Π.Α.Ο.Κ. και Αστέρας Τρίπολης αναδείχτηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα για τη 2η αγωνιστική των play offs. O Π.Α.Ο.Κ. προσπάθησε μεν να πάρει τους τρεις βαθμούς, αλλά δεν έπεισε αγωνιστικά για κάτι τέτοιο. Ο Αστέρας Τρίπολης έπαιξε με προσανατολισμό να περιορίσει τον Π.Α.Ο.Κ. επιθετικά και τελικά το κατάφερε παίρνοντας ένα σημαντικό βαθμό στην Τούμπα. Το επίπεδο απόδοσης των δύο ομάδων σαφώς δεν ήταν ανάλογο των πραγματικών τους δυνατοτήτων και δεν αρμόζει σε ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική διάρκεια. Tο INPAOK αναλύει την τακτική του αγώνα
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα με σχηματισμό 4-4-2 σε ευθεία. Οι αλλαγές που υπήρχαν στην αρχική ενδεκάδα ήταν λίγες και λόγω τραυματισμών, σε σχέση με τον αγώνα του Ατρομήτου. Ο Κόστα έπαιξε στη θέση του Βίτορ και ο Παπαδόπουλος στη θέση του Αθανασιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης επέλεξε ουσιαστικά το σχηματισμό που άλλαξε τη ροή του αγώνα στο Περιστέρι, ελπίζοντας ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα και σε αυτόν τον αγώνα.
Αρχικός σχηματισμός Αστέρα Τρίπολης
Ο κ. Βεργέτης χρησιμοποίησε το σχηματισμό 4-2-3-1 με κάποιους παίκτες μεσοεπιθετικά να έχουν πιο απελευθερωμένους ρόλους (Μάσα, Ρόλε, Μπαντιμπαγκά) και με προτεραιότητα την αμυντική συνοχή και το κλείσιμο των διαδρόμων στον Π.Α.Ο.Κ.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
- Το 4-4-2 του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι στο 4-2-3-1 του Αστέρα είχε τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
- Καλή γραμμή κρούσης με 2 φορ που έπαιζαν 2:2 με τους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς.
- Δυνατότητα συνεργασίας των μπακ και χαφ στα άκρα.
- Ανάπτυξη από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς που έπαιζαν απέναντι σε έναν επιθετικό.
- Αριθμητικό μειονέκτημα στο χώρο του κέντρου, όπου Τζιόλης και Νομπόα είχαν να αντιμετωπίσουν 3 αντιπάλους, τους Ιγκλέσιας, Κουρμπέλη και Ρόλε.
- Έλειψη μεγάλου πλάτους στην επιθετική γραμμή, αν δεν ανέβαιναν ψηλά οι 2 πλάγιοι χαφ.
- Στην επίθεση έπαιζε με 2 καθαρούς επιθετικούς έναντι 4 αμυντικών του Ατρομήτου.
- Στην άμυνα έπαιζε με δύο κεντρικούς αμυντικούς απέναντι στον επικίνδυνο Μπαράλες.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Πίεση και κατοχή μπάλας χωρίς αποτέλεσμα
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε πιεστικά τον αγώνα και στο 5΄ είχε δοκάρι με το σουτ του Μακ. Ο Περέιρα έπαιρνε πολλές φορές τη μπάλα και κέρδιζε φάουλ έξω από την περιοχή του Αστέρα. Ο Μακ πήρε πρωτοβουλίες, όμως πιεζόταν πολύ ασφυκτικά από τον Λουί και δεν έβρισκε χώρους για διεισδύσεις. Στο κέντρο του γηπέδου οι Νομπόα και Τζιόλης ναι μεν οργάνωναν το παιχνίδι απέναντι σε μια κλειστή αμυντική διάταξη, αλλά με αργό ρυθμό κάνοντας έτσι εύκολο τον προσανατολισμό της άμυνας του Αστέρα εκεί που παιζόταν η μπάλα. Ο Παπαδόπουλος δεν κρατούσε τη μπάλα και υπό πίεση την έχανε σχετικά εύκολα, ενώ δεν έβγαζε συνεργασίες και τελικές πάσες έξω από την περιοχή λόγω του πρέσινγκ των αντιπάλων του. Βοήθειες ο Π.Α.Ο.Κ. επιθετικά δεν πήρε πολλές από τους πλάγιους μπακ Ρατς και Κίτσιου, καθώς δεν έκαναν overlap και υπεραριθμίες όταν είχαν τη μπάλα οι μπροστινοί τους χαφ. Ο Π.Α.Ο.Κ. στο α΄ημίχρονο προσπάθησε περισσότερο με κάποιες σέντρες να βάλει τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και όχι με συνδυαστικό παιχνίδι. Έτσι ανακόπτονταν εύκολα από τους ψηλούς Γκοϊάν και Σανκαρέ. Όταν προσπάθησε να παίξει με τη μπάλα κάτω και με γρήγορες συνεργασίες ήταν πιο επικίνδυνος, όπως στη χαμένη ευκαιρία με το τετ-α-τετ του Μακ. Τέλος επιθετικά δεν εκμεταλλεύτηκε το κενό που άφηνε ο Μάσα από την αριστερή πλευρά του Π.Α.Ο.Κ. συγκλίνοντας πολύ μέσα και κοντά στον Μπαράλες. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε η μπάλα να πηγαίνει στον Ρατς για να κάνει υπεραριθμία από εκείνη την πλευρά.
Οι κινήσεις των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. στην επίθεση
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα, αφού η προτεραιότητα του Αστέρα ήταν η αμυντική του κάλυψη και η γρήγορη αντεπίθεση με μεγάλες πάσες. Η άμυνά του όταν ο Αστέρας αναπτύσσονταν ορθά ξεκινούσε από τα 3/5 του γηπέδου. Σε κάποιες γρήγορες πάσες του Αστέρα είχε αργή μετάβαση αμυντικά κυρίως από τους Νομπόα και Τζιόλη. Επιπλέον υπήρχε πρόβλημα με το μαρκάρισμα του Ρόλε, αφού ο τελευταίος κινούνταν στο χώρο ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς και τους αμυντικούς χαφ του Π.Α.Ο.Κ. και δεν υπήρχε επικοινωνία για το ποιος θα αναλάβει την επιτήρησή του αμυντικά. Αυτός που απείλησε τον Π.Α.Ο.Κ. ήταν ουσιαστικά ο Μπαράλες με την κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ και με το σουτ που επιχείρησε από το πέναλτι σε μία φάση που χάθηκε η συγκέντρωση στην άμυνα του Π.Α.Ο.Κ.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Κλείσιμο χώρων και γρήγορη μετάβαση στην επίθεση
Ο Αστέρας Τρίπολης μπήκε στο γήπεδο με σαφή προσανατολισμό να κάνει καλή άμυνα και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του επιθετικά. Η άμυνά του γινόταν στο μισό γήπεδο κλείνοντας τους διαδρόμους στον Π.Α.Ο.Κ. ειδικά στον άξονα. Η πίεση στον Περέιρα και τον Παπαδόπουλο ήταν ασφυκτική, ώστε να μη γυρίζουν μέτωπο στην εστία, αλλά κάποιες φορές και ειδικά πάνω στον Περέιρα έγιναν φάουλ που έφερναν πολλούς αντιπάλους με στατικές φάσεις μέσα στην περιοχή του. Οι παίκτες του Αστέρα γενικά ήταν πολύ δυνατοί στις μονομαχίες και έτσι υπέπεσαν σε πολλά φάουλ. Ο Λουί προσπαθούσε να μαρκάρει τον Μακ πριν να κάνει υποδοχή της μπάλας, για να μη μπορεί να γυρίσει και να διεισδύσει στην περιοχή του Αστέρα. Κάποιες φορές τον περιόρισε και κάποιες άλλες ο πλάγιος χαφ του Π.Α.Ο.Κ. κατάφερε να απειλήσει. Το αμυντικό παιχνίδι του Αστέρα ανάγκασε τον Π.Α.Ο.Κ. να παίξει με σέντρες αρκετές φορές και πέρα από το σουτ και το τετ-α-τετ του Μακ δεν έδωσε δικαίωμα να απειληθεί τόσο άμεσα η εστία του.
Επιθετικά ο Αστέρας επεδίωξε να κλέψει τη μπάλα στο κέντρο και να παίξει γρήγορα στον κενό χώρο εκμεταλλευόμενος τις αργές επιστροφές του Π.Α.Ο.Κ. Δεν τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό και ο τρόπος που προσπαθούσε να αναπτυχθεί ήταν με μεγάλες ψηλές πάσες στο κεφάλι του Μπαράλες, που επιτηρούνταν στενά από τους κεντρικούς αμυντικούς του Π.Α.Ο.Κ. Αυτός που επεδίωκε να πάρει τη μπάλα στα πόδια ήταν ο Ρόλε κινούμενος έξυπνα μεταξύ των κεντρικών αμυντικών και των χαφ του Π.Α.Ο.Κ., ώστε να μη μπορεί ξεκάθαρα κάποιος να τον μαρκάρει. Χαρακτηριστική ήταν η ελεύθερη κίνηση και η αλλαγή χώρου από τους Μάσα και Μπαντιμπανγκά, κυρίως με τον Μάσα να συγκλίνει πολλές φορές μέσα σαν δεύτερος φορ και τον Μπαντιμπανγκά να είναι σε πολλές φάσεις και στον άξονα για να πάρει μπάλα. Ο Μπαράλες θα μπορούσε να κρατήσει τη θέση του καλύτερα, αφού έλειπε αρκετές φορές από τον άξονα παίζοντας προς τη δεξιά πλευρά κοντά στον Μάσα.
Ο πλουραλισμός κινήσεων των μεσοεπιθετικών του Αστέρα Τρίπολης
2Ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Επιθετικό πνεύμα με ημιτελείς προσπάθειες
Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είχε την ίδια ένταση στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου. Ουσιαστικά τα πράγματα άλλαξαν με την είσοδο του Κουλούρη που έδωσε περισσότερο δυναμισμό επιθετικά και τη χρησιμοποίηση του Κάτσε σαν αμυντικό χαφ. Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. πήρε ταχύτητα στο κέντρο και δύναμη και εκτέλεση ψηλά και χαμηλά μπροστά. Ο Κουλούρης μέσα σε 10΄είχε δύο δοκάρια και πλαισίωσε καλά τον Περέιρα που έκανε τα πάντα για να φέρει τη μπάλα στην περιοχή του Αστέρα, είτε κερδίζοντας φάουλ είτε προσπαθώντας να συνδυαστεί με κάποιον σε μικρό χώρο πριν τη γραμμή της περιοχής. Στον άξονα ο Κάτσε ήταν πιο κινητικός από τον Νομπόα, αλλά με τον Τζιόλη να μην είναι φρέσκος προς το τέλος δε δημιούργησαν ρήγματα κάθετα και δε σούταραν σαν κρυφοί επιθετικοί. Από τα άκρα ο Π.Α.Ο.Κ. δεν πήρε αυτά που έπρεπε. Ο κ. Γεωργιάδης φρέσκαρε τα άκρα με τον Πόζογλου και τον Σαββίδη, αντικαθιστώντας τους Μακ και Νομπόα, αλλά δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο. Απέναντι στην κλειστή άμυνα του Αστέρα οι σέντρες ήταν ημιτελείς και δεν έγιναν συνεργασίες των πλάγιων χαφ και μπακ για να περνάει η μπάλα πιο άνετα στην περιοχή του Αστέρα. Στο τέλος μετά την αποβολή του Φερνάντεζ στο 83΄δε βρήκε χώρους απέναντι στον Αστέρα και δεν προσπάθησε με συνδυαστικό παιχνίδι να τον διασπάσει και να έχει κάποια σουτ. Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί περισσότερο τον Περέιρα που έχει αυτή την ικανότητα να παίζει υπό πίεση χώρου και χρόνου.
Η ενδεκάδα του Π.Α.Ο.Κ. με τις αλλαγές των παικτών
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. στην αρχή του β΄ημιχρόνου μπαίνοντας νωθρά στο γήπεδο έδωσε στον Αστέρα την ευκαιρία να ψάξει κάποιες φάσεις, χωρίς όμως να απειληθεί σημαντικά. Στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο του αγώνα ρίσκαρε, αφού κυνηγώντας το γκολ ο Τζαβέλας και οι πλάγιοι μπακ ανέβαιναν πολύ ψηλά και έμεναν χώροι για αντεπίθεση, που ευτυχώς για τον Π.Α.Ο.Κ., δεν τους εκμεταλλεύτηκε ο Αστέρας. Στο τέλος του παιχνιδιού ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε άτακτα και σίγουρα θα μπορούσε να κινδυνέψει περισσότερο αν ο Αστέρας δεν είχε την αποβολή του Φερνάντεζ.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Συμπαγής άμυνα και δυνατές μονομαχίες
Ο Αστέρας στο β΄ημίχρονο πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή τουλάχιστον την ισοπαλία. Βασίστηκε κυρίως στο κλείσιμο των χώρων αμυντικά με άμυνα στο μισό γήπεδο και επεδίωξε γρήγορες προωθημένες πάσες στον κενό χώρο για να πετύχει το γκολ. Στα πρώτα 10΄ ήταν δραστήριος και προσπάθησε να δημιουργήσει ευκαιρίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού δεν προέρχονταν από ορθό τρόπο ανάπτυξης με γρήγορες κοντινές πάσες. Το παιχνίδι του επιθετικά δεν ήταν οργανωμένο και η κακή κατοχή μπάλας έδινε στον Π.Α.Ο.Κ. την ευκαιρία για νέες επιθέσεις. Όπως στο α΄ημίχρονο, έτσι και στην επανάληψη αναλώθηκε σε πολλά δυνατά μαρκαρίσματα και άσκοπα φάουλ με τα οποία απειλήθηκε από τον Π.Α.Ο.Κ. Μετά την αποβολή του Φερνάντεζ, ο σχηματισμός του έγινε 4-4-1 και η άμυνα γινόταν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, οπότε και οι χώροι περιορίστηκαν πολύ για τον αντίπαλο και δεν κινδύνευσε, παρά μόνο στο σουτ του Πόζογλου μετά το λάθος των αμυντικών του.
Η άμυνα του Αστέρα στο αμυντικό τρίτο του γηπέδου παίζοντας με 10 παίκτες
Αν ήταν οι παίκτες του πιο προσεκτικοί στο τέλος θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους που άφησε ο Π.Α.Ο.Κ. στην άναρχη προσπάθειά του να πετύχει το γκολ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Σε ακόμη έναν αγώνα ο Π.Α.Ο.Κ. παρουσιάστηκε κατώτερος του αναμενομένου. Το 4-4-2 που επέλεξε ο κ. Γεωργιάδης δε φάνηκε αποτελεσματικό, καθώς το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι παίκτες σε όλες τις θέσεις για να βγάλουν εις πέρας τις απαιτήσεις αυτού του απαιτητικού σχηματισμού, απέναντι στο συμπαγές 4-2-3-1 του Αστέρα. Είναι φανερό ότι ούτε ο Νομπόα για παράδειγμα μπορεί να ανταποκριθεί σε ρυθμό όταν παίζει δίπλα σε έναν μόνο ακόμα κεντρικό χαφ, ούτε ο Κάτσε να κάνει τις ενέργειες ενός πλάγιου χαφ. Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είχε τη μεθοδικότητα και την ηρεμία για να πάρει τη νίκη, ούτε όμως και το πάθος και τον ατομικό εγωισμό που χρειάζεται από τους παίκτες όταν η ομάδα μπλοκάρει μέσα στο γήπεδο.
Με τέτοια εμφάνιση απέναντι στο φορμαρισμένο Παναθηναϊκό θα έχει λογικά πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει τόσο σύντομα δεν είναι το στυλ παιχνιδιού του, αφού θαύματα δε γίνονται σε διάστημα τριών ημερών, αλλά τουλάχιστον η διάθεση ορισμένων παικτών και η πλήρη συγκέντρωση και ενεργοποίησή τους σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο.
Για τον Αστέρα Τρίπολης, θα φανεί στη συνέχεια κατά πόσο θα τον ωφελήσει ο βαθμός που πήρε στην Τούμπα, κάνοντας ένα παιχνίδι σκοπιμότητας με αμυντικούς κυρίως προσανατολισμούς. Είναι όμως σίγουρο, ότι όλοι θα περίμεναν μεγαλύτερη ποιότητα από μια ομάδα που στάθηκε πολύ καλά φέτος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Tην επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.