Με μία ιστορική εκτός έδρας νίκη απέναντι στη Ντόρτμουντ με σκορ 0-1, ο Π.Α.Ο.Κ. αποχαιρέτησε το θεσμό του Europa League. Ο Δικέφαλος πραγματοποίησε μία πολύ καλή εμφάνιση αμυντικά, έκλεισε τους χώρους στη Ντόρτμουντ, στάθηκε τυχερός σε κάποιες φάσεις και κατάφερε σε μία πολύ καλή επίθεσή του να πετύχει το νικητήριο γκολ. Ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού, όμως κρατά ως παρακαταθήκη μία μεγάλη νίκη που μπορεί να του δώσει αυτοπεποίθηση και κίνητρο για καλύτερη πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Τούντορ παρέταξε την ομάδα του με το συνηθισμένο σχηματισμό 3-5-2. Κάτω από την εστία βρισκόταν ο Γλύκος. Την τριάδα των κεντρικών αμυντικών αποτελούσαν οι Σκόνδρας, Μαλεζάς και Τζαβέλλας. Ο Κωνσταντινίδης ήταν ο δεξιός μπακ-χαφ και ο Μυστακίδης ο αριστερός μπακ-χαφ. Οι τρεις κεντρικοί χαφ ήταν οι Τζιόλης, Κάτσε και Τσίμιροτ. Ως φορ αγωνίστηκαν οι Μπερμπάτοφ και Μακ.
Αρχικός σχηματισμός Ντόρτμουντ
Η Ντόρτμουντ παρατάχτηκε με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Βαϊντενφέλερ ήταν ο τερματοφύλακας. Σούμποτιτς και Χούμελς ήταν οι 2 κεντρικοί αμυντικοί, ο Γκίντερ δεξιός μπακ και ο Παρκ αριστερός μπακ. Οι αμυντικοί χαφ ήταν οι Στένζελ και Μπέντερ. Στις πτέρυγες έπαιζαν οι Ρόις και Γιανουζάι και σαν επιθετικός χαφ με ελεύθερο ρόλο ο Καγκάβα. Ο φορ ήταν ο Ράμος.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Το 3-5-2 του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι στο 4-2-3-1 της Ντόρτμουντ εμφάνιζε μία δυναμική στον κεντρικό άξονα του γηπέδου και ένα μειονέκτημα στα άκρα, όπου οι μπακ της γερμανικής ομάδας θα μπορούσαν να ανέβουν και να πάρουν επιθέσεις χωρίς να βρίσκουν πίεση από κάποιον πλάγιο χαφ. Αμυντικά μετατρέπονταν σε 5-3-2 και με σωστή μεταφορά της τριάδας των κεντρικών χαφ προς τα άκρα, υπήρχε η δυνατότητα να κλείσουν οι χώροι σε περίπτωση προώθησης των Παρκ και Γκίντερ. Στο κέντρο άμυνας υπήρχε μεγάλη παρουσία παικτών, οπότε και περιορισμός του αντιπάλου να απειλήσει από εκεί. Στην επίθεση η χρησιμοποίηση 2 φορ σίγουρα θα προβλημάτιζε την άμυνα των αντιπάλων και το οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη Ντόρτμουντ.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Πολύ καλή αμυντική λειτουργία και επίτευξη γκολ στην επίθεση
Ο αγώνας ξεκίνησε όπως ήταν αναμενόμενο με παιχνίδι κατοχής από την Ντόρτμουντ και συμπαγή άμυνα από τον Π.Α.Ο.Κ. Οι γηπεδούχοι με πολλές πάσες υπομονής προσπαθούσαν να βρουν το κενό στην άμυνα του δικεφάλου για να απειλήσουν την εστία του Γλύκου. Οι πλάγιοι μπακ της Ντόρτμουντ ανέβαιναν ψηλά κάνοντας επιθέσεις, εκμεταλευόμενοι τη σύγκλιση των Ρόις και Γιανουζάι προς τα μέσα. Γιανουζάι και Ρόις άλλαξαν πλευρά στα μέσα του ημιχρόνου για να προβληματίσουν εκ νέου τους μπακ-χαφ του Π.Α.Ο.Κ. Επιπλέον, ο Καγκάβα ήταν πολύ κινητικός και σε έναν ελεύθερο ρόλο ζητούσε μπάλα για να δημιουργήσει ρήγματα από τον άξονα σε συνεργασία με τον Ράμος που βρισκόταν σε διαρκή κίνηση.
Η επιθετική δραστηριότητα της Ντόρτμουντ
Απέναντι σε αυτή την υπεροχή και την επιθετική πίεση της Ντόρτμουντ ο Π.Α.Ο.Κ. παρουσιάστηκε πολύ συμπαγής ανασταλτικά και με μεγάλη πειθαρχία στο γήπεδο. Η άμυνά του γινόταν στο μισό γήπεδο και με τις μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών δεν υπήρχαν κενά που θα μπορούσαν να τα εκμεταλευτούν οι επικίνδυνοι μεσοεπιθετικοί της γερμανικής ομάδας. Τσίμιροτ και Κάτσε έδιναν βοήθειες στους μπακ-χαφ και ο Τζιόλης ήταν συνεχώς σε άριστη συνεργασία μαζί τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρήγμα στην τριάδα των χαφ. Η μπάλα πιεζόταν άμεσα και η Ντόρτμουντ αναγκάζονταν να γυρίζει πίσω τη μπάλα και να αναπτύσσεται με παράλληλες και όχι κάθετες πάσες. Η τριάδα των κεντρικών αμυντικών του Π.Α.Ο.Κ. λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά με σωστές τοποθετήσεις και αποφασιστικότητα, τόσο απέναντι στον Ράμος, όσο και στους Ρόις και Γιανουζάι που συνέκλιναν κοντά του. Αποτέλεσμα της πολύ καλής αμυντικής λειτουργίας του Π.Α.Ο.Κ. ήταν ο Καγκάβα να μη μπορεί να βρει χώρο μπροστά από την περιοχή και να παίζει αρκετά περιφερειακά όπου ήταν και ακίνδυνος. Τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν ήταν λίγα, και κυρίως από τη δεξιά πλευρά, αλλά γενικότερα η Ντόρτμουντ σε ελάχιστες φάσεις κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά τον Π.Α.Ο.Κ. Τα δύο δοκάρια που είχε ήταν από δύσκολη θέση για γκολ και εκεί ο δικέφαλος είχε και την τύχη που απαιτείται σε τόσο δύσκολους αγώνες, για να πάρεις θετικό αποτέλεσμα.
Η αμυντική διάταξη του Π.Α.Ο.Κ.
Στον επιθετικό τομέα ο δικέφαλος εμφάνισε αρχικά πρόβλημα διατήρησης της μπάλας απέναντι στην πίεση της Ντόρτμουντ. Το ποσοστό κατοχής μπάλας στο ξεκίνημα ήταν πολύ χαμηλό. Σταδιακά προσπάθησε να την κρατήσει περισσότερο με τον Μπερμπάτοφ και Μακ μπροστά, και τους Τζιόλη και Τσίμιροτ κυρίως στο κέντρο. Ο στόχος του Π.Α.Ο.Κ. ήταν να βρει ανοργάνωτη την άμυνα της Ντόρτμουντ και να χτυπήσει με την ταχύτητα του πολύ δραστήριου Μακ σε κάποια γρήγορη επίθεση. Πράγματι σε μία καλή επίθεση με κάθετη ανάπτυξη και με εξαιρετικές πάσες ο Μακ βρέθηκε απέναντι από τον Βαϊντενφέλερ, τον απέφυγε και πέτυχε το 0-1.
Η επίθεση του Π.Α.Ο.Κ. στη φάση του γκολ
Στο α΄ημίχρονο το τακτικό πλάνο του Π.Α.Ο.Κ. λειτούργησε ιδανικά. Πολύ καλή αμυντική συνοχή και περιορισμός της Ντόρτμουντ επιθετικά και γρήγορη επίθεση και εκμετάλευση του κενού χώρου. Το ότι προηγήθηκε ο Π.Α.Ο.Κ. δεν ήταν τυχαίο γεγονός και ήταν αποτέλεσμα της ομαδικής πειθαρχίας και της απόλυτης συγκέντρωσης που είχαν οι παίκτες του στο ρόλο τους.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Ανταπόκριση στην πίεση της Ντόρτμουντ
Στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου η Ντόρτμουντ μπήκε πολύ απειλητικά στον αγωνιστικό χώρο. Η είσοδος του Μικιταριάν και του Βαγκλ, έδωσε περισσότερη κίνηση στη γερμανική ομάδα και πολύ γρήγορα είχαν καλές ευκαιρίες για γκολ. Σε εκείνο το σημείο ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε να μην ανταποκρίνεται καλά στο συνδυαστικό παιχνίδι του αντιπάλου και ειδικά στις διεισδύσεις του Μικιταριάν. Εκεί όμως βρέθηκε ο Γλύκος που κράτησε όρθιο το δικέφαλο με σωτήριες επεμβάσεις. Μετά το πρώτο εικοσάλεπτο οι επιθέσεις της Ντόρτμουντ ελέγχονταν καλύτερα και μετά και τη μεγάλη ευκαιρία με το δοκάρι του Ομπαμεγιάνγκ ο δικέφαλος ναι μεν πιέστηκε, δεν έδωσε όμως τη δυνατότητα στον αντίπαλο να έρθει σε άμεση βολή απέναντι στο Γλύκο. Παρά τις εσωτερικές αλλαγές θέσεων του κ. Τούχελ και το φρεσκάρισμα της επιθετικής γραμμής η Ντόρτμουντ δεν πέτυχε κάποιο γκολ.
Ο σχηματισμός της Ντόρτμουντ μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών της
Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της άμυνας του Π.Α.Ο.Κ. στο τελευταίο εικοσιπεντάλεπτο έπαιξαν και οι αλλαγές του κ. Τούντορ. Ο Λέοβατς ενίσχυσε την αριστερή πτέρυγα που εμφάνισε κάποια κόπωση με το Μυστακίδη. Ο Σάμπο ενίσχυσε αμυντικά την ομάδα μπροστά από τους κεντρικούς μέσους και ο Ροντρίγκες έδωσε φρεσκάδα επιθετικά και ανάγκασε σε λάθη τους αντίπαλους αμυντικούς στο τελευταίο κρίσιμο τέταρτο του αγώνα. Ο δικέφαλος έδειξε μεγάλη συγκέντρωση μέχρι το τέλος στην αμυντική του λειτουργία και παρά την κόπωση απέφυγε να δώσει σοβαρό δικαίωμα για κάποιο γκολ στη Ντόρτμουντ. Η αμυντική πεντάδα ήταν πολύ δυνατή και με μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών και η τριάδα των χαφ έκανε πολλή δουλειά με κάλυψη χώρων και πολλά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο.
Η ενίσχυση του Π.Α.Ο.Κ. με τις αλλαγές
Στην επίθεση ο Π.Α.Ο.Κ. δεν έκανε κάτι ξεχωριστό. Η συνεχής άμυνα κούρασε την ομάδα και δεν υπήρχε η σωστή σκέψη για καλή επιθετική λειτουργία. Ο Μακ και ο Μπερμπάτοφ κυνήγησαν κάποιες μπάλες αρχικά, αλλά με την αντικατάστασή τους αυτό χάθηκε, αφού ο Σάμπο δεν κράτησε τη μπάλα όσο έπρεπε και ο Μυστακίδης ήταν πολύ κουρασμένος από την προηγούμενη υπερπροσπάθεια. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Τζιόλης στον άξονα και ο Ροντρίγκες μπροστά προσπάθησαν να κρατήσουν τη μπάλα και να δώσουν τις απαραίτητες ανάσες στους υπόλοιπους, ώστε να βγει κάπως ο Π.Α.Ο.Κ. πιο ψηλά από την πίεση της Ντόρτμουντ.
Συνοπτικά ο δικέφαλος στο β΄ημίχρονο αρχικά δέχτηκε μεγάλη πίεση από τον αντίπαλο, απέφυγε όμως το γκολ χάρη στο Γλύκο και την ατυχία της Ντόρτμουντ στη φάση του Ομπαμεγιάνγκ. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο ανταποκρίθηκε καλύτερα αμυντικά, έκλεισε τους χώρους, πήρε ενέργεια με τις αλλαγές παικτών και κατάφερε να κρατήσει το 0-1.
Ο Π.Α.Ο.Κ. αναμφισβήτητα πέτυχε μία ιστορική νίκη στην ευρωπαϊκή του ιστορία, απέναντι σε μία ομάδα μεγαθήριο, όπως είναι η Ντόρτμουντ. Η νίκη αυτή ήταν αποτέλεσμα της τέλειας εφαρμογής του αμυντικού του πλάνου και της απόλυτης συγκέντρωσης των παικτών του στα καθήκοντά τους. Μετά από καιρό ο δικέφαλος έδειξε μεγάλη προσήλωση και πάθος για το θετικό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι έβγαλε αυτόν το χαρακτήρα στο γήπεδο, σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να το επαναλάβει και να το εδραιώσει για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και του κυπέλλου Ελλάδας. Αν οι παίκτες του βρουν το κίνητρο ατομικά για ανάλογες εμφανίσεις και λειτουργήσουν ομαδικά όπως στον αγώνα με τη Ντόρτμουντ, μπορούμε να περιμένουμε έναν διαφορετικό Π.Α.Ο.Κ. που θα δώσει όραμα και πάλι στους απαιτητικούς φιλάθλους του.