Στην Αθήνα στις 11 Μαΐου, την ημέρα των αδερφών Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που ήταν δημιουργοί της σλαβικής γραφής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ιβάν Σαββίδη με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο.
Έναν μήνα νωρίτερα το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ανακοίνωσε την υποστήριξη του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου που ήταν στα πρόθυρα του κλεισίματος λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ίδρυμα ανέλαβε την υποχρέωση να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας, καθώς και η προώθηση της ρωσικής γλώσσας και του ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα.
Κατά τη συνάντηση με τον πρύτανη ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε ότι είναι μόνο το πρώτο βήμα προς μια μακροπρόθεσμη συνεργασία του Ιδρύματος με το Πανεπιστήμιο. «Ο Ιωάννης Καποδίστριας πριν γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εργάστηκε ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ήταν φορέας της ρωσικής γλώσσας και εμείς, οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οφείλουμε να υποστηρίζουμε και να αναπτύσσουμε με κάθε τρόπο τις σχέσεις μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού. Δεν μπορούσαμε να μην ανταποκριθούμε στην παράκληση για βοήθεια στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών, που, κυρίως, δραστηριοποιείται στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.
Ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ευχαρίστησε τον Ιβάν Σαββίδη για την υποστήριξή του και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος και του Πανεπιστημίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της προετοιμασίας του προγράμματος των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του αμοιβαίου αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, το 2016.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στο εγγύς μέλλον θα υπογράψουν ακόμη μια συμφωνία για μακροπρόθεσμη συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικές συνδιασκέψεις, θεωρητικά και πρακτικά επιμορφωτικά προγράμματα για τους καθηγητές και φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέφρασε ενδιαφέρον για συνεργασία με το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 και είναι το παλαιότερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας: ο αριθμός των φοιτητών του είναι πάνω από 50 χιλιάδες. Η δραστηριότητα του Πανεπιστημίου έχει στόχο τη πολύπλευρη διεθνή συνεργασία. Το 2001 ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου.
Το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί μέρος της Φιλοσοφικής Σχολής. Επί του παρόντος στο τμήμα σπουδάζουν 305 φοιτητές.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών περιλαμβάνει έναν αριθμό κλάδων κοινής σλαβικής σημασίας: Εισαγωγή στην Ιστορία και στον Πολιτισμό των Σλάβων, Εισαγωγή στη σλαβική φιλολογία, Ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης, Βυζάντιο και σλαβικός κόσμος, Ιστορία της Βαλκανικής Χερσονήσου, παλιά σλαβική γλώσσα, εισαγωγή στην παλαιά σλαβική γραφή.
Στο Τμήμα εκπροσωπείται ευρέως ένας αριθμός κλάδων ρωσικών σπουδών: εντατική διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, θεωρία και πρακτική της μετάφρασης, πρακτική υφολογία κ.α. Η εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας συνοδεύεται από μαθήματα ιστορίας της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, της ρωσικής λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Εκτός από τη ρωσική γλώσσα, στο Τμήμα διδάσκεται η ουκρανική και η βουλγαρική γλώσσα.
Το 2016 ανακηρύχθηκε ως αμοιβαίο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας. Στο πολιτιστικό πρόγραμμα ανταλλαγής περιλαμβάνονται κοινές δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης, της γλώσσας, της επιστήμης, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τεχνών, του αθλητισμού.
πηγή:ivansavvidis.gr