Ισόπαλος με σκορ 1-1 αναδείχτηκε ο Π.Α.Ο.Κ. στα Πηγάδια με την Ξάνθη. Το παιχνίδι είχε δύο ταχύτητες. Στο πρώτο μισάωρο χαρακτηρίστηκε από τον υψηλό ρυθμό με τις πολλές κλασικές ευκαιρίες της Ξάνθης για γκολ, που σταμάτησαν πάνω στον εκπληκτικό Όλσεν, και το γκολ του Π.Α.Ο.Κ. με ελάχιστες τελικές προσπάθειες κόντρα στη ροή του αγώνα. Στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα ο ρυθμός έπεσε και το ποδόσφαιρο που παίχτηκε ήταν χαμηλής ποιότητας με λιγοστές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Οι δύο ομάδες αναλώθηκαν σε μονομαχίες και κακή κυκλοφορία της μπάλας και όλα έδειχναν ότι δε θα μπορούσε να επιτευχθεί εύκολα ακόμη ένα τέρμα. Η Ξάνθη τελικά ευτύχησε με τη συμπλήρωση του ενενηντάλεπτου να πετύχει από κόρνερ το γκολ της ισοφάρισης και να πάρει την ισοπαλία απέναντι στο δικέφαλο.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα με πολλές αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα. Ο σχηματισμός που επέλεξε ο κ. Τούντορ ήταν το 4-2-3-1. Τερματοφύλακας ξεκίνησε ο Όλσεν. Κεντρικοί αμυντικοί ήταν οι Τζιόλης και Τζαβέλλας. Δεξιός μπακ ο Κίτσιου και αριστερός μπακ ο Κοροβέσης. Αμυντικοί χαφ ήταν οι Τσίμιροτ και Χαρίσης. Επιθετικός χαφ ήταν ο Πέλκας, δεξιός χαφ-επιθετικός ο Μυστακίδης, αριστερός ο Σάμπο και φορ ο Αθανασιάδης. Οι πολλές αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα, συνολικά 8 σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα, σαφώς είναι υπερβολικά πολλές και οπωσδήποτε, όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές δεν καθιστούν μία ομάδα ικανή να παίζει με συνοχή και να έχει διάρκεια στο παιχνίδι της σε μία σειρά αγώνων.
Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και σε ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου, όπου ακόμη και εκεί που υπάρχουν ποδοσφαιριστές με εξαιρετικές ικανότητες, όταν γίνεται εκτεταμένο ροτέισον, δεν παρουσιάζεται συνοχή στον αγωνιστικό χώρο. Για να παρουσιαστεί ένα σύνολο θα πρέπει κάθε ομάδα να έχει έναν κορμό τουλάχιστον 7-8 παικτών που θα γνωρίζουν καλά τη μεταξύ τους συνεργασία και μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια θα ανεβάζουν το επίπεδο της ομαδικής εργασίας στο γήπεδο.
Αρχικός σχηματισμός Ξάνθης
Η Ξάνθη παρουσιάστηκε στον αγωνιστικό χώρο και αυτή με σχηματισμό 4-2-3-1. Τερματοφύλακας ήταν ο Τσενάμο. Κεντρικοί αμυντικοί ήταν ο Γούτας και ο Λισγάρας. Δεξιός μπακ ο Μπέρτος και αριστερός ο Γουάλας. Αμυντικοί χαφ έπαιξαν οι Βασιλακάκης και Λουσέρο. Επιθετικός χαφ ήταν ο Ορφανίδης. Δεξιός χαφ-εξτρέμ ο Σολτάνι, αριστερός χαφ-εξτρέμ ο Νιέτο και φορ ο Καπετάνος.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Η επιλογή του ίδιου σχηματισμού από τους δύο προπονητές δεν πρόσφερε κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα της μιας ομάδας απέναντι στην άλλη. Υπήρχε μία αριθμητική ισορροπία μεταξύ τους στις τρεις ζώνες του γηπέδου. Μεγάλη σημασία στον αγώνα θα έπαιζε η μάχη στη μεσαία γραμμή και ποια ομάδα θα κέρδιζε περισσότερες μονομαχίες ή θα κρατούσε περισσότερο τη μπάλα στο νευραλγικό χώρο του κέντρου.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Η Ξάνθη τον έλεγχο και τις ευκαιρίες, ο Π.Α.Ο.Κ. το γκολ.
Το α΄ημίχρονο ξεκίνησε με την πλήρη υπεροχή της Ξάνθης στον αγώνα. Οι Θρακιώτες από την αρχή έδειξαν ότι κυνηγούσαν το γκολ και εκμεταλεύτηκαν στο έπακρο τα κενά που παρουσίασε ο Π.Α.Ο.Κ. αμυντικά. Η Ξάνθη έδινε λίγο γήπεδο στον Π.Α.Ο.Κ. να αναπτυχθεί και προσπαθούσε να κλέψει τη μπάλα και να παίξει γρήγορα στον κενό χώρο για να πετύχει το γκολ. Ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να πρέσαρε μπροστά με τον Αθανασιάδη στα ¾ του γηπέδου, αλλά από εκεί και μετά η μπάλα δεν πιέζονταν από τους κεντρικούς χαφ και έτσι περνούσε εύκολα στους επιθετικούς της Ξάνθης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επιθετικός χαφ της Ξάνθης (Ορφανίδης) έκανε εύκολα κάθετες πάσες και δημιουργούσε ρήγματα στην άμυνα του δικεφάλου, καθώς δεν είχε πίεση από τους αμυντικούς χαφ του Π.Α.Ο.Κ. Ο μέσος της Ξάνθης προσπάθησε να εκμεταλευτεί και την έλλειψη ταχύτητας του Τζιόλη που δεν έχει αυτό το προσόν αγωνιζόμενος σαν κεντρικός αμυντικός. Επίσης ο δικέφαλος είχε πολλά κενά στους πλάγιους μπακ, ειδικά από την πλευρά του Κίτσιου, που δεν πίεζε γρήγορα τον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας και από εκεί η Ξάνθη δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Από την αριστερή πλευρά ο Κοροβέσης δεν είχε μερικές φορές γρήγορη επιστροφή και ο Σολτάνι βρήκε χώρο να διεισδύσει επικίνδυνα. Το αποτέλεσμα ήταν η Ξάνθη να έχει 6 κλασικές ευκαιρίες για γκολ μέσα σε 18΄. Ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν τυχερός που είχε τον Όλσεν και κράτησε το «0» στην εστία του με πολύ μεγάλες αποκρούσεις.
Τα αμυντικά κενά του Π.Α.Ο.Κ.
Επιθετικά ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε πρόβλημα κυκλοφορίας της μπάλας. Χαρίσης και Τσίμιροτ δεν περνούσαν τις πάσες τους και δεν ανταποκρίνονταν στην πίεση των χαφ της Ξάνθης. Οι πλάγιοι μπακ Κοροβέσης και Κίτσιου ανέβαιναν πολύ χωρίς καλές προϋποθέσεις και άφηναν χώρο για αντεπίθεση στην Ξάνθη. Η μπάλα στον Αθανασιάδη πήγαινε ανορθόδοξα και ο Πέλκας δε συνέδεε τη μεσαία γραμμή με την επιθετική, για να γίνουν επιθέσεις με ηρεμία και οργάνωση. Οι μόνες φάσεις που δημιούργησε ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν από την αριστερή πλευρά με τον Κοροβέση που ανέβαινε λόγω του ότι ο Σολτάνι δεν έκανε άμυνες και δύο φορές που έκανε σέντρα στη μία βρήκε τον Μυστακίδη που σούταρε στο δοκάρι και την επόμενη έπιασε μία ωραία κεφαλιά μπροστά από την μικρή περιοχή και πέτυχε το 0-1.
Η κίνηση του Μυστακίδη να συγκλίνει μέσα στην αντίπαλη περιοχή ήταν καθοριστική και προκάλεσε ασυνεννοησία στους αμυντικούς της Ξάνθης που έχασαν το μαρκάρισμά του.
Η επίθεση του Π.Α.Ο.Κ. στη φάση του γκολ που πέτυχε
Ο Σάμπο από την άλλη πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο τους ως αριστερός χαφ-εξτρέμ, έχασε μονομαχίες και δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποιον κίνδυνο επιθετικά. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ο Σάμπο δε διαθέτει τα στοιχεία που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση και όσες φορές έπαιξε εκεί δεν είχε καλή απόδοση. Το θετικό για το δικέφαλο ήταν ότι με 2 τελικές μόνο πέτυχε το γκολ.
Από το σημείο εκείνο και μετά η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε προς το χειρότερο. Η Ξάνθη έδειξε αιφνιδιασμένη από το γκολ που δέχτηκε κόντρα στη ροή του αγώνα, έπεσε σε ρυθμό και δεν απείλησε εκ νέου τον Π.Α.Ο.Κ. Έτσι το ημίχρονο έκλεισε με την Ξάνθη να έχει κλασικές ευκαιρίες για να προηγηθεί, να βρίσκει τον Όλσεν μπροστά της ως κοφυφαίο παίκτη του Π.Α.Ο.Κ. και να δέχεται ένα γκολ στη δεύτερη ουσιαστικά επίθεση του δικεφάλου. Ο Π.Α.Ο.Κ. βάσει της εικόνας του στο α΄ημίχρονο προηγήθηκε ανέλπιστα και μάλλον πήρε πολλά περισσότερα από αυτά που δικαιούνταν στον αγώνα.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Πτώση του ρυθμού του αγώνα και μέτρια απόδοση από τις δύο ομάδες
Το β΄ημίχρονο ξεκίνησε με μία αλλαγή για τον Π.Α.Ο.Κ. Στη θέση του Σάμπο, που ήταν κακός αγωνιστικά, μπήκε ο Βίτορ. Έτσι ο τελευταίος πήγε στη θέση του κεντρικού αμυντικού, με τον Τζιόλη να προωθείται στο γήπεδο σαν αμυντικός χαφ δίπλα στον Τσίμιροτ. Ο Πέλκας πήγε στην αριστερή πτέρυγα ως χαφ-εξτρέμ και ο Χαρίσης ανέβηκε στη θέση του επιθετικού χαφ. Με αυτή την αλλαγή ο Π.Α.Ο.Κ. απέκτησε μεγαλύτερη ταχύτητα στο κέντρο της αμυντικής γραμμής με τον Βίτορ και περισσότερη ηρεμία στη μεσαία γραμμή με την εμπειρία του Τζιόλη. Ο Χαρίσης θα μπορούσε να δώσει περισσότερα τρεξίματα σαν επιθετικός χαφ, και να πιέσει παραπάνω, σε σχέση με τον Πέλκα.
Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. παρουσιάστηκε βελτιωμένος. Οι Τσίμιροτ και Τζιόλης κάλυψαν καλά το χώρο τους και ο Ορφανίδης δε μπορούσε να περάσει τις επικίνδυνες πάσες του α΄ημιχρόνου. Ο Χαρίσης πίεζε πιο μπροστά τη μπάλα με τον Αθανασιάδη περίπου στα 3/5 του γηπέδου και η Ξάνθη δεν είχε τη δυνατότητα να περάσει σωστά τη μπάλα στον άξονα. Έτσι, οι Θρακιώτες αναγκάστηκαν σε μεγάλες πάσες, που δε δημιουργούσαν κίνδυνο, και έκαναν εύκολο το έργο των αμυντικών του δικεφάλου. Αμυντικά ο Π.Α.Ο.Κ. έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα και φαινόταν ότι με μεγάλη δυσκολία θα μπορούσε να δεχτεί γκολ με οργανωμένη επίθεση. Η αδράνεια που παρουσίασε ήταν στην αρχή του ημιχρόνου μέχρι να προσαρμοστούν οι παίκτες του στα νέα τους καθήκοντα, που η Ξάνθη είχε το δοκάρι. Στον αποσυντονισμό της Ξάνθης, έπαιξαν ρόλο και οι αλλαγές παικτών και θέσεων που έκανε ο κ. Λουτσέσκου. Η οπισθοχώρηση του Ορφανίδη ειδικά σαν αμυντικός χαφ και η προώθηση του νεοεισελθόντα Ερέα, μάλλον δημιούργησε πρόβλημα στην ανάπτυξη της ομάδας και μείωσε την επικινδυνότητα της Ξάνθης μεσοεπιθετικά. Επίσης μείωσε και την άμυνα των αμυντικών χαφ της Ξάνθης, αφού ο Βασιλακάκης που αποχώρησε λόγω τραυματισμού έκανε καλή δουλειά στο ανασταλτικό κομμάτι. Ούτε ο Τριάδης που αντικατέστησε τον Νιέτο έκανε τη διαφορά στα άκρα και με την αλλαγή πλευράς με τον Σολτάνι, φάνηκε ότι δεν βρέθηκαν λύσεις για την Ξάνθη.
Στο β΄ημίχρονο υπήρχαν στο γήπεδο δύο ομάδες με πολύ χαμηλό τέμπο παιχνιδιού, με κακή κατοχή μπάλας, χωρίς κίνηση και συνδυαστικό παιχνίδι για να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα. Ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερρο πώς θα κρατήσει περισσότερο το υπέρ του 0-1, παρά πώς θα πιέσει την Ξάνθη. Τσίμιροτ και Τζιόλης δεν έκαναν ποιοτικό παιχνίδι στον άξονα και ασχολήθηκαν πολύ με τις μονομαχίες και την κάλυψη χώρων ανασταλτικά. Ο Χαρίσης ήταν αυτός που έτρεξε πολύ και ο Μυστακίδης στην πλευρά του. Ο Πέλκας και σαν αριστερός χαφ δεν έκανε κάτι σπουδαίο και αντικαταστάθηκε νωρίς από τον Ροντρίγκες που ναι μεν προσπάθησε να κάνει ρήγματα, αλλά ήταν ημιτελής και χωρίς στηρίγματα.
Ο Αθανασιάδης δε φάνηκε πολύ, αφού έπαιρνε τη μπάλα ψηλά και ήταν συνεχώς σε εναέριες μονομαχίες, ενώ και στη φάση της κεφαλιάς του Τζαβέλα που βρέθηκε μόνος του μέσα στη μικρή περιοχή δεν ήταν ψύχραιμος για να πετύχει το γκολ, χάνοντας μία μεγάλη ευκαιρία για την κλάση του. Ο κ. Λουτέσκου φρέσκαρε και την κορυφή της επίθεσης με την είσοδο του Σκούρτη στη θέση του Καπετάνου, αλλά και πάλι δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά.
Η ενδεκάδα της Ξάνθης με τις αλλαγές
Ο Π.Α.Ο.Κ. έδειχνε να κρατά με ευκολία το υπέρ του σκορ. Ο Ζάιρο στο τέλος αντικατέστησε τον ταλαιπωρημένο Μυστακίδη στην πτέρυγα και όλα έδειχναν ότι θα έφευγε με το τρίποντο από τα Πηγάδια. Μία απροσεξία όμως σε ένα κόρνερ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και τα λανθασμένα μαρκαρίσματα των παικτών του, έδωσαν την ευκαιρία στο Σολτάνι να ισοφαρίσει με μία κοντινή κεφαλιά.
Ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. στο β΄ημίχρονο μετά τις αλλαγές
Με αυτό τον τρόπο διαμορφώθηκε το τελικό 1-1 στο β΄ημίχρονο. Στην επανάληψη είδαμε ένα παιχνίδι με χαμηλό ρυθμό, λίγες τελικές προσπάθειες και κακή κυκλοφορία της μπάλας. Ο Π.Α.Ο.Κ. ειδικά στο τελευταίο τέταρτο ενδιαφέρθηκε να κρατήσει το προβάδισμα στο σκορ, παρά να δημιουργήσει και να έχει την κατοχή της μπάλας και το πλήρωσε με τα λάθη που σημειώθηκαν στην άμυνα σε μία στατική φάση στην εκπνοή του αγώνα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. σε έναν ακόμη αγώνα δεν έπεισε με την απόδοσή του. Στο α΄ημίχρονο δέχτηκε πολλές φάσεις για να δεχτεί κάποιο γκολ και ήταν τυχερός που ο Όλσεν ήταν σε πολύ καλή μέρα. Το θετικό ήταν ότι πέτυχε με μέτρια εμφάνιση ένα γκολ με ελάχιστες τελικές στην εστία.
Στο β΄ημίχρονο ήταν υποτονικός, χωρίς ταχύτητα και δημιουργία, και πλήρωσε την κακή του απόδοση με ένα γκολ στις καθυστερήσεις. Βάσει της εικόνας του α΄ημιχρόνου θα μπορούσε από νωρίς να μείνει πίσω στο σκορ, ίσως και με περισσότερα από ένα γκολ διαφορά, εμφανίζοντας σοβαρά προβλήματα σαν ομάδα.
Ο Δικέφαλος παρουσιαζόμενος και πάλι με 8 αλλαγές στην αρχική του σύνθεση έδειξε να ψάχνει τα πατήματά του στο γήπεδο, δεν είχε συνοχή ως ομάδα και ρυθμό που να μπορεί να επιβληθεί στον αντίπαλό του. Κάποιοι παίκτες εκεί που αγωνίστηκαν δε μπορούν να προσφέρουν, όπως οι Τζιόλης και Σάμπο, ενώ και κάποιοι άλλοι δεν έδωσαν αυτά που μπορούν.
Γενικά, μετά από 18 αγώνες πρωταθλήματος ο Π.Α.Ο.Κ. δείχνει ότι δεν έχει βρει ακόμα το σχήμα και τα πρόσωπα πάνω στα οποία θα χτιστεί το αγωνιστικό του προφίλ. Αν ο κ. Τούντορ δε χρησιμοποιήσει ένα σταθερό κορμό παικτών σε σειρά παιχνιδιών, ο Δικέφαλος είναι πολύ δύσκολο να βρει σταθερότητα και χημεία σαν ομάδα και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και συνεργασία μεταξύ τους οι παίκτες του.
Με τα επερχόμενα πολύ δύσκολα παιχνίδια, επείγει η εύρεση σταθερού σχήματος και η χρησιμοποίηση των παικτών που μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος και να παίξουν στις θέσεις που μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο.
Τέλος, ίσως κάποιοι παίκτες να πρέπει να πάρουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, από αυτόν που έχουν πάρει έως τώρα και έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι έχουν την ικανότητα να δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος.