Π.Α.Ο.Κ. και Πανθρακικός αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 3-3, σε έναν αγώνα όπου επιθετικά και οι δύο ομάδες είχαν μεγάλη αποτελεσματικότητα, ενώ αμυντικά εκτέθηκαν από τη συμπεριφορά των παικτών τους και δέχτηκαν εύκολα γκολ. Ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να μην έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, από τη στιγμή όμως που πέτυχε 3 γκολ στην Τούμπα απέναντι στον ουραγό της βαθμολογίας θα έπρεπε να πάρει τους πολύτιμους βαθμούς της νίκης.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Τούντορ παρέταξε τον Π.Α.Ο.Κ. στο γήπεδο με σχηματισμό 4-2-3-1, κάτι που δεν έχει εφαρμόσει συχνά στη φετινή αγωνιστική περίοδο. Τερματοφύλακας ήταν ο Γλύκος. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Τζιόλης και Μαλεζάς, δεξιός ακραίος αμυντικός ο Κίτσιου και αριστερός ο Σκόνδρας. Στη μεσαία γραμμή σαν αμυντικοί χαφ ξεκίνησαν οι Χαρίσης και Γκολάσα, και σαν επιθετικός χαφ ο Πέλκας. Στη δεξιά πτέρυγα έπαιξε ο Ζάιρο, στην αριστερή ο Ροντρίγκεζ και φορ ο Μακ.
Από μία πρώτη εικόνα διαπιστώνουμε ότι ο προπονητής του Π.Α.Ο.Κ. μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε νέα αλλαγή σχηματισμού στην ομάδα και επιπλέον χρησιμοποίησε και παίκτες που συνήθως δεν παίζουν σε αυτές τις θέσεις, όπως ο Τζιόλης και ο Σκόνδρας ή δεν έχουν παίξει πολλά παιχνίδια μαζί σε καίριες θέσεις, όπως οι Χαρίσης και Γκολάσα. Επομένως από την αρχή του αγώνα υπήρχε το ενδεχόμενο κάποια πράγματα να μη βγουν στο γήπεδο, όπως θα τα υπολόγιζε το τεχνικό επιτελείο.
Αρχικός σχηματισμός Πανθρακικού
Από την άλλη πλευρά ο κ. Ελευθερόπουλος παρέταξε και αυτός την ομάδα του με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Πασχαλάκης ήταν ο τερματοφύλακας, έχοντας μπροστά του στην αμυντική τετράδα τους Σερφά και Μελίσση σαν κεντρικούς αμυντικούς, και τους Παπαγεωργίου και Ποτουρίδη δεξιό και αριστερό μπακ αντίστοιχα. Αμυντικοί χαφ ήταν οι Μεχία και Λαδάκης. Επιθετικός χαφ έπαιξε ο Ροζέριο, στη δεξιά πλευρά σαν χαφ-επιθετικός ο Μπαϊκαρά και στην αριστερή ο Χασομέρης. Στην κορυφή της επίθεσης έπαιξε ο Ντιγκινί.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Με το 4-2-3-1 που επέλεξαν ως σχηματισμό και οι δύο προπονητές υπήρχε μία αριθμητική ισορροπία στους χώρους του γηπέδου και για τις δύο ομάδες. Το 4-2-3-1 δίνει τη δυνατότητα τόσο για συμπαγή αμυντική διάταξη με τη μετατροπή του σε 4-5-1, όσο και για πολυπρόσωπη επιθετική ανάπτυξη με την εξέλιξή του σε 4-3-3. Είναι ένας σχηματισμός που χρησιμοποιείται πολύ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και επιτρέπει ασφαλή αμυντική λειτουργία και επίθεση σε πλάτος και βάθος γηπέδου.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Π.Α.Ο.Κ.: Επιθετικά κινητικός – αμυντικά με στιγμιαία λάθη
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα με αρκετά καλή οργάνωση. Κάνοντας από πίσω πάσες υπομονής προσπαθούσε να βρει τις λύσεις για να περάσει η μπάλα από την οργανωμένη αμυντική διάταξη του Πανθρακικού που αμύνονταν στο μισό γήπεδο. Από την αρχή υπήρχε η διάθεση να περάσει κάθετα η μπάλα στον Πέλκα και στον Μακ και από εκεί με γρήγορο συνδυαστικό παιχνίδι να υπάρξει απειλή στην αντίπαλη περιοχή. Επίσης οι Ζάιρο και Ροντρίγκεζ συνέκλιναν δίνοντας χώρο στους πλάγιους μπακ για επιθετικές ενέργειες. Αρκετές προσπάθειες πήρε ο Κίτσιου και σε μία από αυτές συνδυάστηκε άψογα με τον Μακ και στην ωραία πάσα που έγινε στην καρδιά της περιοχής του Πανθρακικού ο Ροντρίγκεζ που είχε κλείσει μέσα έκανε το 1-0. Οι Χαρίσης και Γκολάσα τροφοδοτούσαν κάθετα τη μπάλα, χωρίς λάθη και με ηρεμία.
Η συνεργασία των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. στο 1-0
Ο Πανθρακικός έως εκείνο το σημείο παρουσιάστηκε με συμπαγή άμυνα με δύο ζώνες των μπακ και χαφ, και προσπαθούσε να περάσει ορθόδοξα τη μπάλα στον κινητικό Ντιγκινί, ώστε με τα πίσω στηρίγματα να γίνει επικίνδυνος στην περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. Από το κέντρο της άμυνας δεν είχε πολλά ρήγματα, είχε όμως πρόβλημα από τα πλάγια με την προώθηση κυρίως του Κίτσιου. Παρά το γκολ που δέχτηκε δε φάνηκε να αποδιοργανώνεται και συνέχισε να παίζει με το ίδιο στυλ παιχνιδιού και στη συνέχεια.
Η συμπαγής αμυντική διάταξη του Πανθρακικού
Ο Π.Α.Ο.Κ. δε φαινόταν να κινδυνεύει αμυντικά πολύ από τον αντίπαλό του. Ο Ντιγκινί ήταν επικίνδυνος λόγω της συνεχούς κίνησης στο γήπεδο, δε μπορούσε όμως να κάνει κάποια ενέργεια από τον άξονα και να απειλήσει τον Π.Α.Ο.Κ. Ο Ροζέριο δεν ήταν πειθαρχημένος στο παιχνίδι του και βρισκόταν αρκετές φορές πλάγια και μακριά από την περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. διευκολύνοντας το έργο των κεντρικών αμυντικών του δικεφάλου. Το ρήγμα στην άμυνα ήρθε από τα πλάγια από τη δεξιά πλευρά, όπου σε μια αλλαγή παιχνιδιού, και τη στιγμή που ο Ροντρίγκεζ ήταν εκτός γηπέδου δεν έγινε κάλυψη από τους κεντρικούς χαφ και πίεση στη μπάλα από τον Σκόνδρα και ο Παπαγεωργίου πέτυχε ένα φανταστικό γκολ σουτάροντας ανενόχλητος. Μετά το 1-1 ο Π.Α.Ο.Κ. και πάλι προσπάθησε να βγάλει φάσεις μπροστά με συνδυαστικό παιχνίδι μπροστά από την περιοχή του Πανθρακικού, αλλά δεν πέτυχε ιδιαίτερα αποτελέσματα. Εκεί ο Γκολάσα θα μπορούσε να δώσει πιο γρήγορο ρυθμό στην ανάπτυξη της ομάδας του, για να αξιοποιηθεί η κίνηση του Μακ και η τεχνική κατάρτιση του Πέλκα. Ο Π.Α.Ο.Κ. ενώ έκανε κλεψίματα στα ¾ του γηπέδου ήταν ημιτελής στην τελική πάσα. Και ενώ ο Π.Α.Ο.Κ. δε βρήκε το διάδρομο για ένα δεύτερο γκολ, δέχτηκε κι άλλο γκολ στα μετόπισθεν μετά από μία σέντρα από πλάγια που δεν πιέστηκε αρκετά και την αδράνεια των κεντρικών αμυντικών του και κυρίως του Σκόνδρα που δεν έκλεισε άμεσα το χώρο ευθύνης του και έδωσε τη δυνατότητα στο Μπαϊκαρά να κάνει με κεφαλιά το 1-2. Το οξύμορο για τον Π.Α.Ο.Κ. είναι ότι ενώ αμύνεται γενικά σαν ομάδα σχεδόν με όλους τους παίκτες πίσω από τη μπάλα, δέχεται εύκολα τέρματα χωρίς ο αντίπαλος να καταφέρνει με συνδυαστικό παιχνίδι να πετύχει γκολ. Σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ η ομάδα αμύνεται ορθά σαν σύνολο, υπάρχουν στιγμιαία εύκολα ατομικά λάθη που στοιχίζουν αμυντικά στο δικέφαλο.
Η κακή αμυντική συμπεριφορά του Π.Α.Ο.Κ. στο 1-2
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Ανατροπή του σκορ και αργή μετάβαση αμυντικά
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με αλλαγές στην εντεκάδα και για τις δύο ομάδες. Για τον Π.Α.Ο.Κ. ο Αθανασιάδης μπήκε στη θέση του Ζάιρο και για τον Πανθρακικό ο Χαβίτο στη θέση του Ροζέριο. Ο κ. Τούντορ με τη χρησιμοποίηση του Αθανασιάδη έβαλε στο γήπεδο έναν καθαρόαιμο φορ, αφού χρειαζόταν τα γκολ και έφερε στα πλάγια τον Μακ για να δημιουργήσει ρήγματα με την ταχύτητά του. Ο κ. Ελευθερόπουλος άλλαξε το σχηματισμό σε 4-3-3, θέλοντας να πιέσει στον άξονα με 3 κεντρικούς μέσους τους αντίπαλους χαφ του Π.Α.Ο.Κ., ώστε να δυσκολέψει η ανάπτυξη του Π.Α.Ο.Κ. στον κρίσιμο χώρο του κέντρου. Επιπλέον, ο Χαβίτο μπορούσε στα πλάγια να κρατήσει μπάλα και να κάνει ενέργειες απέναντι στον Σκόνδρα που είχε εμφανίσει αμυντικές αδυναμίες στο πρώτο ημίχρονο.
Η σύνθεση του Π.Α.Ο.Κ. στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου
Η σύνθεση του Πανθρακικού στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου
Μόλις στο 47΄ο Π.Α.Ο.Κ. ευτύχησε με τον Ροντρίγκεζ και πάλι, μετά την έξοχη πάσα του Χαρίση, να ισοφαρίσει το παιχνίδι σε 2-2. Ο δικέφαλος συνέχισε να πιέζει και στο 60΄ μετά τη σέντρα του Σκόνδρα και το άψογο στοπάρισμα του Αθανασιάδη έκανε το 3-2. Και στα δύο γκολ του δικεφάλου η αντίδραση του κεντρικού αμυντικού δίδυμου του Πανθρακικού ήταν πολύ κακή, κάτι που αξιοποίησαν οι επιθετικοί του Π.Α.Ο.Κ. Οι ασπρόμαυροι συνέχισαν την επιθετική πίεση και ο Τούντορ άλλαξε πλευρά τον Μακ με τον Ροντρίγκεζ αποσκοπώντας στον προβληματισμό εκ νέου της άμυνας του Πανθρακικού. Από τους πλάγιους μπακ ο Κίτσιου προσπάθησε να ανέβει εκμεταλευόμενος τη σύγκλιση του Ροντρίγκεζ και του Μακ προς τα μέσα. Ο Χαρίσης οργάνωνε σωστά στη μεσαία γραμμή και ο Πέλκας με διαρκή κίνηση και επελάσεις κάθετα προκαλούσε σύγχυση στο μαρκάρισμά του από την άμυνα του Πανθρακικού. Σε εκείνο το σημείο ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε πολύ καλές ευκαιρίες να πετύχει και ένα τέταρτο τέρμα.
Ο Π.Α.Ο.Κ. ενίσχυσε τα μετόπισθεν με την είσοδο του Τζαβέλα στο 74΄ και ο Πανθρακικός με τις αλλαγές του έπαιξε εκ νέου με σχηματισμό 4-2-3-1 και φρέσκαρε παίκτες στη μεσαία γραμμή. Αυτό που προσπάθησε να εκμεταλευτεί ο Πανθρακικός και το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό ήταν η κόπωση των αμυντικών χαφ του Π.Α.Ο.Κ. Ήταν χαρακτηριστικό ότι ο Πανθρακικός μετά το 65΄ έφτανε με ευκολία έξω από την περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. όταν έπαιζε από τον άξονα, έστω κι αν δεν έβρισκε λύση έπειτα, πέφτοντας στην αμυντική γραμμή του Π.Α.Ο.Κ. Η κούραση των Χαρίση και Γκολάσα ήταν εμφανής και δικαιολογημένη, αφού οι δύο χαφ του Π.Α.Ο.Κ. προέρχονταν από παιχνίδι την Πέμπτη στη Ρωσία και δεν έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν για ενενήντα λεπτά με υψηλό ρυθμό παιχνιδιού. Γενικότερα η μετάβαση του Π.Α.Ο.Κ. στον άξονα μετά το χάσιμο της μπάλας ήταν αργή. Εκεί χρειαζόταν η ενίσχυση της μεσαίας γραμμής με έναν ξεκούραστο χαφ που θα έκλεβε μπάλες και θα κρατούσε την πίεση στο μισό του Πανθρακικού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην πιεστεί η μπάλα από τα αμυντικά χαφ του Π.Α.Ο.Κ. στη σέντρα και πάλι στον Μπαϊκαρά, και σε συνδυασμό με τη νέα κακή αμυντική συμπεριφορά του Σκόνδρα να πετύχει ο Πανθρακικός την ισοφάριση.
Από το σημείο της ισοφάρισης του Πανθρακικού σε 3-3 το παιχνίδι έγινε άναρχο, ειδικά από την πλευρά του Π.Α.Ο.Κ., που ζητούσε με τον οποιοδήποτε τρόπο να πετύχει το νικητήριο γκολ. Η προώθηση του Τζιόλη και το πέρασμα της μπάλας στους προωθημένους Μακ και Αθανασιάδη, και η ενίσχυση της αριστεράς πλευράς με τον Κοροβέση δεν απέφερε κάτι θετικό. Αντίθετα ο Π.Α.Ο.Κ. κινδύνεψε να δεχτεί κι άλλο τέρμα και άφηνε μεγάλους χώρους πίσω στον Πανθρακικό να εκδηλώσει αντεπιθέσεις. Στο τελευταίο δεκάλεπτο το παιχνίδι των ομάδων βασίζονταν κυρίως στις προσωπικές εμπνεύσεις των ήδη κουρασμένων παικτών και λιγότερο στην οργανωμένη ομαδική λειτουργία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. απώλεσε άλλους 2 πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια του πρωταθλήματος στην Τούμπα, απέναντι στον ουραγό Πανθρακικό. Αντιμετώπισε μία ομάδα που είχε σκοράρει πριν τον αγώνα 2 γκολ σε 9 αγωνιστικές και, ενώ σκόραρε 3 φορές δέχτηκε και ο ίδιος 3 γκολ από τον αντίπαλό του, παραχωρώντας την ισοπαλία.
Η αλλαγή συστήματος από τον κ. Τούντορ σε 4-2-3-1 και με παίκτες που στις συγκεκριμένες θέσεις που χρησιμοποιήθηκαν δεν αποδίδουν το μέγιστο, στοίχισε στην ομάδα, όπως και το γεγονός ότι στην εντεκάδα έπαιξαν αρκετοί παίκτες που δεν έχουν πολλά ενενηντάλεπτα στα πόδια τους και την απαραίτητη συνοχή μεταξύ τους. Σε συνδυασμό και με την κόπωση από το παιχνίδι του Europa League, ο δικέφαλος φάνηκε μετά το 65΄ αποδιοργανωμένος ειδικά στη μεσαία γραμμή και χωρίς τον παίκτη με τις δυνάμεις και την καθαρή σκέψη που θα συντόνιζε το παιχνίδι του. Το γεγονός ότι γίνονται συνεχείς εναλλαγές προσώπων και σχηματισμών αυτή την περίοδο δείχνει τον έντονο προβληματισμό του τεχνικού επιτελείου του Π.Α.Ο.Κ., σε μία περίοδο που λογικά θα έπρεπε να γίνονται μικρές παρεμβάσεις στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και διόρθωση των λεπτομερειών. Ο Π.Α.Ο.Κ. θα πρέπει να διορθώσει οπωσδήποτε την αμυντική του λειτουργία όχι μόνο σαν ομάδα, αλλά και σε ατομικό και υποομαδικό επίπεδο με βάση τη θέση και τη γραμμή του κάθε παίκτη στο γήπεδο και να κατασταλάξει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης για να μπορέσει έτσι να βελτιώνει μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες σταδιακά την επιθετική του τακτική.
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος