Πενήντα δύο χρόνια πριν, ο αντισυμβατικός σύλλογος, που λέγεται ΠΑΟΚ, έμελλε να προσθέσει μια ξεχωριστή σελίδα στη γεμάτη από ιδιαίτερα γεγονότα ιστορία του…
Στις 27 Νοεμβρίου 1963 ο Δικέφαλος έγινε η πρώτη ομάδα, που αποφάσισε να αποχωρήσει από το γήπεδο, σ’ ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό! Μπορεί η Α’ Εθνική να μετρούσε, μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους ιθύνοντες του αθλήματος να προσφέρουν στιγμές απείρου κάλους στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Έτσι, στα πλαίσια της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος διεξήχθη , ημέρα Τετάρτη, ο σημαντικός αγώνας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Οι «ασπρόμαυροι» έχοντας ξεκινήσει καλά τη σεζόν θα επιδίωκαν να προσθέσουν ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα, τόσο βαθμολογικά όσο κι από άποψη γοήτρου στο ενεργητικό τους. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» φιγούραραν… κλασσικά στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα.
Την αναμέτρηση ορίστηκε να διευθύνει από την ΕΠΟ ο Βούλγαρος διαιτητής Ρουμέντσεφ μαζί με δύο Έλληνες επόπτες. Μπροστά σε 27.000 κόσμου, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός, που μπήκε δυνατά και προηγήθηκε στο 27′ με τον Βασιλείου. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ αντέδρασε κι ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ραπτόπουλο, τρία λεπτά αργότερα, σε μια φάση, που έμελλε να τινάξει τα πάντα στον «αέρα». Ο ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα κι ο Σημαντήρης σταμάτησε την πορεία της, στέλνοντάς την σε κόρνερ! Άπαντες έγιναν μάρτυρες του τέρματος του ΠΑΟΚ ή έστω του πέναλτι, στο οποίο υπέπεσε ο αμυντικός του Ολυμπιακού, εκτός από τον Βούλγαρο διαιτητή, που υπέδειξε άουτ!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστούν οι ποδοσφαιριστές των «ασπρόμαυρων», που μόνοι τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς κανείς να μπορεί να τους συγκρατήσει!Ο Βούλγαρος διαιτητής επέστρεψε ευχαριστημένος στην πατρίδα του, έχοντας κάνει το καθήκον του ως επαγγελματίας. Τι κι αν με τις αποφάσεις του προσέβαλε τη νοημοσύνη όλων όσων παρακολούθησαν από κοντά την αναμέτρηση και βίωσαν τις τραγελαφικές καταστάσεις, που τη «σημάδεψαν». Στο φύλλο αγώνος ο Ρουμέντσεφ έγραψε ότι ο αμυντικός του Ολυμπιακού απέκρουσε την μπάλα με το στήθος, ενώ φιλμ της εποχής θα αποδείκνυαν ότι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είχαν απόλυτο δίκιο.
Παρά ταύτα, η ΕΠΟ αποφάσισε, την επόμενη κιόλας ημέρα του παιχνιδιού, η ομάδα του Δικεφάλου να μηδενιστεί σε δύο προσεχείς αγώνες. Η διοίκηση του συλλόγου προσέφυγε, όπως είχε δικαίωμα, στα πολιτικά δικαστήρια, κατά της απόφασης της Ομοσπονδίας. Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο φορές, που ο ΠΑΟΚ αποχώρησε από το γήπεδο, την ώρα του αγώνα, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άδικες διαιτητικές αποφάσεις εις βάρος του. Η δεύτερη θα ερχόταν, τριάντα χρόνια αργότερα, όταν ο Θωμάς Βουλινός θα έπαιρνε την ίδια απόφαση, αυτή τη φορά, σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ…
Η ιστορία έμελλε να ξαναγράψει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο μόνος αντισυμβατικός, ανεξάρτητος και μοναχικός οδοιπόρος του ελληνικού ποδοσφαίρου.