Ο Π.Α.Ο.Κ. γνώρισε την ήττα στην Τούμπα από τον Ηρακλή με σκορ 0-1 για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. O δικέφαλος ήταν κατώτερος της περίστασης και δεν έπεισε με την απόδοσή του ότι μπορούσε να πετύχει τη νίκη. Είχε ένα α΄ημίχρονο με άκαρπη κατοχή μπάλας και λίγες ευκαιρίες για γκολ, και ένα β΄ημίχρονο που αρχικά ήταν πιο απειλητικός, αλλά μετά τα μισά του ημιχρόνου κινδύνεψε αμυντικά και απειλήθηκε δεχόμενος και γκολ από τον Γηραιό. Ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε και πάλι ότι διανύει μία μεγάλη περίοδο αγωνιστικής κρίσης και πλήρωσε τις συνεχείς απουσίες παικτών και το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ρόστερ του, και λόγω τραυματισμών, δεν έχουν ικανοποιητικό αγωνιστικό ρυθμό. Βέβαια, στο κακό αγωνιστικό πρόσωπο του Π.Α.Ο.Κ. συνέβαλε και η καλή ομαδική οργάνωση του Ηρακλή και η θετική εικόνα που παρουσίασε στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα του κ. Παπαδόπουλου.
Αρχικός σχηματισμός Π.Α.Ο.Κ.
Ο κ. Τούντορ παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 3-5-2. Ο Βελλίδης ήταν ο τερματοφύλακας. Οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί ήταν οι Βίτορ, Χατζηισαϊας και Τζαβέλλας. Δεξιός μπακ-χαφ ήταν ο Κίτσιου και αριστερός ο Λέοβατς. Στη μεσαία γραμμή οι τρεις χαφ ήταν οι Τσίμιροτ, Σάμπο και Κάτσε. Οι δύο επιθετικοί ήταν ο Μπερμπάτοφ ως καθαρός φορ και ο Πέλκας που έπαιζε πίσω του ως περιφερειακός επιθετικός.
Αρχικός σχηματισμός Ηρακλή
Ο κ. Παπαδόπουλος επέλεξε το σχηματισμό 4-2-3-1 για την ομάδα του. Τερματοφύλακας ήταν ο Περνίς. Την αμυντική τετράδα αποτελούσαν οι Μπουκουβάλας ως δεξιός μπακ, Ζιαμπάρης και Μπαρτολίνι ως κεντρικοί αμυντικοί και Σαραμαντάς ως αριστερός μπακ. Οι αμυντικοί χαφ ήταν οι Καρασαλίδης και Κυριακίδης. Στη δεξιά πλευρά ως πλάγιος χαφ ήταν ο Μπουλούτ και στην αριστερή ο Τσιλιανίδης. Επιθετικός χαφ ήταν ο Λεοζίνιο και φορ ο Βέλλιος.
Αριθμητικές σχέσεις των παικτών στο γήπεδο με βάση τον αρχικό σχηματισμό των ομάδων
Το 3-5-2 του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι στο 4-2-3-1 του Ηρακλή εμφάνιζε μία δυναμική στον κεντρικό άξονα του γηπέδου και ένα μειονέκτημα στα άκρα, όπου οι μπακ των κυανόλευκων θα μπορούσαν να ανέβουν και να πάρουν επιθέσεις χωρίς να βρίσκουν άμεση πίεση από κάποιον πλάγιο χαφ του Π.Α.Ο.Κ. Αμυντικά μετατρέπονταν σε 5-3-2 και με σωστή μεταφορά της τριάδας των κεντρικών χαφ προς τα άκρα, υπήρχε η δυνατότητα να κλείσουν οι χώροι σε περίπτωση προώθησης των Μπουκουβάλα και Σαραμαντά. Στο κέντρο άμυνας υπήρχε μεγάλη παρουσία παικτών, οπότε και περιορισμός του αντιπάλου να απειλήσει από εκεί. Στην επίθεση η χρησιμοποίηση 2 φορ σίγουρα θα προβλημάτιζε την άμυνα του Ηρακλή. Γενικότερα ο σχηματισμός του Π.Α.Ο.Κ. απέναντι σε αυτόν του Ηρακλή είχε πλεονέκτημα στη μεσαία ζώνη και μειονέκτημα στις πλάγιες ζώνες του γηπέδου.
1ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
To παιχνίδι ξεκίνησε με τον σαφή προσανατολισμό του Ηρακλή να κλείσει τους χώρους στον Π.Α.Ο.Κ., να του δώσει γήπεδο και να επιδιώξεις τις γρήγορες αντεπιθέσεις στον κενό χώρο. Ο Ηρακλής αμύνονταν οργανωμένα από τα 3/5 του γηπέδου και δεν έδινε τη δυνατότητα στον Π.Α.Ο.Κ. να περάσει εύκολα κάθετα τη μπάλα στους Μπερμπάτοφ και Πέλκα. Έτσι ο δικέφαλος δυσκολευόταν να παίξει από τον άξονα που είχε και πλεονέκτημα με βάση το σχηματισμό του απέναντι στον αντίστοιχο του Ηρακλή. Η άμυνα των παικτών του Ηρακλή χαρακτηρίστηκε από πολύ δυνατά μαρκαρίσματα και αρκετά φάουλ, δείγμα της διάθεσης να μην αφήσει τον Π.Α.Ο.Κ. να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή του. Ο Μπερμπάτοφ κλείστηκε καλά και ενώ αρχικά πήρε κάποιες φορές τη μπάλα, μετά το 15΄μετά βίας συμμετείχε με τη μπάλα στο παιχνίδι της ομάδας του.
Η αμυντική διάταξη του Ηρακλή
Ο Π.Α.Ο.Κ. επομένως είχε μία εύκολη ανάπτυξη από τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς του, που ήταν λογικό να μην πιέζονται πολύ από το Βέλλιο και περνούσαν τη μπάλα στη μεσαία γραμμή με πρώτο αποδέκτη τον Τσίμιροτ. Ο τελευταίος όμως πάνω στο πρέσινγκ που δεχόταν από τους κεντρικούς χαφ του Ηρακλή έκανε εύκολα λάθος χάνοντας τη μπάλα ή δεν είχε σωστές πάσες αφού ήταν υπό πίεση. Ο Κάτσε πήρε αρκετές πρωτοβουλίες και έφτανε πιο κοντά στους επιθετικούς της ομάδας του, ενώ προσπάθησε να περάσει κάθετες πάσες σε αυτούς και κυρίως τον Πέλκα. Ο Σάμπο δεν απείλησε ιδιαίτερα και πολλές φορές έβγαινε πολύ πλάγια, χάνοντας έτσι ο Π.Α.Ο.Κ. έναν παίκτη στον άξονα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει χαμηλά τους φορ. Οι πλάγιοι μπακ-χαφ δεν πήραν πολλές επιθέσεις. Ο Λέοβατς ήταν αμέτοχος επιθετικά, ενώ ο Κίτσιου στις προσπάθειες που πήρε ήταν ημιτελής είτε στο τελικό σουτ, είτε στην τελική πάσα. Οι κεντρικοί μπακ δε βοήθησαν πολύ τους μπακ-χαφ της πλευράς τους με τον Βίτορ να προωθείται περιορισμένα και τον Τζαβέλλα να μην έχει ανεβάσματα από αριστερά.
Ο Πέλκας ζήτησε τη μπάλα αρκετά παίζοντας σε έναν περιφερειακό ρόλο πίσω από τον Μπερμπάτοφ, οι προσπάθειές του όμως να τροφοδοτήσει τον Βούλγαρο δεν πέτυχαν χάρη στην πυκνή διάταξη των παικτών του Ηρακλή. Έτσι, η μπάλα έφτανε πολύ δύσκολα στο Βούλγαρο φορ και με κακές προϋποθέσεις. Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε ελάχιστες τελικές προσπάθειες στο α΄ημίχρονο και την πιο καλή του ευκαιρία να προέρχεται από στατική φάση και κεφαλιά.
Η επιθετική ανάπτυξη του Π.Α.Ο.Κ.
Στο αμυντικό κομμάτι ο δικέφαλος δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι χαφ του Ηρακλή έχαναν εύκολα τη μπάλα και την περνούσαν δύσκολα στους Λεοζίνιο και Βέλλιο. Ο Λεοζίνιο είχε αρκετή κίνηση στο παιχνίδι του αλλά έβγαινε αρκετά πλάγια και έτσι δεν απειλούσε άμεσα την άμυνα του Π.Α.Ο.Κ. Στην άμυνα η μετατροπή του 3-5-2 σε 5-3-2 δεν έδινε πολλούς χώρους στους παίκτες του Ηρακλή, που είχαν να αντιμετωπίσουν ένα συμπαγές αμυντικό σύνολο. Η μόνη πίεση που είχε ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν από τα πλάγια όπου είχε και αριθμητικό μειονέκτημα με έναν πλάγιο αμυντικό απέναντι σε δύο παίκτες του αντιπάλου, με τους μπακ του Ηρακλή να ανεβαίνουν ψηλά, χωρίς όμως ουσία.
Το 5-3-2 του Π.Α.Ο.Κ. στη φάση άμυνας
Στο α΄ημίχρονο είδαμε τον καλά οργανωμένο αμυντικά Ηρακλή και τον Π.Α.Ο.Κ. να έχει μία άκαρπη κατοχή μπάλας και δυσκολία δημιουργίας φάσεων.
2ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Το β΄ημίχρονο ξεκίνησε με μία αλλαγή για τον Π.Α.Ο.Κ. Στη θέση του Λέοβατς που ένιωσε ενοχλήσεις μπήκε ο Μυστακίδης σαν αριστερός μπακ-χαφ. Έτσι δεν άλλαξε κάτι στο σχηματισμό του Π.Α.Ο.Κ. Το μοτίβο του αγώνα ήταν το ίδιο. Οργανωμένη άμυνα από τον Ηρακλή και διάθεση για αντεπιθέσεις και κατοχή μπάλας από τον Π.Α.Ο.Κ. και προσπάθεια διάσπασης της αντίπαλης άμυνας. Ο δικέφαλος φάνηκε πιο απειλητικός στο πρώτο δεκάλεπτο με τη συμμετοχή επιθετικά του Μυστακίδη και κάποιες σέντρες από τη δεξιά πλευρά με τον Κίτσιου. Από εκεί και μετά όμως είχαμε μία αλλαγή στην αγωνιστική συμπεριφορά των ομάδων. Ο Ηρακλής έδειξε να πατά καλύτερα στο γήπεδο και είχε πολύ γρήγορη μετάβαση επιθετικά δημιουργώντας ρήγματα από τον άξονα. Ο Βέλλιος άνοιγε διαδρόμους στο Λεοζίνιο και τραβούσε πολύ έξω τους κεντρικούς αμυντικούς του δικεφάλου. Έτσι υπήρχε κενός χώρος μπροστά στην περιοχή του Π.Α.Ο.Κ. και έγιναν κάθετες πάσες είτε στους επιθετικούς του Ηρακλή, είτε στους πλάγιους χαφ που εκμεταλεύονταν τις αργές επιστροφές των πλάγιων μπακ-χαφ του Π.Α.Ο.Κ. Οι κεντρικοί χαφ του Π.Α.Ο.Κ. δεν πίεζαν τη μπάλα και αυτή έφτανε με καλές προϋποθέσεις στους επικίνδυνους Λεοζίνιο και Βέλλιο. Ο Ηρακλής είχε κάποιες επικίνδυνες επιθέσεις και δημιούργησε καλές ευκαιρίες.
Η γρήγορη επιθετική μετάβαση του Ηρακλή
Ο κ. Τούντορ αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή έβαλε στον αγώνα τον Χαρίση στο 64΄στη θέση του Κίτσιου. Έτσι, ο Σάμπο μετατοπίστηκε στη δεξιά πτέρυγα ως μπακ-χαφ και ο Χαρίσης έπαιξε ως κεντρικός χαφ στα αριστερά του Τσίμιροτ.
Ο Π.Α.Ο.Κ. με την είσοδο του Χαρίση
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε φρεσκάδα στη μεσαία γραμμή με την είσοδο του Ιντζόγλου αντί του Τσιλιανίδη. Ο Ιντζόγλου αγωνίστηκε ως αμυντικός χαφ κοντά στον Καρασαλίδη και ο Κυριακίδης πήγε στην αριστερή πλευρά ως πλάγιος χαφ.
Η ενδεκάδα του Ηρακλή μετά την πρώτη αλλαγή
Η είσοδος του Χαρίση έφερε προσωρινά επιθετικά μία φρεσκάδα στον Π.Α.Ο.Κ., ανασταλτικά όμως δε βελτίωσε την κατάσταση με το πρόβλημα αναχαίτισης του Ηρακλή στη μεσαία γραμμή να παραμένει σε μεγάλο βαθμό. Ο Χαρίσης αμυντικά δε μπήκε καλά στον αγώνα και ο Τσίμιροτ φαινόταν μόνος του ανασταλτικά, αφού και ο Κάτσε άρχισε να κουράζεται και από την έλλειψη συνεχόμενων παιχνιδιών στα πόδια του. Η μετάβαση του δικεφάλου αμυντικά ήταν πολύ αργή. Παραμένοντας το πρόβλημα του Π.Α.Ο.Κ. στον άξονα ο κ. Τούντορ επιχείρησε να το περιορίσει αλλάζοντας το σχηματισμό σε 4-4-2 σε ρόμβο δίνοντας έμφαση στο να γεμίσει με πολλούς παίκτες τον άξονα, να ελέγξει το χώρο του κέντρου και να κόψει τις γρήγορες επιθέσεις του Ηρακλή.
Το 4-4-2 του Π.Α.Ο.Κ.
Μόλις όμως έγινε η αλλαγή σχηματισμού ήρθε το γκολ για τον Ηρακλή. Ο Βέλλιος τράβηξε ψηλά τον Βίτορ με το Λεοζίνιο να παίρνει την πάσα του στο χώρο του φορ και στο κενό που έμεινε στο κέντρο άμυνας του Π.Α.Ο.Κ. Εκεί ο Τζαβέλλας κάλυψε το χώρο συγκλίνοντας μέσα αλλά μπήκε λανθασμένα στη διεκδίκηση της μπάλας, όπου τον ξεπέρασε ο Λεοζίνιο, ο οποίος ξέφυγε από την πίεση και του Χατζηισαϊα, με την κατά λάθος παρεμπόδιση του Τζαβέλλα, και με ωραίο πλασέ έκανε το 0-1 στο 72΄. Το γκολ του Ηρακλή ήρθε ως συνέχεια των καλών ευκαιριών που άρχισε να δημιουργεί μετά το 55΄.
Μετά το γκολ του Ηρακλή τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ για τον Π.Α.Ο.Κ. Οι παίκτες δεν προσαρμόστηκαν γρήγορα στο νέο σχηματισμό, δεν είχαν καθαρή σκέψη και υπομονή στο παιχνίδι τους και δεν είχαν το σωστό τρόπο διάσπασης της πολύ καλής αμυντικής οργάνωσης του Ηρακλή. Μετά τον τραυματισμό και του Μπερμπάτοφ και την αντικατάστασή του στο 79΄από τον Γκολάσα ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε εντελώς τον επιθετικό προσανατολισμό του. Ο Γκολάσα μαζί με τον Μυστακίδη δεν έκαναν κάτι επικίνδυνο επιθετικά και γενικά υπήρχε μία αναρχία και έλλειψη πλάνου επιθέσεων για τον Π.Α.Ο.Κ.
Έτσι ο Ηρακλής δεν κινδύνεψε αμυντικά ιδιαίτερα. Με τις αλλαγές του κ. Παπαδόπουλου που τον θωράκισε ανασταλτικά, με την είσοδο του Πορτουλίδη αντί του Λεοζίνιο και του Λουκίνας αντί του επιβαρυμένου Μπουλούτ, πέρασε το τελευταίο δεκάλεπτο κρατώντας με σχετική άνεση το υπέρ του 0-1.
Στο β΄ημίχρονο ο Π.Α.Ο.Κ. εμφάνισε κακή μετάβαση αμυντικά απέναντι στον πολύ γρήγορο Ηρακλή στις αντεπιθέσεις και έλλειψη επιθετικού πλάνου, ώστε να δημιουργήσει ευκαιρίες για γκολ με καλές προϋποθέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί γκολ από τον αντίπαλό του και να μη μπορέσει σε καμία περίπτωση να τον απειλήσει ουσιαστικά για να πετύχει τουλάχιστον την ισοφάριση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Π.Α.Ο.Κ. και σε αυτόν τον αγώνα παρουσιάστηκε μέτριος σε απόδοση και με αρκετά προβλήματα. Επιθετικά, απέναντι σε ακόμα μία κλειστή άμυνα στην Τούμπα, δε βρήκε λύσεις και δεν είχε γρήγορο συνδυαστικό παιχνίδι που θα τον βοηθούσε σημαντικά. Με βάση το 4-2-3-1 του Ηρακλή και τη σίγουρα αναμενόμενη πριν τον αγώνα κλειστή αμυντική διάταξή του, ειδικά στον άξονα, ίσως να ήταν πιο ωφέλιμο για τον Π.Α.Ο.Κ. να παίξει και αυτός με το σχηματισμό 4-2-3-1, που είχε στα πρόσφατα παιχνίδια, για να έχει περισσότερους παίκτες να διασπάσει και από τα άκρα την αντίπαλη άμυνα. Αμυντικά, είχε κακή μετάβαση ειδικά στο β΄ημίχρονο και μικρή πίεση της μπάλας στη μεσαία γραμμή.
Στο τελευταίο εικοσάλεπτο ήταν άναρχος στο παιχνίδι του και χωρίς πλάνο, δείχνοντας ότι και ψυχικά δεν είχε την ηρεμία να ανατρέψει το εις βάρος του 0-1.
Βέβαια, είχε κάποιες απουσίες παικτών που μπορούσαν να δώσουν βοήθειες κυρίως επιθετικά, αλλά είναι σύνηθες πλέον φαινόμενο στον Π.Α.Ο.Κ. να μην αγωνίζεται ποτέ πλήρης, κυρίως λόγω τραυματισμών, αλλά και καρτών.
Οι νέοι τραυματισμοί του Λέοβατς και του Μπερμπάτοφ που είχε στη διάρκεια του αγώνα, είναι βέβαιο ότι δεν είναι τυχαίοι και είναι έργο των υπεύθυνων να λύσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει αποδεκατίσει και αποδιοργανώσει το φετινό Π.Α.Ο.Κ.
Φαίνεται, ότι τα προβλήματα για τον κ. Τούντορ και τον Π.Α.Ο.Κ. είναι πολλά και ποικίλα και χρειάζονται άμεση επίλυση.