Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μέσω του επίσημου σάιτ της, κάνει μια μικρή παρουσίαση του Μπακού, της πόλης στην οποία θα βρίσκεται από σήμερα η ομάδα ενόψει του αγώνα με την Καμπάλα.
Αναλυτικά:
Κάποτε ήταν η «γκρίζα πρωτεύουσα» από την πετρελαϊκή ρύπανση. Πλέον με παραλιακή πεζοδρομημένη ακτή, μήκους 3,7 χιλιομέτρων, στην έκταση της οποίας φιλοξενούνται μουσεία, θέατρα, αθλητικά κέντρα και μνημεία, το Μπακού, η γενέτειρα του σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ, είναι μια χαρούμενη μεγαλούπολη, προσανατολισμένη στον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Το όνομα Μπακού θεωρείται ότι προέρχεται από το αρχαίο περσικό όνομα της πόλης, που σημαίνει «ανεμοδαρμένη πόλη. Το κλίμα χαρακτηρίζεται από δριμείς χειμώνες, έντονες χιονοθύελλες και θυελλώδεις ανέμους.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η πόλη έχει 2.045.815 κατοίκους.
Το πιο διάσημο σύμβολο της χώρας είναι ο «Πύργος της Παρθένου». Το κτήριο που τα θεμέλια του θέλουν οι τελευταίες έρευνες να βρίσκονται στους προ Χριστού αιώνες κουβαλά τον μύθο μίας νεαρής πριγκίπισσας που προτίμησε να πηδήξει στο κενό παρά να ατιμαστεί.
Το χρονικό της ιστορίας του Μπακού βρίσκεται στην παλιά πόλη. Στην κεντρική πύλη, που είναι κεντημένη με αραβουργήματα, οδηγούν φαρδείς δρόμοι. Περνώντας την ξανοίγεται μία πόλη μέσα στην πόλη. Στις αίθουσες από τα αλλοτινά παλάτια των Χαν (βασιλέων) βρίσκονται σήμερα ευρήματα από τις ανασκαφές, αλλά και πολύτιμα αντικείμενα που διατήρησε ο χρόνος.
Υπό ρωσική κατοχή άρχισε να ξεχειλίζει η πόλη έξω από τα τείχη. Εκεί χτίστηκαν τα κτήρια – εμβλήματα της νέας αριστοκρατίας, που εκμεταλλευόταν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι οι απομιμήσεις τετράδραχμων του Μεγάλου Αλεξάνδρου – το ισχυρό νόμισμα της εποχής- που κόπηκαν στην Αλβανία του Καυκάσου. Αυτή η περιοχή που αναφέρεται με το ίδιο όνομα με την γειτονική μας χώρα από τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς περιλαμβάνει το σημερινό Αζερμπαϊτζάν. Αποτελεί γρίφο για τους ιστορικούς. Κατά καιρούς η ύπαρξη της έγινε αντικείμενο προπαγάνδας ως προς το ότι οι Αλβανοί βρέθηκαν στην Βαλκανική από τον Καύκασο σε μία άγνωστη σήμερα στιγμή. Αποτέλεσε και θέμα συζήτησης ανάμεσα στον Στάλιν και τον Χότζα στην επίσκεψη του τελευταίου στη Μόσχα. Οι Αλβανοί του Καυκάσου, μιλούσαν Λέζγκικ και θεωρούνται από τους σύγχρονους Αζέρους ως πρόγονοι τους. Ήταν Ζωροάστρες που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό ο οποίος ήταν επίσημη θρησκεία του Αζερμπαϊτζάν μέχρι τον 9ο αιώνα την εποχή που οι Άραβες κατέλαβαν και εξισλάμισαν τον πληθυσμό.
Εντυπωσιακό το μετρό της πόλης με τον Μέγα Αλέξανδρο να… ξεχωρίζει! Αν και σημάδια του χρόνου είναι εμφανή, ο σταθμός Νιζάμι ξεχωρίζει για τα ψηφιδωτά, που απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα του Μπακού. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται σε δύο ψηφιδωτά.
Η κοινωνική ηθική θυμίζει Ελλάδα του 1960. Ο γάμος είναι μονόδρομος για τα νεαρά κορίτσια και αγόρια. Οι ελεύθερες σχέσεις μετρούν αρνητικά στο απαραίτητο «βιογραφικό» για έναν γάμο. Ακόμα και η έξοδος ενός ζευγαριού που δεν έχει λογοδοθεί είναι κατακριτέα.
Η αζέρικη γαστρονομία λίγο πολύ γνώριμη, με κεμπάπ και κεφτέ. Η κουζίνα συγγενεύει με την τούρκικη, το κρέας είναι άφθονο, κυρίως ψητό και με αρκετά καρυκεύματα, ενώ η ρώσικη επιρροή διακρίνεται στις σούπες από λαχανικά, όσπρια και κρέας. Το χοιρινό, όπως επιβάλει το ισλαμικό πρωτόκολλο, είναι ανύπαρκτο. Κάτι που δεν συμβαίνει με το αλκοόλ που πωλείται και σερβίρεται αλλά και παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ανεξαρτητοποιήθηκε επίσημα από την ΕΣΣΔ το 1991, αφού πρώτα είχε δηλώσει την εθνική κυριαρχία του το 1988 και η οικονομία του σημειώνει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του Αζερμπαϊτζάν, περιστρέφεται γύρω από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την αρχαία θρησκεία του ζωροαστρισμού, οι Ζωροάστρες έχτισαν ναούς σε περιοχές καύσης του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, ήδη από τον 3ο αιώνα.
Πηγή: Paokfc.gr