Ο ΠΑΟΚ από το 2012 έως και σήμερα έχει κάνει αρκετές μεταγραφές με τις περισσότερες εξ αυτών όμως να μην έχουν καταφέρει να στεριώσουν στην Τούμπα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Ο Δικέφαλος κάθε χρόνο ξεκινάει με το μότο ότι χτίζει νέα ομάδα, όμως το καλοκαίρι τον βρίσκει να διώχνει ένα κάρο παίκτες και να αγοράζει ή να δανείζεται άλλους τόσους
Τι απέγιναν όμως αυτοί που δεν συνέχισαν την καριέρα τους στον Δικέφαλο, μήπως τα πήγαν καλύτερα ή μήπως χειρότερα;
Τελικά πως είναι η ζωή μετά τον ΠΑΟΚ; Διαβάστε το παρακάτω αφιέρωμα για να μάθετε…
Μπονγκανί Κουμαλό: Ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2012 πριν αναλάβει ο Ιβάν Σαββίδης τα ηνία του Δικεφάλου, ως δανεικός από την Τότεναμ. Ο στόπερ από την Νότιο Άφρικη δεν κατάφερε ποτέ να δώσει σιγουριά στα μετόπισθεν του Δικεφάλου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Στη συνέχεια η Τότεναμ έψαχνε τρόπο να τον ξεφορτωθεί, αρχικά τον έδωσε δανεικό στην Ντονκάστερ, όμως ούτε εκεί μπόρεσε να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Τη σεζόν 2014-2015 πήγε με την μορφή δανεισμού στην Κόλτσεστερ Γιουνάιντετ, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να στεριώσει. Τελικά τον Αύγουστο του 2015 πήγε ως ελεύθερος στη Σούπερσπορτ Γιουνάιντετ, που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της πατρίδας του.
Ματέους Βιβιάν: Ήταν ο παρτενέρ του Κουμαλό στο κέντρο της άμυνας των “ασπρόμαυρων” τη σεζόν 2012-2013. Παρότι ήρθε στην Ελλάδα με την φήμη ενός σταθερού αμυντικού με εμπειρία χρόνων στο γαλλικό πρωτάθλημα αποδείχθηκε το εντελώς αντίθετο. Έκανε αρκετά λάθη, πολλές γκάφες και τον Γενάρη του 2013 αποχώρησε για την Γκινγκάμπ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε μόλις δύο φορές πριν πάρει μεταγραφή για την Β κατηγορία της Γαλλίας και την Σοσό.
Σανθ Χακόμπο: Ο Χακόμπο μπορεί για κάποιο χρονικό διάστημα να στέριωσε κάτω από τα δοκάρια των “ασπρόμαυρων” γκολπόστ, όμως ο προβληματικός του χαρακτήρας δεν του επέτρεψε να παραμείνει στην Τούμπα. O ΠΑΟΚ τον Ιούλιο του 2014 τον έδωσε δανεικό στην Τενερίφη. Εκεί, ο Ισπανός πρόλαβε να δείρει έναν συμπαίκτη του στην προπόνηση να μπει σε δικαστική διαμάχη με την ομάδα και να μείνει εκτός προπονήσεων. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και το συμβόλαιο του τερματίστηκε. Η τύχη του αγνοείται, αφού μετά τις προπονήσεις που έκανε στην Αμερική σε ομάδα του Σιάτλ ουδείς έμαθε νέα του.
Ζβόνιμιρ Βούκιτς: Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός ήταν επιλογή του Ιβάν Σαββίδη και λύτρωσε αρκετές φορές τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, τον Σεπτέμβρη του 2014 πήρε μεταγραφή στην Βέροια, με την οποία πραγματοποίησε 3 συμμετοχές πριν κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της Ημαθίας.
Λίαμ Λόρενς: Ο Ιρλανδός έφυγε από τον Δικέφαλο τον Γενάρη του 2014 και δοκιμάστηκε στην Μπάρνσλει, όπου τελικά πήρε συμβόλαιο και έμεινε σε αυτή για έξι μήνες μέχρι να πάρει μεταγραφή στη Σριούσμπερι Τάουν (τρίτη κατηγορία της Αγγλίας) που είναι και αρχηγός.
Σεκού Ολίσε: Ο Λιβεριανός ήταν ένας ποδοσφαιριστής που ενώ είχε πολύ ταλέντο δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει ποτέ. Έμεινε δανεικός στον ΠΑΟΚ για δύο σεζόν, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει τους ανθρώπους του Δικεφάλου να τον αγοράσουν από την ΤΣΣΚΑ. Η σεζόν 2014-2015 τον βρήκε στην ρωσική Κούμπαν, εκεί που κατάφερε να συμμετάσχει σε 13 αγώνες της έχοντας σκοράρει 4 γκολ. Παρόλα αυτά οι Ρώσοι δεν ενεργοποίησαν την οψιόν αγοράς με τον παίκτη να γυρνάει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την ομάδα της πρωτεύουσας να τον αφήνει ελεύθερο.
Ραζαγκούι Καμαρά: Ο νεαρός εξτρέμ παρουσιάστηκε από τον Δικέφαλο τον Γενάρη του 2013 και αν εξαιρέσει κανείς το γκολ του επί του Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης δεν υπάρχει κάτι άλλο αξιομνημόνευτο. Το καλοκαίρι του 2013 ο δανεισμός του έληξε και επέστρεψε πίσω στην Σοσό. Επόμενος προορισμός του ήταν η ισπανική Μαγιόρκα με την φανέλα της οποίας έγραψε 6 συμμετοχές μηδέν γκολ και μηδέν ασίστ. Η επιστροφή του στην Γαλλία σήμανε και το τέλος της συνεργασίας του με την Σοσό και την μεταγραφή του στην Ανζέρς. Εκεί ο ταχύτατος εξτρέμ έγινε ο σταρ της ομάδας και φέτος γίνεται λόγος για ενδιαφέρον από ομάδες της Αγγλίας.
Κώστας Κατσουράνης: Ο έμπειρος μέσος που στον ΠΑΟΚ έγινε στόπερ υπέγραψε στις 11 Δεκεμβρίου του 2012 και από τότε πήρε την φανέλα του βασικού… σπίτι του. Όμως, το καλοκαίρι του 2014 αποχώρησε από την Τούμπα. Ο επόμενος του προορισμός ήταν η μαγευτική Ινδία και η Πούνε Σίτι. Εκεί έμεινε τρεις μήνες και ήταν ένας από τους σταρ του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του 2015 τον βρήκε να υπογράφει στον Ατρόμητο Αθηνών και να αγωνίζεται σε 23 αναμετρήσεις της ομάδας από το Περιστέρι. Η ποδοσφαιρική του καριέρα έκλεισε στην Αυστραλία και την Χάιντελμπεργκ Γιουνάιτεντ.
Γκόρντον Σίλντενφελντ: Ο Κροάτης αμυντικός ήταν και αυτός δανεικός στον Δικέφαλο. Ήταν ένας σταθερός στόπερ και πολύ καλός κεφαλοσφαιριστής, όμως οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεν θέλησαν να τον κρατήσουν στην Τούμπα και έτσι επέστρεψε πίσω στην Ντιναμό Μόσχας. Ο Σίλντενφελντ επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά φορούσε πράσινη φανέλα. Ο Παναθηναϊκός τον δανείστηκε για δύο συνεχής χρονιές με τον Κροάτη να αποτελεί τον βασικό στόπερ του “Τριφυλλιού”. Τον Ιούλιο του 2015 πήρε μεταγραφή για την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής στέγης.
Σαρλ Ιτάνζ: Τον χειμώνα του 2013 ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον βασικό τερματοφύλακα του Ατρομήτου, που μέχρι εκείνο το σημείο της χρονιάς είχε κάνει θεαματικές εμφανίσεις. Όμως στον Δικέφαλο δεν έγινε το ίδιο, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός στην τουρκική Κόνιασπορ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Εκεί ο Ιτάνζ έκανε πράματα και θάματα, με αποτέλεσμα να κάνει τους Τούρκους να σκέφτονται την αγορά του. Τελικά ο Καμερούνιος πορτιέρο την σεζόν 2014-2015 πήρε γάντια βασικού κάτω από τα γκολποστ των “ασπρόμαυρων”. Οι επιδόσεις του καλές, αφού σε αρκετούς αγώνες έδωσε βαθμό ή βαθμούς στον ΠΑΟΚ. Όμως στην θερινή μεταγραφική περίοδο επέστρεψε στην Τουρκία, αφού υπέγραψε συμβόλαιο με την Ρίζεσπορ. Ο Ιτάνζ είναι ο βασικός πορτιέρο της ομάδας και έχει 17 συμμετοχές.
Σεζόν 2013-14
Ινίγο Λόπεθ: Ακόμα ένας στόπερ που ήρθε με περγαμηνές, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να αποδώσει τα αναμενόμενα. Ο Ινίγο Λόπεθ αποκτήθηκε τον Γενάρη του 14 ως ελεύθερη μεταγραφή και αρκετοί πίστευαν πως ο ΠΑΟΚ είχε βρει μία αξιόπιστη λύση για το κέντρο της άμυνας. Αυτό δεν έγινε ποτέ όμως. Ο Ισπανός όσες φορές χρησιμοποιήθηκε ήταν κακός, με αποτέλεσμα να μην κερδίσει την εμπιστοσύνη του Χουμπ Στέφενς. Οι “ασπρόμαυροι” αποφάσισαν να τον στείλουν δανεικό στην Θέλτα. Με την ισπανική ομάδα αγωνίστηκε εννιά φορές σημειώνοντας και ένα τέρμα. το καλοκαίρι του 2014 έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και πήγε στην Κόρδοβα. Ο Λόπεθ στην Κόρδοβα ήταν μονίμως στην βασική ενδεκάδα καταγράφοντας 21 συμμετοχές με αυτή. Όμως ούτε εκεί στέριωσε και πλέον αγωνίζεται στην Β κατηγορία με την φανέλα της Ουέσκα.
Νίκος Σπυρόπουλος: Ο πρώην διεθνής αριστερός μπακ του Δικεφάλου αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2013, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να στεριώσει στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Έμεινε στους “ασπρόμαυρους έως και τον Ιούλιο του 2015 και από τότε παραμένει χωρίς ομάδα.
Λούκας Πέρεθ: Από την μέρα που ο Λούκας έφυγε από την Τούμπα για την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, οι “ασπρόμαυροι” ακόμα δεν κατάφεραν να βρουν τον αντικαταστάτη του και για αυτό το λόγο στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο ψάχνουν το αντί-Λούκας. Ο αριστεροπόδαρος ποδοσφαιριστής φόρεσε την φόρμα προπόνησης του ΠΑΟΚ τον Ιούλιου του 2013 και ήταν το βασικό 10αρι του Δικεφάλου. Ωστόσο, στις αρχές της επόμενης σεζόν δόθηκε δανεικός στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με απανωτούς τραυματισμούς, που όχι μόνο δεν τον σταμάτησαν, αλλά τον πείσμωσαν περισσότερο. Ο Λούκας φέτος το καλοκαίρι είχε πάρει την απόφαση του πως θα επιστρέψει στην ομάδα της Γαλικίας πάση θυσία. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός πλέον είναι ο ηγέτης της Ντεπορτίβο και ένα από τα πιο καυτά ονόματα στο μεταγραφικό παζάρι του Γενάρη, με τις Λίβερπουλ και Άρσεναλ να περιμένουν στην γωνία, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.
Σωτήρης Νίνης: Ο Νίνης στον ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να αναγεννηθεί, αλλά κάτι τέτοιο στον Δικέφαλο δεν έγινε ποτέ. Παρότι ο Χουμπ Στέφενς τον χρησιμοποίησε σε 23 αναμετρήσεις δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω στην Πάρμα μετά το τέλος του δανεισμού του. Οι Ιταλοί τον άφησαν ελεύθερο και ο Παναθηναϊκός τον έκανε και πάλι δικό του. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός παρότι πήρε ευκαιρίες, τόσο πέρυσι, όσο και φέτος δεν έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει τους ανθρώπους της αθηναϊκής ομάδας.
Τόμας Νέτσιντ: Άλλος ένας δανεικός ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα του Δικεφάλου. Ο Τσέχος φορ με το προβληματικό του γόνατο ήρθε στην Ελλάδα ως ένα παίκτης που αν ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του θα “πετάει” φωτιές. Ο Στέφενς δεν τον πίστεψε ποτέ, το γόνατο του δεν είχε καταφέρει να επανέλθει και τελικά μέσα σε έξι μήνες επέστρεψε και πάλι πίσω στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Aπό τότε η καριέρα του εκτινάχθηκε. Ο Νέτσιντ φόρεσε την φανέλα των Σλάβια Πράγας και Τσβόλε σκοράροντας κατά ριπάς. Μάλιστα, τα ιταλικά ΜΜΕ τον ήθελαν κοντά σε συμφωνία με την Γιουβέντους, η οποία είχε εντυπωσιαστεί. Ωστόσο πλέον αγωνίζεται στην τουρκική Μπούρσασπορ έχοντας με αυτή 17 συμμετοχές και 12 γκολ.
Μίροσλαβ Στοχ: Είναι σίγουρο πως κανένας ΠΑΟΚτσής δεν ξεχάσει το τρομερό γκολ του Σλοβάκου στη Γερμανία απέναντι στη Σάλκε στα προκριματικά του Champions League. Ωστόσο, αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Στοχ με την φανέλα του Δικεφάλου. Ο εξτρέμ με το δυνατό σουτ παρά το καλό του ξεκίνημα, άρχισε να ρίχνει την απόδοση του αργά και σταθερά. Μετά τη λήξη του δανεισμού δόθηκε και πάλι δανεικός από την Φενέρμπαχτσε στην Αλ Αΐν με την φανέλα της οποίας σκόραρε μία φορά. Ο Αύγουστος του 2015 τον βρήκε να προπονείται με την Μπούρσασμπορ στην οποία δανείστηκε από την Φενέρ. Πλέον αναμένεται να ψάξει πάλι ομάδα, αφού η “Μπούρσα” σκοπεύει να τερματίσει νωρίτερα τον δανεισμό του.
Μάαρτεν Μάρτενς: Ο Μάρτενς ήρθε από την Άλκμααρ στον ΠΑΟΚ ως ένας μαέστρος που θα οργανώνει την επίθεση του Δικεφάλου και θα μοιράζει ασίστ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός αποδείχθηκε πιο εύθραυστος και από την πορσελάνη και πέρασε το περισσότερο χρονικό διάστημα της παραμονής του στον Δικέφαλο ως τραυματίας. Όταν επέστρεφε από τους τραυματισμούς του δεν έπειθε με την απόδοση του και έτσι τον Γενάρη του 2015 παραχωρήθηκε δανεικός στην Σερκλ Μπριζ. Στο Βέλγιο συνέχισε τις άσχημες εμφανίσεις και με την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ λύθηκε το συμβόλαιο του. Από τότε δεν έχει αγωνιστεί σε κάποια ομάδα.
Χέντβιγκες Μαντούρο: Με θητεία σε Άγιαξ, Βαλένθια και Σεβίλη όλοι πίστευαν πως ο Ολλανδός με την ταλαιπωρημένη καρδιά θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ. Παραπανίσια κιλά, ατυχία και τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να μπορέσει να δείξει στον κόσμο του Δικεφάλου όσα ήθελε. Το καλοκαίρι του 2015 αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ και βρήκε ποδοσφαιρική στέγη στην Γκρόνινγκεν. Με αυτή έχει αγωνιστεί 22 φορές έχει σκοράρει δύο γκολ και σε αρκετά παιχνίδια φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Μίχαελ Γκσπούρνινγκ: Ο Γκσπούρνινγκ αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2014 και πήρε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Τον Σεπτέμβριο του 2014 υπέγραψε με τον Πλατανιά Χανίων, αλλά και εκεί δεν μπόρεσε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους υπέγραψε συμβόλαιο με την δεύτερη ομάδα της Σάλκε και με τις καλές του εμφανίσεις κατάφερε να πάρει συμβόλαιο στην πρώτη ομάδα των “βασιλικών μπλε”.
Μπίμπρας Νάτχο: Τα λόγια για τον Ισραηλινό είναι περιττά. Είναι η ποιοτικότερη μεταγραφή του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια μετά τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Στον Δικέφαλο αγαπήθηκε από τον κόσμο και τους αγάπησε και ο ίδιος. Όμως τον Αύγουστο του 2014 η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του προσέφερε ένα ηγεμόνικο συμβόλαιο και ο Νάτχο επέστρεψε στο ρωσικό πρωτάθλημα. Είναι ο βασικός χαφ της ομάδας από την πρωτεύουσα και η ποδοσφαιρική του αξία συνεχώς αυξάνεται.
Xουάν Ινσαουράλδε: Την χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2014, οι “ασπρόμαυροι” έψαχναν έναν σκληροτράχηλο στόπερ. Τελικά βρήκαν τον Ελ Τσάκο ή αλλιώς Χουν Ινσαουράλδε. Ο Αργεντίνος φόρεσε 17 φορές τη φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος. Το καλοκαίρι αποχώρησε από την Τούμπα, αφού ο δανεισμός του έληξε. Η αλλαγή προπονητή στην Σπάρτακ Μόσχας τον ωφέλησε, καθώς πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής όντας σχεδόν κάθε φορά στην βασική ενδεκάδα των Ρώσων. Αυτή την περίοδο αγωνίζεται με την φανέλα της μεξικάνικης Τσιάπας έχοντας 11 συμμετοχές με την φανέλα της.
Ντάνι Χούσεν: Ήταν ένας επιθετικός που συνδύαζε την ταχύτητα με την καλή τεχνική, αλλά στον ΠΑΟΚ του έλειπε ένα πολύ βασικό πράγμα… το γκολ! Ο Χούσεν αποκτήθηκε ως δανεικός από τον Άγιαξ, αλλά δεν του δόθηκαν αρκετά παιχνίδια από το τεχνικό επιτελείο του Δικεφάλου. Πλέον βρίσκεται στην Γκρόνινγκεν όπου σκοράρει με το σταγονόμετρο, αφού σε 1,5 σεζόν έχει μόλις 8 τέρματα. Μάλιστα, ήταν αυτός που μίλησε στους ανθρώπους της ολλανδικής ομάδας για τον Χέντβιγκες Μαντούρο.
Σεζόν 2014-2015
Ράζβαν Ρατς: Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που βοήθησε αρκετά τον ΠΑΟΚ στο πρώτο μισό της σεζόν και κατάφερε να είναι αόρατος στο δεύτερο μισό. Ο Ρατς που προπονήθηκε για πρώτη φορά με τον Δικέφαλο το καλοκαίρι του 2014 βοήθησε τόσο με τις ασίστ του, όσο και με το γκολ του, τους “ασπρόμαυρους” στην ξέφρενη πορεία τους στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του 2015, οι Φρανκ Άρνεσεν και Ίγκορ Τούντορ έκριναν πως δεν ταιριάζει στο πρότζεκτ που είχαν στο μυαλό τους και έτσι ο Ρουμάνος αποχώρησε από την Τούμπα. Η Ράγιο Βαγιεκάνο τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες, αλλά μέχρι στιγμής έχει μόλις 8 συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα.
Φακούντο Περέιρα: Ο… Φανούρης την περσινή σεζόν ήταν ο παίκτης που έκανε την διαφορά στον ΠΑΟΚ, αφού σκόραρε, τρίπλαρε και μοίραζε ασίστ. Ωστόσο, το καλοκαίρι μετά από ένα συμβάν με τον Ίγκορ Τούντορ για τις επικαλαμίδες του και την αρνητική του στάση απέναντι στο πρόστιμο που του επιβλήθηκε τέθηκε εκτός ομάδας. Εν τέλει δόθηκε δανεικός στην Καμπάλα. Το Αζερμπαϊτζάν δεν του άρεσε ιδιαίτερα, αλλά πρόλαβε να αγωνιστεί μπροστά στο κοινό της ομάδας του 18 φορές σκοράροντας τρία τέρματα. Πριν λίγες ημέρες, αφού πρώτα “έσπασε” ο δανεισμός του από την Καμπάλα, δόθηκε εκ νέου δανεικός στην αργεντίνικη Ρασίνγκ Κλουμπ.
Κριστιάν Νομπόα: Όταν το όνομα του ακούστηκε για πρώτη φορά ως πιθανός στόχος του ΠΑΟΚ όλοι οι οπαδοι των “ασπρόμαυρων” ενθουσιάστηκαν. Ο Νομπόα πλην τοy πολύ όμορφο γκολ στην Βέροια δεν πρόσφερε κάτι άλλο άξιο αναφοράς στον Δικέφαλο. Toν Ιούλιο του 2015 έφυγε από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Ρωσία και την Ροστόφ. Ο μέσος από το Εκουαδόρ μετράει έως σήμερα 12 συμμετοχές και 1 γκολ με την πρώην ομάδα του Ιβάν Σαββίδη.
Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος: Ο Παπαγιαννόπουλος ήρθε από το πουθενά στην καθημερινότητα του Δικεφάλου. ο 25χρονος πλέον στόπερ φόρεσε τα ασπρόμαυρα στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου με τους Σουηδούς να μιλάνε για ένα δυνατό παιδί που παρά το ύψος τους και την θέση του (στόπερ), έχει πολύ καλή τεχνική. Στον ΠΑΟΚ αυτά δεν τα έδειξε ποτέ στις 7 συμμετοχές του . Έτσι, το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στην σουηδική Ούστερσουντ. Εκεί ο υψηλόσωμος αμυντικός έχει μία συμμετοχή στο μοναδικό παιχνίδι της νέας του ομάδας στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος.
Αυτή λοιπόν είναι η ζωή των ποδοσφαιριστών που αποτέλεσαν παρελθόν από τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια. Οι περιπτώσεις που η καριέρα του έχει πάρει ανοδική πορεία και η τιμή τους αυξάνεται στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι λίγες έως ελάχιστες, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας από τον Δικέφαλο.