Σε έναν πολύ σημαντικό αγώνα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος ο Π.Α.Ο.Κ. επικράτησε του Παναθηναϊκού με 3-1 πραγματοποιώντας μία εντυπωσιακή εμφάνιση, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Ο δικέφαλος παρουσιάστηκε στον αγωνιστικό χώρο αποφασισμένος για τη νίκη, άσκησε μεγάλη πίεση στον Παναθηναϊκό σε όλους τους χώρους του γηπέδου, κυνήγησε όλες τις ευκαιρίες επιθετικά και πέτυχε μία δίκαιη και εμφατική νίκη.
Επιπλέον ο Π.Α.Ο.Κ. νίκησε και τον παράγοντα κόπωση από τον αγώνα της Πέμπτης για το Europa League και έδειξε ότι διαθέτει το κατάλληλο επίπεδο φυσικής κατάστασης, ώστε να ανταπεξέρχεται σε δύσκολους αγώνες σε διάστημα λίγων ημερών.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. παρατάχτηκε στο γήπεδο με σχηματισμό 3-4-2-1. Ο Γλύκος ήταν ο τερματοφύλακας. Την τριάδα των κεντρικών αμυντικών αποτελούσαν οι Βίτορ, Κόστα και Τζαβέλας. Αμυντικοί χαφ ήταν οι Τζιόλης και Σάμπο. Πλάγιοι μπακ-χαφ ήταν από τη δεξιά πλευρά ο Ροντρίγκεζ και από την αριστερή ο Λέοβατς. Προωθημένοι μεσοεπιθετικοί ήταν οι Ζάιρο και Μακ και στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε ο Μπερμπάτοφ.
Αρχικός σχηματισμός Παναθηναϊκού
Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε στην Τούμπα με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Στιλ ήταν κάτω από τα δοκάρια. Την τετράδα των αμυντικών συνέθεταν οι Μαρινάκης, Τελάντερ, Ταυλαρίδης και Νάνο. Αμυντικοί χαφ ήταν ο Ζέκα και ο Κουτρουμπής με τον Ατζαγκούν να παίζει μπροστά τους ως επιθετικός χαφ. Στα πλάγια στη μεσαία γραμμή έπαιξαν από δεξιά ο Καρέλης και από αριστερά ο Αμπέντ. Ο Μπεργκ ήταν ο φορ του Παναθηναϊκού.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Εξετάζοντας τους αρχικούς σχηματισμούς των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο διαπιστώνουμε ότι ο Π.Α.Ο.Κ. υπερείχε αριθμητικά στον άξονα σε σχέση με τον Παναθηναϊκό τόσο στην αμυντική του γραμμή όσο και στο χώρο του κέντρου.
Εξάλλου αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του 3-4-2-1 που επέλεξε ο κ. Τούντορ. Εκεί που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν στα άκρα αμυντικά με σχέση 2:1, εάν δεν είχαν γρήγορες μετατοπίσεις στα πλάγια οι Ζάιρο και Μακ. Στην ανάπτυξη ο Π.Α.Ο.Κ. είχε τη δυνατότητα να κατεβάζει με ευκολία τη μπάλα αφού ο Μπεργκ δε θα μπορούσε μόνος του να εμποδίσει έναν εκ των Βίτορ ή Τζαβέλα να κάνουν παιχνίδι από πίσω. Στη μεσαία γραμμή με την προώθηση των Ζάιρο και Μακ και την υποχρέωση σε μαρκάρισμα από τους Ζέκα και Κουτρουμπή μπορούσε να μείνει χώρος στους αμυντικούς χαφ του Π.Α.Ο.Κ. να κάνουν εύκολα παιχνίδι αντιμετωπίζοντας την πίεση του Ατζαγκούν.
Επίσης, Ζάιρο και Μακ μπορούσαν να υποστηρίξουν άμεσα τον Μπερμπάτοφ. Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. από τον άξονα ήταν δύσκολο να απειληθεί, αφού η πληθώρα παικτών στη μεσαία ζώνη στο 3-4-2-1 δίνει τη δυνατότητα για πίεση στη μπάλα με πολλούς παίκτες.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Απόλυτα κυρίαρχος ο Π.Α.Ο.Κ. στον αγωνιστικό χώρο
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα δείχνοντας από την αρχή ότι ήθελε να επιβληθεί στον αντίπαλό του. Εκεί που επένδυσε ο Π.Α.Ο.Κ. αμυντικά ήταν το πρέσινγκ ψηλά στον Παναθηναϊκό, ειδικά στον τερματοφύλακα και τους στόπερ, ώστε να μη γίνεται ορθή ανάπτυξη από πίσω.
Η τριάδα Ζάιρο, Μακ και Μπερμπάτοφ άσκησαν μεγάλη πίεση στην αμυντική τετράδα του Παναθηναϊκού, αναγκάζοντάς τους να κάνουν μεγάλες άστοχες πάσες που έδιναν με ευκολία τη μπάλα στον Π.Α.Ο.Κ. Όταν ο Παναθηναϊκός έβρισκε χώρο και ξεκινούσε οργανωμένα επίθεση, τότε ο Π.Α.Ο.Κ. οπισθοχωρούσε στο μισό γήπεδο και μετατρέποντας το σχηματισμό σε 5-4-1 δεν έδινε χώρους στον Παναθηναϊκό να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή του.
Οι κεντρικοί αμυντικοί του Π.Α.Ο.Κ. ήταν πολύ πιεστικοί στον Μπεργκ και τον Ατζαγκούν όταν προωθούνταν με καλή αμυντική συμπεριφορά και ψηλά και χαμηλά. Ζάιρο και Μακ κάλυπταν χώρους και στα πλάγια και στον άξονα κοντά στους αμυντικούς χαφ του Π.Α.Ο.Κ. Οι Λέοβατς και Ροντρίγκεζ δεν επέτρεψαν στους Καρέλη και Αμπέντ να πάρουν επιθέσεις με μέτωπο στην εστία του Π.Α.Ο.Κ. πιέζοντάς τους άμεσα τη στιγμή που υποδέχονταν τη μπάλα. Βέβαια είχαν πάντα δίπλα τους τη βοήθεια από Τζαβέλα και Βίτορ αντίστοιχα που έκαναν γρήγορα πίεση στα πλάγια, όταν ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να αναπτυχθεί από εκεί. Ο Π.Α.Ο.Κ. αμυντικά ήταν πολύ πειθαρχημένος, πίεσε σε όλους τους χώρους και περιόρισε επιθετικά τον Παναθηναϊκό.
Το πρέσινγκ του Π.Α.Ο.Κ.
Στην επίθεση ο Π.Α.Ο.Κ. είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας με κοντινές πάσες υπομονής μέχρι να βρεθεί κάποιο ρήγμα στην αντίπαλη αμυντική διάταξη. Στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο ο δικέφαλος είχε ήδη δείξει την επιθετική του διάθεση. Οι Τζαβέλας και Βίτορ δημιουργούσαν με το ανέβασμά τους υπεραριθμία και ευκολία στο να περάσει η μπάλα μπροστά. Οι Τζιόλης και Σάμπο ήταν απλοί και ουσιαστικοί με σίγουρες πάσες και στον άξονα και πλάγια. Ο Σάμπο μάλιστα προωθούνταν δίνοντας το πίσω στήριγμα στην επιθετική τριάδα του Π.Α.Ο.Κ.
Ο Μπερμπάτοφ κρατούσε τη μπάλα τραβώντας πάνω του τους στόπερ του Παναθηναϊκού και δίνοντας χώρο στους Ζάιρο και Μακ να διεισδύσουν ή να απειλήσουν με σουτ προς την εστία του αντίπαλου ερχόμενοι από πίσω. Από τα άκρα ο Λέοβατς δεν πήρε πολλές προσπάθειες, αφού είχε δύσκολο έργο στο να περιορίσει αμυντικά τον Καρέλλη και φάνηκε συγκρατημένος στις επελάσεις του. Ο Ροντρίγκεζ ήταν εξαιρετικός και από την αρχή ήταν ο μόνιμος πονοκέφαλος για τον κ. Αναστασίου αμυντικά. Διείσδυσε πολλές φορές συγκλίνοντας προς τα μέσα και χάρη σε αυτή του την ικανότητα κέρδισε το πέναλτι από το οποίο προήλθε το πρώτο γκολ και πέτυχε και το δεύτερο γκολ του Π.Α.Ο.Κ. με διπλή προσπάθεια.
Οι στατικές φάσεις του Π.Α.Ο.Κ. επιθετικά ήταν πολύ καλά εκτελεσμένες και έτσι προέκυψε και το τρίτο τέρμα μέσα σε πολύ μικρό διάστημα με την κεφαλιά του Βίτορ.
Η αποτελεσματικότητα του Π.Α.Ο.Κ. στο τελείωμα των φάσεων ήταν πολύ υψηλή και συνέπεια του ασφυκτικού πρέσινγκ που εφάρμοσε στον Παναθηναϊκό και της γρήγορης μετάβασης στην επίθεση όταν έκλεβε τη μπάλα. Μετά την αναγκαστική αλλαγή του Μπερμπάτοφ στο 31΄ και την είσοδο του Πέλκα, ο Μακ έπαιξε σαν φορ και ο Πέλκας πήρε τη θέση πίσω του από την αριστερή πλευρά. Ο Π.Α.Ο.Κ. συνέχισε να παίζει το ίδιο πιεστικά παρά την έξοδο του έμπειρου Βούλγαρου επιθετικού και εκμεταλλευόμενος τον πανικό του Παναθηναϊκού πέτυχε δίκαια τα τρία γκολ.
Η εκδήλωση των επιθέσεων του Π.Α.Ο.Κ.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Πτώση του ρυθμού με καλά διαστήματα απόδοσης
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. δε μπήκε το ίδιο δυνατά στο πρώτο δεκάλεπτο. Εκεί ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι ήθελε να κυνηγήσει το γρήγορο γκολ που θα του έδινε ελπίδες να επιδιώξει κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Μετά το δεκάλεπτο ο δικέφαλος ισορρόπησε τον αγώνα και αν και δεν ήταν το ίδιο πιεστικός επιθετικά δεν έδινε δικαίωμα στον αντίπαλό του αμυντικά να απειλήσει την εστία του Γλύκου.
Το άμεσο πρέσινγκ στον κάτοχο της μπάλας και η δύναμη στις μονομαχίες ήταν το σήμα κατατεθέν του Π.Α.Ο.Κ. αμυντικά. Κλειστοί χώροι και βοήθειες αμυντικά δεν επέτρεψαν στο Μπεργκ και τον Καρέλλη να φανούν επιθετικά. Στο πέναλτι που έκανε ο Λέοβατς θα μπορούσε να είναι πιο προσεκτικός και να απομακρύνει άμεσα τη μπάλα προς τα πλάγια. Το γκολ του Παναθηναϊκού και η αλλαγή του σχηματισμού του με 2 φορ προβλημάτισαν κάπως την άμυνα του Π.Α.Ο.Κ., αλλά όχι σε βαθμό που να κινδυνέψει να δεχτεί δεύτερο τέρμα. Η πίεση που δέχτηκε στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα ο δικέφαλος σίγουρα οφείλεται και στην κόπωση από τον αγώνα της Πέμπτης για το Europa League και στην πολλή ενέργεια που κατανάλωσε να πρεσάρει ασφυκτικά σε όλους τους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις πολλές επιθετικές κινήσεις των παικτών του. Βέβαια τόσο ο Χαρίσης που έτρεξε στο χώρο του κέντρου, όσο και ο Αθανασιάδης που κράτησε τη μπάλα για να ανέβει η ομάδα προς το αντίπαλο μισό συνετέλεσαν στο να μη δεχτεί ο Π.Α.Ο.Κ. άλλο τέρμα.
Στο επιθετικό κομμάτι ο Π.Α.Ο.Κ. είχε ένα πολύ καλό δεκαπεντάλεπτο (55΄- 70΄) και εκεί κέρδισε κάποια κόρνερ και φάουλ τα οποία ήταν εξαιρετικά εκτελεσμένα από τον Πέλκα και σήμαιναν συναγερμό στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Το χώρο του κέντρου τον διαχειρίστηκαν σωστά οι Τζιόλης και Σάμπο αρχικά και ο Χαρίσης μετά που τον αντικατέστησε. Η επιθετική τριάδα έτρεξε πολύ χωρίς μπάλα και πίεσε την άμυνα του Παναθηναϊκού. Χαρακτηριστική ήταν η συνεχής αλλαγή χώρων πάνω στη φάση από τους Μακ, Πέλκα και Ζάιρο. Ο Ροντρίγκεζ είχε και πάλι τις πλαγιοκοπήσεις του και τις κάθετες κινήσεις στην άμυνα του Παναθηναϊκού και ήταν πάντα επικίνδυνος, όπως και στο πρώτο ημίχρονο. Συνοψίζοντας επιθετικά ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να μην είχε την ένταση του πρώτου ημιχρόνου, ανάγκασε όμως τον Παναθηναϊκό να χάσει πολλές μπάλες και να κάνει άμυνα διώχνοντας έτσι την πίεση από την περιοχή του Γλύκου. Είχε πάντως 2-3 καλές ευκαιρίες να πετύχει γκολ και στο δεύτερο μέρος.
Ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. μετά τις αλλαγές στο β΄ημίχρονο
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. πέτυχε μία δίκαιη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του αγώνα τακτικά και ψυχικά. Έβγαλε πάθος στον αγωνιστικό χώρο, πίεσε ασφυκτικά τον αντίπαλο αμυντικά, έπαιξε γρήγορα και με απαιτήσεις για γκολ επιθετικά και κατάφερε ουσιαστικά να καθαρίσει την υπόθεση νίκη από το πρώτο ημίχρονο. Ο δικέφαλος έδειξε ότι δεν επηρεάστηκε πολύ σε δυνάμεις από τον αγώνα της Πέμπτης, κάτι που φανερώνει ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Αν τα πολύ θετικά στοιχεία που παρουσίασε ο Π.Α.Ο.Κ. τα κρατήσει και τα βελτιώσει, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ομάδα ικανή να κατακτά εγχώριους τίτλους και να διακρίνεται στην Ευρώπη.
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.