Σαν σήμερα, πριν 69 χρόνια, η ποδοσφαιρική Ελλάδα έμελε να γνωρίσει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που βγήκαν ποτέ…
Ο Γιώργος Κούδας γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1946 στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης και συνέδεσε το όνομά του με την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, όσο λίγοι. Σε αυτήν έκανε τα πρώτα του «βήματα» ως έφηβος κι αργότερα ως άνδρας, από το 1963 έως το 1984. Άριστος τεχνίτης της μπάλας κι εξαίρετος οργανωτής, που έβρισκε όμως και δίχτυα.
Αγωνίστηκε σε 504 αγώνες πρωταθλήματος, όλοι με τον ΠΑΟΚ, πετυχαίνοντας 133 γκολ, ενώ στο κύπελλο μετρά 70 συμμετοχές και 27 γκολ. Συνολικά, μαζί με τους ευρωπαϊκούς και τους φιλικούς αγώνες, έχει φορέσει 780 φορές τη φανέλα του Δικεφάλου ΠΑΟΚ, σκοράροντας 220 τέρματα. Πανηγύρισε, ως αρχηγός της ομάδας, ένα πρωτάθλημα Ελλάδας την περίοδο 1975-76 και δύο κύπελλα, το 1972 και 1974, ενώ έκλαψε για την άδικη απώλεια άλλων τόσων και περισσότερων, τη «χρυσή» δεκαετία του ’70.
Αξέχαστη θα μείνει όχι μόνο στους φίλους του ΠΑΟΚ, αλλά και σε όλο τον αθλητικό κόσμο της εποχής, η περίπτωση «απαγωγής» του, όπως χαρακτηρίστηκε τότε, από τον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 1966. Δεν συμμετείχε σε κανέναν επίσημο αγώνα, έπειτα από άρνηση της τότε «ασπρόμαυρης» διοίκησης να δώσει τη συγκατάθεσή της, ελλείψει επαγγελματικών συμβολαίων, εκείνη την εποχή. Έτσι, έμεινε για περίπου δύο χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης με την περιπέτεια αυτή να αποτελεί, έκτοτε, αιτία βεντέτας μεταξύ των οπαδών των δύο συλλόγων.
Τέλος, όσον αφορά τη διεθνή του πορεία, φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο το διάστημα 1967-1982, αγωνιζόμενος 43 φορές, ελάχιστες σε σχέση με την αξία του. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1968 με την εθνική Ενόπλων και το Βαλκανικό Κύπελλο του 1969 με την Εθνική Ελπίδων, ενώ συμμετείχε με την εθνική Νέων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1965, πετυχαίνοντας δύο γκολ, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1980 με την Εθνική Ανδρών.
Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον τίμησε για την τεράστια προσφορά του στο σύλλογο, το Σεπτέμβριο του 1995, με έναν φιλικό αγώνα στην Τούμπα, ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδος και την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας, στον οποίο αγωνιζόμενος στα πρώτα λεπτά, καταγράφηκε ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα, σε ηλικία 49 ετών!
“Χρόνια πολλά” στον Μεγαλέξανδρο!