Σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι Λεβαδειακός και Π.Α.Ο.Κ. αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 0-0. Από τη μία πλευρά είχαμε το Λεβαδειακό που κυρίως αμυνόταν και περίμενε τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο, έχοντας βέβαια σαν κατεύθυνση επιθετικά να αξιοποιήσει με κάθετες πάσες τους επιθετικούς του. Από την άλλη ο Π.Α.Ο.Κ. είχε μία φλύαρη ανάπτυξη με πολλές και αργές κοντινές πάσες και εγκλωβίστηκε από την καλή αμυντική λειτουργία του Λεβαδειακού, αδυνατώντας να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για γκολ. Ο δικέφαλος δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα, δεν είχε τη συγκέντρωση και το πάθος που έβγαλε στον αγώνα με τη Ντόρτμουντ και έχασε ακόμα 2 βαθμούς στην προσπάθεια να πλησιάσει περισσότερο προς την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. παρατάχτηκε, όπως αναμενόταν μετά τον αγώνα της Πέμπτης, με κάποιες αλλαγές στην αρχική εντεκάδα. Ο σχηματισμός του 3-5-2 παρέμεινε ο ίδιος και σε αυτό το παιχνίδι. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Όλσεν στη θέση του τραυματία Γλύκου. Η τριάδα των κεντρικών αμυντικών ήταν οι Τζιόλης, Μαλεζάς και Τζαβέλλας. Στους τρεις χαφ ο Τσίμιροτ έπαιζε ως κεντρικός και λίγο πιο οπισθοχωρημένος, δεξιά του ήταν ο Σάμπο και αριστερά του ο Κάτσε, που μπήκε στην εντεκάδα μετά τις ενοχλήσεις του Χαρίση στον προσαγωγό κατά την προθέρμανση. Σαν δεξιός μπακ-χαφ έπαιξε ο Ροντρίγκες και σαν αριστερός ο Λέοβατς. Το επιθετικό δίδυμο αποτελούνταν από τους Μακ και Αθανασιάδη.
Αρχικός σχηματισμός Λεβαδειακού
Ο Λεβαδειακός αγωνίστηκε με σχηματισμό 4-2-3-1. Τερματοφύλακας ήταν ο Τσιντώτας. Η τετράδα των αμυντικών αποτελούνταν από τους Μουλόπουλο, Ουόν, Τριποτσέρη και Μανωλά. Οι δύο αμυντικοί χαφ ήταν οι Στάθης και Νικολάου, έχοντας μπροστά τους ως επιθετικό χαφ-επιθετικό τον Ντομοβτσίσκι. Αριστερός χαφ-επιθετικός ήταν ο Μίνγκας και δεξιός ο Γιακουμάκης. Στην κορυφή της επίθεσης έπαιξε ο Μάντζιος.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Με μία σύντομη ανάλυση των σχηματισμών των δύο ομάδων, διαπιστώνουμε ότι ο Π.Α.Ο.Κ. με το 3-5-2 απέναντι στο 4-2-3-1 του Λεβαδειακού είχε καλή κάλυψη αμυντικά με 3 κεντρικούς αμυντικούς και ενισχυμένο κέντρο με επίσης 3 χαφ που μπορούσαν να καλύψουν πολλούς χώρους. Στα πλάγια είχε μειονέκτημα, αφού οι πλάγιοι μπακ-χαφ έπρεπε να ανταπεξέλθουν απέναντι σε 2 αντίπαλους στην πλευρά τους. Στην επίθεση με 2 φορ μπορούσε να προβληματίσει την άμυνα του Λεβαδειακού.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Καλή αμυντική οργάνωση του Λεβαδειακού και λίγες ευκαιρίες για τον Π.Α.Ο.Κ.
Το α΄ ημίχρονο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να έχουν διαφορετικό προσανατολισμό στο παιχνίδι τους. Ο Λεβαδειακός με άμυνα στο μισό γήπεδο επεδίωξε να κλείσει τους χώρους για τον Π.Α.Ο.Κ. και να χτυπήσει τον αντίπαλό του με κάθετες πάσες στο Μάντζιο. Ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε ότι ήθελε την κατοχή και την κυκλοφορία της μπάλας και με σίγουρες πάσες προσπαθούσε να απειλήσει το Λεβαδειακό.
Στην επίθεση ο δικέφαλος έκανε πολλές κοντινές πάσες υπομονής και παιχνίδι πρωτοβουλίας σε σχέση με τον αντίπαλο του. Στα πρώτα 15΄του αγώνα είχε 3 φάσεις για γκολ, που δεν ήταν όμως πάρα πολύ επικίνδυνες, με σημαντικότερη το σουτ του Ροντρίγκες που απέκρουσε ο Τσιντώτας. Η ανάπτυξη του Π.Α.Ο.Κ. ναι μεν γινόταν με σίγουρες κοντινές πάσες, αλλά με αργό ρυθμό, με τον οποίο η άμυνα του Λεβαδειακού ήταν πάντα έτοιμη και καλά στημένη. Η τριάδα των κεντρικών αμυντικών έκανε παιχνίδι από πίσω και ο Τσίμιροτ ήταν αυτός που προσπαθούσε να περάσει τη μπάλα πιο μπροστά. Ο Κάτσε τον βοήθησε σε αυτόν τον τομέα, ενώ ο Σάμπο δεν πήρε πολλές πρωτοβουλίες. Από τα άκρα ο Ροντρίγκες ήταν πολύ δραστήριος και αναστάτωσε πολλές φορές την άμυνα του Λεβαδειακού, αφού ο άπειρος Μανωλάς δεν μπορούσε να τον ανακόψει. Από αριστερά ο Λέοβατς πήρε λίγες προσπάθειες και δε συμμετείχε ουσιαστικά στην επίθεση της ομάδας. Ο Αθανασιάδης ζητούσε τη μπάλα χαμηλά, όντας εγκλωβισμένος από την αμυντική διάταξη του Λεβαδειακού και μακριά από την αντίπαλη περιοχή. Ο Μακ δε μπήκε σε πολλές φάσεις και δεν απείλησε τους Βοιωτούς. Παρά το ανέβασμα του Τζιόλη που μερικές φορές έπαιζε σαν επιπλέον αμυντικός χαφ, ο Π.Α.Ο.Κ. είχε πρόβλημα στο να περάσει τη μπάλα με αξιώσεις στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Η κυκλοφορία μπάλας που έκανε ήταν φλύαρη και χωρίς γρήγορες πάσες και δεν υπήρχε το γρήγορο ξεμαρκάρισμα και η προσφορά των επιθετικών και του Σάμπο από τους χαφ, για να δημιουργηθούν ρήγματα και να ανοίξουν χώροι για κάποιες λύσεις επιθετικά. Ο Π.Α.Ο.Κ. ναι μεν κυκλοφορούσε τη μπάλα, αλλά χωρίς ουσία και χωρίς απειλή κοντά στην περιοχή του Λεβαδειακού.
Η επιθετική συμμετοχή των παικτών του Π.Α.Ο.Κ.
Η συμπαγής αμυντική διάταξη του Λεβαδειακού
Αμυντικά ο δικέφαλος έδειξε κάποια προβλήματα, κυρίως με το μαρκάρισμα του Μάντζιου στις κάθετες πάσες που πήρε ο φορ του Λεβαδειακού. Ο Τζιόλης σε 2-3 περιπτώσεις δε μπόρεσε να τον ανακόψει από δεξιά, ενώ και από αριστερά στην αρχή του αγώνα ο έμπειρος φορ της ομάδας της Λειβαδιάς βρήκε την ευκαιρία και επιχείρησε ένα σουτ με καλές προϋποθέσεις. Επιπλέον, δεν περιορίστηκε στις κάθετες πάσες ο Ντομοβτσίσκι. Κατά τα άλλα ο Π.Α.Ο.Κ., που αμυνόταν στα 3/5 γηπέδου, δεν είχε ιδιαίτερα αμυντικά ζητήματα, αφού Κάτσε και Σάμπο έδιναν βοήθειες στα άκρα και ο Τσίμιροτ κάλυπτε καλά τους χώρους στον άξονα. Ο Μαλεζάς ήταν σταθερός και κρατούσε τη συνοχή της αμυντικής τριάδας.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Αδυναμία του Π.Α.Ο.Κ. να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα
Το β΄ημίχρονο ξεκίνησε με μία αλλαγή για τον Π.Α.Ο.Κ. Στη θέση του τραυματία Ροντρίγκες, μπήκε ο Μυστακίδης που στα πρώτα λεπτά ήταν πολύ δραστήριος. Από αυτόν προέκυψε η μεγάλη ευκαιρία με τη σέντρα του και την άστοχη κεφαλιά του Αθανασιάδη από πλεονεκτική θέση. Στην επίθεση το παιχνίδι του Π.Α.Ο.Κ. είχε το ίδιο στυλ. Πολλές ανούσιες κοντινές πάσες, λίγη κίνηση από τους μεσοεπιθετικούς και αργό ρυθμό ανάπτυξης. Ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν προβλέψιμος και στατικός επιθετικά. Αυτό που προσπάθησε να κάνει ήταν να τροφοδοτήσουν με μεγάλες πάσες κυρίως τον Λέοβατς και τον Μυστακίδη, παίζοντας στην αδύνατη πλευρά του Λεβαδειακού. Ο Τσίμιροτ οργάνωνε το παιχνίδι, αλλά δεν είχε κινήσεις και στηρίγματα από Κάτσε και Σάμπο που έπαιζαν πολύ κοντά στους επιθετικούς. Έτσι υπήρχε υψηλή συγκέντρωση παικτών του Λεβαδειακού στον κεντρικό άξονα μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής και έλλειψη χώρων για να πάρουν μπάλα οι επιθετικοί. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μακ δεν υπήρχε άμεση απειλή και μεγάλες ευκαιρίες στα αντίπαλα καρέ. Η είσοδος του Μπερμπάτοφ στη θέση του Αθανασιάδη δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα. Ο Βούλγαρος φορ είχε αργές κινήσεις και μακριά από την περιοχή και ήταν ακίνδυνος. Και ο Πέλκας που μπήκε στη θέση του Σάμπο δεν είχε καλά κρατήματα της μπάλας και δεν επιχείρησε κάθετες πάσες αγωνιζόμενος πίσω από τους δύο φορ. Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είχε κίνηση χωρίς τη μπάλα και γρήγορο συνδυαστικό παιχνίδι, ώστε να διασπάσει την καλά οργανωμένη αμυντική διάταξη του Λεβαδειακού. Οι φάσεις που δημιούργησε ήταν λιγοστές και οφείλονταν κατά βάση στη δραστηριότητα του Μακ με προσωπικές ενέργειες και όχι σε οργανωμένες επιθέσεις. Χαρακτηριστικό επίσης ήταν ότι από τα άκρα ο Π.Α.Ο.Κ. δε δημιούργησε κινδύνους, αφού ο σχηματισμός του 3-5-2 έχει πρόβλημα στις πτέρυγες απέναντι στο 4-2-3-1, μιας και οι Μυστακίδης και Λέοβατς είχαν συνεχώς δύο αντιπάλους στην πλευρά. Εκεί έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη βοήθεια από τους Τζαβέλλα και Τζιόλη που μπορούσαν να πλαισιώσουν πιο κοντά τους μπακ-χαφ της ομάδας.
Ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. μετά την ολοκλήρωση των αλλαγών στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα
Στο αμυντικό κομμάτι ο δικέφαλος δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα στο β΄ημίχρονο. Η πίεση που δέχτηκε ήταν στο πρώτο δεκάλεπτο και προήλθε από τα κόρνερ που παραχωρούσε με ευκολία. Ο Μάντζιος κέρδιζε και πάλι μονομαχίες, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος μπροστά και έτσι οι αμυντικοί του Π.Α.Ο.Κ. προλάβαιναν να διώξουν την απειλή. Ο Μίνγκας ανέπτυξε κάποια δραστηριότητα από την πλευρά του Μυστακίδη και του Τζιόλη, αλλά δεν ήταν τέτοια που να απειλήσει άμεσα τον Π.Α.Ο.Κ. Γενικά ο δικέφαλος δε δέχτηκε τις μεγάλες φάσεις για γκολ από τον Λεβαδειακό.
Με αυτή την εικόνα το παιχνίδι έληξε μάλλον δίκαια 0-0, με τον Π.Α.Ο.Κ. ναι μεν να μην απειλείται, αλλά να μη μπορεί κι όλας να διασπάσει την άμυνα του Λεβαδειακού και να πετύχει κάποιο γκολ.
Οι κύριες πιθανές λύσεις διάσπασης της άμυνας του Λεβαδειακού
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων στη Λειβαδιά και απέσπασε μόλις έναν βαθμό από τον αγώνα. Οι παίκτες του δεν είχαν το πάθος και τη θέληση που έδειξαν λίγες μέρες πιο πριν στο Ντόρτμουντ, και τακτικά δεν είχαν την κίνηση χωρίς τη μπάλα και την ταχύτητα στις ενέργειές τους για να διασπάσουν την καλοστημένη άμυνα του Λεβαδειακού. Ο Δικέφαλος φάνηκε σε ακόμη ένα παιχνίδι ότι απέναντι σε κλειστές άμυνες δεν έχει το γρήγορο συνδυαστικό παιχνίδι και δε μπορεί να δημιουργήσει αξιόλογες φάσεις για γκολ. Η χρησιμοποίηση του Τζιόλη σαν κεντρικός αμυντικός έδειξε ότι αποδυναμώνει την ανάπτυξη της ομάδας στον νευραλγικό χώρο του κέντρου και στερεί σε δημιουργία στη μεσαία γραμμή.
Επιπλέον, αρκετοί ποδοσφαιριστές πρέπει να ανεβάσουν την απόδοσή τους και να έχουν την ίδια διάθεση που έδειξαν απέναντι στη Ντόρτμουντ, εάν θέλουν να διακριθούν ατομικά και ομαδικά στους αγώνες του πρωταθλήματος. Στη Λειβαδιά φάνηκε ξεκάθαρα ότι όταν η ομάδα δεν καταβάλλει την ανάλογη προσπάθεια δε μπορεί να πάρει θετικό αποτέλεσμα απέναντι ακόμη και σε θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους.
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος