Παίκτης απαράμιλλης ποδοσφαιρικής ποιότητας στο παρελθόν και προπονητής σήμερα, ο Νίκος Νιόπλιας, είναι την περίοδο χωρίς ομάδα, αναμένοντας την επόμενη ικανοποιητική πρόταση συνεργασίας.
Δεν συμβιβάζεται με το λίγο και αναζητά το καλύτερο.
Αυτό που του ταιριάζει και τον εκφράζει ποδοσφαιρικά.
Μίλησε στη συχνότητα του «Πρακτορείου 104.9 FM» (στον εξαίρετο συνάδελφο Ντίνο Καραμητρούση) και για λογαριασμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και αναφέρθηκε στην παρουσία και πάλι πολλών ξένων τεχνικών στις ελληνικές ομάδες και η συνηθισμένη πλέον κατάσταση της απομάκρυνσης τεχνικών με την πρώτη ευκαιρία από τους πάγκους των ομάδων.
Μίλησε και για τον ΠΑΟΚ.
Αρχικά πάντως τόνισε:
«Φέτος δεν έχουμε πολλές αλλαγές προπονητών ως τώρα τουλάχιστον, αλλά επειδή οι δυο ομάδες της Αθήνας που άλλαξαν τους τεχνικούς τους, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ το έκαναν νωρίς, φαίνεται αυτή η γνωστή εικόνα. Πριν από δυο χρόνια η κατάσταση αυτή ήταν περισσότερο έντονη και άλλαζαν οι προπονητές στις ομάδες σα να γίνονταν και μεταγραφές μεταξύ τους. Παντού γίνεται αυτό, στην Ελλάδα ένα περισσότερο. Μπορεί φέτος να συμβεί πάλι αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Με τον Ολυμπιακό να έχει αγκαλιάσει το πρωτάθλημα, αν εξασφαλίσουν τις θέσεις Ευρώπης οι διεκδικητές τους στα πλέΪ-οφ, τότε μπορεί οι “αδιάφορες” ομάδες να διατηρήσουν τους τεχνικούς τους και να μην έχουμε το φαινόμενο άλλων περιόδων. Γιατί και να αλλάξει τον προπονητή της μια ομάδα, σε δυο τρείς μήνες πάλι ίδια κατάσταση θα υπάρχει. Οι εποχές που ζούμε, το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτά τα έχει, τι να κάνουμε;», είπε αρχικά.
-Το όνομα σου ακούστηκε το καλοκαίρι…
«Για μένα όταν τέλειωσαν τα πλέϊ-οφ ήταν 10 Ιουνίου και οι περισσότερες ομάδες έκλεισαν προπονητή και αφού δεν συνέχισα στον Ατρόμητο δεν ήταν εύκολο να βρω αυτό που ήθελα. Και τώρα που μιλάμε θα μπορούσα να είμαι κάπου. Για μας δεν είναι όπως όταν είσαι ποδοσφαιριστής, που έχεις ένα τριετές συμβόλαιο και είσαι μέσα στην 25άδα. Τώρα είναι διαφορετικά. Είχα προτάσεις και από την Κύπρο αλλά δεν ήθελα να συνεχίσω έτσι».
-Γιατί όμως δεν συνέχισες στον Ατρόμητο ενώ τέλειωσες την σεζόν μαζί του πολύ καλά;
«Εχω μεγάλη εκτίμηση στον πρόεδρο κ. Σπανό γιατί τον είχα πρόεδρο και σαν παίκτης. Δεν θέλω να μιλήσω. Είχα άλλες σκέψεις για τον Ατρόμητο. Αλλες συνθήκες, άλλους ποδοσφαιριστές, το πήγα κάπως διαφορετικά. Τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν 4-5 προπονητές και σκέφτηκα πως δεν μπορεί να φταίνε όλο οι τεχνικοί της ομάδας. Κάτι άλλο φταίει, το οποίο δεν θέλαν να το αλλάξουνε και ΟΚ δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Δεν μπορούσα να συνεχίσω, δεν έχω παράπονο, απλώς θα μπορούσα να είχα συνεχίσει με τον τρόπο που ήθελα εγώ, και αν έμενα θα πηγαίναμε και καλά αλλά αν έμενα δεν θα είχα πάρει κανέναν από τους παίκτες που πήραν στην ομάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά που είχαν. Γιατί γνώριζα την ομάδα. Δεν μιλάω για την αξία των παικτών που είναι ο καθένας από μόνος του ικανός αλλά για τα χαρακτηριστικά που έχουν. Είναι πολύ καλό σωματείο ο Ατρόμητος και σαν υλικό, όμως οι παίκτες ενώ είναι καλοί, υπάρχει ένας κορεσμός και αυτό που μετράει είναι το σύνολο. Χρειάζονταν κάτι άλλο. Ξέρω τώρα πως ο πρόεδρος και ο Γιάννης Αγγελόπουλος και ο Σπύρος ο Σοφιανός, πονάνε την ομάδα και θα κάνουν ό,τι το δυνατόν για να πάει καλά η ομάδα γιατί είναι εγωϊστές, θέλουν να πετύχουν αλλά αν ξεφύγουν οι άλλες ομάδες γιατί και ο Αστέρας είναι καλή ομάδα, ο ΠΑΟ, η ΑΕΚ και Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδες με ανάστημα και δεν είναι εύκολο αν ξεφύγουν επαναλαμβάνω, να τους πιάσεις στην συνέχεια και δεν είναι εύκολο να μπεις στην πεντάδα».
– Ο κ. Σπανός έδωσε πάντως περιθώρια στον κ. Γρηγορίου και δεν βιάστηκε να προχωρήσει στην αντικατάσταση του.
«Κάποια στιγμή εκτίμησε ο κ. Σπανός πως δεν πάει άλλο ή κάτι πρέπει να γίνει και οι δυο πλευρές αποφάσισαν να λύσουν την συνεργασία τους. Ο πρόεδρος στον Ατρόμητο στηρίζει τους τεχνικούς και καλά κάνει. Οι ομάδες πρέπει να αποφασίζουν τι ποδόσφαιρο θέλουν να παίξουν.
Ο ΠΑΟΚ ας πούμε είναι σε ένα καλό δρόμο προοπτικής.
Εχει νέους παίκτες απλώς πρέπει να δουν τι ποδόσφαιρο πρέπει να παίξουν, παιχνίδι πρωτοβουλίας.
Και μέσα σ’ αυτούς τους νέους να φέρουν ικανούς ξένους για να στηριχτεί η νέα αυτή ομάδα.
Τι παίκτες θέλουν;
Να αποφασίσουν τι θέλουν να παίξουν!
Έχουν λυμένο το οικονομικό, έχουν τον κόσμο, αλλά να αποφασίσουν τι θέλουν να παίξουν.
Βλέπω να παίζει σύστημα 3-5-2 ή έστω 4-4-2.
Έχεις σε όλα τα παιχνίδια δυο πλάγιους τους Ροντρίγκες, Μακ δεν γίνεται να πεις ότι έχεις σέντερ φορ τους δυο αυτούς παίκτες.
Που είναι πλάγιοι.
Αυτά τα χρόνια είναι καλά και μπορεί να μην ξανάρθουν.
Να μην πετάξουμε τις ευκαιρίες.
Ο Ολυμπιακός ας πούμε, εκμεταλλεύτηκε αυτό το οικονομικό όφελος που είχε, έφερε τους ανθρώπους που χρειάζονται στην ομάδα, πουλάνε και παίκτες οπότε χτίζουν αυτό που έχουν δρομολογήσει. Ο Ολυμπιακός, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και η Μπάτε Μπορίσοφ, είναι οι ομάδες που στα δικά τους πρωταθλήματα δεν έχουν αντίπαλο και γι αυτούς είναι τεράστιο όφελος να κερδίζουν μαζί με τα πρωταθλήματα και τα πλεονεκτήματα της κυριαρχίας τους. Ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει το επίπεδο του, αυτή την εποχή έχει 22 παίκτες που είτε παίξει ο ένας ή ο άλλος δεν έχει διαφορές, έχει πάει σε άλλο επίπεδο και δεν είναι τυχαίο που πάει στο Λονδίνο και στην Τούμπα και κερδίζει και το αποδέχονται γιατί έχει μια υπεροχή».
-Είναι προτιμότερο για έναν προπονητή να κερδίζει το αποτέλεσμα έστω και χωρίς ικανοποιητικές εμφανίσεις ή κυρίαρχο είναι οι εμφανίσεις να είναι καλές ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα;
«Αν στην αρχή έρθουν 2-3 αποτελέσματα μπορεί στην συνέχεια να συνδυαστούν και τα δυο, που είναι το ιδανικό. Δεν μπορεί όμως να λες απέναντι σε μια θεωρητικά εύκολη ομάδα πως θα κερδίσω όπως και να έχει. Αυτό θα το κάνεις μια φορά, δεν γίνεται να επαναλαμβάνεται. Ο κόσμος θα δυσφορήσει».
-Να θέσουμε ένα ζήτημα για τον Ελληνα προπονητή…
«Φταίμε κι εμείς οι προπονητές, να μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους. Μέσα στο μυαλό μου, εγώ που έχω φτάσει στα 50 μου, έχω απομυθοποιήσει τα πάντα. Ας δούμε πρώτα και μετά θα έχουμε άποψη. Δεν έχουμε κάτι πίσω μας οι Ελληνες προπονητές και δεν μπορέσαμε να βγούμε έξω, όπως βγαίνουν οι ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό και έχουν εικόνες. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα».
– Η ΕΠΟ δεν μπήκε καν στον κόπο να ασχοληθεί με το ενδεχόμενο Ελληνα τεχνικού για την εθνική κι ενώ οι τελευταίοι ξένοι, από τον Ρανιέρι και τον Μαρκαριάν, απέτυχαν…
«Η ΕΠΟ ξέρει τον τρόπο όμως να κάνει σχολές και να παίρνει τα λεφτά των νέων προπονητών για να δίνει διπλώματα. Γιατί Ελληνας προπονητής ήταν και ο Παναγούλιας που πήγε δυο φορές σε τελική φάση την εθνική ομάδα. Φυσικά και θα έρθει στην Εθνική ένας Γερμανός, ένας Αγγλος, ένας οποιοσδήποτε. Αλλά να δούμε πως ο άνθρωπος αυτός θα δουλέψει και τι θα κάνει. Αλλά η ΕΠΟ πως στηρίζει τον Ελληνα προπονητή; Αν πάμε στην λογική ό,τι επειδή πήραμε το Euro με έναν Γερμανό δεν σημαίνει πως με όποιον Γερμανό ή ξένο τεχνικό θα είμαστε πάντα καλοί. Ηρθε ας πούμε ένας Ρανιέρι δεν πήγε καλά στην εθνική αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι καλός προπονητής. Ηδη στην Αγγλία η ομάδα του η Λέστερ πάει πολύ καλά. Απλά δεν έδεσε με την ελληνική πραγματικότητα. Πρέπει να κοιτάζουμε τι θέλουμε και με αυτά τα χαρακτηριστικά και να φτιάξουμε αυτό που θέλουμε. Ομως αυτό το άθλημα το ποδόσφαιρο, όλοι το χτυπάμε, όλοι το επικρίνουμε και όλοι το στιγματίζουμε. Κι αυτό είναι άσχημο».