Την ήττα με σκορ 1-0 γνώρισε ο Π.Α.Ο.Κ. στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τον Ολυμπιακό. Ο αγώνας δεν ήταν αντάξιος των δύο ομάδων και ήταν φτωχός σε θέαμα. Χαρακτηρίστηκε από το υπέρμετρο πάθος, που οδήγησε και σε δύο κόκκινες κάρτες, τις δυνατές μονομαχίες και τις λιγοστές φάσεις για γκολ. Ο Δικέφαλος δέχτηκε ένα εύκολο γκολ στην αρχή του αγώνα, μετά ισορρόπησε το παιχνίδι, αλλά δεν έφτανε με κίνδυνο στην περιοχή του Ολυμπιακού έχοντας ελάχιστες τελικές προσπάθειες για γκολ. Γενικά δεν απείλησε τον Ολυμπιακό και έκανε μία μέτρια εμφάνιση, ως συνέχεια των μη πειστικών εμφανίσεών του τους τελευταίους μήνες. Η διαιτησία βέβαια έπαιξε και αυτή τον ρόλο της στο τελικό αποτέλεσμα.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Τούντορ παρέταξε την ομάδα του στο γήπεδο με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Βελλίδης ήταν ο τερματοφύλακας. Κεντρικοί αμυντικοί ήταν οι Χατζηισαϊας και Βίτορ. Δεξιός μπακ ήταν ο Κίτσιου και αριστερός ο Τζαβέλλας. Αμυντικοί χαφ έπαιξαν οι Τζιόλης και Τσίμιροτ. Δεξιός χαφ ήταν ο Πέλκας και αριστερός ο Μακ. Σαν επιθετικός χαφ-δεύτερος φορ έπαιξε ο Μπερμπάτοφ και στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Αθανασιάδης.
Αρχικός σχηματισμός Ολυμπιακού
Ο Ολυμπιακός παρατάχτηκε και αυτός στον αγωνιστικό χώρο με σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Ρομπέρτο ήταν κάτω από τα δοκάρια. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Μποτία και Σιόβας. Δεξιός μπακ ήταν ο Ελαμπντελαουί και αριστερός ο Μαζουακού. Αμυντικοί χαφ ήταν οι Μιλιβόγιεβιτς και Ζντιέλαρ που είχαν μπροστά τους ως επιθετικό χαφ το Φορτούνη. Στις πτέρυγες σαν χαφ έπαιξαν από δεξιά ο Πάρντο και από αριστερά ο Ντουρμάζ. Σαν φορ έπαιξε ο Ιντέγιε.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Αγωνιζόμενες οι δύο ομάδες με τον ίδιο σχηματισμό δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο μειονέκτημα ή πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλό τους. Σημαντική θα ήταν η συμπεριφορά στη μεσαία γραμμή, η υποστήριξη από τους χαφ στο φορ και η επιθετική τους δραστηριότητα από τα άκρα με τις συνεργασίες μπακ και χαφ για κάθε ομάδα.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκίνησε τον αγώνα πιέζοντας αρκετά ψηλά τον Ολυμπιακό αποσκοπώντας να δυσκολέψει την ανάπτυξη του αντιπάλου. Η πίεση ξεκινούσε στα ¾ γηπέδου με τους Αθανασιάδη, Μπερμπάτοφ, Πέλκα και Μακ να πρεσσάρουν τους αμυντικούς και αμυντικούς χαφ του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες για να αποφύγουν την πίεση μετέφεραν το παιχνίδι στα άκρα και κυρίως από τη δεξιά τους πλευρά με τον Πάρντο να παίρνει προσπάθειες και τον Ελαμπντελαουί να ανεβαίνει πολύ ψηλά και να απειλεί. Σε μια τέτοια φάση και εκμεταλευόμενος την αμυντική ασυννενοησία του Π.Α.Ο.Κ. από εκεί, ο δεξιός μπακ του Ολυμπιακού κέρδισε τη μονομαχία και πέτυχε το γκολ. Εκεί Βίτορ και Τζαβέλλας δε συνεργάστηκαν σωστά και δεν υπήρξε γρήγορη αμυντική κάλυψη από τον Μακ στην αριστερή πτέρυγα του δικεφάλου.
Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. βρέθηκε πολύ νωρίς πίσω στο σκορ μετά από μόλις λίγα λεπτά αγώνα. Στην άμυνα το μεγάλο πρόβλημα του Π.Α.Ο.Κ. ήταν ότι δεν πιέζονταν οι πλάγιοι μπακ του Ολυμπιακού, οι οποίοι δημιουργούσαν υπεραριθμία στην πλευρά τους και έφταναν με άνεση στην περιοχή του δικεφάλου. Επιπλέον, το μαρκάρισμα του Φορτούνη που κινούνταν ελεύθερα πίσω από τον Ιντέγιε δε γινόταν πιεστικά και έτσι ο επιθετικός χαφ του Ολυμπιακού έβρισκε χώρους να διεισδύσει. Και ο Μπερμπάτοφ αμυντικά δεν ενοχλούσε τους αμυντικούς χαφ του Ολυμπιακού στην ανάπτυξη, κάτι που ο Βούλγαρος δεν το διαθέτει σαν στοιχείο στο παιχνίδι του. Βέβαια ο Π.Α.Ο.Κ. δεν απειλούνταν άμεσα μέσα στην περιοχή του από τον Ολυμπιακό με ιδιαίτερες αξιώσεις. Ο Τσίμιροτ κάλυπτε χώρους καλά με τον Τζιόλη και ο Ολυμπιακός δε μπορούσε κάθετα να περάσει πάσες στον Ιντέγιε. Χατζηισαϊας και Βίτορ συνεργάζονταν σωστά και είχαν σωστή αλληλοκάλυψη. Η πίεση που δέχτηκε ο Π.Α.Ο.Κ. πέρα από το γκολ του Ολυμπιακού δεν ήταν πολύ μεγάλη και φαινόταν ότι κυρίως με τον Πάρντο θα μπορούσε να απειληθεί, καθώς ο Τζαβέλλας ήταν μακριά στο μαρκάρισμά του και ο ικανός χαφ των ερυθρόλευκων, σε συνεργασία με τον Ελαμπτνελαουί, ήταν ο κύριος κίνδυνος για το δικέφαλο.
Τα αμυντικά προβλήματα του Π.Α.Ο.Κ. στην αρχή του αγώνα
Επιθετικά ο Π.Α.Ο.Κ. είχε αργή μετάβαση στην επίθεση όταν έκλεβε τη μπάλα. Ο Τζιόλης με τον Τσίμιροτ δεν έδιναν γρήγορες πάσες στους Μπερμπάτοφ και Αθανασιάδη, και πολλές φορές ρίσκαραν με μεγάλες πάσες που εύκολα αναχαιτίζονταν από τους Μποτία και Σιόβα. Από τους πλάγιους μπακ ο Κίτσιου πήρε επιθέσεις, αλλά δεν είχε τη συνεργασία που έπρεπε με τον Πέλκα. Ο τελευταίος συνέκλινε πολύ προς τα μέσα και εκεί κόβονταν εύκολα από την άμυνα του Ολυμπιακού, ο οποίος ενώ αρχικά πίεζε ψηλά, στη συνέχεια οπισθοχώρησε στο μισό γήπεδο παίζοντας με συμπαγή αμυντική διάταξη.
Η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού
Ο Αθανασιάδης εγκλωβίστηκε από τους κεντρικούς αμυντικούς του Ολυμπιακού και είχε μακριά του τον Μπερμπάτοφ που ήταν αργός στις κινήσεις του και δεν περνούσε τη μπάλα μπροστά. Ο Μακ δεν έδωσε λύσεις επιθετικά. Ο Ελαμπτνελαουί τον επιτηρούσε σωστά και ο Σλοβάκος δε βρήκε ελεύθερους χώρους. Ο Τζαβέλλας δεν προωθήθηκε ιδιαίτερα και γενικότερα η αριστερή πλευρά του Π.Α.Ο.Κ. δε δούλεψε πολύ επιθετικά. Η ανάπτυξή του κυρίως βασίστηκε στις προωθήσεις του Κίτσιου από τη δεξιά πλευρά και πολύ λίγο από τον άξονα, όπου δεν υπήρχαν χώροι για διείσδυση. Σε αυτό συνετέλεσε και η πολύ καλή αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού που είχε κοντά τις γραμμές και πολλούς παίκτες κοντά στη μπάλα, με αποτέλεσμα να μη δίνει χώρο στον Π.Α.Ο.Κ. να φτάσει με καλές προϋποθέσεις στην περιοχή του.
Η μοναδική τελική για τον Π.Α.Ο.Κ. σημειώθηκε στο 34΄ με ένα σουτ του Πέλκα που δεν ανησύχησε το Ρομπέρτο.
Ο τρόπος επίθεσης του Π.Α.Ο.Κ.
Έτσι έκλεισε το α΄ημίχρονο που είχε το γρήγορο γκολ του Ολυμπιακού, την ισορρόπηση του αγώνα από τον Π.Α.Ο.Κ. που όμως δεν ήταν απειλητικός επιθετικά και τη δημιουργία ελάχιστων φάσεων για γκολ και από τις δύο ομάδες.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Στο β΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. μπήκε στο γήπεδο με σαφή διάθεση να πιέσει ψηλά τον Ολυμπιακό, να κερδίσει τη μπάλα στο κέντρο και να τον απειλήσει περισσότερο. Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε απέναντι σε αυτή την πίεση και δεν περνούσε τη μπάλα σωστά στο Φορτούνη, που στο α΄ημίχρονο ήταν ο τροφοδότης της επιθετικής γραμμής. Γενικά, η πίεση του Π.Α.Ο.Κ. έφερε αποτέλεσμα, αφού ο Ολυμπιακός έχασε την καλή του ανάπτυξη και έπεφτε σε λάθη, δίνοντας την κατοχή στον Π.Α.Ο.Κ. που άρχισε να απειλεί και με κάποιες διαγώνιες πάσες προς τα άκρα. Ο Τσίμιροτ πήρε πολύ παιχνίδι πάνω του και προσπάθησε να περάσει μπάλες μπροστά, σε αντίθεση με τον Τζιόλη που έπαιρνε μπάλα σε ακίνδυνους χώρους και συχνά έκανε μεγάλες πάσες με ρίσκο στον Αθανασιάδη ή τους πλάγιους χαφ. Ο Κίτσιου και πάλι ήταν αρκετά επιθετικός και δυσκόλεψε από την πλευρά του τον Ολυμπιακό.
Πρόβλημα αμυντικά ο Δικέφαλος είχε και πάλι με τον Πάρντο που προκάλεσε πίεση και σύγχυση στο Τζαβέλλα και πέτυχε να τον φορτώσει με δύο κίντρινες κάρτες. Έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. στο 65΄έμεινε με 10 παίκτες και βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Λίγο πιο πριν ο κ. Τούντορ είχε περάσει τον Γκολάσα στη θέση του Αθανασιάδη, αλλά λόγω της αποβολής αναγκάστηκε να αλλάξει τον Πέλκα με τον Σκόνδρα και να παίξει με σχηματισμό 4-3-2. Οι τρεις χαφ ήταν οι Τζιόλης, Τσίμιροτ και Γκολάσα, και οι δύο φορ ήταν οι Μπερμπάτοφ και Μακ.
Ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. μετά την αποβολή του Τζαβέλλα
Σε εκείνο το σημείο ο Π.Α.Ο.Κ. φάνηκε τυχερός, αφού μετά από λίγα λεπτά, στο 70΄, και ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίκτες μετά την αποβολή του Ζντιέλαρ που παρασύρθηκε σε ένα μαρκάρισμα και πήρε δεύτερη κίτρινη κάρτα. Έτσι είχαμε και πάλι αριθμητική ισορροπία στον αγώνα με τις ομάδες να αγωνίζονται με δέκα παίκτες. Ο Ολυμπιακός από εκεί και μετά έπαιξε με σχηματισμό 4-4-1.
Ο Ολυμπιακός με δέκα παίκτες
Το 4-3-2 του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι στο 4-4-1 του Ολυμπιακού, του έδινε υπεροχή στον άξονα με τρεις χαφ έναντι δύο του αντιπάλου και δύο φορ που μπορούσαν να πιέσουν τους κεντρικούς αμυντικούς των ερυθρόλευκων. Είχε όμως αδυναμία στα άκρα, αφού είχε έναν παίκτη στην πλευρά που έπρεπε να ανεβαίνει επιθετικά διανύοντας πολλά μέτρα και να κάνει άμυνα απέναντι σε δύο αντίπαλους που έπαιζαν στην πλευρά του.
Το 4-3-2 του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι στο 4-4-1 του Ολυμπιακού
Ο Κίτσιου τα πήγε πολύ καλά σε αυτό το ρόλο και έβγαλε πολλές επιθέσεις από δεξιά. Αντίθετα ο Σκόνδρας δεν πήρε πολλές προσπάθειες επιθετικά, ήταν όμως καλός στα αμυντικά του καθήκοντα απέναντι στους ποιοτικούς πλάγιους παίκτες του Ολυμπιακού από την πλευρά του.
Ο Γκολάσα βοήθησε πολύ τη μεσαία γραμμή και συμπαραστάθηκε επάξια στους Τζιόλη και Τσίμιροτ. Ο τελευταίος ήταν και ο κινητήριος μοχλός του δικεφάλου μέχρι το τέλος με πολλές ενέργειες και συνεχές τρέξιμο στο γήπεδο.
Και ο Σάμπο που αντικατέστησε στο 80΄τον Τζιόλη έδωσε ενέργεια στη μεσαία γραμμή. Η μπάλα όμως δεν περνούσε εύκολα, και λόγω της καλής αμυντικής οργάνωσης του Ολυμπιακού, στους φορ Μακ και Μπερμπάτοφ και έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είχε καμία τελική που να απειλήσει το Ρομπέρτο. Ο Μπερμπάτοφ ήταν βαρύς στις κινήσεις του και ο Μακ ημιτελής στις προσπάθειές του όταν έπαιρνε τη μπάλα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού φρέσκαρε κι όλας τη μεσαία γραμμή και έτσι περιόρισε τον Π.Α.Ο.Κ. που απέκτησε ενέργεια με την είσοδο του Γκολάσα και Σάμπο.
Το τελευταίο εικοσάλεπτο κύλησε με ένα παιχνίδι νευρικό, με μονομαχίες στη μεσαία γραμμή και λίγες επικίνδυνες επιθέσεις.
Έτσι τελείωσε το β΄ημίχρονο, στο οποίο ο Δικέφαλος είχε βελτιωμένη την κατοχή μπάλας, αλλά δε δημιούργησε τελικές προσπάθειες για γκολ. Η αποβολή του Τζαβέλλα σίγουρα άλλαξε τα πλάνα του, και όταν έμεινε και ο Ολυμπιακός με δέκα παίκτες δεν κατάφερε να περάσει τη μπάλα στους δύο φορ και βγάλει κάποια σουτ από τον άξονα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. σε αυτόν το δύσκολο αγώνα ήταν και πάλι μέτριος σε απόδοση. Στο α΄ημίχρονο δέχτηκε ένα γρήγορο γκολ με σχετική ευκολία, και μετά ισορρόπησε τον αγώνα, αλλά δεν είχε τελικές προσπάθειες για να ισοφαρίσει.
Στο β΄ημίχρονο ξεκίνησε καλύτερα, πίεσε ψηλά τον Ολυμπιακό και βελτίωσε την κατοχή της μπάλας, χωρίς και πάλι να έχει φάσεις για γκολ. Η αποβολή του Τζαβέλλα στο 65΄τον περιόρισε τακτικά, αφού στερήθηκε παίκτες στα άκρα, και κυνήγησε το γκολ με αρκετούς παίκτες στον άξονα. Οι αλλαγές τον βοήθησαν αρκετά, όμως η κόπωση και το φρεσκάρισμα του αντιπάλου, που έπαιξε και αυτός με παίκτη λιγότερο, δεν του επέτρεψαν να πετύχει τουλάχιστον το γκολ της ισοφάρισης.
Ο Δικέφαλος αγωνιζόμενος με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος δε θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλά από τον αγώνα έχοντας μόνο μία τελική προσπάθεια. Σε αυτά τα παιχνίδια, για να έχεις απαιτήσεις, πρέπει να δημιουργήσεις φάσεις και να σουτάρεις προς την αντίπαλη εστία, για να πάρεις βαθμό ή βαθμούς.
Ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί να μην ήταν πολύ χειρότερος του Ολυμπιακού, αλλά δεν είχε την ανάλογη απόδοση για να πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία.
* Την επιμέλεια της τακτικής ανάλυσης των αγώνων του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο συνεργάτης του INPAOK, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, με Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Προπονητική, Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου UEFA Α και Δίπλωμα Προπονητή Ποδοσφαίρου JUVENTUS, Βάιος Στεργιόπουλος