Ο Π.Α.Ο.Κ. πήρε μία επαγγελματική νίκη απέναντι στο Λεβαδεικό. Ο δικέφαλος χωρίς να εντυπωσιάσει και έχοντας καλή απόδοση στο πρώτο κυρίως ημίχρονο βρήκε τον τρόπο να σκοράρει ένα γκολ και σε συνδυασμό με την μέτρια παρουσία του Λεβαδειακού κατάφερε να πάρει 3 βαθμούς που τον επαναφέρουν στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Pre game
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Γεωργιάδης παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-3-3. Ο Ιτάνζ ήταν ο τερματοφύλακας. Δεξιός μπακ αγωνίστηκε ο Κωνσταντινίδης, αριστερός μπακ ο Ρατς και κεντρικοί αμυντικοί οι Κόστα και Τζαβέλας. Στο κέντρο η τριάδα των χαφ αποτελούνταν από τους Τζιόλη, Νομπόα και Κάτσε, με τον Τζιόλη σε έναν πιο οπισθοχωρημένο ρόλο οργανωτή και τους Νομπόα και Κάτσε πιο προωθημένους κεντρικούς χαφ. Στα πλάγια από την δεξιά πλευρά έπαιξε ο Περέιρα και από την αριστερή ο Μακ. Στη θέση του φορ έπαιξε ο Παπαδόπουλος.
Αρχικός σχηματισμός Λεβαδειακού
Και ο κ. Μάντζιος προτίμησε για την ομάδα του το σχηματισμό 4-3-3 με τερματοφύλακα τον Σηφάκη, αμυντική τετράδα τους Μαχαίρα-Τομάς-Κότσιο-Μιλιάζες, τριάδα στο κέντρο τους Πελέ-Ζίτο-Γκόμεζ, και προωθημένους τους Κατίδη-Μάντζιο-Γιακουμάκη.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Όπως παρατηρούμε και στην εικόνα με την επιλογή του σχηματισμού 4-3-3 και από τους δύο προπονητές υπήρχε μία αριθμητική ισορροπία στον αγωνιστικό χώρο όσον αφορά στις σχέσεις των αντίπαλων παικτών. Στα πλάγια προέκυπταν ζευγάρια παικτών, στο χώρο του κέντρου υπήρχε η σχέση 3:3, ενώ η κάθε ομάδα είχε να αντιμετωπίσει με 2 κεντρικούς αμυντικούς 1 αντίπαλο φορ.
Ο σχηματισμός 4-3-3 έδινε τη δυνατότητα στις ομάδες να έχουν 3 χαφ στο κέντρο κάνοντας άμυνα και ταυτόχρονα ευχέρεια για καλή κυκλοφορία της μπάλας όταν είχαν την κατοχή. Επιπλέον υπήρχε η ευελιξία ότι στην επιθετική ζώνη μπορούσαν να διαθέτουν 3 παίκτες για να κυνηγήσουν το γκολ, και με τη γρήγορη επιστροφή των πλάγιων επιθετικών να μετατρέπεται ο σχηματισμός σε 4-5-1 στη φάση άμυνας. Γενικά υπήρχε μία ευελιξία στην τακτική των ομάδων τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά και δημιουργούνταν εύκολα συνεργασίες μεταξύ των παικτών.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Κατοχή μπάλας και επιθετικός πλουραλισμός
Ο Π.Α.Ο.Κ. μπήκε πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Ειδικά στα πρώτα 15΄ κυνήγησε το γρήγορο γκολ, κάτι όμως που δεν το κατάφερε. Στην επίθεση επιχειρήθηκαν πολλές διαγώνιες πάσες στους Μακ και Περέιρα που είχαν θετική κατάληξη και δημιούργησαν προβλήματα στους πλάγιους μπακ του Λεβαδειακού. Επιπλέον οι πλάγιοι μπακ του Π.Α.Ο.Κ. έκαναν πολλές προωθήσεις, αρχικά ο Ρατς από αριστερά και στο τελευταίο δεκάλεπτο του ημιχρόνου ο Κωνσταντινίδης από δεξιά. Σε αυτό συνετέλεσε ότι οι Περέιρα και Μακ συνέκλιναν προς τα μέσα και δημιουργούσαν χώρους ώστε να ανεβαίνουν οι πλάγιοι μπακ του Π.Α.Ο.Κ. Ο Τζιόλης είχε αναλάβει την οργάνωση του παιχνιδιού και πήγε πολύ καλά με σωστές μεγάλες πάσες και αλλαγές παιχνιδιού. Ο Κάτσε ήταν πολύ κινητικός ειδικά στο ξεκίνημα του αγώνα και προσπάθησε κάθετα με και χωρίς μπάλα να προβληματίσει στον άξονα τον Λεβαδειακό. Ο Νομπόα δεν πήρε πολλές προσπάθειες πάνω του και έπαιζε αρκετά δεξιά κάποιες φορές καλύπτοντας κατά κάποιο τρόπο και το κενό που άφηνε ο Περέιρα συγκλίνοντας προς τα μέσα.
Ο Δικέφαλος ήταν κινητικός και απειλητικός στο α΄ημίχρονο και κατάφερε να έχει αρκετές τελικές προσπάθειες κυρίως από τον άξονα. Έτσι προήλθε και το πέναλτι που κέρδισε ο Περέιρα που ήταν πολύ επικίνδυνος με τις διεισδύσεις του στο κέντρο άμυνας του αντιπάλου.
Οι κύριοι τρόποι εκδήλωσης επιθέσεων από τον Π.Α.Ο.Κ.
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. δεν αντιμετώπισε προβλήματα, αφού είχε την κατοχή μπάλας και απειλήθηκε μόνο από δύο μακρινά σουτ του Πελέ που δεν ανησύχησαν τον Ιτανζ.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Αμυντικός προσανατολισμός και κακή κυκλοφορία μπάλας
Ο Λεβαδειακός μπήκε στο γήπεδο με προσανατολισμό κυρίως να περιορίσει επιθετικά τον Π.Α.Ο.Κ. και να βρει κάποια ευκαιρία στην αντεπίθεση για κάποιο γκολ. Η άμυνά του ξεκινούσε στη γραμμή του κέντρου κλείνοντας αρκετά τους χώρους στον Π.Α.Ο.Κ. Ο Πελέ ήταν ο οπισθοχωρημένος χαφ κοντά στους στόπερ και είχε μπροστά του τον Γκόμεζ και τον Ζίτο. Οι πλάγιοι χαφ-επιθετικοί Γιακουμάκης και Κατίδης υποχωρούσαν και έκαναν μία αμυντική πεντάδα με τους κεντρικούς χαφ. Εντούτοις οι παίκτες του Λεβαδειακού έκαναν πολλά λάθη στις τοποθετήσεις τους στις διαγώνιες μεγάλες πάσες του Π.Α.Ο.Κ. και οι συνεργασίες των παικτών του αμυντικά τόσο στα πλάγια όσο και στον άξονα εμφάνιζαν μεγάλα προβλήματα. Ο Τζιόλης δεν πιεζόταν ιδιαίτερα και έκανε εύκολα εύστοχες μακρινές πάσες και αλλαγές παιχνιδιού. Επιπλέον ο Λεβαδειακός είχε μεγάλο πρόβλημα όταν συνέκλιναν προς τα μέσα Μακ και Περέιρα, αφού δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την υπεραριθμία που δημιουργούσαν οι πλάγιοι του Π.Α.Ο.Κ. στο χώρο του κέντρου. Η συνεννόηση των τριών κεντρικών χαφ που άλλαζαν χώρους πάνω στη φάση δεν ήταν καλή αμυντικά. Ακόμα και η αλλαγή θέσεων του Γκόμεζ με τον Πελέ δε βοήθησε σε αυτό και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Π.Α.Ο.Κ. επιχείρησε αρκετά σουτ από τον άξονα.
Το 4-5-1 του Λεβαδειακού στη φάση άμυνας
Στην επίθεση η ομάδα της Λειβαδιάς δεν παρουσίασε κάτι αξιομνημόνευτο. Στην πίεση του Π.Α.Ο.Κ. η μπάλα χανόταν πολύ εύκολα και ο Μάντζιος έπαιρνε τη μπάλα ανορθόδοξα από τους κεντρικούς χαφ χωρίς να μπορεί να απειλήσει τον Ιτανζ.
Γενικά ο Λεβαδειακός είχε παθητικό ρόλο στον αγώνα με μεγάλα αμυντικά κενά και κακή κατοχή μπάλας, με αποτέλεσμα να δεχτεί και το νικητήριο γκολ του Π.Α.Ο.Κ.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Πτώση ρυθμού και διαφύλαξη του σκορ
Στο β΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. μπήκε νωθρός στο γήπεδο. Με την είσοδο του Μιλοσάβλιεφ αντιμετώπισε πρόβλημα από την δεξιά του πλευρά αμυντικά καθώς ο Περέιρα δεν έδινε τις απαραίτητες βοήθειες στον Κωνσταντινίδη. Επιπλέον με τη χρησιμοποίηση του Κατίδη πίσω από τον Μάντζιο προβληματίστηκε περισσότερο και στον άξονα κοντά στην περιοχή του. Σε αυτό το διάστημα ο Λεβαδειακός πίεσε τον Π.Α.Ο.Κ. αλλά χωρίς ιδιαίτερα απειλητικά σουτ που τα εξουδετέρωσε εύκολα η άμυνα του και ο Ιτάνζ. Μετά το πρώτο τέταρτο της επανάληψης ο δικέφαλος βελτιώθηκε μεν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε το αγωνιστικό πρόσωπο του α΄ημιχρόνου. Ο Μάντζιος έπαιρνε μπάλα πιο συχνά και ο Λεβαδειακός κέρδιζε μέτρα στο γήπεδο.
Επιθετικά αυτός που προβλημάτισε τον Λεβαδειακό ήταν κυρίως ο Μακ που συνέκλινε στον άξονα με τη μπάλα και σέρβιρε στους χαφ του Π.Α.Ο.Κ. για να σουτάρουν. Ο Παπαδόπουλος έπαιζε πολύ μακριά από την περιοχή του Λεβαδειακού γιατί δεν έπαιρνε εύκολα τη μπάλα, όμως οι προσπάθειές του ήταν ημιτελείς και έχανε εύκολα την κατοχή στην πίεση των στόπερ του Λεβαδειακού. Με δεδομένο ότι ο ρυθμός του Π.Α.Ο.Κ. πέφτει αισθητά στο β΄ημίχρονο των αγώνων του δεν έκανε καλές επιθετικές ενέργειες και έχασε και το μεγάλο ποσοστό κατοχής μπάλας που είχε στο α΄μέρος. Ο Τζιόλης έκανε πολύ καλό παιχνίδι και λογικά στο τέλος κουράστηκε αδυνατώντας να περνάει τις πάσες του πάντα με επιτυχία. Η αλλαγή του κ. Γεωργιάδη με την αντικατάσταση του Περέιρα από τον Πόζογλου βοήθησε σημαντικά στον περιορισμό των επιθέσεων του Λεβαδειακού από τη δεξιά πλευρά του Π.Α.Ο.Κ. καθώς έδωσε τρεξίματα και βοήθειες στον Κωνσταντινίδη. Και ο Κίτσιου στο τελευταίο δεκάλεπτο βοήθησε στο κέντρο ώστε να μη δεχτεί πίεση ο Π.Α.Ο.Κ. στο τέλος του παιχνιδιού με πάσες από τους κεντρικούς χαφ του Λεβαδειακού. Η είσοδος του Κουλούρη στο 93΄στη θέση του μέτριου Παπαδόπουλου θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα και από τακτικής σκοπιάς δεν πρόσφερε κάτι στον Π.Α.Ο.Κ. Οι αλλαγές του κ. Γεωργιάδη δεν έφεραν και αλλαγές στο σχηματισμό της ομάδας. Οι παίκτες που μπήκαν αγωνίστηκαν στις ίδιες θέσεις με τους παίκτες που αντικατέστησαν.
Η ενδεκάδα του Π.Α.Ο.Κ. με τις αλλαγές του κ. Γεωργιάδη
Γενικά ο Π.Α.Ο.Κ. του β΄ημιχρόνου εμφανίστηκε χωρίς δυνάμεις και κινητικότητα, με κάποια προβλήματα αμυντικά κυρίως στη δεξιά του πλευρά και με έλλειψη φαντασίας και λύσεων επιθετικά. Στο τέλος του αγώνα ουσιαστικά οι παίκτες του Π.Α.Ο.Κ. διαφύλαξαν το υπέρ τους 1-0 χωρίς να ρισκάρουν για κάτι περισσότερο.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Πιο δραστήριος χωρίς αποτέλεσμα
Ο Λεβαδειακός σαφώς ξεκίνησε στο β΄ημίχρονο πολύ καλύτερος και βελτιωμένος επιθετικά. Η χρησιμοποίηση του Μιλοσάβλιεφ στην αριστερή πτέρυγα έδωσε κίνηση και ταχύτητα, ενώ και αυτή του Κατίδη σε υποστηρικτό ρόλο πίσω από τον Μάντζιο προβλημάτισε τον Π.Α.Ο.Κ. Ο κ. Μάντζιος στο β΄ημίχρονο έπαιξε με 2 κεντρικούς χαφ τον Πελέ και τον Ζίτο και έναν πιο προωθημένο τον Κατίδη θέλοντας να δώσει πιο επιθετικό τόνο στο παιχνίδι της ομάδας του.
Ο σχηματισμός του Λεβαδειακού στο μεγαλύτερο διάστημα του β΄ημιχρόνου
Κατάφερε να δημιουργήσει κάποιες ευκαιρίες όχι όμως πολύ επικίνδυνες για τον Π.Α.Ο.Κ. Με τον Κατίδη ο Λεβαδειακός πέτυχε να περιορίσει και τον Τζιόλη που ήταν ο καλύτερος παίκτης του Π.Α.Ο.Κ. καθώς έπρεπε να ασχοληθεί και με το μαρκάρισμά του. Ταυτόχρονα με την πίεση που άσκησε στον αντίπαλο δεν είχε τα σοβαρά αμυντικά προβλήματα του α΄ημιχρόνου. Η είσοδος του Βούκσεβιτς στη θέση του Κατίδη στο 66΄αποσκοπούσε στο να γίνει πιο δημιουργικός στους χώρους πίσω από τον φορ, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα καθώς η μπάλα δεν έφτανε σωστά μέχρι εκεί. Ακόμα και στο τέλος με την είσοδο του Μπουσταμάντε στο 85΄και την αλλαγή του συστήματος σε 4-4-2 δεν μπόρεσε να πετύχει το πολυπόθητο γκολ.
Σε γενικές γραμμές ο Λεβαδειακός του β΄ημιχρόνου ήταν πιο πιεστικός για τον Π.Α.Ο.Κ., δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες, δεν κινδύνεψε αμυντικά ιδιαίτερα, αλλά δεν έπεισε ότι θα μπορούσε να πάρει κάποιο βαθμό ή βαθμούς στην Τούμπα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. πέτυχε μία σημαντική νίκη σε συνδυασμό και με το αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού που τον έφερε και πάλι στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μία αγωνιστική πριν το φινάλε. Δεν εντυπωσίασε με την απόδοσή του και πήρε την ουσία. Στο α΄ημίχρονο ήταν καλός με πλουραλισμό στο επιθετικό του παιχνίδι και δεν κινδύνεψε αμυντικά. Στο β΄ημίχρονο είχε πρόβλημα ενέργειας, δέχτηκε πίεση στο πρώτο τέταρτο, όμως μετά ισορρόπησε και χωρίς να κάνει κάτι εξαιρετικό κράτησε το υπέρ του 1-0. Σημαντικό για τον Π.Α.Ο.Κ. είναι ότι δε δέχεται γκολ εύκολα όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν και έτσι καταφέρνει να παίρνει τη νίκη σε αγώνες που δεν είναι τόσο πολύ αποτελεσματικός στην επίθεση. Θα πρέπει να κρατήσει αυτό το στοιχείο και παράλληλα να βελτιώσει το σκοράρισμα και τη δημιουργία καταστάσεων για επίτευξη τέρματος, γιατί στα play-offs η καλή αμυντική λειτουργία και η εκτελεστική δεινότητα των ομάδων θα παίξει καταλυτικό ρόλο. Εξ΄άλλου στο μίνι πρωτάθλημα των play-offs αυτές που θα μετρήσουν είναι οι λεπτομέρειες τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, όπως και η διαχείριση του έμψυχου δυναμικού σε συνδυασμό με τη φυσική κατάσταση των ομάδων.
*Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.