O Π.Α.Ο.Κ. στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής για τη φάση των ομίλων του Europa League έμεινε ισόπαλος χωρίς τέρματα στην Τούμπα απέναντι στην Κράσνονταρ. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε στο πρώτο ημίχρονο από τις λιγοστές τελικές προσπάθειες στις δύο εστίες, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός και οι χώροι του παιχνιδιού άνοιξαν και υπήρξαν εκατέρωθεν μερικές ευκαιρίες για γκολ. Ο Δικέφαλος δεν έφτασε σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και δεν προβλημάτισε τον αντίπαλο όσο θα έπρεπε κυρίως επιθετικά, με αποτέλεσμα να πάρει έναν μόνο βαθμό σε μία κρίσιμη συνάντηση για τη συνέχεια της διοργάνωσης.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κύριος Τούντορ επέλεξε να κάνει ένα μίνι ροτέισον στην αρχική εντεκάδα σε σχέση με τον τελευταίο αγώνα. Παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 3-4-2-1. Στην εστία έπαιξε ο Γλύκος, με 3 κεντρικούς αμυντικούς μπροστά του τους Βίτορ, Μαλεζά και Κόστα. Ως πλάγιοι μπακ-χαφ αγωνίστηκαν ο Σκόνδρας από δεξιά και ο Ροντρίγκεζ από την αριστερή πλευρά. Αμυντικοί χαφ ήταν οι Κάτσε και Σάμπο. Μπροστά τους ως προωθημένοι μεσοεπιθετικοί ήταν ο Ζάιρο και ο Πέλκας και στην κορυφή της επίθεσης ο Αθανασιάδης.
Αρχικός σχηματισμός Κράσνονταρ
Η Κράσνονταρ παρατάχτηκε στον αγωνιστικό χώρο με σχηματισμό 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Ντίκαν. Την αμυντική τετράδα αποτελούσαν οι Γεντρέζικ, Στράντμπεργκ, Γκρόνγκβιστ και Καλέσιν. Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Καμπορέ ως οπισθοχωρημένος αμυντικός χαφ και μπροστά του οι Τορμπίνσκι και Αχμέντοφ. Η επιθετική τριάδα αποτελούνταν από τους Σμόλοφ, Λαμπόρντε και Ζοαοζίνιο.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Με βάση τους αρχικούς σχηματισμούς των δύο ομάδων ο Π.Α.Ο.Κ. είχε υπεραριθμία στο χώρο του κέντρου της άμυνάς του και στον κεντρικό άξονα στη μεσαία γραμμή, ενώ υστερούσε αριθμητικά στα πλάγια και στην αντίπαλη περιοχή όπου ο φορ Αθανασιάδης είχε να αντιμετωπίσει 2 κεντρικούς αμυντικούς. Με το 3-4-2-1 ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν δυνατός γενικότερα στον άξονα και παρουσίαζε αδυναμία στα άκρα με τους Σκόνδρα και Ροντρίγκεζ να έπρεπε να διανύσουν πολλά μέτρα κάνοντας άμυνα και βγαίνοντας με μεγάλες κούρσες επιθετικά. Το παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ. στην επίθεση θα έπρεπε να βασίζεται κυρίως στην κάθετη ανάπτυξη στον κεντρικό άξονα του γηπέδου εκεί που είχε περισσότερους παίκτες σε σχέση με τον αντίπαλο. Αμυντικά μπορούσε να κινδυνέψει από τα άκρα εφόσον οι πλάγιοι μπακ και οι πλάγιοι επιθετικοί της Κράσνονταρ δημιουργούσαν ζευγάρια και σχέσεις 2:1 απέναντι στους πλάγιους μπακ-χαφ του Π.Α.Ο.Κ. Από τον άξονα ο δικέφαλος δύσκολα θα μπορούσε να απειληθεί εφόσον οι γραμμές του ήταν κοντά στην αμυντική φάση.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Μέτρια εμφάνιση και ελάχιστες τελικές προσπάθειες για γκολ
Στο πρώτο ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερα καλός στον αγωνιστικό χώρο. Αμυντικά δεν αντιμετώπισε πρόβλημα από τον αντίπαλο, όμως επιθετικά είχε μόνο δύο τελικές προσπάθειες και μάλιστα μόνο μία πήγε στην αντίπαλη εστία.
Στην αμυντική φάση ο Π.Α.Ο.Κ. εμφανίστηκε συμπαγής στη μεσαία γραμμή με κοντινές αποστάσεις μεταξύ των παικτών του και με μειωμένους χώρους για τον αντίπαλό του. Ουσιαστικά στην άμυνα έπαιζε με σχηματισμό 5-4-1 με τους πλάγιους μπακ να κλείνουν πίσω κοντά στην αμυντική τριάδα των κεντρικών αμυντικών και τους Ζάιρο και Πέλκα να καλύπτουν χώρους κοντά στον Κάτσε και Σάμπο. Σε οργανωμένη επίθεση της Κράσνονταρ ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν οπισθοχωρημένος στα 3/5 του γηπέδου και πιο πίσω κάποιες φορές, και δεν άφηνε γήπεδο στους αντιπάλους ώστε να κινούνται άνετα μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις οι πάσεις των κεντρικών χαφ της Κράσνονταρ έπρεπε να πιέζονται περισσότερο για να μη φτάνει η μπάλα κοντά στην περιοχή του Π.Α.Ο.Κ.
Εκεί παρατηρήθηκε μία παθητική αμυντική συμπεριφορά κάποιες στιγμές από την τετράδα των χαφ του Π.Α.Ο.Κ. Από τα πλάγια δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, παρά μόνο σε κάποιες φάσεις που ο Σκόνδρας δεν έκανε πιεστική άμυνα είτε στον Καλέσιν όταν προωθούνταν είτε στον Ζοαοζίνιο.
Στα πλάγια άουτ της Κράσνονταρ στο αμυντικό μισό των Ρώσων ο Π.Α.Ο.Κ. πίεζε ψηλά, όπως και σε περιπτώσεις που γινόταν πίσω πάσες στους κεντρικούς αμυντικούς και στον τερματοφύλακά τους.Τέλος ο Π.Α.Ο.Κ. θα μπορούσε να αποφύγει κάποια εύκολα φάουλ και κόρνερ που παραχώρησε στον αντίπαλο, γιατί οι στατικές φάσεις αμυντικά είναι ένα αρνητικό σημείο για τον Π.Α.Ο.Κ. και ως γνωστόν αρκετά γκολ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο προέρχονται από αυτές.
Η συμπαγής αμυντική διάταξη του Π.Α.Ο.Κ.
Στο επιθετικό κομμάτι στην αρχή του αγώνα ο Δικέφαλος ξεκίνησε με κοντινές πάσες υπομονής, αλλά μετά, και λόγω της καλής αμυντικής συμπεριφοράς της Κράσνονταρ, έπαιξε με μεγάλες μεταβιβάσεις προς τον Αθανασιάδη κυρίως. Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε το αριθμητικό πλεονέκτημα στον άξονα και δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά τους Ζάιρο και Πέλκα που θα μπορούσαν να κάνουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα ερχόμενοι ως κρυφοί επιθετικοί πίσω από τον Αθανασιάδη. Δεν υπήρχε κίνηση και ταχύτητα στη φάση επίθεσης και η κάθετη πάσα που θα προβλημάτιζε τους αντίπαλους αμυντικούς.
Οι Κάτσε και Σάμπο δεν ανταποκρίθηκαν καλά στην οργάνωση του παιχνιδιού και υπέπεσαν σε αρκετά λάθη στις πάσες τους. Επιπλέον οι αλλαγές παιχνιδιού που επιχειρήθηκαν ήταν άστοχες και σε λάθος χώρο και χρόνο. Από τα πλάγια ο Σκόνδρας έκανε πιο πολλές ενέργειες σε σχέση με τον Ροντρίγκεζ, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτός που ήταν ιδιαίτερα κινητικός ήταν ο Ζάιρο, που όμως έβγαινε πολύ πλάγια και δεν τελείωνε τις προσπάθειές του. Ο Πέλκας δε φάνηκε ιδιαίτερα και ήρθε λίγες φορές σε επαφή με τη μπάλα. Το αποτέλεσμα του μέτριου παιχνιδιού του Π.Α.Ο.Κ. επιθετικά ήταν να γίνουν μόνο δύο τελικές προσπάθειες προς την εστία του Ντίκαν και η μόνη απειλή προήλθε από την κεφαλιά του Αθανασιάδη στη σέντρα του Βίτορ. Ο Αθανασιάδης δεν πήρε πολλές μπάλες και με το παιχνίδι του ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε ένα ισχυρό όπλο στην επίθεση. Οι στατικές φάσεις που κέρδισε ο δικέφαλος δεν ήταν πολύ καλά εκτελεσμένες και δεν απέφεραν κάποια ευκαιρία για γκολ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. στη φάση επίθεσης
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Καλύτερες επιθέσεις και μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλο
Η ενδεκάδα του Π.Α.Ο.Κ. στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου
Στην αρχή του ημιχρόνου ο Βίτορ αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού από τον Λέοβατς και είχαμε τον Σκόνδρα να αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός, τον Ροντρίγκεζ να παίζει στη δεξιά πλευρά και τον Λέοβατς στην αριστερή.
Στο πρώτο δεκάλεπτο η Κράσνονταρ βρήκε κάποιους χώρους από τη δεξιά πλευρά της άμυνας του Π.Α.Ο.Κ. και επιχείρησε κάποια σουτ με σωστή αντίδραση από τον Γλύκο. Εκεί ο Ροντρίγκεζ δεν οπισθοχωρούσε γρήγορα και ο Σκόνδρας έδειξε να μην προσαρμόζεται γρήγορα στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Έπειτα όμως ο Π.Α.Ο.Κ. οργανώθηκε αμυντικά και περιμένοντας στο μισό γήπεδο έκανε πρέσινγκ στον αντίπαλο και δεν του επέτρεψε να απειλήσει σοβαρά την εστία του Γλύκου. Οι κάθετες πάσες των χαφ των Ρώσων ανακόπτονταν από τους κεντρικούς αμυντικούς (κυρίως από Μαλεζά και Κόστα) που ήταν σταθεροί στις επεμβάσεις τους.
Στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα υπήρξαν κάποιοι κενοί χώροι για την Κράσνονταρ, αφού ο Π.Α.Ο.Κ. επεδίωξε ένα γκολ και η κούραση των Κάτσε και Σάμπο ήταν αυξημένη με την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς για το δικέφαλο, όμως η Κράσνονταρ δεν είχε την ηρεμία να εκμεταλλευτεί τους χώρους αυτούς και δεν αξιοποίησε όπως θα μπορούσε τον Μαμάεφ και τον Αρί που είναι πολύ επικίνδυνοι επιθετικά. Με την είσοδο του Μαμάεφ ο σχηματισμός της Κράσνονταρ άλλαξε σε 4-2-3-1 και ο Π.Α.Ο.Κ. είχε να αντιμετωπίσει την ποιότητά του και τις επικίνδυνες κάθετες πάσες του προς τον Αρί κυρίως.
Η επιθετική ενίσχυση της Κράσνονταρ με την είσοδο Μαμάεφ και Αρί
Στην επίθεση ο Π.Α.Ο.Κ. εμφανίστηκε βελτιωμένος σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο, χωρίς ωστόσο να πιέσει ασφυκτικά την αντίπαλη άμυνα. Και ενώ στην αρχή του ημιχρόνου, λόγω του πρέσινγκ των αντιπάλων έπαιζε με μεγάλες πάσες από τον Γλύκο, μετά με την είσοδο του Μπερμπάτοφ έπαιξε πιο ορθολογικά και έφτασε στην αντίπαλη περιοχή επιχειρώντας κάποια μακρινά σουτ. Ο Μπερμπάτοφ κράτησε τη μπάλα όταν έπρεπε και έψαξε κοντινά στηρίγματα, από τα οποία προέκυψαν σουτ στην αντίπαλη εστία. Ο Λέοβατς δεν πήρε προσπάθειες πάνω του και δεν ήταν ήρεμος στο σουτ που επιχείρησε με καλές προϋποθέσεις. Ο Ζάιρο μετά το πρώτο δεκάλεπτο έβγαινε κυρίως από αριστερά και κυνήγησε πολλές μπάλες, χωρίς όμως ουσιαστική απειλή για την Κράσνονταρ.
Ο Μακ έδωσε μία ώθηση και αυτός με την είσοδό του στη θέση του Πέλκα, αλλά με τους κουρασμένους Κάτσε και Σάμπο δεν τροφοδοτήθηκε όπως έπρεπε. Ο Κάτσε, σε αντίθεση με τον Σάμπο, προσπάθησε πολύ επιθετικά να περάσει τη μπάλα κοντά στην περιοχή της Κράσνονταρ και έδωσε ενέργεια στο χώρο του κέντρου. Ο Ροντρίγκεζ έκανε κούρσες στην πλάτη της άμυνας αλλά, είτε δεν έπαιρνε τη μπάλα σωστά, είτε δεν ολοκλήρωνε την τελική του πάσα.
Επιθετικά για τον Π.Α.Ο.Κ. έλειψε ο παίκτης οργανωτής που θα έδινε ρυθμό στο παιχνίδι του και η καθαρή σκέψη πριν το τελικό σουτ προς την εστία του Ντίκαν. Ο δικέφαλος ναι μεν προσπάθησε να πετύχει το γκολ, δεν άσκησε όμως τη μεγάλη πίεση στην αντίπαλη άμυνα και για μεγάλο διάστημα, αφού μετά το 70΄ κυρίως φάνηκε απειλητικός. Το πρόβλημά του ήταν ότι δεν μπόρεσε κάθετα να δημιουργήσει ρήγματα και με γρήγορος συνδυασμούς έξω από τη μεγάλη περιοχή να βρει χώρο για να γίνουν σουτ με αξιώσεις.
Οι χώροι των επιθέσεων του Π.Α.Ο.Κ. μετά τις αλλαγές
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη απέναντι στην πειθαρχημένη ομάδα της Κράσνονταρ, αφού δεν απέδωσε ανάλογα στον αγωνιστικό χώρο. Αμυντικά ήταν συμπαγής και συγκεντρωμένος και δεν απειλήθηκε σοβαρά από τον αντίπαλό του, πέραν της αρχής του δευτέρου ημιχρόνου.
Επιθετικά δεν είχε γρήγορη και κάθετη οργάνωση στο παιχνίδι του και δεν αξιοποίησε την αριθμητική του υπεροχή στον άξονα του γηπέδου. Με τις αλλαγές του κ. Τούντορ φάνηκε πιο απειλητικός, όμως δεν πέτυχε κάποιο τέρμα. Το θετικό από την αναμέτρηση ήταν η καλή και σταθερή απόδοση κάποιων παικτών που πήραν χρόνο συμμετοχής από την αρχή του αγώνα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, και έδειξαν ότι διεκδικούν επί ίσοις όροις θέση στην αρχική ενδεκάδα.
Εξάλλου οι μεγάλες ομάδες δημιουργούνται μέσα από το συναγωνισμό στην προπόνηση και από την καθημερινή προσπάθεια των παικτών στο μέγιστο επίπεδο της απόδοσης. Στο μαραθώνιο των αγώνων που έχει μπροστά του ο Π.Α.Ο.Κ. επιβάλλεται να διαθέτει πολλές και ποιοτικές λύσεις παικτών για να επιτύχει τους στόχους του.
Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.