Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ κι Ολυμπιακού χαρακτηρίζονταν ανέκαθεν από στιγμές έντασης, η οποία προκαλούνταν, πάντοτε, από διαιτητικές αποφάσεις εις βάρος του Δικεφάλου.
Θα πρέπει να ψάξει κανείς πολύ εξονυχιστικά για να βρει τους αγώνες, στους οποίους τα πράγματα κύλισαν ήρεμα και αυτοί ολοκληρώθηκαν, χωρίς κάποιο πάσης φύσεως παρατράγουδο. Το INPAOK συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις «αμαρτωλές» συναντήσεις των «ασπρόμαυρων» με τους Πειραιώτες στις οποίες η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου και είτε αυτές οδηγήθηκαν σε διακοπή είτε ανάγκασαν τον ΠΑΟΚ να αποχωρήσει μην αντέχοντας άλλο την κατάφωρη αδικία σε βαθμό στυγνής κοροϊδίας.
Όταν έγινε η αρχή…
Η αρχή έγινε το μακρινό 1963-64, όταν στις 27 Νοεμβρίου 1963 ο Δικέφαλος κατέστη η πρώτη ομάδα, που αποφάσισε να αποχωρήσει απ’ το γήπεδο, σ’ ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό! Μπορεί η Α’ Εθνική να μετρούσε, μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους ιθύνοντες του αθλήματος να προσφέρουν στιγμές απείρου κάλους στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Έτσι, στα πλαίσια της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, ο Βούλγαρος διαιτητής Ρουμέντσεφ, που είχε ορισθεί από την ΕΠΟ να διευθύνει την αναμέτρηση, μετετράπη στον αρνητικό πρωταγωνιστή.
Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει στο 27’ με 1-0 από τον Βασιλείου, ωστόσο, τρία λεπτά αργότερα, αντέδρασε κι ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ραπτόπουλο σε μια φάση, που έμελε να τινάξει τα πάντα στον «αέρα». Ο ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου έστειλε με δυνατό σουτ τη μπάλα στα δίχτυα κι ο Σημαντήρης σταμάτησε την πορεία της, στέλνοντάς την σε κόρνερ! Άπαντες έγιναν μάρτυρες του τέρματος του ΠΑΟΚ ή έστω του πέναλτι, στο οποίο υπέπεσε ο αμυντικός του Ολυμπιακού, εκτός από τον Βούλγαρο διαιτητή, που υπέδειξε άουτ! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοργιστούν οι ποδοσφαιριστές των «ασπρόμαυρων», που μόνοι τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο, χωρίς κανείς να μπορεί να τους συγκρατήσει! Ο Δικέφαλος τιμωρήθηκε με μηδενισμό στους δύο επόμενους αγώνες και κάπως έτσι πήραμε μια γεύση των όσων θα ακολουθούσαν τις επόμενες δεκαετίες.
«Και τώρα τρέχουμε!»
Προσπερνώντας δεκαετίες κατάφωρων αδικιών, πάντοτε με τον ίδιο υπαίτιο, φθάνουμε στο περιβόητο 1998, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στις 31 Οκτωβρίου τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για την 8η αγωνιστική. Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης, οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν να προηγούνται με 1-2 με γκολ πέναλτι του Γεωργάτου στο 81’, ύστερα από ανύπαρκτη παράβαση, που υπέδειξε ο διαιτητής Παπαπέτρου σε «καθαρό» μαρκάρισμα του Κατσαμπή στον Γκόγκιτς, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, βρίσκονταν σε θέση οφσάιντ!
Και φτάνουμε στο επίμαχο 83ο λεπτό, όταν ο Φραντζέσκος σέντραρε, έπειτα από εκτέλεση φάουλ, ο Τάκολα πήδηξε κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο διαιτητής Γιάννης Παπαπέτρου έδειξε τη σέντρα, αλλά ο επόπτης Βλάχος έμεινε «καρφωμένος» στη θέση του, υποδεικνύοντας ότι ο ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου χρησιμοποίησε το χέρι του. Στις σκηνές πανικού, που ακολούθησαν, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έπεσαν πάνω στον επόπτη και τον Αθηναίο διαιτητή, ο προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης ήταν εν εξάλλω, ενώ οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο τον διαιτητή Παπαπέτρου και τους βοηθούς του Φεσσόπουλο και Βλάχο.
Ακολούθησε βροχή από αντικείμενα κι οι διαιτητές μαζεύτηκαν στον χώρο του κέντρου, απειλώντας με διακοπή, την ώρα που παράγοντες του ΠΑΟΚ κι ο Άγγελος Αναστασιάδης προσπαθούσαν να πείσουν τον Παπαπέτρου να συνεχιστεί το παιχνίδι. Τότε ήταν που ο παρατηρητής του αγώνα, κ. Γενεράλης ξεστόμισε την περίφημη φράση στον κ. Παπαπέτρου: «Και τώρα τρέχουμε». Ο αγώνας διεκόπη κι η ομάδα τιμωρήθηκε με μηδενισμό, και τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.
Τα αίσχη Κασναφέρη
Μόλις δύο χρόνια αργότερα, στο ντέρμπι της 27ης Νοεμβρίου 2000 με νικητή τον Ολυμπιακό με 4-2, μύριζε… μπαρούτι από πολύ νωρίς. Στο 10ο λεπτό η Τούμπα ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Γιώργου Χ. Γεωργιάδη από τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αλλά ο διαιτητής Κασναφέρης έδειξε κίτρινη κάρτα στον παίκτη του ΠΑΟΚ για θέατρο. Στο 14’ ο ΠΑΟΚ ζήτησε νέο πέναλτι σε ανατροπή του Ναλιτζή, αυτή τη φορά, από τον Αμανατίδη, ενώ σειρά επιθέσεων της ομάδας ανακόπτονταν με ανύπαρκτα οφσάιντ. Στο 32’ ο Γεωργάτος «άνοιξε» το σκορ για τους Πειραιώτες, ωστόσο ο Δικέφαλος στερείται και τρίτο πέναλτι σε ανατροπή του Γεωργιάδη, η οποία μετετράπη σε δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο κι αποβολή για τον επιθετικό των «ασπρόμαυρων».
Στο 56’ ο Ναλιτζής ισοφάρισε για τον ΠΑΟΚ, στο 66’ ο Αλεξανδρής έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό, αλλά ο Φρούσσος έκανε το 2-2. Στο 75’ ο Τζόρτζεβιτς κάνει το 2-3 και στο 90’ διαμόρφωσε το τελικό 2-4. Το παιχνίδι έληξε (;) μέσα σε πραγματικό χάος, ο διαιτητής Κασναφέρης τραυματίστηκε κι αποχώρησε αιμόφυρτος, ενώ κατά την αποχώρησή τους οι οπαδοί του Ολυμπιακού κατέστρεψαν την προτομή του Γιώργου Κούδα.
Ή τώρα ή ποτέ…
Για να φτάσουμε στο σήμερα και να καταγραφεί άλλη μια σελίδα ντροπής από τα όργανα του συστήματος υπέρ της χαϊδεμένης ομάδας, που βρίσκεται σε μόνιμη ασυλία, με τα όσα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο της Τούμπας το βράδυ της 2ας Μαρτίου 2016, όταν ο διαιτητής Παππάς και η κομπανία του έδωσαν το δικό τους ρεσιτάλ, στο πλαίσιο της .
Αφού επιδόθηκε σε ένα ανηλεές «σπρώξιμο» της ομάδας του Ολυμπιακού, η οποία βρέθηκε να χάνει από τον ΠΑΟΚ, στο 9’, με γκολ του Μακ κι αρνήθηκε καταφανέστατη αποβολή σε αγκωνιά του Μιλιβόγεβιτς στον Χαρίση, στο 20΄, ήρθε ο καταλογισμός ενός ανύπαρκτου φάουλ, στο 26’, που αποτέλεσε την αφορμή να ισοφαρίσει σε 1-1 με τον Καμπιάσο και να πάρει αργότερα το προβάδισμα με τον Φουστέρ, στο 57’.
Ο Παππάς επιφύλασσε το… κερασάκι στην τούρτα για το τέλος, καθώς στο 85′ αρνήθηκε καθαρό πέναλτι στον Μακ και λίγο αργότερα τον απέβαλλε με απευθείας κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρία, μετά από υπόδειξη του επόπτη εστίας, Μήτσιου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει πλήρης εκνευρισμός σε παίκτες και κερκίδα, η οποία μέχρι τότε το είχε ρίξει στην ειρωνεία, προκειμένου να ανταπεξέλθει, αλλά δεν άντεξε κι ορισμένοι από τους οπαδούς μπήκαν, τελικά, στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι, άπαντες έφυγαν στα αποδυτήρια στο 90ο λεπτό και αφού βγήκαν ξανά, λίγο αργότερα, αποχώρησαν οριστικά με το ματς να μην ολοκληρώνεται ποτέ…
Από την εξιστόρηση όλων των παραπάνω γεγονότων και πολλών περισσότερων το μοναδικό συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει κανείς, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευκαιρία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου να καθαρίσει από τη σαπίλα, που το ταλανίζει εδώ και δεκαετίες. Εξάλλου η ιστορία έμελλε να ξαναγράψει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο μόνος αντισυμβατικός, ανεξάρτητος και μοναχικός οδοιπόρος, που μπορεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να γιορτάσει τα 90 χρόνια ιστορίας του με μια επανάσταση…
https://www.youtube.com/watch?v=3QCrUIyQQg8