O Π.Α.Ο.Κ. στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής για τη φάση των ομίλων του Europa League ηττήθηκε εκτός έδρας από την Κράσνονταρ με σκορ 2-1. Ο δικέφαλος παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων στον αγωνιστικό χώρο, είχε μέτρια απόδοση και η πλειοψηφία των παικτών του δεν ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο ρόλο που είχαν μέσα στο γήπεδο.
Ουσιαστικά ο Π.Α.Ο.Κ. μόνο στο πρώτο μισάωρο του αγώνα προβλημάτισε τον αντίπαλό του και από εκεί και μετά δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στο γρήγορο ρυθμό της Κράσνονταρ και να πάρει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Μετά από αυτή την ήττα η υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση έχει γίνει πολύ δύσκολη και εξαρτάται και από τα αποτελέσματα και των υπολοίπων ομάδων στους εναπομείναντες αγώνες.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κύριος Τούντορ παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-4-2 σε ευθεία, κάτι που δε συνηθίζει να το κάνει τη φετινή περίοδο. Ο Γλύκος ήταν ο τερματοφύλακας. Κεντρικοί αμυντικοί ήταν οι Κόστα και Μαλεζάς, και πλάγιοι μπακ οι Σκόνδρας και Τζαβέλας από τη δεξιά και αριστερή πλευρά αντίστοιχα. Αμυντικοί χαφ έπαιξαν οι Τζιόλης και Χαρίσης. Δεξιός χαφ ήταν ο Γκολάσα και αριστερός χαφ ο Σάμπο. Το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Ροντρίγκεζ και Μακ.
Αρχικός σχηματισμός Κράσνονταρ
Η Κράσνονταρ παρουσιάστηκε στο γήπεδο, όπως και στον αγώνα της Τούμπας, με σχηματισμό 4-3-3. Ο Ντίκαν ήταν κάτω από τα δοκάρια, έχοντας ως αμυντική τετράδα τους Καλέσιν, Σίγκουρντσον, Γκράνκβιστ και Πετρόφ. Την τριάδα των κεντρικών χαφ συνέθεταν ο οπισθοχωρημένος Καμπορέ και οι πιο προωθημένοι Τορμπίνσκι και Αχμέντοφ. Στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Αρί και ως πλάγιοι επιθετικοί οι Ζοαοζίνιο και Λαμπόρντε.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Με βάση τον αρχικό σχηματισμό των δύο ομάδων προκύπτουν τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
Π.Α.Ο.Κ.:
Διέθετε μία καλή επίθετική γραμμή κρούσης στον άξονα με 2 γρήγορους φορ, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους στις αντεπιθέσεις, αλλά υστερούσαν στο ψηλό παιχνίδι και στη δύναμη έναντι των αντιπάλων τους.
Στην άμυνά του είχε να αντιμετωπίσει μεν δύο καλούς πλάγιους επιθετικούς της Κράσνονταρ αλλά στον άξονα έπαιζε με δύο κεντρικούς αμυντικούς πάνω στον Αρί, οπότε μπορούσε με αλληλοκάλυψη να διορθώσει κάποιο λάθος μπροστά στην περιοχή του.
Στο κέντρο είχε δύσκολο έργο και έπρεπε να κυριαρχήσει με 2 χαφ απέναντι σε τρεις παίκτες της Κράσντονταρ.
ΚΡΑΝΣΝΟΝΤΑΡ:
Είχε υπεραριθμία στο χώρο του κέντρου παίζοντας με 3 χαφ απέναντι σε 2 χαφ του αντιπάλου.
Διέθετε μία επικίνδυνη επιθετική τριπλέτα που μπορούσε να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα τόσο με ατομικές ενέργειες (Λαμπόρντε και Ζοαοζίνιο), όσο και με διεκδίκηση της μπάλας (Αρί).
Είχε να αντιμετωπίσει 2 φορ με 2 κεντρικούς αμυντικούς, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να αποφύγει λάθη στις μονομαχίες 1:1 και στη συννενόηση των κεντικών αμυντικών.
Ο Π.Α.Ο.Κ. σε γενικές γραμμές με το 4-4-2 που επέλεξε ο κύριος Τούντορ είχε τη δυνατότητα να βγάλει συνεργασίες στα πλάγια με συνεργασίες των πλάγιων μπακ και χαφ, και μπορούσε να πιέσει την αντίπαλη άμυνα αρκετά με την ύπαρξη δύο φορ στην αντίπαλη περιοχή. Το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε ήταν στην περίπτωση που η Κράσνονταρ έπαιζε από τον άξονα, όπου υπερτερούσε αριθμητικά με 3 χαφ απέναντι στους Τζιόλη και Χαρίση και μάλιστα με την ποιότητα των Καμπορέ, Αχμέντοφ και Τορμπίνσκι. Το 4-4-2 είναι ένα απαιτητικό σύστημα και προϋποθέτει ιδιαίτερα στη μεσαία γραμμή πολυσύνθετους παίκτες με μεγάλη ικανότητα τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Επίσης απαιτεί άριστη συνεργασία των παικτών στα άκρα σε επίθεση και άμυνα και δημιουργία δύο ζωνών άμυνας των 4 αμυντικών και 4 μέσων, ώστε να μη δημιουργούνται ρήγματα στην αμυντική γραμμή.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Καλή παρουσία στο πρώτο μισάωρο και μετά απώλεια ελέγχου του αγώνα
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα με σωστή αγωνιστική συμπεριφορά. Αμυντικά πρέσαρε ψηλά τη μπάλα στο σημείο που χανόταν και από τα ¾ του γηπέδου, κάτι που δυσκόλεψε την Κράσνονταρ να αναπτύσσεται οργανωμένα επιθετικά. Οι γραμμές του ήταν κοντά και οι διαθέσιμοι χώροι για τους αντιπάλους πολύ περιορισμένοι. Οι Γκολάσα και Σάμπο συνέκλιναν κοντά στους Τζιόλη και Χαρίση με προσανατολισμό στο χώρο που κινούνταν η μπάλα και οι Ρώσοι δεν περνούσαν εύκολα τη μπάλα στους χαφ πίσω από τον Αρί.
Επιθετικά ο δικέφαλος είχε προσανατολισμό να περάσει τη μπάλα άμεσα στους δύο φορ και να βρει απροετοίμαστη την άμυνα των αντιπάλων με τους γρήγορους Ροντρίγκεζ και Μακ. Οι δύο φορ του Π.Α.Ο.Κ. κινούνταν ελεύθερα και άλλαζαν θέση σε κάποιες φάσεις προσπαθώντας να δημιουργήσουν πρόβλημα στη συννενόηση των κεντρικών αμυντικών της Κράσνονταρ. Στα πλάγια περισσότερο παιχνίδι στην αρχή πήρε η δεξιά πλευρά με τον Γκολάσα να συγκλίνει και τον Σκόνδρα να ανεβαίνει, χωρίς ωστόσο να απειλήσει ιδιαίτερα. Μετά το πρώτο εικοσιπεντάλεπτο ενεργοποιήθηκε περισσότερο και η αριστερή πτέρυγα του Π.Α.Ο.Κ. Οι Γκολάσα και Σάμπο δεν έκαναν ατομικές ενέργειες απέναντι στους αντίπαλους μπακ και δε διείσδυσαν στην αντίπαλη περιοχή. Στον άξονα ο Τζιόλης έπαιζε κάθετα στους Μακ και Ροντρίγκεζ, ενώ και ο Χαρίσης που πάλευε πολύ στις μονομαχίες, μοίραζε σωστά το παιχνίδι στη μεσαία γραμμή.
Η επιθετική ανάπτυξη του Π.Α.Ο.Κ.
Με το πέρας του πρώτου μισάωρου ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε προβλήματα στην απόδοσή του. Από εκείνο το σημείο η Κράσνονταρ ανέβασε ταχύτητα στο παιχνίδι της και με τον πολύ γρήγορο ρυθμό που είχε στην επιθετική της ανάπτυξη ανάγκασε τον Π.Α.Ο.Κ. να χάσει τη συνοχή του. Η μετάβαση του Π.Α.Ο.Κ. από την επίθεση στην άμυνα ήταν αργή. Η κύρια απειλή για τον Π.Α.Ο.Κ. ήταν οι γρήγορες κάθετες πάσες του Αχμέντοφ και Τορμπίνσκι στον Αρί και το συνδυαστικό παιχνίδι της Κράσνονταρ που άρχισε να παίζει περισσότερο από τον άξονα, όπου είχε αριθμητικό πλεονέκτημα. Εκεί φάνηκε περισσότερο ο Χαρίσης στην κάλυψη του χώρου, ενώ ο Τζιόλης είχε αργές επιστροφές. Επιπλέον η κίνηση του Λαμπόρντε να συγκλίνει προς τα μέσα, όπως και του Ζοαοζίνιο σε μικρότερο βαθμό, προβλημάτισε την αμυντική διάταξη του Π.Α.Ο.Κ. που είχε να αντιμετωπίσει πολλούς παίκτες στον κεντρικό άξονα του γηπέδου και κινούνταν κάθετα προς την περιοχή του Γλύκου με και χωρίς τη μπάλα. Αυτή η συνεχής πίεση απέφερε και την αμυντική αδράνεια στο γκολ της Κράσνονταρ. Στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου ο δικέφαλος κρατούσε με μεγάλη δυσκολία την κατοχή μπάλας και δεν πέρασε κάποιες μπάλες στους φορ, ώστε η ομάδα να ξεκουράζεται και να οργανώνεται σωστά στη φάση άμυνας. Ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε αδυναμία να ανταπεξέλθει στον πολύ γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού των Ρώσων και δέχτηκε το γκολ του Αρί.
Το αμυντικό κενό του Π.Α.Ο.Κ. στο πρώτο γκολ της Κράσνονταρ
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Μέτρια εμφάνιση και έλλειψη απειλής για τον αντίπαλο
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μία συνέχεια του τελευταίου δεκαπεντάλεπτου του πρώτου ημιχρόνου. Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. δεν πίεζε την Κράσνονταρ που έφτανε με ευκολία έξω από την περιοχή του. Είχε και πάλι πρόβλημα όταν συνέκλιναν μέσα οι πλάγιοι επιθετικοί των αντιπάλων και με την κινητικότητα του Αρί που ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις. Στον άξονα δε μπορούσε να ανακόψει την τριάδα των χαφ της Κράσνονταρ και οι αμυντικοί του Π.Α.Ο.Κ. με εξαίρεση τον Μαλεζά υπέπεσαν σε αρκετά λάθη όταν πιέζονταν. Ο Σκόνδρας στα πλάγια είχε αργές καλύψεις και από εκεί υπήρχε κίνδυνος στην άμυνα. Επιθετικά ο δικέφαλος δεν είχε οργάνωση και πλάνο ανάπτυξης. Οι γραμμές ήταν κουρασμένες και μακριά η μία από την άλλη και οι φορ μετά δυσκολίας έπαιρναν τη μπάλα. Βέβαια εγκλωβίστηκαν και από την αμυντική γραμμή της Κράσνονταρ και ειδικά ο Μακ ελάχιστες φορές πήρε μπάλα για να κάνει κάτι απειλητικό. Η είσοδος του Πέλκα στη θέση του Σάμπο δεν απέφερε κάτι θετικό. Ο Πέλκας συνέκλινε πολύ προς τα μέσα επιθετικά, σαν τρίτος κεντρικός χαφ δίνοντας χώρο στον Τζαβέλα, αλλά έπεφτε πάνω στη δυνατή μεσαία γραμμή των Ρώσων και δεν απείλησε με κάθετες πάσες προς τους Μακ και Ροντρίγκεζ. Ακόμα και με την είσοδο του Αθανασιάδη οι λύσεις που προέκυψαν ήταν λιγοστές.
Η κλασικότερη φάση ήταν το χαμένο τετ-α-τετ του Ροντρίγκεζ απέναντι στον Ντίκαν μετά την κάθετη πάσα του Αθανασιάδη, που ήταν από τους λίγους που προσπάθησε να παίξει ορθολογικά και να οργανώσει το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του. Αν αναλογιστούμε ότι από τους υπόλοιπους μόνο ο Τζιόλης είχε κάποια ηρεμία όταν έπαιρνε τη μπάλα, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο Π.Α.Ο.Κ. δεν απείλησε την Κράσνονταρ. Ο Χαρίσης έτρεξε πολύ καλύπτοντας πολλούς χώρους αμυντικά και στο δεύτερο ημίχρονο δεν πήρε πολλές επιθετικές ενέργειες πάνω του.
Γενικότερα ο Π.Α.Ο.Κ. στο δεύτερο ημίχρονο ήταν αποσυντονισμένος και χωρίς καθαρή σκέψη στον αγώνα και έτσι μοιραία δέχτηκε και ένα δεύτερο γκολ με πέναλτι, μετά από το απρόσεκτο μαρκάρισμα του πολύ καλού Χαρίση μέσα στην περιοχή. Οι αλλαγές της Κράσνονταρ έδωσαν σημαντική βοήθεια στη μεσαία και επιθετική γραμμή της και κράτησαν την πίεση στο αμυντικό μισό του Π.Α.Ο.Κ., δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την αντίδρασή του στο να πετύχει κάποιο γκολ που θα τον έβαζε ξανά στον αγώνα. Το γκολ του δικεφάλου στις καθυστερήσεις δεν αρκούσε για να αλλάξει η κατάσταση του παιχνιδιού.
Οι σχηματισμοί των ομάδων μετά τις αλλαγές τους
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η ήττα του Π.Α.Ο.Κ. ήταν απόρροια της μέτριας εμφάνισης που έκανε απέναντι στην Κράσνονταρ. Η αλλαγή σχηματισμού του Τούντορ σε 4-4-2 δεν απέδωσε και φάνηκε ότι κάποιοι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις δεν έχουν τα προσόντα να ανταπεξέλθουν σε αυτό το σχηματισμό. Από το παιχνίδι αποδείχτηκε ότι οι Γκολάσα και Σάμπο δεν έχουν τα χαρακτηριστικά να παίζουν ως πλάγιοι χαφ, όπως και ο Ροντρίγκεζ θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα από τα πλάγια, παρά σαν φορ, κάτι που το έχει αποδείξει επανειλλημένως. Στην κορυφή της επίθεσης πιθανόν ο Αθανασιάδης, αν χρησιμοποιούνταν από την αρχή, να έδινε δύναμη και στο ψηλό παιχνίδι και να κρατούσε τη μπάλα, ώστε να ανεβαίνει πιο εύκολα η ομάδα επιθετικά.
Επιπλέον, ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε αδυναμία να ακολουθήσει για μεγάλο διάστημα το γρήγορο ρυθμό παιχνιδιού που επέβαλλαν οι Ρώσοι και να βρει ορθολογικά λύσεις επιθετικά με σωστή ανάπτυξη και πλάνο. Αυτή η εμφάνιση πρέπει να προβληματίσει το τεχνικό και αγωνιστικό τμήμα του Π.Α.Ο.Κ. και να αποτελέσει έναυσμα για διόρθωση κάποιων σημαντικών στοιχείων στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Με τέτοια απόδοση η διάκριση όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις εγχώριες διοργανώσεις είναι πολύ δύσκολη.
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.