα.
Το 4-4-1 του Π.Α.Ο.Κ. μετά την αποβολή του Ρατς
ΚΕΡΚΥΡΑ
Η Κέρκυρα στο δεύτερο ημίχρονο ήταν η σκιά του καλού της εαυτού. Χωρίς ορθή σκέψη επιθετικά, ασύνδετη και με έλλειψη λύσεων τόσο από τα άκρα όσο και από τον άξονα. Αμυντικά δεν κινδύνευσε από οργανωμένες επιθέσεις του Π.Α.Ο.Κ. και το γκολ που δέχθηκε θα μπορούσε να το αποφύγει, αφού υπέπεσε σε φάουλ σε ένα τόσο επικίνδυνο σημείο έχοντας την υπεραριθμία στο γήπεδο. Μετά την αποβολή του Π.Α.Ο.Κ. έδειξε ότι δεν είχε καθαρό μυαλό για να εκμεταλλευτεί τον παίκτη παραπάνω και οι αλλαγές της δεν έκαναν τη διαφορά. Θα έπρεπε να κρατήσει περισσότερο τη μπάλα στο τελευταίο εικοσάλεπτο, να κουράσει τον Π.Α.Ο.Κ. με καλή κυκλοφορία και να ψάξει το λάθος στην αντίπαλη άμυνα για να πετύχει το γκολ. Εκεί βέβαια μετράει και η προσωπικότητα κάποιων παικτών και οι ατομικές πρωτοβουλίες που θα φέρουν τον αντίπαλο σε δύσκολη θέση. Γενικά η Κέρκυρα έχασε ανέλπιστα με βάση την εικόνα των ομάδων και φέρει μεγάλη ευθύνη η ίδια που δεν εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα με την αποβολή του Ρατς.
Η υπεραριθμία που θα μπορούσε να δημιουργήσει η Κέρκυρα στο χώρο του κέντρου μετά την κόκκινη κάρτα του Π.Α.Ο.Κ.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο Π.Α.Ο.Κ. μετά από αρκετό καιρό πήρε τους τρεις βαθμούς εκτός έδρας χάρη στην εκτέλεση φάουλ του Κάτσε και τον υπερβάλοντα ζήλο των παικτών του μετά την κόκκινη κάρτα που δέχτηκε ο Ρατς. Δεν ήταν η ομάδα που εντυπωσίασε, ήταν όμως καλός αμυντικά χωρίς λάθη σε αυτό τον αγώνα και εκμεταλεύτηκε τη μία φάση που έψαχνε στο δεύτερο ημίχρονο για γκολ από κάποιο στημένο.
Ο Π.Α.Ο.Κ. έστω και έτσι πήρε την ουσία και αυτό είναι πολύ καλό για μια ομάδα που ψάχνει τη χαμένη της ταυτότητα. Ο χρόνος κυλά υπερ του και είναι βέβαιο ότι έχει τη δυνατότητα να δείξει πολύ καλύτερο πρόσωπο και ενόψει των play offs. Aυτό που μερικές φορές είναι πιο σημαντικό από τις τακτικές και τα συστήματα, είναι οι παίκτες του να αντιληφθούν ότι αν βγάζουν την ψυχή και το πάθος του τελευταίου εικοσαλέπτου θα αναγκάσουν τον κόσμο να επιστρέψει στις άδειες κερκίδες της Τούμπας και θα κερδίσουν και πάλι τον σεβασμό όλων.