Ο Μπάνε Πρέλεβιτς εκπροσώπησε τον ΠΑΟΚ την ευρεία σύσκεψη της FIBA με τις ευρωπαϊκές λίγκες για το επερχόμενο Basketball Champions League όπου ο Δικέφαλος θέλει να είναι παρών.
Το SDNA φιλοξενεί ένα εκτενές αφιέρωμα για τη σύσκεψη και αποκαλύπτει τι γίνεται με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Άρη που έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Η παρουσίαση του φακέλου με κωδικό «FIBA Champions League» πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο και είχε διάρκεια τεσσάρων ωρών.
Στην υπό ίδρυση διοργάνωση θα βρίσκονται τρεις ελληνικές ομάδες (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης).
Όπως σημειώσαμε τον ΠΑΟΚ εκπροσώπησε ο Μπάνε Πρέλεβιτς, την ΑΕΚ οι Σταύρος Δουβής και Ντράγκαν Σάκοτα και τον Άρη ο Νίκος Λάσκαρης, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γιώργος Βασιλακόπουλος και Τάκης Τσαγκρώνης (ΕΟΚ), καθώς και ο Γιώργος Χαλβατζάκης (ΕΣΑΚΕ).
Τι ειπώθηκε εκεί;
Ότι οι 32 ομάδες, που θα συμμετάσχουν, θα μοιραστούν… 2,3 εκατ. ευρώ, ποσό που φαινομενικά δείχνει μικρό (περίπου 70.000 ευρώ για κάθε ομάδα), αλλά είναι μεγαλύτερο από τα μηδενικά έσοδα του Eurocup.
Ποιοι θα συμμετάσχουν ή μάλλον ποιοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν;
Η τρίτη και η τέταρτη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος θα εξασφαλίζουν απευθείας το εισιτήριο για τη φάση των ομίλων και η πέμπτη στην κατάταξη θα συμμετέχει σε προκριματικό γύρο.
Για να προλάβουμε την εύλογη ερώτηση «και αν βγει τέταρτος ή πέμπτος ο Κολοσσός Ρόδου τι γίνεται;», πρέπει να σημειώσουμε ότι στις προϋποθέσεις που θέτει η FIBA είναι να υπάρχει γήπεδο 5.000 θέσεων.
Αρκετές ομάδες αντέτειναν να μειωθεί ο αριθμός σε 4.000 θέσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες του SDNA, αυτό είναι υπό σκέψη.
Οι ομάδες, λοιπόν, άκουσαν, δεν αποφάσισαν.
Ο Άρης και η ΑΕΚ, δύο ομάδες με νέες διοικήσεις, που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να ξοδέψουν χρήματα, έδειξαν ενθουσιασμένες στην ιδέα της νέας Λίγκας, αφού δεν βλέπουν φως ως προς την ενδεχόμενη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα.
Ο ΠΑΟΚ, ωστόσο, που εξακολουθεί να έχει διοίκηση Πρωτοδικείου παραμένει μεν θετικός, αλλά και σκεπτικός, υπό την έννοια ότι χωρίς την επίσημη είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στην ΚΑΕ δεν θα είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα ρόστερ για τουλάχιστον 14 ευρωπαϊκά ματς, ξέχωρα από τις εγχώριες υποχρεώσεις.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με το φορμάτ της νέας διοργάνωσης, οι 32 ομάδες θα χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων, συνεπώς θα δίνουν μίνιμουμ 14 αγώνες, επτά εντός και ισάριθμους εκτός έδρας, όπως δηλαδή διεξάγεται μέχρι και φέτος στο Top16 της Ευρωλίγκας.
Το βέβαιο είναι ότι ακόμη δεν θα πρέπει να θεωρείται και σίγουρο ό,τι ακούγεται, καθώς αναμένεται η αντίδραση της Euroleague Basketball ως προς το Eurocup και συν τοις άλλοις επίκειται νέα συνάντηση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών (Euroleague Basketball – FIBA).
Πηγή: SDNA