Σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι Ατρόμητος και Π.Α.Ο.Κ. αναδείχθηκαν ισόπαλοι για την 1η αγωνιστική των play offs. Ο Ατρόμητος ευτύχησε να προηγηθεί γρήγορα στον αγώνα, ωστόσο ο Π.Α.Ο.Κ. αντέδρασε ισοφαρίζοντας και παίρνοντας τον έλεγχο του παιχνιδιού. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από τις δυνατές μονομαχίες και τις λίγες καλές ευκαιρίες για γκολ, όμως στο τέλος και οι δύο αντίπαλοι θα μπορούσαν να πετύχουν ακόμη ένα τέρμα καθώς ο ρυθμός άνοιξε και δημιουργήθηκαν κενοί χώροι για τελικές προσπάθειες. Το 1-1 σαφώς δεν εξυπηρετεί καμία ομάδα μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη, αλλά μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί ένα δίκαιο αποτέλεσμα με βάση την εικόνα των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Γεωργιάδης παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-3-3 με έναν αμυντικό χαφ (Τζιόλης) και δύο πιο προωθημένους (Νομπόα-Κάτσε). Σαν δεξιός μπακ αγωνίστηκε ο Κίτσιου μένοντας εκτός ενδεκάδας ο Σκόνδρας. Στην επίθεση η τριάδα αποτελούνταν από τους Αθανασιάδη, Περέιρα και Μακ.
Αρχικός σχηματισμός Ατρομήτου
Ο κ. Νιόπλιας για λογαριασμό του Ατρομήτου κατέβασε την ομάδα του στο γήπεδο και αυτός με σχηματισμό 4-3-3 με ένα οπισθοχωρημένο κεντρικό χαφ (Αγκουαζί) και δύο χαφ πιο μπροστά του, τους Κατσουράνη και Γκαρσία. Ο επικίνδυνος Ναπολεόνι ήταν στην κορυφή της επίθεσης με τους ικανούς Ούμπιδες και Καραμάνο να τον πλαισιώνουν.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Με την επιλογή του σχηματισμού 4-3-3 και από τους δύο προπονητές υπήρχε μία ισορροπία των ομάδων στις τρεις γραμμές στον αγωνιστικό χώρο και οι ομάδες είχαν τους ίδιους προβληματισμούς στην αντιμετώπιση του αντιπάλου. Με το 4-3-3 είχαν ένα ενισχυμένο κέντρο και τρεις παίκτες να απειλήσουν στην επιθετική ζώνη. Στα μετόπισθεν ουσιαστικά έπαιζαν με 4 αμυντικούς εναντίον 3 επιθετικών. Η επιλογή του ενός οπισθοχωρημένου χαφ (Τζιόλης και Αγκουαζί) έδινε τη δυνατότητα βοήθειας στους δύο κεντρικούς αμυντικούς και της ανάπτυξης από πίσω με ένα κοντινό στήριγμα στην αμυντική τετράδα. Το 4-3-3 προσέφερε κάλυψη του γηπέδου με πολλούς παίκτες και στον άξονα και στα πλάγια.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Κακό ξεκίνημα και έλεγχος παιχνιδιού με την αλλαγή του σχηματισμού σε 4-4-2.
Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν ξεκίνησε καλά το παιχνίδι. Μπήκε στο γήπεδο χωρίς μεγάλο δυναμισμό και βρέθηκε με το λάθος του Ιτανζ και της άμυνας από στατική φάση στο 6΄ πίσω στο σκορ. Στο χώρο του κέντρου δεν είχε τον έλεγχο και η ανάπτυξή του ήταν ανορθόδοξη. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 20΄ όταν και ο κ. Γεωργιάδης άλλαξε το σχηματισμό του Π.Α.Ο.Κ. σε 4-4-2 σε ευθεία.
Η συμπεριφορά των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. στο 4-4-2
Η αλλαγή σχηματισμού έφερε τον Κάτσε στη δεξιά πλευρά και τον Περέιρα δεύτερο επιθετικό δίπλα στον Αθανασιάδη. Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. αύξησε την πίεση στο κέντρο άμυνας του Ατρομήτου και άρχισε να δημιουργεί ευκαιρίες για γκολ. Έχασε βέβαια έναν κεντρικό χαφ, οπότε έπαιζε με υπαριθμία 2:3 στον άξονα, είχε όμως περισσότερους επιθετικούς μέσα στην περιοχή.
Ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. σε 4-4-2 απέναντι στο 4-3-3 του Ατρομήτου
Ο Αθανασιάδης πρέσαρε πολύ μπροστά και γενικότερα ο Π.Α.Ο.Κ. πίεσε στα ¾ του γηπέδου μην αφήνοντας τον Ατρόμητο να ξεκινήσει παιχνίδι ορθολογικά από πίσω. Ο Τζιόλης πήρε πολλές πρωτοβουλίες και στο γκολ πέρασε ωραία πάσα σε σημείο που ο αντίπαλος είχε εξουδετερωθεί. Από πλάγια η δεξιά πλευρά με τον Κίτσιου ήταν πολύ δραστήρια και έβγαλε φάσεις, όπως και από αριστερά με τον Ρατς που όμως οι σέντρες του δεν πέρασαν. Ο Κάτσε δεν προσαρμόστηκε στα πλάγια με την αλλαγή σχηματισμού και παρόλο που άλλαξε πλευρά, ενώ αμυντικά προσέφερε, επιθετικά δεν απείλησε. Ο Μακ θα μπορούσε να κάνει περισσότερες ενέργειες απέναντι στην άμυνα του Ατρομήτου. Γενικά ο Π.Α.Ο.Κ. μετά το 20΄ πήρε τον έλεγχο στο παιχνίδι, πίεσε, πέτυχε την ισοφάριση και προβλημάτισε τον Ατρόμητο που έχασε την κυκλοφορία της μπάλας και έπαιζε με μεγάλες πάσες στον Ναπολεόνι. Αμυντικά δε δέχτηκε πίεση και επιθετικά δικαίως πέτυχε κάποιο γκολ, αφού έπαιζε τον Ατρόμητο στο μισό γήπεδο.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Δυνατός στο ξεκίνημα, αλλά με προβλήματα μετά το 25΄.
Ο Ατρόμητος στο ξεκίνημα του αγώνα έδειξε να πατά καλύτερα στο χόρτο από τον αντίπαλό του. Με την πίεση μόνο του Αθανασιάδη οι δύο κεντρικοί του αμυντικοί έκαναν παιχνίδι από πίσω χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παίζοντας 2:1. Στο κέντρο έπαιρνε τις μονομαχίες και κέρδισε κάποιες στατικές φάσεις, από όπου προήλθε και το γκολ. Η άμυνά του σε οργανωμένη κατάσταση ξεκινούσε στη γραμμμή του κέντρου και δεν έδινε χώρους στον Π.Α.Ο.Κ. Με την αλλαγή του σχηματισμού του Π.Α.Ο.Κ. σε 4-4-2 ο Ατρόμητος προβληματίστηκε αρκετά. Οι κεντρικοί του αμυντικοί δεν έβγαζαν τη μπάλα με ευκολία και σε συνδυασμό με το πρέσινγκ ψηλά που εφάρμοσε ο Π.Α.Ο.Κ., η ανάπτυξη του Ατρομήτου γινόταν με μεγάλες πάσες στους επιθετικούς που πολύ εύκολα εξουδετερώνονταν από τους αντίπαλους μπακ και χαφ. Ο Αγκουαζί έπαιζε κοντά στα δύο στόπερ και συμμετείχε κυρίως αμυντικά στο παιχνίδι, χάνοντας έτσι ο Ατρόμητος τη δυνατότητα να παίζει με πλεονέκτημα 3:2 στο χώρο του κέντρου. Το γκολ που δέχτηκε θα μπορούσε να το αποφύγει, αφού η μπάλα μεταφέρθηκε στην περιοχή με πλάγιο άουτ, και η κακή άμυνα στη μπάλα έφερε τον Περέιρα μόνο του σε θέση για γκολ. Γενικά ο Ατρόμητος δεν εκμεταλλεύτηκε το γρήγορο γκολ, δεν εμφάνισε ηρεμία και σωστό τρόπο αντίδρασης στο 4-4-2 και την πίεση του Π.Α.Ο.Κ. Λογικά θα έπρεπε να υπερτερήσει στο χώρο του κέντρου, όμως έδειξε ανέτοιμος στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στον αγωνιστικό χώρο.
Πως ο Ατρόμητος θα μπορούσε να διασπάσει την πίεση του Π.Α.Ο.Κ.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Κυνήγησε το γκολ χωρίς ουσία
Ο Π.Α.Ο.Κ. μπήκε καλύτερα στο γήπεδο σε σχέση με το α΄ημίχρονο. Ο Περέιρα είχε πολύ κίνηση μπροστά με τον Αθανασιάδη, οι γραμμές του ήταν κοντά και πήρε τον έλεγχο στο κέντρο με τους Τζιόλη και Νομπόα να κάνουν καλό παιχνίδι. Όταν ο Ατρόμητος ανέβαινε ορθολογικά περίμενε στο κέντρο, όταν όμως έπαιζε τη μπάλα στα πλάγια υπό πίεση πρέσαρε από ψηλά. Ο Κάτσε αμυντικά ίσως και λόγω της κανονικής θέσης του συνέκλινε πολύ μέσα και έδινε χώρο στον Κιβρακίδη που όμως δεν τον εκμεταλλεύτηκε. Ο Αθανασιάδης πρέσαρε παντού σε όλους τους χώρους, φτάνοντας μερικές φορές στη γραμμή του κέντρου. Επιθετικά ο Μακ ανέβασε στροφές και ήταν απειλητικός ειδικά μετά το 70΄ που έπαιξε από την αριστερή πλευρά, αφού ο φρέσκος Κοντοέ τον είχε προβληματίσει από δεξιά. Ο Περέιρα ζητούσε παντού μπάλα, όπως και ο Αθανασιάδης που κατέβαινε και χαμηλά προς το κέντρο για να ξεκινήσει επιθέσεις. Ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να πίεζε τον Ατρόμητο, όμως οι επιθέσεις του εκφράζονταν κυρίως με σέντρες και μεγάλες πάσες των 40 μ., οπότε η άμυνα του Ατρομήτου τοποθετούνταν εύκολα και τις απέκρουε. Οι πλάγιοι μπακ του Π.Α.Ο.Κ. δεν είχαν πολύ καλή απόδοση και δεν συνεργάστηκαν επιθετικά με τους χαφ. Βέβαια ο Π.Α.Ο.Κ. είχε δύο πολύ καλά σουτ που τα εξουδετέρωσε ο νεαρός Μπάρκας και θα μπορούσε να πετύχει και ένα δεύτερο γκολ. Ίσως ο Π.Α.Ο.Κ. να μπορούσε να ψάξει κι άλλους τρόπους επίθεσης με βάση το 4-4-2, καθώς ο σχηματισμός του, του έδινε αρκετά πλεονεκτήματα επιθετικά.
Οι επιθετικές λύσεις που μπορούσε να έχει ο Π.Α.Ο.Κ. με βάση το 4-4-2
Προς το τέλος του αγώνα χάθηκε η συνοχή μεταξύ των γραμμών, λόγω της κούρασης και του ανεξέλεγκτου ρυθμού που πήρε το παιχνίδι και ο Π.Α.Ο.Κ. κινδύνεψε να δεχτεί τέρμα, με τον Ιτάνζ να σταματά τους αντιπάλους. Στο β΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. έβγαλε περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους τελευταίους του αγώνες, πίεσε για το γκολ που θα μπορούσε να το πετύχει, αλλά κινδύνεψε στο τέλος αμυντικά.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Μέτρια εικόνα και ανορθόδοξος τρόπος παιχνιδιού
Ο Ατρόμητος του β΄ημιχρόνου δεν εμφάνισε κάτι ξεχωριστό στον αγωνιστικό χώρο. Η ανάπτυξή του γινόταν πολύ δύσκολα και με μεγάλες πάσες στο Ναπολεόνι που δεν τα κατάφερνε απέναντι σε Βίτορ και Τζαβέλα. Ο έλεγχος του κέντρου χάθηκε και παρόλο που ο κ. Νιόπλιας χρησιμοποίησε τον ξεκούραστο Δημούτσο δίπλα στον Κατσουράνη, δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τους Τζιόλη και Νομπόα. Ο Αγκουαζί έπαιξε πολύ πίσω μπροστά από τους στόπερ και δεν έκανε υπεραριθμία στο χώρο του κέντρου. Οι κάθετες πάσες ήταν λανθασμένες και άστοχες. Ο Δημούτσος ανέβαινε πιο πολύ επιθετικά σε σχέση με τον Κατσουράνη, αλλά δεν είχε στηρίγματα για να συνδυαστεί με κάποιον και να δημιουργήσει ρήγματα. Ο Ούμπιδες δε βρήκε χώρους και παρόλο που συνέκλινε αρκετές φορές μέσα, δεν απείλησε ιδιαίτερα την άμυνα του Π.Α.Ο.Κ. Αυτός που δημιούργησε κινδύνους στον Π.Α.Ο.Κ. ήταν ο Καραμάνος που διείσδυε από την αριστερή πλευρά και έβρισκε λύσεις απέναντι στον Κίτσιου.
Η ενδεκάδα του Ατρομήτου μετά τις δύο πρώτες αλλαγές στην αρχή του β΄ημιχρόνου.
Στην άμυνα στις σέντρες του Π.Α.Ο.Κ. και στα στημένα του ο Ατρόμητος είχε απαντήσεις. Όταν όμως ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιζε με σωστό τρόπο και με τη μπάλα κάτω είχε προβλήματα ειδικά στο τέλος του παιχνιδιού που θα μπορούσε να δεχτεί και δεύτερο γκολ. Προς το τέλος, όπως και ο Π.Α.Ο.Κ., έχασε τη συνοχή του και οι αποστάσεις μεταξύ αμυντικών και χαφ με τους επιθετικούς μεγάλωσε, με προβλήματα καλύψεων και πίεσης της μπάλας στο κέντρο. Πάντως είχε δύο πολύ καλές φάσεις με ένα τετ-α-τετ και ένα μακρινό σουτ να πετύχει το νικητήριο γκολ, αλλά εκεί τον σταμάτησε ο Ιτανζ.
Σε γενικές γραμμές στο β΄ημίχρονο ο Ατρόμητος εμφανίστηκε με παθητικό ρόλο στο γήπεδο και ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι δεν είχε θετικές ενέργειες. Στο τέλος θα μπορούσε να νικήσει, αλλά και να χάσει τον αγώνα καθώς και οι δύο ομάδες έπαιξαν άναρχα και χωρίς πλάνο.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η ισοπαλία μπορούμε να πούμε ότι δεν αδικεί καμία από τις δύο ομάδες. Το παιχνίδι μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακό, είχε όμως ένταση, ρυθμό για μεγάλο διάστημα και στο τέλος θα μπορούσε να γύρει εύκολα υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας καθώς είχαν τις ευκαιρίες για δεύτερο γκολ.
Ο Ατρόμητος κατάφερε να διατηρήσει το αήττητο της έδρας του για τη φετινή σεζόν και να πάρει έναν βαθμό απέναντι στον θεωρητικά πιο δυνατό Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. από την άλλη κυνήγησε τους τρεις βαθμούς μέχρι το τέλος και παρουσιάστηκε με περισσότερες δυνάμεις σε σχέση με τους πρόσφατους αγώνες του. Η απόδοσή του ούτε εντυπωσίασε, ούτε μπορεί να θεωρηθεί και κακή. Πάντως για να τερματίσει στην 1η θέση των play offs θα χρειαστεί οπωσδήποτε καλύτερες εμφανίσεις και θα πρέπει να πιάσει υψηλότερα στάνταρ απόδοσης στο γήπεδο. Επιπλέον μεγάλο ρόλο στα play offs θα παίξουν και οι εκτός έδρας βαθμοί, οπότε στον επόμενο αγώνα οφείλει να παρουσιαστεί πιο ώριμος και έτοιμος για να πάρει τη νίκη.
Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.