Μαρσέιγ, Αντερλεχτ, Γκιόρι Έτο, Μέταλιστ, Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας και Ολυμπιακός Βόλου τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από την UEFA λόγω διαφθοράς. Το gazzetta.gr αναλύει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και τον αποκλεισμό έπειτα από 13 χρόνια των Βέλγων και τον τραγικό χαμό του διαιτητή!
Ο πέλεκυς της UEFA έπεσε βαρύς σε συλλόγους που αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε προσυνεννοημένα ματς, αλλά και σε δωροδοκίες-δωροληψίες ποδοσφαιριστών και παραγόντων.
Η αμείλικτη σε τέτοιου είδους ζητήματα ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν δίστασε να τιμωρήσει το 1993 με αποκλεισμό ενός έτους την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μαρσέιγ.
Η περίπτωση της Μαρσέιγ
Οι «Φωκαείς» είχαν προκριθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όπου θα αντιμετώπιζαν την Μίλαν.
Παράλληλα ήθελαν νίκη απέναντι στην Βαλενσιέν προκειμένου να επικυρώσουν την κατάκτηση του «σαμπιονά».
Ο ποδοσφαιριστής της Βαλενσιέν Ζακ Γκλασμάν, αποκάλυψε απόπειρα δωροδοκίας του ιδίου από τον γενικό διευθυντή της ομάδας της Μασσαλίας και άμεσο συνεργάτη του τότε ιδιοκτήτη της ομάδας, Μπερνάρ Ταπί, Ζαν Πιέρ Μπερνς.
Η Μαρσέιγ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης χάρη σε γκολ του Μπολί ωστόσο δεν γλίτωσε την τιμωρία. Τον Σεπτέμβρη του 1993 η UEFA ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Μαρσέιγ από τις διοργανώσεις αλλά και από τον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.
Επίσης έπειτα από απόφαση της Γαλλικής Ομοσπονδίας, οι «Φωκαείς» υποβιβάστηκαν στην Β’ κατηγορία, ενώ τους αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή.
Ταπί, Μπερνς, Ρομπέρτ και Εϊντίλ τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό από το γαλλικό ποδόσφαιρο.
Η περίπτωση της Φενέρμπαχτσε
Η Φενέρμπαχτσε τον Αύγουστο του 2013 μετά τον αποκλεισμό από την Άρσεναλ στα play-off του Champions League θα συνέχιζε στο Europa League, αλλά η UEFA είχε διαφορετική άποψη!
Τα «καναρίνια» τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό από τς ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) αποφάσισε να απορρίψει την προσφυγή της τουρκικής ομάδας κατά της τιμωρίας διετούς αποκλεισμού που της είχε επιβληθεί από την UEFA για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια το 2011.
Τον Ιούλιο του 2012 το δικαστήριο καταδίκασε τον πρόεδρο της ομάδας Αζίζ Γιλντιρίμ σε κάθειρξη τριών ετών και εννέα μηνών για το «στήσιμο» αγώνων και σε κάθειρξη 2 ετών και έξι μηνών για τη σύσταση παράνομης οργάνωσης, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, λαμβάνοντας υπόψη τον ένα χρόνο που έχει ήδη περάσει στη φυλακή.
Ο αποκλεισμός της Μπεσίκτας
Στις 30 Αυγούστου 2013 ήταν η σειρά της Μπεσίκτας να ακολουθήσει την συμπολίτισσα της Φενέρμπαχτσε στον δρόμο του ευρωπαϊκού αποκλεισμού.
Οι «Μαύροι Αετοί» απέκλεισαν την Τρόμσο στο Europa League, όμως για έναν χρόνο έμειναν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων παραδίδοντας την θέση τους στη νορβηγική ομάδα λόγω της συμμετοχής τους στο σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια στη γειτονική χώρα.
Η αρμόδια επιτροπή της UEFA είχε τιμωρήσει με αποβολή από την Ευρώπη την Μπεσίκτας, αλλά συμφώνησε να της επιτρέψει να λάβει μέρος στα προκριματικά ωσότου εκδικαστεί η έφεσή της από το CAS.
Η Μέταλιστ και το στημένο ματς με την Κάρπατι
Τον Αύγουστο του 2013 η UEFA τιμώρησε την Μέταλιστ με ευρωπαϊκό αποκλεισμό λόγω της εμπλοκής του ουκρανικού συλλόγου σε στημένο αγώνα κόντρα στην Κάρπατι Λβιβ που είχε λάβει χώρα το 2008.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας είχε τιμωρήσει με αποκλεισμό για πέντε χρόνια από κάθε αθλητική δραστηριότητα τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας Γεβγέν Κρασνίκοφ.
Η Μέταλιστ προσέφυγε όπως ήταν λογικό στο CAS, όμως η έφεση της δεν είχε τύχη με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Ευρώπης και τη θέση της να πάρει ο ΠΑΟΚ.
Η βαριά τιμωρία της Γκιόρι Έτο
Η UEFA εξάντλησε την αυστηρότητα της στην ουγγρική Γκιόρι Έτο αποβάλλοντας την στις 19 Ιουνίου 2011 από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση για τρεις σεζόν, ενώ τις επέβαλε πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιολογήθηκε ως παραβίαση των κανονισμών από πλευράς Γκιόρι αναφορικά με την παράνομη συμμετοχή ποδοσφαιριστή, καθώς δεν κατατέθηκε αίτηση στην UEFA για έκδοση δελτίου για τον Εσθονό Γιάρμο Αγιούπερα.
Η τιμωρία στην Άντερλεχτ με καθυστέρη 13 ετών και το τραγικό τέλος του διαιτητή
Στις 22 Σεπτεμβρίου 1997, η UEFA τιμώρησε την Άντερλεχτ από κάθε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση για τον επόμενο χρόνο.
Επρόκειτο για μία απόφαση που προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις καθώς ήρθε με καθυστέρηση 13 ετών! Όλα ξεκίνησαν από μία δήλωση του προέδρου του βελγικού συλλόγου, Ρότζερ Βαν Ντε Στοκ, ο οποίος παραδέχθηκε πως ο πατέρας του, Κονστάντ Βαν Ντε Στοκ είχε δωροδοκήσει τον Ισπανό διαιτητή, Γκουρουθέτα Μούρο με 30.000 δολάρια προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση η ομάδα του, στον επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου UEFA κόντρα στη Νότινγχαμ Φόρεστ. Η Άντερλεχτ επιβλήθηκε 3-0 παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον τελικό.
Αρχικά η UEFA αθώωσε τους Βέλγους με την αιτιολογία της παρέλευσης μίας δεκαετίας από το συγκεκριμένο συμβάν.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ωστόσο αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί καθώς οι ποδοσφαιριστές της Νότιγχαμ Φόρεστ κατέθεσαν μηνύσεις ζητώντας αποζημίωση 2,5 εκ. δολαρίων.
Τραγικό τέλος είχε ο Ισπανός ρέφερι καθώς το 1987 έχασε τη ζωή του σε σε τροχαίο δυστύχημα.
πηγή:gazzetta