Στα πλαίσια της 18ης αγωνιστικής ο Π.Α.Ο.Κ. νίκησε στο γήπεδο της Τούμπας τη Βέροια με σκορ 2-1. Ο αγώνας που έγινε δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας και σε γενικές γραμμές χαρακτηρίστηκε από το χαμηλό τέμπο και τη δημιουργία λίγων ευκαιριών και από τις δύο ομάδες. Η Βέροια περιορίστηκε κυρίως σε παθητικό ρόλο στο παιχνίδι με οργανωμένη αμυντική διάταξη και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει τον Π.Α.Ο.Κ. και να τον αναγκάσει να βρίσκει με δυσκολία διαδρόμους για κάποιο γκολ. Ο Δικέφαλος κατάφερε να πάρει το πολύτιμο τρίποντο εκμεταλευόμενος στιγμιαίες αδυναμίες της άμυνας του αντιπάλου και με λίγες φάσεις να πετύχει 2 γκολ.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Τούντορ προχώρησε και πάλι σε αλλαγές προσώπων στην αρχική ενδεκάδα του Π.Α.Ο.Κ. Παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-2-3-1 που με την παρουσία του Μπερμπάτοφ μετατρέπονταν κατά φάσεις σε 4-4-2. Τερματοφύλακας ήταν ο νεαρός Μελίσσας. Κεντρικοί αμυντικοί ήταν οι Βίτορ και Μαλεζάς. Δεξιός μπακ ο Σκόνδρας και αριστερός ο Κοροβέσης. Αμυντικοί χαφ ήταν οι Κάτσε και Τζιόλης που είχαν μπροστά τους τον Μπερμπάτοφ σε έναν ελεύθερο ρόλο επιθετικού χαφ-φορ, υποστηρίζοντας τον φορ Αθανασιάδη. Δεξιός χαφ ξεκίνησε ο Ζάιρο και αριστερός ο Μακ.
Αρχικός σχηματισμός Βέροιας
Ο κ. Γεωργιάδης παρέταξε τη Βέροια με σχηματισμό 4-3-3. Ο Καντιμοίρης ήταν κάτω από τα δοκάρια μετά τον τραυματισμό του Λόπεζ στην προθέρμανση. Την αμυντική τετράδα αποτελούσαν οι Μαλόν, Μαραγκός, Όστοϊτς και Νάστος. Οι τρεις κεντρικοί χαφ ήταν ο Σιόντης, που έπαιζε πιο οπισθοχωρημένος μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς, και οι Άρτσε και Μαγέφσκι που ήταν πιο προωθημένοι. Την επιθετική τριάδα συνέθεταν οι Γεωργιάδης και Αμπντούν που ήταν στα πλάγια και ο Κόλα που ήταν ο φορ.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Από τους σχηματισμούς των δύο ομάδων διαπιστώνουμε μία ισορροπία των ομάδων στις τρεις ζώνες του γηπέδου. Η κύρια διαφοροποίησή τους ήταν ότι ο Π.Α.Ο.Κ. διέθετε έναν παίκτη πίσω από τον φόρ και δύο καθαρούς κεντρικούς χαφ, ενώ η Βέροια είχε τρεις κεντρικούς χαφ χωρίς κάποιος να παίζει πολύ κοντά στο φορ. Ο πιο οπισθοχωρημένος χαφ κάλυπτε τους χώρους μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς και οι άλλοι δύο έπαιζαν μπροστά του σε ένα ρόλο μεταξύ αμυντικού χαφ και επιθετικού χαφ. Ο στόχος της Βέροιας ήταν να ελέγξει αμυντικά τη μεσαία γραμμή και να κλείσει τις πάσες προς τον φορ (Αθανασιάδη) και τον παίκτη που θα τον υποστήριζε (Μπερμπάτοφ).
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Αργός ρυθμός και αδυναμία διάσπασης της αντίπαλης άμυνας
Ο Π.Α.Ο.Κ. παρουσίασε από την αρχή το πρόβλημά του απέναντι σε ομάδες που παίζουν αναμενόμενα κλειστό αμυντικό ποδόσφαιρο στην Τούμπα. Από την αρχή είχε μία φλύαρη κατοχή μπάλας με μικρές παράλληλες πάσες, χωρίς κίνηση και ταχύτητα χωρίς τη μπάλα και με ελάχιστες κάθετες πάσες που θα διασπούσαν την αντίπαλη αμυντική διάταξη και θα έφερναν τη μπάλα κοντά στην περιοχή του Καντιμοίρη.
Το παιχνίδι ξεκινούσε από τους κεντρικούς αμυντικούς και τους πλάγιους μπακ που έψαχναν τον Κάτσε και τον Τζιόλη για να περάσουν τη μπάλα μπροστά. Ο Τζιόλης είχε αργή κίνηση στον αγώνα και υποτονικό ρυθμό και πήρε λίγες φορές τη μπάλα στα πόδια. Ο Κάτσε προσπαθούσε να κάνει περισσότερα πράγματα, αλλά χωρίς βοήθειες δυσκολεύονταν πολύ. Αυτό ανάγκασε τον Μπερμπάτοφ να κατεβαίνει χαμηλά και να προσπαθεί με ηρεμία να ανεβάσει την ομάδα πιο ψηλά στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου και όταν χρειάζονταν ανέβαινε ψηλά κοντά στον Αθανασιάδη. Ο Αθανασιάδης έπαιρνε με δυσκολία τη μπάλα και δε μπορούσει να απειλήσει. Από τους πλάγιους ο Μακ ήταν δραστήριος και επικίνδυνος, ενώ ο Ζάιρο ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό και δεν κατάφερε να διεισδύσει. Η αλλαγή θέσεων στο 30΄των πλάγιων χαφ του Π.Α.Ο.Κ. δεν απέδωσε κάτι αξιοπρόσεκτο. Ο Π.Α.Ο.Κ. μεσοεπιθετικά δεν είχε ταχύτητα και κίνηση χωρίς τη μπάλα, ώστε να δημιουργήσει κενά στην άμυνα της Βέροιας.
Οι επιθετικές κινήσεις των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. στο α΄ημίχρονο
Ο Δικέφαλος ουσιαστικά εγκλωβίστηκε από την καλή αμυντική λειτουργία της Βέροιας, που κατάφερε να πιέσει τους αμυντικούς χαφ του δικεφάλου και να αναγκάσει τον δικέφαλο σε παράλληλο ποδόσφαιρο και σε ενέργειες από τα πλάγια που οι χώροι του γηπέδου μικραίνουν πολύ. Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα από τη Βέροια. Οι κεντρικοί του αμυντικοί τα κατάφερναν απέναντι στον Κόλα και είχαν βοήθειες από τους αμυντικούς χαφ. Από τα πλάγια στην αρχή είχε κάποια πίεση στην αριστερή του πλευρά με τον Γεωργιάδη, αλλά χωρίς κάποια μεγάλη απειλή. Στο τέλος του α΄ημιχρόνου και σε μια φάση που δεν προμήνυε κάτι τέτοιο, η μπάλα βρέθηκε στην αριστερή πλευρά της μεγάλης περιοχής της Βέροιας και ο Σκόνδρας μπαίνοντας στη φάση κατάφερε να κερδίσει πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Μπερμπάτοφ.
Η αμυντική λειτουργία της Βέροιας
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Ενίσχυση της μεσαίας γραμμής και καλύτερος ρυθμός παιχνιδιού
Το β΄ ημίχρονο ξεκίνησε με αλλαγές και για τις δύο ομάδες. Για τον Π.Α.Ο.Κ. στη θέση του Μαλεζά που ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι του μπήκε ο Χαρίσης. Έτσι ο Τζιόλης πήγε πιο πίσω σαν κεντρικός αμυντικός και ο Χαρίσης έπαιξε σαν αμυντικός χαφ. Για τη Βέροια είχαμε την είσοδο του Νέτο στη θέση του Αμπντούν και του Καϊκούν στη θέση του Κόλα. Ο Νέτο έπαιξε στα πλάγια σαν δεξιός χαφ με τον Γεωργιάδη να αλλάζει πλευρά και τον Καϊκούν να παίζει φορ αντί του Κόλα.
Οι συνθέσεις των ομάδων στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου μετά τις αλλαγές
Η είσοδος του Χαρίση επιθετικά έδωσε μία διαφορετική πνοή στον Π.Α.Ο.Κ. Ο χαρισματικός μέσος με την ταχύτητα ενέργειας που διαθέτει κατάφερε να περάσει τη μπάλα πιο μπροστά και να φτάνει με καλές προϋποθέσεις έξω από την περιοχή της Βέροιας. Ήταν αυτός που ανέβασε το ρυθμό του παιχνιδιού του Π.Α.Ο.Κ. και ανάγκασε την αμυντική διάταξη της Βέροιας να παρουσιάζει κενά. Ο Μπερμπάτοφ κρατούσε σωστά τη μπάλα και έδινε ώθηση στην ομάδα να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο. Ο Μακ κυνήγησε αρκετές φάσεις και ήταν δραστήριος, παρά το γεγονός ότι είχε αρκετές περιπτώσεις που υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ. Στο πρώτο εικοσάλεπτο ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν πιο κινητικός επιθετικά, χωρίς ωστόσο να έχει μεγάλες και πολλές ευκαιρίες, με εξαίρεση τη φάση του Μακ στο 55΄ που άργησε να σουτάρει και ένα καλό σουτ του Μπερμπάτοφ στο ξεκίνημα. Σε εκείνο το σημείο δέχτηκε ένα ανέλπιστο γκολ, σε μία ανορθόδοξη προωθημένη ψηλή πάσα-γέμισμα, όταν ο Μελίσσας έκανε μία άσκοπη εξόρμηση από την περιοχή του και με την ασυννενοησία του με τον Σκόνδρα, η μπάλα ήρθε σε θέση βολής στο Μαγέφσκι που έκανε το 1-1. Αμέσως μετά ο Μυστακίδης με την είσοδό του, και σε συνεργασία με τον Σκόνδρα, προκάλεσε ρήγματα στην αριστερή πτέρυγα της Βέροιας. Σε μικρό διάστημα ο Π.Α.Ο.Κ. κατάφερε να ισοφαρίσει μετά από μία τέτοια πλαγιοκόπηση και χάρη στην εκτελεστική δεινότητα του Αθανασιάδη, που εκμεταλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Καντιμοίρη στο σουτ του Μακ.
Η επιθετική δραστηριότητα του Π.Α.Ο.Κ. στο β΄ημίχρονο με τη συμμετοχή των αλλαγών
Αμυντικά ο Δικέφαλος δεν κινδύνεψε μετά το γκολ της ισοφάρισης από τη Βέροια. Ο Κάτσε με τον Χαρίση κάλυψαν καλά τους χώρους και οι αμυντικοί του δεν έκαναν κάποιο σοβαρό λάθος. Ο Πέλκας στο τέλος έκανε κάποιες άμυνες στην αριστερή πτέρυγα που ανέβαινε ο Μαλόν. Ακόμα και με την είσοδο δεύτερου επιθετικού στο παιχνίδι στο τέλος για τη Βέροια δεν υπήρξαν κίνδυνοι για την εστία του Μελίσσα. Εξάλλου η Βέροια έδειξε ότι δεν μπορούσε να δημιουργήσει οργανωμένα επιθέσεις.
Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. έκλεισε το παιχνίδι με τη νίκη, παρουσιάζοντας καλύτερο ρυθμό στο β΄ημίχρονο και εκμεταλευόμενος τη βοήθεια των νεοεισελθόντων Χαρίση και Μυστακίδη που έδωσαν γρηγορότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απειλή για τον αντίπαλο. Στις λίγες ευκαιρίες που δημιούργησε κατάφερε να πετύχει ένα ακόμα γκολ που αποδείχτηκε σωτήριο στο τέλος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν εμφάνισε καλό πρόσωπο στον αγώνα. Στο α΄ ημίχρονο ήταν αργός και προβλέψιμος στο παιχνίδι του και δε μπορούσε να διασπάσει τη σωστά οργανωμένη αμυντική διάταξη της Βέροιας.
Στο β΄ημίχρονο με την είσοδο του Χαρίση και του Μυστακίδη ανέβασε στροφές και ήταν πιο απειλητικός, αλλά και πάλι δεν είχε πολλές φάσεις για γκολ. Στην άμυνα δέχτηκε ένα γκολ από ένα μεγάλο λάθος συννενόησης των παικτών του και χωρίς η Βέροια να έχει δημιουργήσει τους κινδύνους για κάποιο τέρμα.
Από αυτό το παιχνίδι ουσιαστικά ο Δικέφαλος μπορεί να κρατήσει μόνο τους τρεις βαθμούς. Η συνεχής εναλλαγή προσώπων στην αρχική ενδεκάδα και η χρησιμοποίηση διαφορετικού συστήματος στα τελευταία παιχνίδια φαίνεται ότι δεν προσφέρει συνοχή και έναν κορμό παικτών που θα δώσουν μία αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα. Ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί το τελευταίο διάστημα να παίρνει τους βαθμούς, όμως με πιο δυνατούς αντιπάλους, με το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρά προβλήματα.
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.