2015. Η χρονιά που “στρογγυλεύει” νούμερα που φέρνουν αναμνήσεις αλλά και “πονάνε”. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, φέτος -σαν σήμερα για την ακρίβεια- συμπληρώνονται 25 χρόνια από το τελευταίο πρωτάθλημα της Λίβερπουλ. Τι συνδέει τα δυο γεγονότα; Θεωρητικά τίποτα, αλλά βλέποντας τα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα, μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Αφορμή στάθηκε ένα ρεπορτάζ της Αγγλικής εφημερίδας Express αλλά και άλλα δημοσιεύματα λόγω της σημερινής επετείου. Ήταν 28 Απριλίου του 1990 όταν ο Τζον Μπαρνς με πέναλτι έδινε τη νίκη στη Λίβερπουλ με 2-1 επί της ΚΠΡ και της χάριζε μαθηματικά το πρωτάθλημα. Ήταν 9 Ιουνίου του 1985 όταν ο ΠΑΟΚ έπαιρνε 0-0 στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο και εξασφάλιζε τη δική του κούπα.
Τι αναφέρει λοιπόν η ανάλυση της Express; Έναν πλέον εντυπωσιακό απολογισμό. Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια, η Λίβερπουλ ξόδεψε 770.000.000 λίρες (πάνω από 1 δις ευρώ) σε 190 μεταγραφές παικτών! Κι όμως δεν κατάφερε ούτε να “ακουμπήσει” τον τίτλο της Premier League (με εξαίρεση την περσινή σεζόν).
Ο παλιός παίκτης της Λίβερπουλ και γνωστός για το “κόκκινα” αισθήματα του, Τζον Όλντριτζ, με χθεσινό του άρθρο στην “Liverpool Echo” τονίζει σχετικά: “ Για μένα, ο αφανισμός της Λίβερπουλ οφείλεται σε ένα πράγμα περισσότερο από όλα, κακές μεταγραφές. Σκεφτείτε το λίγο. Πόσοι παίκτες ήρθαν από το 1990; Θα σας πω, περίπου 1985. Πόσοι από αυτούς ήταν πετυχημένοι. Λίγοι. 50 ίσως; Πόσοι ήταν αποτυχημένοι; Υπολογίζω τουλάχιστον 100. 100 ποδοσφαιριστές υπέγραψαν στην ομάδα τα τελευταία 25 χρόνια, οι οποίοι δε θα βρίσκονταν ούτε στις ρεζέρβες κατά τις δεκαετίες του 70′ και του 80′. Αυτό τα λέει όλα”.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως συνδέεται όλο αυτό με τον ΠΑΟΚ και πως μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή. Η ΠΑΕ τα τελευταία τρία χρόνια έχει λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας. Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα αποτάξει μια για πάντα τον ζυγό των χρεών, θα είναι “καθαρή” και θα έχει να διαχειριστεί ένα μπάτζετ που δημιουργεί προσδοκίες.
Από την άλλη, αυτή την τριετία, ο Ιβάν Σαββίδης έχει διαθέσει πάνω από 40 εκατομύρια ευρώ, τα οποία θα φτάσουν πάνω από τα 60 μέχρι τα τέλη Μαϊου. Σίγουρα δεν πήγαν όλα στις μεταγραφές αλλά ας αναλογιστούμε πόσα έδωσε σε αυτές και πόσες έπιασαν τόπο…
Διαχωρίζοντας πλήρως το οικονομικό-επιχειρηματικό από το αγωνιστικό, ο ΠΑΟΚ πλέον πρέπει να επικεντρωθεί στο δεύτερο. Γιατί μπορεί να καταφέρει να γίνει μια πετυχημένη Ποδοσφαρική Ανώνυμη Εταιρία, αλλά εδώ μιλάμε για ποδόσφαιρο. Και το ποδόσφαιρο θέλει προϊόν. Θέλει ομάδα. Θέλει επιτυχίες. Θέλει τίτλους.
Προς το παρόν, με τα σημερινά δεδομένα και τον τρόπο που λειτουργεί το ποδοσφαρικό τμήμα, δεν είμαι αισιόδοξος. Φοβάμαι πως τα μοναδικά “πρωταθλήματα” του Σαββίδη θα είναι η αποπληρωμή των χρεών, ίσως ένα νέο προπονητικό κέντρο. Μια υγιής εταιρία αλλά όχι μια υγιής ομάδα.
Η εγχείρηση θα έχει πετύχει. Ο ασθενής όμως;