Πανιώνιος και Π.Α.Ο.Κ. αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα σε έναν αγώνα που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Ο Πανιώνιος κατάφερε στο τέλος χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο να πάρει την ισοπαλία και να παραμείνει στην κατηγορία, ενώ ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε τη δυνατότητα να πάρει με νίκη ακόμη έναν επιπλέον βαθμό ξεκινώντας τα play offs από ευνοϊκότερη θέση έναντι των αντιπάλων του.
Pre-game (χρήσιμα στατιστικά πριν τον αγώνα)
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
O κ. Γεωργιάδης είχε αρκετούς απόντες παίκτες από αυτούς που έχουν τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής και έτσι χρησιμοποίησε αρκετούς νεαρούς κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο σχηματισμός που επέλεξε ήταν το 4-4-2 σε μπολ. Ο Ιτάνζ ήταν ο τερματοφύλακας, κεντρικοί αμυντικοί οι Βίτορ και Τζαβέλας και πλάγιοι μπακ οι Σκόνδρας από δεξιά και Ρατς αριστερά. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν ως κεντρικοί χαφ οι Τζιόλης και Κάτσε, δεξιός χαφ ο Κίτσιου και αριστερός ο Πόζογλου. Επιθετικό δίδυμο ήταν οι Παπαδόπουλος και Περέιρα.
Αρχικός σχηματισμός Πανιωνίου
Ο κ. Ουζουνίδης παρέταξε την ομάδα του στο γήπεδο με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Παπαδόπουλος ήταν κάτω από τα δοκάρια. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Χατζησαϊας και Οικονόμου, δεξιός πλάγιος μπακ ο Αργυρόπουλος και αριστερός ο Τασουλής. Στο κέντρο αγωνίστηκαν ως αμυντικοί χαφ οι Μητρόπουλος και Κόρμπος έχοντας μπροστά τους σαν επιθετικό χαφ τον Μπακασέτα. Στη δεξιά πλευρά έπαιξε ο Μπουμάλ και στην αριστερή ο Φούντας. Φόρ ήταν ο Κολοβός.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Από την ανάλυση των σχηματισμών των δύο ομάδων το 4-4-2 του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι στο 4-2-3-1 του Πανιωνίου είχε τα εξής κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
Πλεονεκτήματα Π.Α.Ο.Κ.:
· Στην επιθετική ζώνη μπορούσε να πιέσει με 2 επιθετικούς τους 2 κεντρικούς αμυντικούς του Πανιωνίου και να παίξει με σχέση 2:2.
· Στα πλάγια μπορούσαν να συνεργαστούν οι μπακ και οι χαφ της πλευράς με ευκολία (overlap, πάσα 1-2 κ.α.) καθώς ήταν σε κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους.
· Στην επίθεση με την προώθηση των πλάγιων χαφ ο σχηματισμός του μπορούσε να γίνει 4-2-4 φορτόνωντας την αντίπαλη άμυνα με πολλούς επιθετικούς.
· Στην αμυντική φάση υπήρχε η δυνατότητα να κάνει γρήγορα άμυνα με 2 τετράδες των αμυντικών και των μέσων.
· Οι 2 κεντρικοί αμυντικοί έπαιζαν άμεσα απέναντι σε 1 επιθετικό.
Μειονεκτήματα Π.Α.Ο.Κ.:
· Στον άξονα στο χώρο του κέντρου είχε μειονέκτημα καθώς αν ο Μπακασέτας έπαιζε κοντά με τον Μητρόπουλο και τον Κόρμπο, τότε οι Τζιόλης και Κάτσε είχαν υπαριθμία 2:3 απέναντι στους χαφ του Πανιωνίου.
· Η προώθηση του επιθετικού χαφ του Πανιωνίου πίσω από τον φορ σαν κρυφός επιθετικός θα προβλημάτιζε τον Π.Α.Ο.Κ. με το μαρκάρισμά του, εφόσον αυτός (Μπακασέτας) έπαιζε στο χώρο ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς και τους χαφ του Π.Α.Ο.Κ.
· Στην άμυνα ο Πανιώνιος μπορούσε να αλλάξει εύκολα το σχηματισμό σε 4-5-1 με την οπισθοχώρηση των πλάγιων χαφ, οπότε ο Π.Α.Ο.Κ. θα είχε να διασπάσει μία πολυπρόσωπη αμυντική γραμμή τόσο στον άξονα όσο και στα πλάγια.
· Όταν ο Πανιώνιος έκανε επίθεση είχε την ευκολία να μεταλλάσει τον σχηματισμό του σε 4-3-3 έχοντας αρκετούς παίκτες για επιθετικές ενέργειες και στο κέντρο του γηπέδου και στα άκρα.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Δυναμικό ξεκίνημα χωρίς ανάλογη συνέχεια
Ο Π.Α.Ο.Κ. μπήκε στο γήπεδο πολύ δυναμικά και με στόχο να πιέσει τον Πανιώνιο για να πετύχει κάποιο γκολ. Η υπεροχή του ξεκινούσε από την καλή κυκλοφορία της μπάλας από το χώρο του κέντρου με τους Τζιόλη και Κάτσε που περνούσαν τη μπάλα μπροστά στους 2 φορ. Ο Παπαδόπουλος κράτησε μπάλα κερδίζοντας κάποια φάουλ και όταν είχε τη δυνατότητα προσπάθησε να την περάσει κάθετα κυρίως στον Πόζογλου που συνέκλινε μέσα προβληματίζοντας την αμυντική τετράδα του Πανιωνίου. Από τα πλάγια κυρίως ο Ρατς πήρε πρωτοβουλίες και έκανε κάποιες πλαγιοκοπήσεις χωρίς όμως να βγάζει συνεργασίες με τον Πόζογλου. Ο Περέιρα στο πρώτο εικοσιπεντάλεπτο ήταν απειλητικός, αλλά δεν πέρασαν οι τελικές του πάσες στη μεγάλη περιοχή. Επιπλέον ο Π.Α.Ο.Κ. στο α΄ημίχρονο απείλησε με στατικές φάσεις και μεγάλα πλάγια άουτ από τους Ρατς και Σκόνδρα.
Πώς απείλησε ο Π.Α.Ο.Κ. επιθετικά τον Πανιώνιο στο α΄ημίχρονο
Αμυντικά δεν αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα από τον Πανιώνιο, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που ο Πανιώνιος προσπάθησε με κάθετες πάσες να παίξει στην αντεπίθεση στους Κολοβό και Μπουμάλ, αλλά δεν πέρασαν με επιτυχία. Ουσιαστικά κινδύνεψε σοβαρότατα στη φάση του 43΄ που ο Σκόνδρας έκανε λάθος και ο Πανιώνιος το εκμεταλεύτηκε με τη σέντρα και την άστοχη κεφαλιά του Γιάννου που αστόχησε μόνος του από πλεονεκτική θέση για γκολ.
Στο τελευταίο εικοσάλεπτο του α΄ημιχρόνου ο Π.Α.Ο.Κ. έπεσε σε απόδοση και δεν ήταν πιεστικός όπως στην αρχή. Η είσοδος του Κουλούρη στο 36΄στη θέση του τραυματία Παπαδόπουλου δεν άλλαξε κάτι επιθετικά.
Συνοπτικά ο Π.Α.Ο.Κ. είχε μεν την υπεροχή χωρίς ουσία και γκολ, ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει τον πιεστικό ρυθμό με τον οποίο ξεκίνησε τον αγώνα.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Δυνατές άμυνες και νευρικότητα στην επίθεση
Ο Πανιώνιος ήταν φανερά νευρικός από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, λόγω της κρισιμότητάς του για την παραμονή του στην κατηγορία.
Από την αρχή έκλεισε αμυντικά τους χώρους στον Π.Α.Ο.Κ. ξεκινώντας από τα 3/5 του γηπέδου και παίζοντας δυνατά στις μονομαχίες, κάτι όμως που απέφερε στατικές φάσεις στον Π.Α.Ο.Κ. και μεταφορά της μπάλας στην περιοχή του. Μπορεί να μην απειλήθηκε με κλασικές ευκαιρίες από τον αντίπαλό του, αλλά εξαιτίας της κακής κατοχής μπάλας και της σύγχυσης που είχαν οι παίκτες του, βρισκόταν στο πρώτο μισάωρο σε θέση άμυνας. Επιθετικά ήταν γρήγορος στην αντεπίθεση, κάτι που τον χαρακτηρίζει σαν ομάδα, και όταν έκλεβε τη μπάλα στο χώρο του κέντρου έπαιζε κάθετα στον Κολοβό και τον Μπουμάλ κυρίως εκμεταλευόμενος τις αργές επιστροφές του Π.Α.Ο.Κ. Δεν του βγήκε όμως αυτό και ο τραυματισμός του Κολοβού μάλλον του στοίχισε σημαντικά στον αγώνα, αφού ο τελευταίος είναι πολύ σημαντική μονάδα επιθετικά. Κινδύνους, μικρούς όμως, στον Π.Α.Ο.Κ. δημιούργησαν κάποιες στατικές φάσεις που προέκυψαν μετά το πρώτο μισάωρο. Βέβαια η μεγάλη ευκαιρία του Γιάννου ήρθε από ολέθριο λάθος του Π.Α.Ο.Κ. και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του αγώνα αν γινόταν σε εκείνο το σημείο το 1-0.
Γενικότερα ο Πανιώνιος του α΄ημιχρόνου ήταν νευρικός, χωρίς καθαρή σκέψη στις κινήσεις του και με πρώτη έννοια να μη δεχτεί γκολ και να βγάλει ένα γκολ με αντεπίθεση. Η ομάδα της Ν. Σμύρνης δεν έδειξε ποιότητα και αντίδραση στην πίεση του Π.Α.Ο.Κ., είχε μία μεγάλη ευκαιρία που την προσέφερε ουσιαστικά ο αντίπαλος και έδωσε βάρος στη δύναμη στις μονομαχίες και στην κάλυψη των χώρων αμυντικά.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Έλλειψη ρυθμού και αδυναμία εκμετάλευσης της αριθμητικής υπεροχής
Στο β΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. έβγαλε και πάλι την εικόνα που συνηθίζει με αργό ρυθμό, χαμηλή ταχύτητα στις ενέργειές του και να δέχεται πίεση από τον αντίπαλο. Επιθετικά δεν είχε καλή κατοχή μπάλας καθώς χανόταν εύκολα όταν πήγαινε είτε στους πλάγιους χαφ είτε στους φορ. Έτσι αναγκαζόταν να κάνει άμυνα. Ο Ρατς προσπάθησε να πάρει χώρο αφού ο Πόζογλου συνέκλινε προς τα μέσα, αλλά για πολύ μικρό διάστημα. Ο Κουλούρης δεν έπαιρνε τη μπάλα εύκολα, αλλά δεν τη ζητούσε πιο χαμηλά προς το κέντρο, ώστε να κάνει κάποιο σουτ από μόνος του ή να κερδίσει κάποιο φάουλ. Επιπλέον κινούμενος πολλές φορές πλάγια ήταν εύκολη λεία για την άμυνα του Πανιωνίου.
Ο Περέιρα πήρε λίγες προσπάθειες και σε αυτές δεν κράτησε τη μπάλα δείχνοντας αδυναμία όταν οι αντίπαλοι παίζουν δυνατά πάνω του. Πόζογλου και Κίτσιου ήταν ακίνδυνοι και δεν έκαναν κάποια ατομική διείσδυση, για να απειλήσουν την αντίπαλη άμυνα. Συνεργασίες στα πλάγια των μπακ και χαφ δεν υπήρχαν και οι μόνοι που προσπαθούσαν να κάνουν παιχνίδι ήταν οι Τζιόλης και Κάτσε με αργές όμως πάσες που ελέγχονταν από τον Πανιώνιο.
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε κάποιες αδυναμίες στα στημένα του Πανιωνίου και προβληματίστηκε αρκετά μέχρι την αποβολή του Τασουλή, από την υπεραριθμία του αντιπάλου στο χώρο του κέντρου, αφού Τζιόλης και Κάτσε δεν είχαν βοήθειες από τον Κουλούρη και Περέιρα. Ο Κίτσιου δεν έδινε βοήθειες στον Σκόνδρα και αργούσε πολύ στις μονομαχίες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που ο Π.Α.Ο.Κ. πήγε να παίξει τεχνητό οφσάιντ απέτυχε κυρίως λόγω λάθους timing των κεντρικών του αμυντικών και γιατί η μπάλα στον παίκτη του Πανιωνίου που έκανε την τελική πάσα δεν πιεζόταν από τους χαφ.
Η αποβολή του Πανιωνίου στο 70΄έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία στον Π.Α.Ο.Κ. να πιέσει εκμεταλευόμενος την αριθμητική υπεροχή και να πάρει τη νίκη. Οι παίκτες του όμως δεν έδειξαν ώριμη σκέψη για να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα και σε συνδυασμό με το σπάσιμο του ρυθμού και τις συνεχείς καθυστερήσεις από τον Πανιώνιο, δε βρήκαν τρόπο να απειλήσουν την αντίπαλη εστία. Δε δημιουργήθηκαν υπεραριθμίες στα σημεία του γηπέδου που θα μπορούσε να γίνει αυτό.
Ούτε στον άξονα προωθήθηκε κάποιος από τους κεντρικούς αμυντικούς για να βγάλει παραπάνω παίκτες ο Π.Α.Ο.Κ. στο κέντρο, ούτε στα άκρα προωθήθηκαν οι μπακ και με κάποια overlap σε συνεργασία με τους πλάγιους χαφ προσπάθησαν να διασπάσουν την άμυνα των αντιπάλων.
Επιπλέον οι φορ δεν έκαναν στηρίγματα για 1-2 κυρίως στα πλάγια.
Το πιο σημαντικό στοιχείο που έλειψε από τον Π.Α.Ο.Κ. ήταν ότι δεν έπαιξε με γρήγορες πάσες, έτσι ώστε να βρίσκει ανέτοιμο αμυντικά τον ολιγάριθμο Πανιώνιο και να εκμεταλευτεί τα κενά που θα δημιουργούνταν.
Οι επιλογές που θα μπορούσε να έχει ο Π.Α.Ο.Κ. επιθετικά παίζοντας 11:10
Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε πολύ μέτρια απόδοση στο β΄ημίχρονο. Πιέστηκε αρχικά από τον Πανιώνιο, δεν είχε ρυθμό ομάδας που πρωταγωνιστεί και δεν είχε τη σκέψη και τον τρόπο να εκμεταλευτεί τον παίκτη παραπάνω στον αγωνιστικό χώρο.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Πιεστικός στην αρχή και με ξεπερασμένες πρακτικές στο τέλος
Η ομάδα του κ. Ουζουνίδη ξεκίνησε στο β΄ημίχρονο διαφορετικά. Πίεσε τον Π.Α.Ο.Κ. από την αρχή κυνηγώντας ένα γκολ και γνωρίζοντας την πτώση δυνάμεων του αντιπάλου στα δεύτερα ημίχρονα των αγώνων του. Μπορεί να μην είχε ορθόδοξη ανάπτυξη επιθετικά, κέρδιζε όμως στατικές φάσεις και είχε μία τεράστια ευκαιρία με την απόκρουση των αμυντικών του Π.Α.Ο.Κ. πάνω στη γραμμή τέρματος. Στις μονομαχίες κέρδιζε τον αντίπαλό του στην πλειοψηφία τους και έτσι ξεκινούσε ξανά νέες επιθέσεις. Μπακασέτας και Μπουμάλ ήταν απειλητικοί και πολύ κινητικοί και ο Τασουλής είχε πολλά ανεβάσματα στην πλευρά του.
Μετά την ανόητη αποβολή του Τασουλή ο Πανιώνιος είχε ένα μεγάλο πρόβλημα στον αγώνα παίζοντας με παίκτη λιγότερο. Ο σχηματισμός άλλαξε σε 4-4-1 με άμυνα στο μισό γήπεδο και κλείσιμο των διαθέσιμων χώρων στον Π.Α.Ο.Κ. Οι γραμμές του Πανιωνίου ήταν πολύ κοντά και δεν έδωσαν τη δυνατότητα στον Π.Α.Ο.Κ. να πάρει μπάλα έξω από την περιοχή του.
Το κλείσιμο των χώρων από τον Πανιώνιο με το 4-4-1
Ο Μπακασέτας έγινε αλλαγή λόγω της αποβολής, με το Ρισβάνη να παίρνει θέση στο κέντρο της άμυνας και τον Οικονόμου να παίζει σαν αριστερός μπακ. Ο Γιάννου έπαιξε πιο πίσω σαν επιθετικός χαφ-φορ.
Βέβαια στα τελευταία 20΄του παιχνιδιού ο καθαρός χρόνος που παίχτηκε ποδόσφαιρο ήταν ελάχιστος. Οι παίκτες του Πανιωνίου έκαναν συνεχώς καθυστερήσεις σπάζοντας το ρυθμό του Π.Α.Ο.Κ., και μπάλες πετάγονταν συνεχώς στο γήπεδο για να υπάρχουν διακοπές. Αυτές οι πρακτικές που εφαρμόζονταν σε παλαιότερες δεκαετίες δεν τιμούν το ποδόσφαιρο και δεν έχουν θέση σε ένα πρωτάθλημα που προσπαθεί να ανέβει επίπεδο και να εκσυγχρονιστεί.
Ο Πανιώνιος του β΄ημιχρόνου κυνήγησε το γκολ αρχικά και μετά την αποβολή του χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να πάρει τον πολύτιμο βαθμό που σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων του χάρισε την παραμονή του στην Superleague.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
O Π.Α.Ο.Κ. μπορεί μεν να είχε αρκετές απουσίες, σίγουρα όμως δε είχε καλή απόδοση. Στο πρώτο εικοσιπεντάλεπτο του αγώνα ήταν πιεστικός για τον Πανιώνιο και μετά έπεσε σε ρυθμό.
Στο β΄ημίχρονο μέχρι την αποβολή του Πανιωνίου είχε παθητικό ρόλο στον αγώνα και έπειτα έδειξε πρόβλημα εκμετάλευσης της υπεραριθμίας του στο γήπεδο. Εμφάνισε επίσης ξανά το πρόβλημα φυσικής κατάστασης που φαίνεται στα β΄ημίχρονα των αγώνων του και της χαμηλής ταχύτητας στο ρυθμό παιχνιδιού.
Οι νεαροί παίκτες που χρησιμοποίησε ο κ. Γεωργιάδης δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και πρέπει να εκμεταλεύονται τις ευκαιρίες που παίρνουν δείχνοντας περισσότερο πάθος και καλύτερα στοιχεία στο χορτάρι για να πάρουν τη θέση βασικού.
Ο Π.Α.Ο.Κ. με την εμφάνισή του έχασε τη δυνατότητα να πάρει ακόμη έναν πολύτιμο πόντο στην αρχική βαθμολογία των play offs.
Για να ανταποκριθεί στο μίνι τουρνουά που έχει μπροστά του θα πρέπει να αλλάξει πρόσωπο οπωσδήποτε, αν και αυτή την περίοδο από προπονητικής σκοπιάς είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.
Για τις καθυστερήσεις των παικτών του Πανιωνίου και τις μπάλες που πετάγονταν στον αγωνιστικό χώρο για να διακόπτει ο διαιτητής το παιχνίδι δε χρειάζονται πολλά λόγια. Αν θέλουμε το ποδόσφαιρό μας να είναι υψηλού επιπέδου, δε μπορούμε να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές από ποδοσφαιριστές και εξωτερικούς παράγοντες.
Σε άλλες χώρες σίγουρα θα υπήρχαν τιμωρίες. Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα της ατιμωρισίας, της παρανομίας και του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» μάλλον θα τα ξαναδούμε πολλές φορές…
Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.