Στο ποδόσφαιρο λένε πως “ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει”. Ομάδα που κουράζεται όμως; Ομάδα που έχει πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια να δώσει; Εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε δηλαδή που το καλεντάρι των επίσημων υποχρεώσεων έχει “χτυπήσει” κόκκινα, το rotation έχει αναδειχθεί σε μία από τις λύσεις των προπονητών για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Η εφαρμογή του βέβαια δεν είναι κάτι απλό κι εύκολο. Χρειάζεται κι αυτό την τεχνική και την πολιτική του.
Αν ρωτήσει κανείς off the record τον Ίγκορ Τούντορ επί του θέματος, θα μάθει ότι δεν πολυπιστεύει σε αυτήν την τακτική. Κάτι που άλλωστε φαίνεται και στην πράξη. Ο Κροάτης τεχνικός έχει δείξει ξεκάθαρα τη λογική του ότι οι καλύτεροι πρέπει να βρίσκονται στη βασική ενδεκάδα. Ακόμα κι αν αγωνίζονται συνέχεια οι ίδιοι.
Ο ΠΑΟΚ έχει φέτος στο ρόστερ του 28-29 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Από την αρχή της σεζόν, αν δει κανείς τις συμμετοχές στα 14 επίσημα παιχνίδια της ομάδας, θα καταλάβει πως το κουπί έχουν τραβήξει οι μισοί με τους υπόλοιπους να είναι ανενεργοί και να περιμένουν την ευκαιρία τους.
Στα 14 ματς, υπάρχουν 9 παίκτες με διψήφιο αριθμό συμμετοχών. Τζιόλης και Μακ έχουν -το απόλυτο- 14, Όλσεν, Βίτορ, Κόστα έχουν 13, Τζαβέλλας, Κάτσε, Πέλκας έχουν 12 και ο Κωνσταντινίδης 10. Ουσιαστικά μιλάμε για τα 9/11 των θέσεων του βασικού σχήματος. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ο Ροντρίγκεζ με 9 συμμετοχές, ο Κίτσιου με 8 και ο Σάμπο με 7 (με μάξιμουμ το 8, καθώς δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα 6 ματς των προκριματικών του Europa League). Υπολογίζοντας πως Μπερμπάτοφ ή Κλάους θα παίζουν εναλλάξ ως φουνταριστοί, και την επιστροφή τον Λέοβατς και Τσίμιροτ που λογίζονται ως βασικές επιλογές, οι θέσεις της 11αδας μοιάζουν καπαρωμένες.
Στην άλλη πλευρά του λόφου, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τον Μαλεζά (2 συμμετοχές, η μία για 7 λεπτά), του Χαρίση (1 συμμετοχή), του Κοροβέση (2 συμμετοχές) αλλά και του Σκόνδρα που έπαιξε σε τρία παιχνίδια προκριματικών του Europa League και μετά αγνοείται. Ακόμα πιο ανάγλυφη είναι η περίπτωση του Μυστακίδη. Ο νεαρός επιθετικός άφησε άριστες εντυπώσεις στον Τούντορ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, τον κράτησε, του έδωσε έξι παιχνίδια στα προκριματικά αλλά από εκεί και πέρα… Ρωτώντας πριν λίγο καιρό τον Κροάτη για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, εισέπραξα μια χαρακτηριστική έκφραση προσώπου και χεριών (σ.σ. σαν αυτή της φωτογραφίας!) που μεταφράζεται: “και που να τον βάλω;”.
Τέλος, στα… τάρταρα είναι οι συμμετοχές των Γλύκου και Γκολάσα (από μία) ενώ μυρωδιά χλοοτάπητα δεν έχουν πάρει ακόμα οι Πόζογλου και Αντόνις.
Δεν ξέρω αν αυτό που κάνει ο Τούντορ είναι λάθος ή σωστό. Ποια από τις δύο πρακτικές έχει επιτυχία, κανείς δεν μπορεί να το πει με ασφάλεια. Συνήθως κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να ενεργοποιήσει κι άλλους ποδοσφαιριστές ενόψει της συνέχειας. Σίγουρα θα του χρειαστούν αλλά και μόνο μέσω αυτής της οδού μπορούν να πάρει αγωνιστική και μεταπωλητική αξία η πλειάδα νεαρών παικτών που ήρθαν το καλοκαίρι.
Αν μπορώ να ψέξω σίγουρα για κάτι τον Κροάτη είναι η σχετική δημόσια τοποθέτηση του στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Όταν λες ότι εγώ στηρίζομαι σε 14-15 ποδοσφαιριστές, τι μήνυμα μπορούν να πάρουν οι υπόλοιποι; Πώς θα βρουν το κουράγιο και με τι ψυχολογία θα δουλέψουν για να κερδίσουν μια θέση στο βασικό σχήμα;
Από την άλλη, κι ο Τούντορ είναι νέος τεχνικός που εκτός από τη δουλειά που φαίνεται, θέλει να παίρνει κι αποτελέσματα. Κι η αλήθεια είναι ότι είχε να βγάλει ένα δύσκολο πρόγραμμα που ακόμα δεν ολοκληρώθηκε.
Το Rotation είναι χρήσιμο αρκεί να το πιστεύεις και να ξέρεις να το διαχειρίζεσαι. Το αν θα το δούμε φέτος στον ΠΑΟΚ, είναι ακόμα ζήτημα προς εξερεύνηση…
Υ.Γ. Ποτέ δε θα έχει ευχάριστη γεύση μια ήττα από τον Ολυμπιακό. Την Κυριακή όμως, η αντίδραση του κόσμου ήταν ότι πιο αισιόδοξο μπορούσαμε να δούμε. Αποδείχθηκε αυτό που φαινόταν από την αρχή. Ότι οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ βλέπουν προοπτική με την ομάδα του Τούντορ και είναι διατεθειμένοι να κάνουν υπομονή. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κέρδος σε μια σεζόν που μπαίνουν οι βάσεις…
Επικοινωνία στο…
Facebook: Thodoros Hastas
Twitter: ThodorosHas