Πολύ λόγος γίνεται για την συμμετοχή του ΠΑΟΚ ή όχι στο CEV Champions League της επόμενης περιόδου. Ίσως οι φίλαθλοι του Δικεφάλου όταν ακούνε Champions League να έχουν στο μυαλό τους το ποδόσφαιρο όμως πρέπει να το ξεχάσουν. Στο βόλεϊ η συμμετοχή στον θεσμό κοστίζει στις ομάδες και δεν έχουν οικονομικό όφελος.
Για συμμετοχή της ομάδας στους ομίλους του Cev Champions League χρειάζονται 25.000 ευρώ, χρήματα που φυσικά πρέπει να δοθούν στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία πριν ξεκινήσει η διοργάνωση.. Μάλιστα σε περίπτωση πρόκρισης χρειάζονται άλλα 8.000 ευρώ και μετέπειτα ακόμη 5.000 ευρώ.
Όμως αυτά δεν είναι τα μόνα χρήματα που πρέπει να δώσει μία ομάδα καθώς ο γηπεδούχος πληρώνει για το προσωπικό της CEV συμπεριλαμβανόμενων των διαιτητών, όπως και τα έξοδα ταξιδιού τη φιλοξενούμενης ομάδας και την ιατρική κάλυψη των παικτών. Υπολογίζεται ότι η συμμετοχή μίας ομάδας στους ομίλους του ChampIons League κοστίζει περίπου 120.000 με 150.000 ευρώ την στιγμή που φέτος όλο το μπάτζετ του ΠΑΟΚ ήταν περίπου 450.000 ευρώ!!
Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο στο βόλεϊ το Champions League δεν σου προσφέρει κέρδη. Ακόμα και να κατακτήσεις του τουρνουά “μπαίνεις μέσα”. Οι ομάδες πληρώνουν περισσότερα από όσα κερδίζουν ενώ υπάρχει ένας κατάλογος με πολλά χρηματικά πρόστιμα που δίνονται στις ομάδες για τυχόν παραλείψεις. Προβλέπεται για παράδειγμα χρηματικό πρόστιμο ακόμα και αν μία ομάδα δεν έχει κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις στο Γραφείο Τύπου της (άτομα να μιλάνε τέλεια αγγλικά).
Σημαντικό πρόστιμο: Πρέπει σε κάθε εντός έδρας αγώνα της φάσης των ομίλων στο Champions League να κόβει ο γηπεδούχος τουλάχιστον 1.00 εισιτήρια. Αν αυτό δεν συμβεί τότε η ομάδα θα πρέπει να πληρώσει 3.000 ευρώ πρόστιμο!
ΠΡΙΜ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
Όσον αφορά τα πριμ απόδοσης; Αυτά δεν είναι πολλά. Στην πρώτη φάση των ομίλων που ονομάζεται League Round μία ομάδα παίζει σύνολο έξι αγώνες και για κάθε νίκη της παίρνει 4.000 ευρώ ενώ σε κάθε ματς ανεξάρτητα από το αν κερδίσει η χάσει βάζει στα ταμεία της 2.600 ευρώ. Δηλαδή αν ο ΠΑΟΚ συμμετάσχει και χάσει όλους τους αγώνες του θα πάρει 15.600 ευρώ. Στον επόμενο γύρο στα “Play of 12” οι δώδεκα ομάδες χωρίζονται σε έξι ζευγάρια και παίζουν διπλούς αγώνες. Εκεί στους δύο αυτούς αγώνες η μία νίκη αμείβεται με 5.000 ευρώ και η συμμετοχή σε αυτή την φάση με 6.000 ενώ στην φάση των έξι καλύτερων ομάδων η για νίκη η ομοσπονδία δίνει 4.000 ευρώ. Γίνεται αντιληπτό πως τα χρήματα είναι πολύ λίγα και ο νικητής του Champions League παίρνει μόλις 50.000 ευρώ! Ακόμα δηλαδή και αν μία ομάδα κερδίσει όλα της τα ματς και κατακτήσει το τουρνουά τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα έξοδα της εκτός αν υπάρξει μεγάλη προσέλευση φιλάθλων σε όλα τα ματς και καλές συμφωνίες με χορηγούς. Κέρδη από τα τηλεοπτικά; Εξαρτάται! Αν δεν υπάρξει κανάλι που θα πληρώσει τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών αγώνων τότε θα πρέπει να πληρώσει μία ομάδα μόνο για τον πρώτο γύρο της πρώτης φάσης των ομίλων 30.000 ευρώ στην CEV.
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΡΕΣΤΙΖ…ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
“Aν είναι τόσο αρνητικό το να συμμετέχει κανείς στο Champions League τότε απορώ γιατί όλοι προσπαθούν να συμμετάσχουν σε αυτό;”, αναρωτήθηκε ο διευθυντής της CEV Τόρστεν Έντρες. Η απάντηση έρχεται από όλους τους υπεύθυνους των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων του βόλεϊ, όπως ο Μάου, μάνατζερ της γερμανικής Φρίντριχσάφεν που δηλώνει: “Διότι με την συμμετοχή στο Champions League μπορούμε να προσελκύσουμε παίκτες που ποτέ δεν είχαμε και κερδίζουμε σε πρεστίζ”.
Σημείωση: Όποιος μπορεί να ξοδέψει πολλά τότε οι κανονισμοί της CEV του δίνουν πολλά πλεονεκτήματα. Αν μία ομάδα για παράδειγμα δεχτεί να κάλυψε όλα τα έξοδα για το Final Four και φυσικά στην έδρα της τότε προκρίνεται αυτόματα στο Final Four! Αυτό το έκανε για παράδειγμα πολλές φορές η πολωνική ομάδα Σκρα Μπελχάτοβ που “αγόρασε” την πρόκριση της στα τελικά!