Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομοπή “PRESSing” o Πάμπλο Γκαρσία, αμέσως μετά την παρουσία του στην αντιρατσιστική εκδήλωση των Συνδέσμων.
Ο Ουρουγουανός αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη, στον Χαβιέ Αγκίρε τον οποίο αποκάλυψε ότι πρότεινε το καλοκαίρι για τον πάγκο της ομάδας, στο ρόλο του στις Ακαδημίες , στον “εκρηκτικό” του χαρακτήρα αλλά και στις αδικίες που βίωσε στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα το χαμένο πρωτάθλημα του 2010.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γκαρσία:
Για τα θλιβερά γεγονότα στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός:
“Είναι λυπηρό, αλλά αυτά γίνονταν και παλιότερα. Πρέπει όμως να δούμε τι υπάρχει από πίσω από όλα αυτά. Ακόμη και στην FIFA. Είναι πάρα πολλοί με το ένα πόδι στη φυλακή. Το ένα φέρνει το άλλο στο ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε ισοτιμία, δεν έχουμε αξιοκρατία. Χρειαζόμαστε μία κοινωνία χωρίς ρατσισμό.”
Για τη ζωή του μετά την απόσυρσή του από τους αγωνιστικούς χώρους:
“Ένα μήνα αφού σταμάτησα είχα άγχος, δεν ήμουν καλά. Τώρα αυτό έφυγε και θέλω να γίνω καλός προπονητής. Έχω έναν συγκεκριμένο στόχο και δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο.”
Για το αν περίμενε όλα αυτά που έγιναν από τη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα:
“Όχι με τίποτα. Περίμενα απλά ότι θα παίξω δύο χρόνια ποδόσφαιρο και μετά θα φύγω στην πατρίδα μου. Η ζωή όμως άλλαξε μέρα με την μέρα και μετά ήταν τόσο μεγάλο το πάθος για την ομάδα που έγινε ό,τι έγινε.”
Για το εκπληκτικό γκολ – φάουλ κόντρα στον Παναθηναϊκό το 2010:
“Ήταν πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Ήταν η περίοδος που είχα χάσει και την μητέρα μου. Τότε όλα ήταν παγωμένα για εμένα. Σούταρα και δεν κοιτούσα. Εκείνο το γκολ το έβαλε η μάνα μου από ψηλά.”
Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν κατέκτησε εκείνη τη χρονιά το πρωτάθλημα αν και έφτασε τόσο κοντά:
“Οι διαιτητές που μας έπαιξαν τότε πόσο τιμωρήθηκαν; Δύο μήνες και μετά μπήκαν μέσα και έπαιξαν; Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, απλά ρουφιάνοι (!).”
Για το ιστορικό παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη και την πρόκριση κόντρα στην Φενέρμπαχτσέ:
“Ήταν πολλά πράγματα τότε. Το ζήσαμε αυτό το παιχνίδι από πριν με πολύ μεγάλο πάθος. Ήμασταν δεμένη ομάδα κι όλοι μαζί…”
Για την σημερινή κατάσταση στον ΠΑΟΚ και τη σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη:
“ Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον ΠΑΟΚ ακούω για υπομονή. Δεν ξέρω εάν είναι σωστό να μίλησω εγώ για αυτό. Είπα στον κύριο Σαββίδη την άποψή μου το καλοκαίρι σχετικά με το τι χρειάζεται η ομάδα, ακόμη και πριν έρθει ο Άρνεσεν. Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορώ να μιλάω πρόσωπο με πρόσωπο με τον μεγαλομέτοχο. Η δουλειά μου είναι στην Κ-17 και δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει στις προπονήσεις. Ό,τι βλέπει όλος ο κόσμος, το βλέπω κι εγώ…”
Για τις συνθήκες που έχουν αλλάξει πια στο ποδόσφαιρο:
“Κάποτε οι νέοι ποδοσφαιριστές έδιναν μάχη, προκειμένου να κερδίσουν ένα συμβόλαιο στη μεγάλη ομάδα για να ζήσουν. Υπήρχε πραγματική ανάγκη, αφού ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσε να τους εξασφαλίσει την επιβίωση. Εγώ έκανα τρεις προπονήσεις κι ενδιάμεσα έτρωγα μόνο λίγο ψωμί με μορταδέλα. Τώρα τα παιδιά τα έχουν όλα.”
Για τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ ιδιαίτερα:
“Για μένα δεν είναι σωστό να τα δώσεις όλα στους νέους, αλλά αυτοί πρέπει να είναι το μέλλον της ομάδας. Σε αυτούς πρέπει να στηριχθεί ο ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια κι όχι να ξοδεύει τόσα πολλά για ξένους ποδοσφαιριστές. Πόσους αγοράσαμε το καλοκαίρι ή τον περασμένο Ιανουάριο; Οι Ακαδημίες είναι οι καλύτερες και πρέπει οι νέοι να αξιοποιηθούν περισσότερο…”
Για τη μαχητικότητα που τον χαρακτηρίζε ως ποδοσφαιριστή:
“Εγώ έμαθα να αγωνίζομαι σαν να είμαι σε πόλεμο. Μου αρέσουν οι παθιασμένοι ποδοσφαιριστές, αλλά η αλήθεια είναι ότι έκανα και κάποια λάθη. Όμως πολλές φορές αντέδρασα έντονα γιατί οι αντίπαλοι ή ο διαιτητής ένιωθα πως με αδικούσαν. Εγώ θέλω ο κόσμος να χαίρεται με τις νίκες και δεν μπορούσα να ανεχτώ την αδικία.”
Όταν έφτασε στο σημείο της εξόδου από την ομάδα:
“Έπρεπε να ελέγξω τον εαυτό μου για να παραμείνω στον ΠΑΟΚ. Ο Ζαγοράκης ήταν αυτός που έβαλε πλάτη για να μείνω, ζητώντας να ασχοληθώ απλά με το ποδόσφαιρο, αλλά στην αρχή ήταν δύσκολο.”
Για την αναγνώριση και την αγάπη των Συνδέσμων:
“Είναι κάτι μοναδικό πραγματικά. Εγώ δεν ζήτησα κάτι απλά πάντα αγωνιζόμουν για τη φανέλα και τα χρώματα της ομάδας κι έτσι πιστεύω πως πρέπει να κάνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές.”
Για το ότι ο Υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε τη γνωστή φράση του “επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς”:
“Αυτό είναι καλό να το κάνεις κι όχι να το λες. Καλό θα ήταν οι αρχηγοί των κρατών εάν το θέλουν, να μαζευτούν και να πολεμήσουν μεταξύ τους και να μην στέλνουν στον πόλεμο τους απλούς ανθρώπους.”
Για τον Τάσο Κάκο:
“Ο ΠΑΟΚ έχει τόσους βετεράνους που μπορούν να αναλάβουν τη θέση του γενικού διευθυντή. Επειδή η σχέση μου με τον Κάκο δεν είναι πια προβληματική ή επειδη βγάλαμε μια φωτογραφία δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ξεγράψουμε την ιστορία…”
Για τον προπονητή που είχε την καλύτερη συνεργασία:
“Γενικά οι σχέσεις μου με τους προπονητές ήταν προβληματικές αλλά σίγουρα αυτός με τον οποίο είχα την καλύτερη επικοινωνία ήταν ο Αγκίρε. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι τον πρότεινα στον ΠΑΟΚ, όπως και τον Πογιέτ, όμως σημασία δεν έχει τι πρότεινα εγώ αλλά πως θα τα πάει η ομάδα.”
Για το El Classico και τον θρίαμβο της Μπαρτσελόνα με 0-4:
“Βλέπουμε ότι στην Μπαρτσελόνα αγωνίζονται σχεδόν οι ίδιοι παίκτες τα τελευταία χρόνια και μάλιστα οι περισσότεροι προέρχονται από τις Ακαδημίες. Από την άλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να παίξει…”