Στο συμπέρασμα ότι οι εκθέσεις που στέλνει κατά συρροή η UEFA για ύποπτους χειραγώγησης αγώνες των ελληνικών διοργανώσεων αποτελούν επαρκή αφορμή για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης από τη Δικαιοσύνη κατέληξε η Αντεισαγγελέας Εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στην ημερίδα του Ι.Δ.Ε.Α.Δ. με τίτλο «Η αξιοποίηση των εκθέσεων της ΟΥΕΦΑ περί στοιχηματικής απάτης στην ποινική δίκη και οι λοιπές ποινικές διατάξεις στον αθλητισμό»
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε Σάββατο 18 Απριλίου 2015 στην Αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» , Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθήνα με θέμα «Το διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου: Συμπτώματα – Παθογένειες».
Η κα Σακελλαροπούλου ήταν Εισαγγελέας Έδρας στην πρώτη δίκη για τους «στημένους αγώνες» της περιόδου 2008 – 2011 που έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη πέντε σχετιζόμενων με το ποδόσφαιρο προσώπων για τη χειραγώγηση έξι αγώνων
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΠΟ μετά το Φθινόπωρο του 2011 και έως το τέλος της σεζόν 2013 – 2014 αρνούνταν να διερευνά στο επίπεδο των πειθαρχικών της επιτροπών τις εκθέσεις της UEFA, ακυρώνοντας την προηγούμενη πρακτική της και παραβιάζοντας ευθέως τη λογική της FIFA και της UEFA στην αντιμετώπιση των “στημένων αγώνων”.
Μεταξύ άλλων η κ. Σαλεκελλαροπούλου υποστήριξε τα εξής:
Οι εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ σχετικά με τη μεθόδευση του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων,, που διαβιβάζονται συνήθως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από την ΕΠΟ, προερχόμενες από ένα αξιόπιστο φορέα, αποτελούν μια αναφορά γεγονότων, με την οποία η εισαγγελική αρχή λαμβάνει γνώση των γεγονότων αυτών και αποτελεί επαρκή αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Σχετικά με το περιεχόμενο των εκθέσεων αυτών μπορούμε να πούμε τα εξής: Στις εκθέσεις αυτές γίνεται αναφορά της κίνησης των αποδόσεων που προσφέρουν τα γραφεία στοιχημάτων και της εικόνας των στοιχημάτων που παρουσιάζεται τόσο πριν τον αγώνα, όσο και στο στοίχημα ζωντανής μετάδοσης.
Εάν αυτά κριθούν ασυνήθιστα και δικαιολογούνται από το τελικό αποτέλεσμα, τότε υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης του αγώνα. Οι εκθέσεις περιγράφουν τις ύποπτες συνθήκες που περιβάλλουν τον αγώνα. Ειδικά, όσον αφορά το στοίχημα ζωντανής μετάδοσης, εστιάζουν στο χρονικό σημείο του περίεργου στοιχηματισμού, αναφέροντας πολλές φορές και την εξέλιξη του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο.
Έτσι π.χ. αναφέρεται ότι ενώ το σκορ του αγώνα μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο είναι το “α” και ότι τίποτε δεν προμηνύει, ενόψει και του χρόνου που απομένει μέχρι τη λήξη του, ανατροπή του αποτελέσματος, εν τούτοις παρουσιάζεται έντονος στοιχηματισμός υπέρ της ανατροπής του αποτελέσματος, η οποία και τελικά επήλθε.
Επίσης σε μερικές από αυτές γίνεται αναφορά στις δυνατότητες της ομάδας κατά την κρίσιμη περίοδο που διενεργείται το συγκεκριμένο παιχνίδι στο οποίο έχει παρατηρηθεί ο ύποπτος στοιχηματισμός. Έτσι π.χ. αναφέρεται ότι υπάρχει έντονος στοιχηματισμός υπέρ της νίκης μίας ομάδας, καίτοι στο άμεσο παρελθόν είχε επανειλημμένες ήττες με αντίπαλες ομάδες της αυτής δυναμικότητας με την αντίπαλη ομάδα στον υπό κρίση αγώνα, ή επίσης αναφέρεται εάν κάποιος βασικός παίκτης απουσιάζει από τον αγώνα και γίνεται και σχετικός σχολιασμός σχετικά με το κατά πόσον η απουσία του δικαιολογεί ή όχι την εξέλιξη του αγώνα και το τελικό αποτέλεσμα. Eπίσης σε ορισμένες εκθέσεις γίνεται αναφορά και στο βίντεο του αγώνα, με έμφαση στο σημείο που η συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή ή των ποδοσφαιριστών φαίνεται ύποπτη.
Στις εκθέσεις αυτές σε γενικές γραμμές δεν γίνεται αναφορά σε πρόσωπα. Δηλαδή τις εκθέσεις δεν ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, τις ενδιαφέρει ο περί τον αγώνα στοιχηματισμός. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται αναφορά στον όγκο του στοιχηματισμού, ως κριτήριο χειραγώγησης, ο οποίος πολλές φορές παρουσιάζεται δεκαπλάσιος του στοιχηματισμού σε ένα ίδιο παιχνίδι στο αυτό πρωτάθλημα.
Όταν γίνεται αναφορά σε πρόσωπα, ήτοι σε σχέσεις μεταξύ προσώπων ή σε ενέργειες προσώπων, αυτό γίνεται πάντοτε σε συνδυασμό με τον περίεργο στοιχηματισμό.
Έτσι π.χ. σε έκθεση αναφέρεται η είσοδος παράγοντα ομάδας στα αποδυτήρια του διαιτητή σε μη επιτρεπόμενο χρόνο, ή γίνεται αναφορά στα πρόσωπα, π.χ. των προέδρων των αντίπαλων ομάδων και στην μεταξύ τους σχέση, στα πλαίσια της εκτίμησης του ζητήματος κατά πόσο οι καλές ή οι μη καλές σχέσεις των προέδρων των ομάδων επέτρεπε αθέμιτες μεταξύ των συμφωνίες.
Ενίοτε στις αναφορές αυτές μεταφέρεται το κλίμα που επικρατεί κατά τον αγώνα και κυρίως (μεταφέρεται) η εντύπωση των οπαδών περί της ακεραιότητας του αγώνα. Έτσι σε έκθεση της ΟΥΕΦΑ σχετικά με έναν αγώνα αναφέρεται ότι ‘’κατά τη διάρκεια του αγώνα οι οπαδοί τραγουδούσαν >’’.
Τέλος στις εκθέσεις γίνεται αναφορά και στο εάν οι υπό έλεγχο ομάδες έχουν αναμιχθεί στο παρελθόν σε ύποπτους αγώνες. Δηλαδή στις εκθέσεις αυτές δίδονται και στοιχεία σχετικά με το ύποπτο ή μη (από πλευράς χειραγώγησης) παρελθόν των ομάδων.
Τα στοιχεία τα μη στοιχηματικά που περιέχονται στις σχετικές αναφορές της ΟΥΕΦΑ, δεδομένου ότι υπάρχουν και στοιχεία μη στοιχηματικά, τα οποία όμως σχετίζονται με την ακεραιότητα του αγώνα, προέρχονται, όπως αναφέρεται συχνά στις εκθέσεις, από ανεξάρτητους συνεργάτες της στην Ελλάδα.
Στις εκθέσεις αυτές υπάρχει μία διαβάθμιση, ήτοι αναφέρεται εάν ο αγώνας είναι εξαιρετικά στημένος, στημένος, ύποπτος, πολύ ύποπτος, ελαφρώς ύποπτος, Ήδη πληροφορούμαι ότι αυτό το στοιχείο πλέον ελλείπει. Οι ανάλυση των στοιχείων των εκθέσεων, δεδομένου ότι αυτές περιέχουν και τεχνικούς όρους, από ειδικούς ε στοιχηματισμού φρονώ ότι έχει να συνεισφέρει ουσιαστικά.
Οι ως άνω εκθέσεις, όπως προανέφερα, αποτελούν επαρκή αφορμή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς έλεγχο των πληροφοριών που έχομε σχετικά με την τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης. Ποιά είναι τα διερευνώμενα κατά την προκαταρκτική εξέταση ποινικά αδικήματα με βάση αυτές τις εκθέσεις; Προφανώς η με αθέμιτες ενέργειες παρέμβαση με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, η δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, όπως και η στοιχηματική απάτη, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και κάποια άλλη αυτεπαγγέλτως διωκόμενη πράξη.
Οι ως άνω εκθέσεις Θα αξιοποιηθούν αποδεικτικά κατά την προδικασία, κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Θα συναξιολογηθούν με άλλα αποδεικτικά μέσα, π.χ. με τις καταθέσεις που θα ληφθούν των ποδοσφαιριστών, του διαιτητή, των εποπτών γραμμών του υπό διερεύνηση αγώνα. Δεδομένου δε ότι, όπως προείπα, η ταυτότητα των εμπλεκομένων προσώπων από τις εκθέσεις δεν προκύπτει, σ΄ αυτό το στάδιο (της προκαταρκτικής ) μόλις προκύψουν στοιχεία σχετικά με το πρόσωπο των υπόπτων, αυτοί θα κληθούν προς παροχή εξηγήσεων. Είναι όμως δυνατόν να προκύψει το φαινόμενο να κριθεί ως ύποπτος κάποιο άτομο (διαιτητής, ποδοσφαιριστής) που εξετάσθηκε ήδη ενόρκως ως μάρτυς.
Εάν κάποιος από αυτούς που εξετάσθηκαν ήδη ενόρκως ως μάρτυρες (ποδοσφαιριστής, διαιτητής) είναι ο ύποπτος, τότε η ένορκη κατάθεση που έδωσε δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας, αλλά παραμένει στο αρχείο της εισαγγελίας, σύμφωνα με το άρθ. 31&2 Κ.Π.Δ., και αυτό προς προστασία του τυχόν μετέπειτα κατηγορουμένου, (ο ύποπτος πιθανόν μετά να γίνει κατηγορούμενος)που ενδέχεται να καταθέσει επιβαρυντικά για αυτόν περιστατικά, τα οποία πιθανόν να μην κατέθετε έάν εξεταζόταν με τις εγγυήσεις που προβλέπονται (ανωμοτί εξέταση, δυνατότητα παράστασης συνηγόρου).
Εάν κατά την προκαταρκτική εξέταση προκύψουν επαρκείς ενδείξεις και η πράξη έχει κακουρηματικό χαρακτήτα (κακουργηματική απάτη, κακουργηματική παρέμβαση για αλλοίωση του αποτελέσματος αγώνα, κακουργηματική δωροδοκία ή δωροληψία για αλλοίωση αποτελε΄σματος αγώνα άρθ. 132&4 Ν. 2725/1999) θα επακολουθήσει κύρια ανάκριση, οπότε θα έχομε περαιτέρω συλλογή στοιχείων.
Ο νομοθέτης θεωρώντας ότι οι πράξεις της καθ οιονδήποτε τρόπο παρεμβάσεως με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα είναι λίαν επικίνδυνες για την κοινωνία αλλά και δυσαπόδεικτες, με ειδικές δικονομικές διατάξεις προβλέπει ειδικές ανακριτικές πράξεις, όπως την ανακριτική διείσδυση, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την καταγραφή δραστηριότητας εκτός οικίας με συσκευές ήχου ή εικόνας ή με άλλα τεχνικά μέσα, με σκοπό να επιτύχει την εξιχνίαση των πράξεων αυτών. Από τις ειδικές ανακριτικές πράξεις είναι δυνατόν να αντλήσομε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα συναξιολογηθούν με το περιεχόμενο των εκθέσεων.
Όσον αφορά την πράξη της στοιχηματικής απάτης, και με δεδομένο ότι το θέμα του απάτης που τελείται με το στοίχημα τώρα άρχισε να απασχολεί τα ποινικά δικαστήρια της χώρας μας, δηλαδή δεν υπάρχει διαμορφωμένη νομολογία, η απάτη σχηματικά συνίσταται στο ότι αυτοί που συμμετέχουν στο στοίχημα και έχουν προκαθορίσει το αποτέλεσμα ή συμμετέχουν στο στοίχημα γνωρίζοντας το αποτέλεσμα παριστούν ψευδώς στον ΟΠΑΠ και στις άλλες στοιχηματικές εταιρείες ότι παίζει υπό υγιείς όρους, αποκρύπτοντας αθεμίτως ότι το αποτέλεσμα είναι μεθοδευμένο, με αποτέλεσμα να πείθονται ο ΟΠΑΠ και οι στοιχηματικές εταιρείες και να καταβάλουν σ΄ αυτούς τα κέρδη, με αντίστοιχη δική τους περιουσιακή βλάβη.
Στο ακροατήριο, εάν αποφασισθεί η παραπομπή στο ακροατήριο, εάν δηλαδή κριθεί ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο, οι εκθέσεις θα αναγνωσθούν, κατ΄άρθ. 364 Κ.Π.Δ., και θα αξιολογηθούν εκ νέου σε δημόσια συνεδρίαση και με όρους πλέον ζώσας διαδικασίας.
Η αρχή της προφορικότητας της διαδικασίας επιβάλλει να διαβάζονται στο ακροατήριο όλα τα έγγραφα που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν ο εισαγγελέας ή οι διάδικοι ζητήσουν να εκφράσουν γνώμη (ΑΠ 434/1978 Π.Χ. ΚΗ 591) επάνω στις εκθέσεις, θα δοθεί ο λόγος σ΄αυτούς, κατ΄άρθ. 358 Κ.Π.Δ., προκειμένου να διασφαλισθεί η παράθεση των αντίθετων απόψεων για την καλλίτερη υλοποίηση της εφαρμογής του κανόνα της κατ΄αντιδικίαν δίκης. Έτσι, κατ΄ εφαρμογή της διάταξης του άρθ. 358 Κ.Π.Δ., ο εισαγγελέας και οι διάδικοι τοποθετούνται επάνω στα θέματα που θίγουν οι εκθέσεις, δηλαδή ο Εισαγγελέας και οι διάδικοι μπορούν να κάνουν δηλώσεις και εξηγήσεις σχετικά με τις αναφορές της ΟΥΕΦΑ.
Η δικονομική αξία των στοιχείων αυτών τελεί υπό την αίρεση της επαλήθευσής τους από το Δικαστήριο. Ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών (στοιχηματικών) με άλλα στοιχεία και κυρίως εκείνα που αφορούν το αγωνιστικό μέρος του αγώνα θα βοηθήσουν το Δικαστή να φθάσει στην ουσιαστική αλήθεια, με ελεύθερη εκτίμηση όλων των στοιχείων, σύμφωνα με την αρχή της ηθικής απόδειξης (άρθ. 177 Κ.Π.Δ.). Έτσι πλέον στο ακροατήριο το περιεχόμενο των εκθέσεων αυτών είτε θα ενισχυθεί και θα επαληθευθεί είτε θα αποδυναμωθεί.
Συνεπώς οι εκθέσεις αποτελούν μία επαρκή αφορμή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αξιολογούνται κατά τη διαδικασία αναζήτησης και αξιολόγησης αποδεικτικών στοιχείων στην προδικασία και συναξιολογούνται με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και την απολογία του κατηγορουμένου ( η οποία είναι μέσο και αποδεικτικό και υπεράσπισης) υπό όρους ζώσας διαδικασία από το Δικαστήριο, εάν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο.
Οι εκάστοτε πληροφορίες για μεθόδευση του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα άφησαν κατά καιρούς άφωνους και έκπληκτους τους οπαδούς του αθλήματος, αυτούς που επιθυμούσαν ένα παιχνίδι υπό υγιείς όρους. Πολύ φοβάμαι ότι την δυσάρεστη αυτή έκπληξη διαδέχεται σιγά- σιγά η αδιαφορία . Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αντιμετωπίσομε το πρόβλημα με ηρεμία, ψυχραιμία και λογική. Να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν το ποδόσφαιρο να υποφέρει κάτω από τον συγκεκριμένο δυνάστη, που είναι η επιδίωξη αθέμιτου οικονομικού οφέλους.
πηγή:soccerplus.gr