Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντεξή του στην ΕΡΑ Σπορ, αναφέρθηκε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τους Εφήβους στο Ευρωμπάσκετ, τη δική του θητεία στην προεδρία της ΕΟΚ και στο μετάλλιο που πήρε ο Αχιλλέας Μπέος.
Αναλυτικά είπε:
Για τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ: “Είναι κάπως εγωιστικό αυτό αλλά μέσα στη δυσχερή οικονομική κατάσταση και το χάλι στο οποίο ζούμε, το μπάσκετ και η παραγωγική διαδικασία αποτελεί εξαίρεση στην κοινωνία, θα πρέπει όμως να γίνει κανόνας. Είναι μεγάλο καμάρι και τιμή για κάποιον που εκπροσωπεί την χώρα του να βραβεύει την ομάδα της χώρας του, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Λίγοι το έχουν νιώσει αυτό. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει. Είναι ασύλληπτο αλλά ελπίζω όχι ανεπανάληπτο.
Θα έχουμε κι άλλες τέτοιες στιγμές. Το ελληνικό μπάσκετ έχει παρελθόν, έχει παρόν, έχει και μέλλον. Είναι θεμελιωμένο. Εκμεταλλευτήκαμε την επιτυχία του ’87 και φτιάξαμε τέτοιες βάσεις που και ο μεγαλύτερος σεισμός να γίνει, δεν πρόκειται να πέσει”.
Για το αν θα συνεχίσει: “Οι επιτυχίες μου δίνουν κουράγιο να συνεχίσω γιατί βλέπω μια αναγνώριση από τον κόσμο και τα παιδιά. Η γενιά η δική μου στάθηκε στο μπάσκετ, πιστέψαμε στον Έλληνα καλαθοσφαιριστή, τον στηρίξαμε και από το αποτέλεσμα κρίνουμε ότι ήταν επιτυχείς. Εμείς φτιάξαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο από το 1982. Ήμασταν έτοιμοι να δεχθούμε την επιτυχία. Η Γερμανία που πήρε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1993 δεν κατάφερε τίποτα. Εμείς το κάναμε επάξια αυτό. Με την απαίτηση της κοινωνίας φτιάξαμε τα κλειστά, ο κόσμος τα γέμισε και αυτό δεν ήταν θέμα Βασιλακόπουλου. Ήμασταν έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο που προσέλκυσε η επιτυχία του ’87. Δεν περιμέναμε να έρθει η επιτυχία για να ψαχτούμε”.
Για τις περικοπές: “Ζούμε δραματικές στιγμές. Δε θέλουμε να χρωστάμε γιατί είμαστε ευάλωτοι. Έχουμε κάνει περικοπές σε βάρος του αθλήματος και δεν υπάρχει κατανόηση. Θέλουμε τουλάχιστον να εξασφαλίζουμε τους μισθούς των υπαλλήλων και αυτά που χρειάζονται οι αθλητές από την ομοσπονδία. Ο αθλητισμός δεν είναι εμπόριο και βιομηχανία αλλά κοινωνική έκφραση. Η Eurobank από την πλευρά της, είναι πάντα μαζί μας ξεπερνώντας πολλές φορές τις συμβάσεις.
Πολλές απόψεις μου συνδυαζόμενες με την οικονομική κατάσταση δικαιώνονται. Πάντα στη ζωή πρέπει να φοράς κοστούμι που θα σου πηγαίνει. Αν προσπαθήσεις να φορέσεις κάτι που ταιριάζει σε κάποιον άλλον, τότε θα δείχνεις γελοίος”.
Για τον κόσμο που “αγκάλιασε” τους Εφήβους: “Δεν αποκρύπτω ότι ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη η απήχηση και η τηλεθέαση που είχαν οι αγώνες. Δεν περίμενα Αύγουστο μήνα και με τέτοιες συνθήκες να υπάρξει τέτοιο ενδιαφέρον από την κοινή γνώμη”.
Αν είναι αυτοσκοπός το μετάλλιο: “Σκοπός είναι η Εθνική να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στα διεθνή γήπεδα και τις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτός είναι και ο σκοπός των υποδομών. Παρ’ ότι έχουμε δεχθεί πλήγματα αφού δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις στα σωματεία, κάποιοι καταφέρνουν και κρατάνε ψηλά την παραγωγική διαδικασία. Έχουμε κλιμάκια για τις ενώσεις. Εμείς πάμε να βρούμε το ταλέντο. Δεν περιμένουμε το ταλέντο να βρει εμάς. Έρχονται ακόμα και από το εξωτερικό και αντιγράφουν το δικό μας πρόγραμμα.
Αθλητισμός και κοινωνία πάνε μαζί. Εμείς μέσα από το μπάσκετ προσπαθούμε να βγάλουμε υπεύθυνα κοινωνικά όντα και λιγότερο αθλητές. Αν ζούσατε τα παιδιά από κοντά, θα ήσασταν βέβαιοι ότι θα έφταναν ψηλά”.
Για το διάλογο στους αθλητές: “Δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος. Παίξτε όπως εσείς νομίζετε και θα έρθει το αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται να αποδείξετε ότι είστε πολύ καλοί παίκτες. Για να είστε εδώ, είστε ήδη πολύ καλοί”.
Για τον Αχιλλέα Μπέο: «Δεν πήρε μετάλλιο προσωπικά. Είναι εκλεγμένος δήμαρχος της πόλης του Βόλου. Είναι ο πρώτος πολίτης. Το μετάλλιο το παρέλαβε ο Μπέος ως δήμαρχος αλλά το πήρε η πόλη του Βόλου και ο κόσμος του. Είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε το Βόλο που συνέβαλε στη διοργάνωση και βοήθησε και οικονομικά. Ας μη βρίσκουμε λόγους να γκρινιάξουμε. Μου το ζήτησε ο Μπέος, είχε περισσέψει ένα μετάλλιο και του το έδωσα. Πρέπει να δείχνουμε μεγαλοσύνη.
Το ’87, όταν έγινε η απονομή από τον Στάνκοβιτς, δεν επιτρέπονταν πολιτικά πρόσωπα. Στην κερκίδα βρισκόταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μητσοτάκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είχε κανονιστεί να ανέβουν οι πρωταθλητές στη κερκίδα για να χαιρετίσουν τους επισήμους. Τότε ο Παπανδρέου μου είπε κάτι που με εξέπληξε. Μου είπε ότι έπρεπε να πάω εγώ στους αθλητές γιατί αυτοί ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα εκείνη την ημέρα”.
Για τα όσα ακούγονται περί ηλικίας και αν απογοητεύτηκε: “Αυτοί που θέτουν ηλικιακούς περιορισμούς εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς. Θα πρέπει να συνδυάζεις τόσο την πείρα όσο και την γνώση. Δεν μετράει πόσο χρονών είσαι. Αυτά που ακούγονται είναι απαράδεκτα και ρατσιστικά.
Έχω πάθος. Μετά την οικογένειά μου ακολουθεί ο χώρος του αθλητισμόυ και του μπάσκετ. Υπήρξαν απογοητεύσεις. Πρόσφατα απογοητεύτηκα που ηττηθήκαμε από τη Λιθουανία, ωστόσο καταφέραμε και μείναμε όρθιοι, δεν τα παρατήσαμε και βγήκαμε πρωταθλητές”.
Για τον Παναγιώτη Φασούλα και τα σενάρια διαδοχής: “Όλα αυτά είναι ανοησίες. Οι ηγέτες βγαίνουν μέσα από την αναζήτηση του κοινωνικού σώματος. Ο Φασούλας είναι πάντα κοντά μας. Βρίσκεται καθημερινά στην ομοσπονδία του μπάσκετ. Δεν υπάρχει καν αίτημα. Είναι ανοησίες και προσαρμογές που δημιουργούν κάποιες πραγματικότητες που στην ουσία δεν βοηθάνε κιόλας”.
Για την Εθνική Ανδρών: “Εμείς πάμε να πετύχουμε ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Επισκεφτήκαμε πολλές φορές τις ΗΠΑ. Τόσες πολλές που ο κόουτς Κατσικάρης παραλίγο να ανακηρυχθεί επίσημος πολίτης. Βρεθήκαμε και μιλήσαμε με όλους όσους πιστεύαμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στη προσπάθεια της ομάδας και πιστεύω αυτό που θα γίνει θα είναι το καλύτερο. Μετά από κάθε επιτυχία εμείς ξεκινάμε από την αρχή και πάλι. Δε μένουμε εκεί και κυνηγάμε μια νέα αρχή”.