Σε έναν μέτριο ποιοτικά αγώνα ο Αστέρας Τρίπολης πήρε τη νίκη, χωρίς να κάνει κάτι εντυπωσιακό, απέναντι στον Π.Α.Ο.Κ. που σημείωσε την τέταρτη σερί ήττα στη διαδικασία των play offs. Έτσι ο Αστέρας κατάφερε να πάρει τη 2η θέση στα play offs και ο Π.Α.Ο.Κ. την 4η, ξεκινώντας αναγκαστικά τις υποχρεώσεις του για τη νέα αγωνιστική περίοδο πολύ νωρίς, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στο σχεδιασμό και προγραμματισμό της ομάδας για τη νέα σεζόν.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα με μία ενδεκάδα και ένα σχήμα που δεν έχουμε συνηθίσει τη φετινή περίοδο. Ο σχηματισμός του ήταν 4-2-3-1 με τον Ιτανζ κάτω από τα δοκάρια, τους Σκόνδρα και Τζαβέλλα στο δεξί και αριστερό άκρο αντίστοιχα στην αμυντική τετράδα και τους Βίτορ και Κόστα κεντρικούς αμυντικούς. Ως αμυντικοί χαφ έπαιξαν οι Τζιόλης και Κίτσιου, που είχαν μπροστά τους σε θέση πίσω από τον φορ τον Κουλούρη. Ο Μακ ξεκίνησε σαν δεξιός χαφ-εξτρέμ, ο Αθανασιάδης σαν αριστερός χαφ-εξτρέμ και ο Παπαδόπουλος σαν φορ.
Αρχικός σχηματισμός Αστέρα Τρίπολης
Ο Αστέρας Τρίπολης παρατάχτηκε στον αγωνιστικό χώρο επίσης με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Κοζίσκι ήταν ο τερματοφύλακας. Την αμυντική τετράδα αποτελούσαν οι Γκοϊάν και Σανκαρέ ως κεντρικοί αμυντικοί, και οι Ζησόπουλος ως δεξιός μπακ και Παντελιάδης ως αριστερός. Αμυντικοί χαφ ήταν οι Μουνάφο και Κουρμπέλης, με τον Ρόλε μπροστά τους σε ελεύθερο ρόλο επιθετικού χαφ και κρυφού επιθετικού. Δεξιός χαφ-εξτρέμ ήταν ο Γιαννιώτας, αριστερός ο Μπαντιμπαγκά και φορ ο Μπαράλες.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.:
Ο Π.Α.Ο.Κ. στα πρώτα 10΄του αγώνα μπήκε με διάθεση να πιέσει τον Αστέρα, να ανακόψει την ανάπτυξη του αντιπάλου από το ξεκίνημά της και κλέβοντας τη μπάλα να απειλήσει για κάποιο γκολ. Η άμυνα ξεκινούσε από τα 3/4 -3/5 του γηπέδου με Παπαδόπουλο, Μακ και Αθανασιάδη να πιέζουν την αμυντική τετράδα του Αστέρα. Αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε για μεγάλο διάστημα και έτσι ο Αστέρας άρχισε να κυκλοφορεί τη μπάλα και να προσπαθεί να την περάσει με υπομονή πιο μπροστά προς την περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. Βέβαια ο Π.Α.Ο.Κ. είχε μία καλή ευκαιρία με τον Μακ στο 12΄, αλλά το σουτ ήταν πολύ αδύναμο για να ανησυχήσει τον Κοζίσκι.
Ανεβαίνοντας ο Αστέρας πιο ψηλά ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είχε εύκολα χώρους για σωστή ανάπτυξη. Ο Τζιόλης με τον Κίτσιου ζητούσαν μπάλα στα πόδια, χαμηλά όμως μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς και παίζοντας περισσότερο παράλληλες πάσες και όχι κάθετες. Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. άρχισε να ψάχνει μεγάλες πάσες είτε από τους κεντρικούς αμυντικούς είτε από τα πλάγια μπακ προς τους επιθετικούς που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έβρισκαν στόχο και η μπάλα χανόταν εύκολα. Αυτός που προσπάθησε στην αρχή όσο έπαιρνε τη μπάλα κάτω ήταν ο Παπαδόπουλος που προσπαθούσε να κρατήσει και να σπάσει τη μπάλα στα πίσω στηρίγματα, αλλά στη μεγαλύτερη διάρκεια ήταν εύκολη λεία από τους αντιπάλους, αφού με Σανκαρέ και Γκοϊάν στον αέρα δεν είχε εύκολο έργο. Ο Παπαδόπουλος πολλές φορές ζητούσε πολύ πλάγια τη μπάλα κλείνοντας το χώρο στους πλάγιους χαφ-εξτρέμ και αφήνοντας κενή τη θέση του φορ. Ο Κουλούρης δε συμμετείχε στο επιθετικό παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ. και φάνηκε ότι δε μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο πίσω από τον φορ. Συχνά άφηνε τη θέση του και βρισκόταν σε θέση φορ και αυτός ή δε ζητούσε τη μπάλα από τους αμυντικούς χαφ για να ανεβάσει τον Π.Α.Ο.Κ. ψηλότερα και να του έρθουν στηρίγματα για επιθέσεις. Η απειλή του Π.Α.Ο.Κ. ήταν από κάποιες στατικές φάσεις που έφεραν τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Ο Αθανασιάδης έδειξε εγκλωβισμένος στην πλευρά και χωρίς ελευθερία χώρου και ο Μακ δεν πήρε πολλές προσπάθειες πάνω του. Ακόμα και όταν άλλαξαν πλευρά στο 35΄δεν έγινε κάτι απειλητικό από τις πτέρυγες. Στη μεγάλη ευκαιρία του Μακ προς το τέλος του ημιχρόνου, που έμεινε ακάλυπτος στο δεξιό άκρο της άμυνας του Αστέρα, θα μπορούσε να είναι πιο ψύχραιμος και να σημειώσει το γκολ. Ο Π.Α.Ο.Κ. στο επιθετικό κομμάτι δεν είχε κίνηση χωρίς τη μπάλα και απέναντι στον πολύ καλά οργανωμένο Αστέρα κατέφυγε στη λύση των μεγάλων μεταβιβάσεων που εξυπηρετούσε την ομάδα της Αρκαδίας.
Το επιθετικό παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ.
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, πλην του ξεκινήματος που ο Γιαννιώτας εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του κέρδισε φάουλ και κίτρινες κάρτες. Μπορεί ο Μακ και ο Αθανασιάδης να μην έδιναν βοήθειες αμυντικά, αλλά και ο Αστέρας με τις προωθημένες πάσες ψηλά στον Μπαράλες, δε μπορούσε να απειλήσει με τους Βίτορ και Κόστα να ελέγχουν την κατάσταση. Τζιόλης και Κίτσιου έκλειναν καλά το χώρο στον άξονα και έτσι ο Ρόλε δε μπορούσε να μπει κάθετα στην αμυντική διάταξη του Π.Α.Ο.Κ. Εκεί που φάνηκε ότι ο Π.Α.Ο.Κ. είχε αδυναμία, ήταν ότι δεν πιεζόταν πριν να πάρει τη μπάλα και πιο ασφυκτικά ο παίκτης αποδέκτης στις μεγάλες πάσες των παικτών του Αστέρα. Επιπλέον, ο Π.Α.Ο.Κ. πρέσαρε στα πρώτα 15-20΄, αλλά μετά δεν είχε την ίδια ένταση στην πίεση στον κάτοχο της μπάλας.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ:
Ο Αστέρας αρχικά έδειξε να προβληματίζεται από την πίεση του Π.Α.Ο.Κ. ψηλά. Μετά όμως το πρώτο δεκάλεπτο είχε ηρεμία και υπομονή στην ανάπτυξη με πολλές κοντινές πάσες. Στην αρχή του παιχνιδιού επεδίωξε η ομάδα της Τρίπολης να παίξει με τον γρήγορο Γιαννιώτα και να πάει σε σχέση 1:1 απέναντι στον Τζαβέλα. Αυτό απέφερε κάποια φάουλ και κίτρινες κάρτες στον Π.Α.Ο.Κ., αλλά δε μπόρεσαν να φτάσουν με αξιώσεις και να περάσουν εύκολα τη μπάλα από πλάγια στην περιοχή του αντιπάλου. Εξ΄άλλου από αριστερά ο Μπαντιμπαγκά συνέκλινε πολύ μέσα σαν φορ και έτσι ο Παντελιάδης ναι μεν ανέβαινε αλλά δεν είχε παίκτη μπροστά του να συνεργαστεί. Όταν ο Π.Α.Ο.Κ. πίεζε τους κεντρικούς αμυντικούς ψηλά, τότε το παιχνίδι γινόταν με μεγάλες πάσες στον Μπαράλες που είναι καλός στον αέρα. Οι επιθέσεις του Αστέρα ουσιαστικά εκδηλώνονταν με αυτό τον τρόπο και σπάνια η μπάλα έφτανε με καλές προϋποθέσεις στον Ρόλε ή σε κάποιον ακραίο χαφ για να κάνει κάποια ενέργεια. Ούτε και με τα μεγάλα πλάγια άουτ του Παντελιάδη στο κεφάλι του Μπαράλες προέκυψε κάτι καλό. Ακόμα και οι προωθήσεις του Ζησόπουλου και του Παντελιάδη δεν έφεραν αποτέλεσμα. Κίνδυνος στην άμυνα του Π.Α.Ο.Κ. δημιουργούνταν από τις στατικές φάσεις, που οι παίκτες του δικεφάλου τις αντιμετώπιζαν με επιτυχία. Ουσιαστικά ο Αστέρας στο α΄ημίχρονο δεν είχε κάποια καθαρή ευκαιρία για γκολ.
Η εκδήλωση των επιθέσεων του Αστέρα
Στον αμυντικό τομέα ο Αστέρας δεν απειλήθηκε από οργανωμένες επιθέσεις από τον Π.Α.Ο.Κ. Τα δύο σουτ του Μακ έγιναν από στιγμιαίες αδράνειες της άμυνας και μόνο το δεύτερο ήταν πολύ καλή ευκαιρία για να δεχτεί το γκολ. Το παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ. με την παράλληλη ανάπτυξη και τις μεγάλες πάσες ήταν εύκολη υπόθεση για την αμυντική τετράδα και τους αμυντικούς χαφ που έπαιζαν κοντά.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.:
Στο β΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε τη συνήθη εικόνα του με μείωση των δυνάμεών του και με όχι ξεκάθαρη σκέψη επιθετικά. Με το ξεκίνημα του ημιχρόνου ο Μακ πήγε αριστερά και ο Αθασιάδης δεξιά. Επιθετικά ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε παράλληλο και όχι κάθετο ποδόσφαιρο με τους Κίτσιου και Τζιόλη να μη μπορούν να περάσουν τη μπάλα στον Κουλούρη και τον Παπαδόπουλο. Ο ρυθμός παιχνιδιού ήταν αργός και υπήρχαν πολλές κακές επιλογές ακόμα και με την επαναφορά της μπάλας από τα πλάγια άουτ. Στο 60΄ο κ. Γεωργιάδης έβαλε στο παιχνίδι τον Σαββίδη στη θέση του Κουλούρη και άλλαξε πλευρά και πάλι Μακ και Αθανασιάδη. Ο νεαρός χαφ του Π.Α.Ο.Κ. έδωσε κάποια φρεσκάδα στη μεσαία γραμμή, αλλά όχι το κάτι παραπάνω, ώστε ο Π.Α.Ο.Κ. να μπαίνει στην περιοχή. Από τα άκρα ο Τζαβέλας ήταν αρκετά δραστήριος, αλλά οι μακρινές σέντρες του δεν πέρασαν και ήταν δύσκολο με αυτό τον τρόπο να επιτευχθεί κάποιο τέρμα. Ούτε και η είσοδος του Περέιρα στο 70΄ που αντικατέστησε τον Παπαδόπουλο, έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Ο Περέιρα, όντας κλεισμένος ανάμεσα σε δύο δυνατούς κεντρικούς αμυντικούς, δε μπορούσε να πάρει μπάλα με ευκολία και με την σταδιακή πτώση των δυνάμεων του Κίτσιου και του Τζιόλη η μπάλα δεν έφτανε με καλές προϋποθέσεις μπροστά. Γενικότερα ο Π.Α.Ο.Κ. δε βρήκε λύσεις απέναντι στη συμπαγή αμυντική διάταξη του Αστέρα και δε χρησιμοποίησε ως λύση το συνδυαστικό παιχνίδι για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, δηλαδή γρήγορες κοντινές πάσες και κίνηση χωρίς μπάλα, ώστε να φτάσει έξω από την περιοχή και να γίνουν σουτ ή κάθετες πάσες για γκολ. Στο τέλος, όταν βγήκε και ο Τζιόλης και με το σκορ στο 1-0, ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε με 4-4-2 και προσπάθησε ανορθόδοξα με γεμίσματα να πετύχει κάτι, αλλά μάταια καθώς και στην καλύτερη στιγμή επιθετικά στο β΄ημίχρονο με το σουτ του Αθανασιάδη στο 90΄ δεν ήταν εύστοχος.
Η ενδεκάδα του Π.Α.Ο.Κ. μετά τις αλλαγές
Στην αμυντική του συμπεριφορά ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είχε τα ανάλογα τρεξίματα για να πρεσάρει τη μπάλα και η μετάβασή του από την επίθεση στην άμυνα είχε προβλήματα, αφού οι πλάγιοι χαφ-εξτρέμ και ο ένας από τους δύο αμυντικούς χαφ συνήθως επέστρεφαν αργά. Αυτό έγινε και στη φάση του γκολ του Αστέρα, όπου λόγω δυνάμεων δεν έγιναν επιστροφές από τους αμυντικούς χαφ και ο Ιγκλέσιας είχε όλη την άνεση να σουτάρει ανενόχλητος. Ειδικά μετά το 65΄ο ρυθμός του Π.Α.Ο.Κ. στην πίεση πάνω στη μπάλα από τους μεσοεπιθετικούς ήταν τέτοιος που ο Αστέρας έβρισκε τρόπο να περνάει τη μπάλα και μετά το φρεσκάρισμα που έδωσε ο κ. Βεργέτης με τις αλλαγές. Στις ψηλές πάσες προς τον Μπαράλες δεν εμφανίστηκαν προβλήματα, καθώς Βίτορ και Κόστα τις έλεγχαν και είχαν αλληλοκάλυψη.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ:
Στο β΄ημίχρονο ο Αστέρας ξεκίνησε με καλή κλειστή αμυντική διάταξη σχεδόν στο μισό γήπεδο και στόχο να βρει χώρους όσο περνούσε ο χρόνος για να πετύχει το γκολ. Αυτή η τακτική δυσκόλεψε τον Π.Α.Ο.Κ. στην επίθεση και έτσι δε βρέθηκαν χώροι να απειληθεί ο Αστέρας. Αμυντικά ελέγχονταν εύκολα το παιχνίδι, με εξαίρεση το αργό μαρκάρισμα του Ζησόπουλου στο δραστήριο Τζαβέλα, επιθετικά όμως ο Αστέρας είχε πάλι προβλήματα, αφού οι συνεχείς μεγάλες πάσες στους μπροστινούς δε δημιουργούσαν καλές προϋποθέσεις για σωστή ανάπτυξη. Ο Ρόλε έμενε χωρίς μπάλα στα πόδια παρά την κίνησή του σε όλους τους χώρους και ο Μπαράλες διωκώμενος από δύο κεντρικούς αμυντικούς δε βρέθηκε σε θέση για γκολ. Απειλή περίμενε ο Αστέρας από τις στατικές φάσεις, κάτι όμως που δεν έγινε. Ο Ιγκλέσιας με την είσοδό του έδωσε δύναμη στο χώρο του κέντρου και από εκείνο το σημείο, ο Αστέρας πατούσε καλύτερα στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Με την τριάδα Κουρμπέλη-Ιγκλέσιας-Μουνάφο ο Αστέρας δυνάμωσε πολύ αμυντικά και είχε και τη δυνατότητα να βγάλει και κάποια σουτ από πίσω. Φάνηκε στο γήπεδο ότι οι χαφ του Αστέρα στο τέλος μπορούσαν να τρέξουν περισσότερο από τους αντίστοιχους του Π.Α.Ο.Κ. Σε μια τέτοια περίπτωση ήρθε και το γκολ του Ιγκλέσιας με το καλοζυγισμένο σουτ έξω από την περιοχή. Στο φινάλε του αγώνα οι προσπάθειες του Π.Α.Ο.Κ. με μεγάλες πάσες στην περιοχή δεν ανησύχησαν τον Αστέρα που βρήκε τις λύσεις να απομακρύνει τον κίνδυνο από την περιοχή του.
Η συμπαγής αμυντική διάταξη του Αστέρα Τρίπολης
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Αστέρας Τρίπολης πήρε μία νίκη, χωρίς να είναι καλύτερος από τον Π.Α.Ο.Κ. Ίσως το πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία, σε έναν αγώνα που δεν υπήρχε ποιότητα και θέαμα.
Στο α΄ημίχρονο είχαμε δυνατές άμυνες με πολλά φάουλ και στατικές φάσεις και από τις δύο ομάδες, και ανορθόδοξες επιθέσεις με μεγάλες πάσες στους επιθετικούς. Στο β΄ημίχρονο ο Αστέρας έκλεισε τους χώρους δεν κινδύνεψε αμυντικά και βρήκε τις ελάχιστες φάσεις να πετύχει το γκολ, εκμεταλλευόμενος και την πτώση δυνάμεων του Π.Α.Ο.Κ. μετά το 65΄.
Ο Π.Α.Ο.Κ. έκανε την τέταρτη σερί ήττα στα play offs και έμεινε στο 1 γκολ σε 6 αγώνες, στατιστικά στοιχεία που δείχνουν και το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας. Ο επίλογος της φετινής πορείας του Π.Α.Ο.Κ. ήταν κακός, φυσική συνέπεια της εικόνας που παρουσιάζει η ομάδα μετά το Δεκέμβριο. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα για τους υπεύθυνους στον Π.Α.Ο.Κ. είναι πόσο γρήγορα θα χτίσουν μία νέα ομάδα, που θα πρέπει να κάνει μία σύντομη προετοιμασία και θα ξεκινήσει τις επίσημες αγωνιστικές της υποχρεώσεις στα μέσα Ιουλίου.