Π.Α.Ο.Κ. και Ατρόμητος αναδείχτηκαν ισόπαλοι στην Τούμπα με σκορ 1-1 για την 20η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Super League το περασμένο Σάββατο (30/1) και το INPAOK σας παρουσιάζει την τακτική ανάλυση του ματς.
To παιχνίδι είχε δύο όψεις.
Ο Π.Α.Ο.Κ. κυριάρχησε στο α’ ημίχρονο παίζοντας καλό ποδόσφαιρο και ο Ατρόμητος αντιμετώπισε δυσκολία στο να κάνει ανάπτυξη δεχόμενος μεγάλη πίεση και το γκολ. Στο β’ ημίχρονο ο Ατρόμητος που ανέβασε την απόδοσή του κατακόρυφα, την ώρα που ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε τον έλεγχο του αγώνα και τον καλό ρυθμό του α΄ημιχρόνου, κατάφερε εκμεταλλευόμενος μία στιγμιαία αδράνεια των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. από ένα φάουλ να πετύχει την ισοφάριση και να πάρει έναν πολύτιμο βαθμό στη Θεσσαλονίκη. Ο δικέφαλος έδειχνε στο α’ ημίχρονο ότι θα έπαιρνε τη νίκη καθώς δεν πιεζόταν από τον αντίπαλό του, αλλά με την προβληματική του απόδοση στο β΄ημίχρονο ουσιαστικά επέτρεψε στον Ατρόμητο να πάρει την ισοπαλία και να έχει ακόμη ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο κυνήγι των πρώτων θέσεων.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Τούντορ παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Βελλίδης ήταν ο τερματοφύλακας. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Βίτορ και Κόστα. Δεξιός μπακ ο Κίτσιου και αριστερός ο Κοροβέσης. Αμυντικοί χαφ έπαιξαν οι Τζιόλης και Τσίμιροτ και μπροστά τους σαν επιθετικός χαφ ο Πέλκας. Δεξιός χαφ-εξτρέμ ήταν ο Ζάιρο και αριστερός ο Ροντρίγκες. Στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Μακ.
Αρχικός σχηματισμός Ατρομήτου
Ο κ. Δέλλας παρέταξε τον Ατρόμητο με σχηματισμό 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Μπάρκας. Δεξιός μπακ ο Κιβρακίδης και αριστερός ο Μπιτόλο. Κεντρικοί αμυντικοί ήταν οι Φυτανίδης και Λαζαρίδης. Κεντρικοί χαφ ήταν οι Κεϊτά και Μπάλλας. Ως δεξιός χαφ αγωνίστηκε ο Ούμπιδες και αριστερός ο Στόιτσεφ. Φορ ήταν ο Λε Ταλέκ και πίσω του ως περιφερειακός επιθετικός σε ελεύθερο ρόλο ο Ναπολεόνι.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Το 4-2-3-1 του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι στο 4-4-1-1 του Ατρομήτου (με τον ελεύθερο ρόλο του Ναπολεόνι σαν δεύτερος φορ πίσω από τον Λε Ταλέκ) είχε το πλεονέκτημα ότι στην ουσία είχε έναν παίκτη παραπάνω στους κεντρικούς χαφ, αφού οι Τζιόλης, Τσίμιροτ και Πέλκας έπαιζαν απέναντι στους Κεϊτά και Μπάλλα. Ο Π.Α.Ο.Κ. θα μπορούσε να κατευθύνει το παιχνίδι του στον άξονα και να βγάλει έναν παίκτη παραπάνω εκεί παίζοντας με σχέση 3:2. Πρόβλημα ο δικέφαλος θα μπορούσε να έχει με την κίνηση του Ναπολεόνι ως περιφερειακού φορ, αφού ανάλογα με τις κινήσεις του θα έπρεπε να υπάρχει συννενόηση μεταξύ αμυντικών και μέσων για το μαρκάρισμά του.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Καλή εμφάνιση από τον Π.Α.Ο.Κ. με κατοχή μπάλας και καλή ανάπτυξη
Το α΄ημίχρονο ξεκίνησε στο πρώτο τέταρτο με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο. Και οι δύο αντίπαλοι προσπαθούσαν να πιέσουν ψηλά και να κερδίσουν μπάλες, προκαλώντας το λάθος. Ο Π.Α.Ο.Κ. έδειχνε να τα καταφέρνει σε αυτόν τον τομέα και ανάγκασε τον Ατρόμητο σε κακή κυκλοφορία και εύκολη απώλεια της μπάλας. Ο δικέφαλος είχε ως τότε μία άκαρπη κατοχή μπάλας και κάποια πίεση που δεν οδηγούσε σε άμεση μεγάλη απειλή για τον Ατρόμητο. Η πρώτη καλή ευκαιρία ήρθε στο 15΄με το σουτ του Ροντρίγκες να μην έχει ευτυχή κατάληξη. Από εκεί και μετά ο Π.Α.Ο.Κ. ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του. Τζιόλης και Τσίμιροτ περνούσαν πάσες και στον Πέλκα αλλά και στους πλάγιους που ήταν επικίνδυνοι και ιδιαίτερα δραστήριοι. Ο Ζάιρο έκανε κούρσες και σύγκλινε στην περιοχή του Ατρομήτου και ο Ροντρίγκες πήρε προσπάθειες έστω κι αν δεν τελείωναν όλες σωστά. Πέλκας και Μακ είχαν πολύ καλή συνεργασία με τον Πέλκα να παίζει το 1-2 μαζί του ή να περνά κάθετες πάσες και τον Μακ να τρυπά την αντίπαλη άμυνα, όπως έγινε και στη φάση του γκολ στο 31΄. Ο δικέφαλος ήλεγχε την κυκλοφορία της μπάλας και έβγαζε συνδυαστικές ενέργειες μπροστά στην περιοχή του Ατρομήτου, με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς απειλητικός. Ο παίκτης «κλειδί» για τον Π.Α.Ο.Κ. ήταν ο Πέλκας που συντόνιζε τις επιθέσεις και με το κάθετο παιχνίδι του δημιουργούσε συνεχώς ρήγματα.
Η επιθετική ανάπτυξη του Π.Α.Ο.Κ.
Στο 26΄ο Ζάιρο τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον Μυστακίδη που πήρε την ίδια θέση στο γήπεδο ως δεξιός χαφ. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ο Π.Α.Ο.Κ. είχε άλλες δύο καλές στιγμές με τον Πέλκα και έμοιαζε ο απόλυτος κυρίαρχος στο παιχνίδι κυνηγώντας και ένα δεύτερο γκολ. Ροντρίγκες, Μακ και Πέλκας αποτελούσαν διαρκή πονοκέφαλο για την άμυνα του Ατρομήτου. Ο κ. Δέλλας αντιλαμβανόμενος τον κρίσιμο ρόλο του Πέλκα στον αγώνα μετέτρεψε, ως το τέλος του ημιχρόνου, το σχηματισμό της ομάδας του σε 4-1-4-1 βάζοντας πάνω του τον Κεϊτά ως καθαρός αμυντικό χαφ και έχοντας σε ρόλο κεντρικών χαφ με ανασταλτικά και επιθετικά καθήκοντα μπροστά του τους Μπάλλα και Ναπολεόνι.
Το 4-1-4-1 του Ατρομήτου
Αμυντικά ο δικέφαλος είχε ελάχιστη πίεση, καθώς ο Ατρόμητος με δυσκολία έφτανε τη μπάλα μπροστά. Αυτός που προσπάθησε να κάνει ρήγματα ήταν ο Ναπολεόνι κινούμενος κυρίως προς τη δεξιά πλευρά του Π.Α.Ο.Κ. είτε ζητώντας τη μπάλα στο χώρο, είτε διεισδύοντας με αυτή στο χώρο μεταξύ Κίτσιου και Βίτορ. Ουσιαστικά στο α΄ημίχρονο ο Ατρόμητος δεν είχε τελική ενέργεια για γκολ. Οι κεντρικοί αμυντικοί του Π.Α.Ο.Κ. περισσότερο ασχολούνταν με την οργάνωση του παιχνιδιού, όπως και οι πλάγιοι μπακ με τον Κίτσιου να παίρνει πιο πολλές ενέργειες σε σχέση με τον Κοροβέση.
Στο α΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο και έκανε ένα από τα καλύτερα ημίχρονα τη φετινή σεζόν. Με τέτοια εμφάνιση, με κίνηση και ταχύτητα επιθετικά και πίεση στον αντίπαλο έδειχνε ότι δύσκολα θα έχανε τη νίκη από έναν κακό Ατρόμητο.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Πτώση απόδοσης για τον Π.Α.Ο.Κ. και έλεγχος του παιχνιδιού από τον Ατρόμητο
Στο β΄ημίχρονο είχαμε αλλαγή της εικόνας του παιχνιδιού. Ο Π.Α.Ο.Κ. δε μπήκε στο γήπεδο με την ίδια διάθεση και συγκέντρωση, όπως στο α΄ημίχρονο και έδειχνε πιο νωθρός στο ξεκίνημα της επανάληψης. Ο Πέλκας προσπαθούσε και πάλι να πάρει ενέργειες πάνω του και έψαχνε τον Μακ και τον Ροντρίγκες για να απειλήσει. Ο Ατρόμητος ξεκίνησε με μία αλλαγή. Στη θέση του μέτριου Μπάλλα μπήκε ο Μπρίτο. Έτσι ο Ούμπιδες έπαιξε στον άξονα δίπλα στον Κεϊτά και ο Μπρίτο πήγε στη δεξιά πτέρυγα του Ατρομήτου που επανήλθε στο γήπεδο με σχηματισμό 4-4-1-1. Με αυτή την αλλαγή ο Ατρόμητος έγινε πιο δημιουργικός στη μεσαία γραμμή και άρχισε να παίρνει κάποια μέτρα στο γήπεδο επιθετικά.
Ο σχηματισμός του Ατρομήτου με την έναρξη του β΄ημιχρόνου
Στο 56΄ είχαμε τη δεύτερη αναγκαστική αλλαγή για τον Π.Α.Ο.Κ. με τον Ροντρίγκες να τραυματίζεται και αυτός στους οπίσθιους μηριαίους, όπως και ο Ζάιρο. Στη θέση του μπήκε ο Γκολάσα που έπαιξε ως επιθετικός χαφ και ο Πέλκας μετατοπίστηκε στην αριστερή πλευρά ως χαφ-εξτρέμ μπροστά από τον Κοροβέση.
Ο Π.Α.Ο.Κ. με την είσοδο του Γκολάσα
Από αυτό το σημείο χάθηκε και ο έλεγχος της μεσαίας γραμμής για τον Π.Α.Ο.Κ. Ο Γκολάσα δεν περνούσε τις επικίνδυνες πάσες του Πέλκα και δεν είχε την ταχύτητα ενέργειας του τελευταίου, με αποτέλεσμα ο Μακ να μην παίρνει εύκολα μπάλα. Ο Πέλκας στα άκρα δεν ήταν επικίνδυνος και δεν είχε τις προϋποθέσεις να απειλήσει. Ο Μυστακίδης δεν ήταν σε καλή μέρα και έπαιρνε λίγες προσπάθειες. Ο Τζιόλης έδειχνε πιο δυσκίνητος και χωρίς ενέργεια και οι επιστροφές του αμυντικά ήταν αργές. Ο Τσίμιροτ μπορεί να έτρεχε ακατάπαυστα, αλλά δεν είχε ουσία στο παιχνίδι του κυρίως επιθετικά. Μετά το 60΄ο Π.Α.Ο.Κ. αδυνατούσε να κρατήσει τη μπάλα, έδωσε χώρο στον Ατρόμητο και κυρίως επικεντρώθηκε στο να κάνει άμυνα παρά να δημιουργήσει. Ο έλεγχος του παιχνιδιού άλλαξε πόδια και οι Περιστεριώτες έδειχναν ότι περνώντας η ώρα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ απειλητικοί. Ο κ. Δέλλας αύξησε αυτή τη διάθεση ρίχνοντας στον αγώνα στο 63΄στη θέση του Λε Ταλέκ τον έμπειρο Παπαδόπουλο που έδωσε κίνηση και φρεσκάδα στην επιθετική γραμμή. Βέβαια, ο Ατρόμητος δεν έκανε κάποια πολύ μεγάλη φάση για γκολ, ωστόσο πατούσε πιο εύκολα στο αμυντικό τρίτο του Π.Α.Ο.Κ. κοντά στην περιοχή του. Κάποια κενά αμυντικά εμφάνισε ο Κίτσιου, που ανέβαινε μεν επιθετικά, αλλά δεν είχε γρήγορη επιστροφή στα αμυντικά του καθήκοντα και από την πλευρά του οι Στόιτσεφ και Ναπολεόνι προσπάθησαν να διεισδύσουν. Ο Π.Α.Ο.Κ. έδειχνε κουρασμένος στα αμυντικά χαφ, δεν πίεζε μπροστά γρήγορα με τον Γκολάσα και δεν κρατούσε τη μπάλα. Από τα άκρα δεν ανυσυχούσε καθόλου τον Ατρόμητο με τους Μυστακίδη και Πέλκα να μην εμπνέουν τον ίδιο κίνδυνο με τους Ζάιρο και Ροντρίγκες που αντικατέστησαν.
Τα αγωνιστικά προβλήματα του Π.Α.Ο.Κ. στην επανάληψη
Αποτέλεσμα της πίεσης του Ατρομήτου ήταν το γκολ της ισοφάρισης στο 81΄από ένα μακρινό φάουλ. Στη σέντρα που έγινε ο Λαζαρίδης βρέθηκε απέναντι στον πολύ κοντύτερό του Κίτσιου και σε συνδυασμό με την κακή τοποθέτηση του Βελλίδη, έπιασε την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά και έκανε το 1-1. Εκεί θα έπρεπε κάποιος ψηλότερος παίκτης να μαρκάρει τον υψηλόσωμο κεντρικό αμυντικό του Ατρομήτου και ο Βελλίδης ή να καθαρίσει πιο νωρίς τη φάση ή να μείνει πιο κοντά στη γραμμή τέρματος. Στο υπόλοιπο διάστημα του αγώνα δεν έγινε κάτι αξιοπρόσεκτο. Ο κ. Τούντορ δεν έκανε και κάποια άλλη αλλαγή, ώστε να φρεσκάρει την ομάδα του κυρίως στη μεσαία γραμμή, και έτσι ο κουρασμένος και σε σύγχυση Π.Α.Ο.Κ. δεν έκανε καλές επιθέσεις για να κυνηγήσει το γκολ της νίκης. Περισσότερο φαινόταν ότι ο Ατρόμητος θα έβρισκε κενούς χώρους στην κόντρα επίθεση και ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα δεύτερο γκολ.
Έτσι έκλεισε το β΄ημίχρονο με τον Ατρόμητο να υπερέχει του Π.Α.Ο.Κ., να παίρνει τον έλεγχο του αγώνα και να δικαιώνεται με την επίτευξη ενός γκολ. Ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν διαμετρικά αντίθετος σε απόδοση στην επανάληψη, έχασε την κατοχή μπάλας, έδειξε να μην έχει τις απαραίτητες δυνάμεις στη μεσαία γραμμή και κλείστηκε στο δικό του μισό δεχόμενος πίεση που έφερε την ισοφάριση για τον αντίπαλο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε δύο πρόσωπα στον αγώνα. Ένα καλό πρόσωπο στο α΄ημίχρονο με ποιοτικό κάθετο ποδόσφαιρο και δημιουργία ευκαιριών και έναν κακό στο β΄ημίχρονο με χάσιμο του ελέγχου του αγώνα και κακή κατοχή μπάλας με αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω σε παθητικό ρόλο.
Η αλλαγή του Γκολάσα και η τοποθέτηση του Πέλκα στα πλάγια αποσυντόνισε τον Π.Α.Ο.Κ. και άλλαξε τη ροή του αγώνα σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην οπισθοχώρηση του Π.Α.Ο.Κ. διαδραμάτισε και η κόπωση των αμυντικών χαφ Τσίμιροτ και Τζιόλη και το μη φρεσκάρισμα της ομάδας με κάποια αλλαγή στον νευραλγικό αυτό χώρο από τον κ. Τούντορ.
Πιθανή ενίσχυση της ομάδας εκεί με κάποιον από τους χαφ του πάγκου, να αποσυμφόριζε την πίεση από τον Ατρόμητο και να της έδινε μέτρα επιθετικά. Ακόμη και οι τραυματισμοί των δύο πλάγιων χαφ του, με τον ίδιο τρόπο μάλιστα, αποδυνάμωσαν τη δραστηριότητα του Π.Α.Ο.Κ. στα άκρα.
Ο Δικέφαλος στο β΄ημίχρονο έδειξε τις γνωστές του αδυναμίες και απώλεσε άλλους δύο πολύτιμους βαθμούς. Όλοι αυτοί οι τραυματισμοί για τους οποίους πρέπει να βρεθούν οι αιτίες, οι συνεχείς αλλαγές παικτών στην αρχική ενδεκάδα και η μη χρησιμοποίηση σταθερού κορμού παικτών έχουν φέρει τον Π.Α.Ο.Κ. σε μία σύγχυση και μία κατάσταση που δεν τον βοηθά να χτίσει ένα αγωνιστικό προφίλ και να έχει παίκτες με καλό αγωνιστικό ρυθμό. Το ζήτημα είναι να μη χάσει την επαφή με τις πρώτες θέσεις των play offs και βρεθεί με βαθμολογικό μειονέκτημα στο τέλος, όπου θα κριθούν τα πάντα. Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις για να αλλάξει η εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο.